Relaties veranderen voortdurend. In het begin hebben de verliefdheidshormonen het voor het zeggen en breng je iedere dag een ontbijtje op bed. Na anderhalf jaar dalen de hormonen tot een normaal niveau en is het dagelijkse ontbijt vervangen door een gezamenlijke routine. Het blijft niet alleen bij het ontbijt, ook de seks verandert. Als je opeens veel minder seks hebt dan toen je ging daten, dan ben je niet de enige.
Het is niet ongebruikelijk dat het seksleven van een stel geleidelijk afneemt totdat het bijna niet meer bestaat. En tenzij jij en je partner daar geen problemen mee hebben, om wat voor reden dan ook, dan leidt dit ongetwijfeld tot problemen.
Een afname in het aantal keren seks per week als de relatie vordert is niets nieuws. In het begin krijg je geen genoeg van elkaar en bespring je elkaar iedere dag. Dit verandert geleidelijk naar twee keer per week en na verloop van tijd weet je niet eens meer wanneer je voor het laatst seks hebt gehad. Heb je je ooit afgevraagd waarom dit gebeurt?
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Waarom stellen met seks stoppen
Uiteenlopende redenen worden genoemd waarom stellen met seks stoppen, of veel minder seks hebben dan eerder, en uiteraard verschilt dit per stel. Onderzoek van Zavamed, een Britse doktersdienst, schijnt licht op de redenen waarom seks bij sommige stellen niet meer tot de opties behoort.
In het onderzoek werden 1000 mannen en vrouwen uit zowel Europa als de Verenigde Staten ondervraagd. De belangrijkste reden die genoemd wordt, is dat 71,5 procent van de stellen meldt dat ze simpelweg te moe zijn. Ongeveer de helft van de deelnemers zegt dat werk of drukte redenen zijn om alleen het bed in te duiken om te slapen. Onderdeel van een druk leven zijn de kinderen, met 31 procent van de ondervraagden die aangeven geen seks te hebben als gevolg van het hebben van kinderen.
Pijn speelt bij een deel van de mensen een rol, met 12,8 procent van de ondervraagden die zegt seks te vermijden vanwege een vorm van pijn. Deze pijn kan het gevolg zijn van penetratie of andere lichamelijke ongemakken, zoals een slechte rug, knieën of artritis. Wetende dat seks pijn zal doen, maakt het vooruitzicht ervan niet echt verleidelijk.
Een ander deel van de ondervraagden geeft de voorkeur aan seks met zichzelf. Uit het onderzoek blijkt dat 9,1 procent van de stellen geen seks hebben omdat een of beide partners liever masturberen. Hoewel dit onderzoek inzicht geeft over de redenen waarom stellen geen seks meer hebben, worden in andere onderzoeken meer redenen genoemd. Dit zijn de andere redenen waarom stellen geen seks hebben:
Meer redenen
- Laag libido
- Affaire
- Twijfels over de relatie over het huwelijk
- Verveling
- Veranderde lichaamsbouw van de partner
- Voelt zich onbemind
- Seksueel trauma
- Depressie
- Bijwerkingen van medicatie
Hoeveel seks is normaal?
Het is gemakkelijk om onredelijke verwachtingen te hebben als het om seks gaat. Dankzij de media, fora en andere onbetrouwbare bronnen, zoals de kleedkamer bij je sportvereniging, hebben mensen bovendien een vertekend beeld van wat normaal is. Wat vergeten wordt is dat elke relatie anders is en dat er geen ‘normaal’ is. Terwijl sommigen denken dat ze weinig seks hebben, hebben ze eigenlijk vaker seks dan gemiddeld. Dit is wat recente onderzoeken daarover zeggen.
Een recent onderzoek uit 2017, gepubliceerd in het vakblad Archives of Sexual Behavior, toont aan dat de gemiddelde volwassene ongeveer 54 keer per jaar seks heeft, wat neerkomt op ongeveer één keer per week.1 Dit is minder seks, met ongeveer 9 keer per jaar, in vergelijking met een vergelijkbaar onderzoek dat in de jaren negentig werd gedaan. Maar deze cijfers verschillen per onderzoek.
In een ander onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Social Psychological and Personality Science, werden meer dan 30.000 Amerikanen gedurende 40 jaar gevolgd.2 Daarin kwam naar voren dat een frequentie van één keer per week de standaard was, wat neerkomt op 52 keer per jaar.
Hoe vaak je ook seks hebt, een gebrek aan seks in een relatie is alleen een ‘probleem’ als de wensen van jou en je partner niet synchroon lopen. Jij wil meer seks, je partner vind het wel goed zo, of andersom. Geen enkel onderzoek over ‘hoe vaak seks normaal is’ zal je helpen om dit op te lossen. Het helpt misschien om erachter te komen of je wel of niet oversekst of seksverslaafd bent, maar alleen door met je partner te communiceren kun je dit echt oplossen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.