Relatieperikelen op komst? 9 tekenen van een serieus probleem

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Elke relatie heeft zijn ups en downs. Dit is heel normaal en in geen enkele relatie is het altijd rozengeur en maneschijn. De uitdaging is echter om door de moeilijkere perioden heen te komen. Het is belangrijk om te weten of een kleine relatieperikel niet dieper gelegen oorzaken heeft. Als je niet oppast, heb je namelijk de kans dat een klein probleem kan leiden tot een stuk groter probleem.

Het kan moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen kleine problemen of grotere onderwerpen waar jullie hard samen aan moeten werken. Maar wanneer weet je dat er sprake is van een serieus probleem? Hieronder geven we een aantal signalen van een groter relatieprobleem.

Wat zijn relatieperikelen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat precies een relatieprobleem is. Volgens de definitie is het iets dat schade teweegbrengt of de voortgang van iets anders in de relatie in de weg staat. Relatieproblemen kunnen onder andere leiden tot ruzie, spanningen, stress, een ongelukkig gevoel en uiteindelijk ook tot een relatiebreuk.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Aanhoudende problemen kunnen leiden tot het einde van de relatie. Daarom is het belangrijk om vroeg te merken wanneer er sprake is van een relatieperikel, zodat jullie er samen aan kunnen werken om de relatie toch te laten slagen.

Voorbeelden van bekende relatieproblemen zijn onder andere een slechte communicatie, veel ruzies, vreemdgaan, langs elkaar heen leven, seksuele problemen, financiële problemen en nog een tal van andere onderwerpen.

De oorzaak van relatieperikelen

Er zijn een hoop oorzaken van relatieproblemen. Een van de belangrijkste oorzaken is vreemdgaan en overspel. Dit kan vervolgens leiden tot andere problemen zoals wantrouwen. Een andere veelvoorkomende oorzaak van relatieproblemen is geld en werk. Financiële problemen kunnen voor veel stress zorgen, wat wederom kan zorgen voor problemen in de relatie.

Andere oorzaken zijn onder andere psychische problemen, zoals een depressie of een burn-out, agressie, zwangerschap of kinderen, een verminderde intimiteit of slechte communicatie. Elk van deze problemen is anders, waardoor ook voor elk probleem een specifieke oplossing is.

Weet je niet zeker of je met een relatieprobleem te maken hebt? Hieronder hebben we 9 van de belangrijkste signalen van een serieus probleem op een rijtje gezet.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Jullie zijn het niet eens over belangrijke kwesties

Het kan in elke relatie voorkomen dat jullie het niet eens met elkaar zijn. Dit is ook volkomen logisch, aangezien jullie allebei een persoonlijke mening hebben. Toch kan het een belangrijk signaal zijn van een serieus probleem als jullie over veel belangrijke kwesties niet dezelfde mening hebben. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het krijgen van kinderen, trouwen, verhuizen of werk.

Het is belangrijk om je eigen dromen ook te behouden en niet alles op te geven voor je partner. Als jullie dus niet een compromis kunnen vinden of op dezelfde lijn zitten over bepaalde onderwerpen in de toekomst, dan kan het misschien beter zijn om na te denken om uit elkaar te gaan.

2. Jullie willen niet meer intiem zijn

Een ander belangrijk signaal waaraan je te merken is dat er sprake is van een groter probleem, is als jullie niet meer intiem willen zijn. Het is logisch dat jullie seksleven op den duur rustiger wordt als jullie langer bij elkaar zijn. Dit hoeft dan ook geen reden tot paniek te zijn. Afhankelijk van de reden kan dit echter wel een signaal zijn van een groter probleem.

Als de oorzaak van de seksloze relatie bijvoorbeeld komt doordat jullie niet meer op die manier geïnteresseerd in elkaar zijn, dan kan dit een groot relatieprobleem vormen. Als het gebrek aan seks een probleem vormt, jullie er veel ruzie over hebben of er juist niet over praten, dan is dit een duidelijke rode vlag.

Seks is namelijk hetgeen wat een relatie anders maakt dan een normale vriendschap. Als jullie geen seks meer hebben en ook niet meer naar elkaar verlangen, dan is het misschien tijd om in plaats van een liefdesrelatie, een vriendschap te beginnen.

hart vraagteken

3. Er is geen vertrouwen meer

De fundering van elke relatie is gebouwd op vertrouwen. Als jullie elkaar niet kunnen vertrouwen, zal de relatie op den duur stranden. Er zijn meerdere redenen waardoor er geen vertrouwen (meer) is. Allereerst kan het zijn dat je bent bedrogen in het verleden waardoor je anderen niet meer vertrouwt. Het is hierbij belangrijk dat je eerst aan jezelf werkt, bijvoorbeeld door therapie, om weer te leren vertrouwen in anderen.

Een andere reden kan zijn dat je partner iets heeft gedaan waardoor je het vertrouwen in die persoon bent kwijtgeraakt. Het is uiteraard mogelijk om er aan de relatie te werken en het vertrouwen weer terug te krijgen. Wel zullen jullie hier samen dan aan moeten werken. Als het niet lukt om elkaar nog te vertrouwen, dan is de kans groot dat het beter is om uit elkaar te gaan en de relatie te verbreken.

4. Jullie brengen het slechtste in elkaar naar boven

Hoeveel jullie ook van elkaar houden, zodra jullie het slechtste in elkaar naar boven halen, is dit een belangrijk signaal dat jullie relatie niet meer goed zit. Liefde zou juist het beste in jullie beiden naar boven moeten halen. Als jullie altijd ruzie maken, jij je bijna constant verschrikkelijk voelt, dan is dit waarschijnlijk een teken om uit elkaar te gaan.

5. Je bent jezelf kwijtgeraakt

Het is logisch om van alles over te hebben voor je partner. Je wilt elkaar gelukkig maken en het beste in elkaar naar boven halen. Toch is het belangrijk om ook tijd voor jezelf te houden en niet álles met je partner samen te doen. Het is van belang om je vrienden te behouden en ook nog met je vrienden en familie af te spreken.

Als je het gevoel hebt dat je jezelf kwijt bent geraakt, dan is dat niet gezond. Er is niks mee om veel samen te doen, maar je moet niet al je hobby’s, vrienden en interesses loslaten. Denk je dus dat je jezelf begint kwijt te raken, dan kan het tijd zijn om iets meer tijd voor jezelf te nemen en aan jezelf te werken.

stop hart

6. Jullie discussiëren niet meer

Veel mensen denken dat ruzie maken een teken is van een slechte relatie. Dit kan zeker het geval zijn, als jullie meer ruzie hebben dan dat jullie normaal met elkaar praten. Toch kan ook juist het gemis van ruzie een slecht teken zijn.

Waar jullie in het begin van de relatie nog met elkaar discussiëren over van alles, gaan jullie nu elke vorm van discussie uit de weg. Dit kan betekenen dat het jullie koud laat en jullie niet meer geïnvesteerd zijn in de relatie. Als jullie allebei onverschillig worden, dan kan dit een teken zijn dat jullie relatie voorbij is.

Het tegenovergestelde van liefde is niet haat, maar onverschilligheid.

7. Je deelt niet alles meer met je partner

Je partner zou de persoon in je leven moeten zijn met wie je alles deelt. De goede en de slechte dingen. Als er iets gebeurt in je familie, op je werk of met een van je vrienden, dan zou je dit als eerste met je partner willen delen. Als je de drama in je leven niet meer wilt delen met je partner, maar dit liever met anderen deelt, dan is dit een teken dat er grotere problemen aan zitten te komen.

8. Jullie praten niet meer over de toekomst

In de eerste periode van jullie relatie werd er nog veel over de toekomst gepraat. Wat jullie dromen doelen waren en wat jullie samen nog wilden gaan doen. Nu proberen jullie allebei deze diepgaande gesprekken te ontwijken. Dit kan betekenen dat jullie relatie aan het eindigen is. Als jullie bijvoorbeeld niet meer over samenwonen, kinderen of trouwen praten, dan is dat een grote rode vlag. Als jullie al niet meer over een gezamenlijke vakantie of een andere uitstapje willen praten, dan is dit ook een slecht teken.

9. Jullie doen geen moeite voor elkaars familie

Als het als een verplichting begint te voelen om nog tijd te besteden aan elkaars familie of vrienden, dan kan dit ook een teken zijn dat er grotere problemen aan zitten te komen. Vrienden en familie zijn namelijk van groot belang. Natuurlijk hoeft je partner niet iedereen van je vrienden of familie geweldig te vinden, maar het is wel belangrijk dat er een poging wordt gedaan en er respect wordt getoond. Als dit niet meer het geval is, kan het een belangrijk punt zijn om over te praten en aan te werken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie