Relatie herstellen? Hoe je aan een relatie kunt werken

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Iedere relatie kent zijn ups en downs en dat is ook volledig normaal. Toch kan het ook gebeuren dat je relatie al een periode niet zo lekker loopt. Jullie zijn al jaren samen, maar het gaat allemaal niet meer zo soepel. Dit kan volkomen normaal zijn en hoort volgens psychologen ook bij een goede relatie.

Toch kan het wel belangrijk zijn om je bewust te worden van de problemen die er spelen. Want als je weet waar het fout gaat, dan kun je manieren zoeken om de relatie te herstellen. Zo kun je de problemen samen oplossen en doorgroeien.

Waarom werken aan een relatie?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen werken aan een relatie. Allereerst kan het zijn dat jullie in een sleur terecht zijn gekomen. Jullie doen vaak dezelfde dingen of beginnen langs elkaar heen te leven. Ook kan het zijn dat jullie veel ruzie hebben of dat een van beiden gekwetst is geraakt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Emotionele pijn en ruzie hoeft echter ook zeker niet het einde van een relatie te betekenen. Vrijwel elke relatie is met veel werk, liefde en geduld nog te redden. Het kost moeite, maar het is zeker mogelijk om een relatie nog te herstellen.

Hoe je aan een relatie kunt werken

Het kan moeilijk zijn om te weten hoe je dit aan moet pakken. De oplossingen voor jullie relatieproblemen zijn natuurlijk specifiek voor jullie. Sommige dingen zullen beter werken voor jullie als koppel dan andere. Toch zijn er een aantal relatietips die je kunnen helpen om je relatie te herstellen en aan je relatie te werken.

Dit zijn een aantal adviezen om mee te beginnen. Daarnaast geven we je ook drie boeken die je kunnen helpen met relaties, communicatie met je partner en meer.

1. Verzeker je partner dat je eraan wilt werken

Een van de eerste dingen die duidelijk moet zijn, is dat jullie samen aan het probleem willen werken. Het heeft geen zin om een relatie te herstellen, als je de enige bent die bereid is om er aan te werken. Er zijn twee mensen nodig om een beschadigde relatie weer te laten werken. Praat er dus met elkaar over en verzeker je partner ervan dat je de relatie wilt herstellen.

2. Stel vast wat het relatieprobleem is

Als duidelijk is dat jullie allebei aan je relatie willen werken, is het belangrijk om duidelijkheid te krijgen over het probleem. Voordat jullie over oplossingen kunnen nadenken, moet je uiteraard wel weten wat het probleem is dat jullie gaan oplossen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

In vrijwel iedere relatie zullen er problemen zijn, maar sommige kwesties zullen zorgen voor grotere problemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je je partner niet meer vertrouwt, dat je het gevoel hebt dat je niet gerespecteerd wordt, dat jullie vaak ruzie hebben of dat jullie niet goed met elkaar kunnen communiceren.

Het is van groot belang om er samen over te praten. Stel samen het probleem vast en wees open over je gevoelens en emoties. Neem de tijd om eerlijk te zijn en stel je kwetsbaar op als je over deze zaken praat. Alleen op die manier is het mogelijk om samen in oplossingen te gaan denken. Een advies hierbij is om van te voren op te schrijven wat je precies dwarszit, zodat je dit ook duidelijk naar voren kunt brengen in het gesprek.

rug stel divider

3. Luister naar elkaar en probeer je in te leven

Relatieproblemen oplossen is iets wat je samen doet. Probeer je dus ook niet alleen maar te focussen op je eigen gevoelens, maar luister ook naar wat je partner vertelt. In plaats van meteen te denken over wat je wilt antwoorden, kun je beter goed luisteren om te begrijpen wat je partner vertelt.

Door zorgvuldig te luisteren toon je veel respect voor elkaar en kun je erachter komen wat het probleem is. Probeer niet verstrikt te raken in je eigen emoties, maar maak ook plaats om na te denken over de gevoelens van je partner. Bekijk de wereld vanuit de ogen van je partner en wees dan ook niet bang om toe te geven dat je zelf fout zat.

4. Pak de problemen meteen aan

Natuurlijk is alleen praten niet voldoende om je relatie te herstellen. Je zult ook daadwerkelijk iets moeten gaan doen om ze aan te pakken. Zodra jullie hebben bedacht wat er mis is, is het een advies om beiden 2 mogelijke oplossingen op te schrijven. Vertel aan elkaar wat je hebt bedacht en vraag elkaar om eraan te werken. Het is een begin.

Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat jij al het werk moet doen in de relatie, kan het een oplossing zijn om een schema te maken om het werk eerlijker te verdelen. Maak gezamenlijk een lijstje met dingen die moeten gebeuren en verdeel deze eerlijk. Als je het gevoel hebt dat jullie meer langs elkaar leven en de romantiek weg is, dan kan het een idee zijn om elke week een date avond in te plannen.

Op deze avond hebben jullie alleen tijd voor elkaar en kunnen jullie iets leuks gaan ondernemen. Dit kan zo simpel zijn als een gezellig dinertje, maar ook een nieuwe hobby zoals een dansles of cursus kan een goede activiteit zijn.

5. Vergeef elkaar en geef elkaar tijd

Een van de moeilijkste onderdelen om een relatie te herstellen, is om elkaar te vergeven. Het is belangrijk om woede, pijn en andere negatieve emoties los te laten. Hierdoor kan dit niet later in je leven terug komen.

Besef dat niemand perfect is en dat er zonder vergeving geen goede relatie mogelijk is. Houd ook in je achterhoofd dat vergeving tijd kost. Ga er dus niet vanuit dat dit in één dag is opgelost, maar geef elkaar tijd.

Daarnaast is het ook belangrijk om elkaar ruimte te geven om dingen te verwerken. Laat daarom jezelf en je partner ook soms tijd alleen doorbrengen om gelukkiger terug te komen. Beschouw elkaar als een team, accepteer fouten van elkaar en geef elkaar ruimte om te groeien als persoon.

boeken

Boeken die kunnen helpen

Een relatie herstellen is niet eenvoudig, maar niemand heeft gezegd dat het makkelijk is. Het wordt in ieder geval een stukje makkelijker als je advies krijgt van anderen. En dat advies is te vinden in talloze boeken die geschreven zijn over relatieproblemen en relaties in het algemeen. Dit zijn drie bekende relatieboeken die kunnen helpen als je wilt werken aan je relatie.

1. Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus

Een van de meest bekende boeken als het over relaties gaat is het bekende boek van John Gray: Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. De auteur is een expert op het gebied van communicatie, relaties en persoonlijke ontwikkeling. In het boek wordt uitgebreid verteld over het feit dat mannen en vrouwen anders denken, voelen, liefhebben en communiceren. Door eenvoudige communicatietechnieken is het mogelijk om elkaar beter te begrijpen en respecteren.

Bekijk ‘Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus’

2. De vijf talen van de liefde

Volgens Gary Chapman zijn er vijf algemene talen van de liefde die hij bespreekt in het boek De vijf talen van de liefde. Mensen kunnen hun liefde laten blijken door het geven het beste deel van onze tijd, door cadeaus, door hulpvaardigheid, door bemoedigende woorden en lichamelijke aanraking. Per persoon kan het enorm verschillen welke taal van de liefde je zelf spreekt en verstaat. Door te ontdekken op welke manier jij liefde uit, kun je je partner beter leren begrijpen.

Bekijk ‘De vijf talen van de liefde’

3. Houd me vast

Dr. Sue Johnson schreef het boek Houd me vast. Het is inmiddels een bestseller voor zowel relatietherapeuten als stellen die aan hun relatie willen werken. Volgens dr. Sue Johnson is iedereen op zoek naar liefde, steun en verbondenheid, maar is er soms hulp bij nodig.

In het boek wordt Emotionally Focused Therapy, een vorm van relatietherapie, verder toegelicht. Dit is een succesvol programma voor het creëren van veilige en hechte relaties. Hierbij staat de liefde centraal in tegenstelling tot veel andere vormen van therapie waarbij het vooral draait om de regels van communiceren.

Bekijk ‘Houd me vast’

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie