Wat is Emotionally Focused Therapy (EFT)?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Emotionally Focused Therapy, EFT, is een vorm van therapie die zich bezighoudt met emotie in de breedste zin van het woord. Het is een relatietherapie die is ontwikkeld door dr. Sue Johnson uit Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar een effectieve manier om de verbinding bij echtparen te herstellen of te verbeteren.

De inzichten uit haar onderzoeken zijn bijeengebracht in EFT: een vorm van therapie is inmiddels onderzocht en heeft zijn effectiviteit ook bewezen. De basis van EFT is de hechtingstheorie; een theorie die zegt dat geen mens gemaakt is om alleen te zijn.

Emotie staat centraal bij EFT en een therapeut zal dus ook aan het werk gaan met die emoties. Bij EFT ligt de focus hierop en de emoties en behoeftes van jou en je partner. Hierdoor kun je elkaar steeds beter leren kennen en elkaar gevoelens en angsten begrijpen. Dit zorgt ervoor dat jullie als koppel weer dichter bij elkaar komen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hieronder vind je meer informatie over EFT, voor wie het een goede oplossing kan bieden en wat de rol van de relatietherapeut hierin is. Benieuwd geworden? Lees dan vooral verder.

Wat is Emotionally Focused Therapy?

Voordat je er achter kunt komen of EFT iets voor jou is, zul je moeten weten wat deze vorm van therapie precies inhoudt. Zoals hierboven al is beschreven, focust deze relatietherapie op emoties om aan je relatie te werken. EFT gaat uit van de hechtingstheorie en gaat ervan uit dat ieder mens beter functioneert in verbinding met een geliefde. Door de aanwezigheid van een partner kun je namelijk meer aan in het leven.

Toch kan een relatie niet alleen zorgen voor deze positieve zaken, maar kunnen er ook een hoop negatieve emoties opspelen. Dit kan lastig zijn en kan er voor zorgen dat jij en je partner uit elkaar groeien.

EFT kan hierop inspelen en gebruikt de emoties om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid en de ruzies zit namelijk vaak veel pijn verscholen. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet, wat de hoge emoties veroorzaakt en waar je behoeftes liggen, is het mogelijk voor je partner om iets voor je te betekenen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door je te troosten, steun te bieden of je gerust te stellen in bepaalde situaties. Het is hiervoor dus van groot belang dat je ook je kwetsbare gevoelens durft te tonen.

houd me vast

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Houd me vast

Auteur: Sue Johnson

Emotionally Focused Therapy is door The New York Times uitgeroepen tot een van de beste vormen van relatietherapie. In haar boek Houd me vast beschrijft Dr. Johnson het effectieve model dat door haarzelf is ontwikkeld. De verhalen, ideeën en oefeningen die worden uitgelegd in haar boek zijn gebaseerd op de wetenschap van EFT.

Houd me vast bestaat uit een verkorte versie van EFT: een soort van samenvatting van de therapie. Het boek leid je door zeven gesprekken die bepalend zijn in een liefdesrelatie en geeft je uitleg hoe je deze momenten kunt vormgeven om een veilige en duurzame band te creëren. Cases en oefeningen in elk gesprek brengen de lessen van EFT tot leven. Herken de emotionele patronen die ontstaan wanneer je gekwetst wordt en relatieproblemen ervaart en benut de gesprekken die je kunt voeren om die patronen te doorbreken.

Bekijk ‘Houd me vast’

Wat kan een relatietherapeut bij EFT betekenen?

Tijdens EFT wordt de focus gelegd op je emoties, maar op wat voor manier speelt de relatietherapeut hier op in? Tijdens de therapiesessies worden negatieve patronen die zijn ontstaan in je relatie verhelderd. Dit negatieve patroon is namelijk het probleem geworden in je relatie en tijdens de therapie wordt dit ontrafeld. Er wordt gekeken naar de logica en gezocht naar een uitweg.

Het is belangrijk om te weten dat dit patroon een gezamenlijke vijand is en dat je hier samen met je partner aan kunt werken. Als je dit inziet, kun je merken dat er ruimte ontstaat om op een nieuwe manier met elkaar om te gaan. Hierdoor weet je beter waar gevoelens vandaan komen, waardoor de sfeer verandert en er meer ruimte is voor gevoelens en verbinding.

Je relatie wordt hierdoor verstevigd en ook zul je elkaar meer kunnen vertrouwen en emotioneel toelaten. Tijdens de therapiesessies is het belangrijk om te oefenen met het uitspreken van je gevoelens naar elkaar toe. Vertel elkaar wat je dwarszit, wat je voelt en wat je nodig hebt. Hierdoor zijn jullie in staat om steeds meer verbinding te voelen.

puzzel huis

De drie fases van de therapie

Een relatietherapeut zal met jullie drie fases doorlopen, die cliëntgericht zijn en aangepast zijn aan jullie situatie en behoeftes. Door deze methode te doorlopen leer je steeds beter je partner te begrijpen. Hierdoor leren jullie elkaar te steunen en begrip voor elkaar te hebben. Dit biedt een stabiele basis om weer op voort te bouwen in de toekomst.

1e fase

De eerste fase is de escalatiefase, waarin jullie je patronen gaan herkennen en begrijpen. Je kunt er in deze fase bijvoorbeeld achter komen waar emoties vandaan komen en hoe reacties tot stand komen.

2e fase

Daarna begint de verbindingsfase, waarin je leert de weggedrukte en kwetsbare emoties weer toe te laten. Samen werken jullie aan het doorbreken van de negatieve patronen en spreken jullie je angsten en behoeftes uit.

3e fase

De laatste fase is de bestendigingsfase, waarin jullie op zoek gaan naar nieuwe manieren om je problemen op te lossen. Dit zorgt voor een nieuwe basis, waardoor jullie minder snel zullen terugvallen in je oude, negatieve patroon.

Voor wie is het?

Emotie is de basis van de therapie en kan daardoor voor vrijwel elk paar gebruikt worden als effectieve vorm van therapie. Zo is het voor zowel hetero- of homoseksuele stellen, stellen die zowel lang als kort bij elkaar zijn en voor zowel lang- als kortdurende problemen. Ook werkt de therapie erg goed voor mensen van het type ‘stille wateren, diepe gronden’.’

Heb je last van psychische problemen, ook dan kan relatietherapie een mogelijkheid zijn. Heeft een van beide partners bijvoorbeeld last van een depressie of angsten, dan kan EFT worden gedaan eventueel in combinatie met een individuele behandeling.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat EFT werkt bij stellen met seksuele problematiek of waarbij een partner kampt met angsten, een trauma of een depressie. EFT werkt hierbij beter en langduriger dan andere vormen van relatietherapie. Als jullie in de tweede fase van de behandeling zijn aanbeland, is de kans op terugval minimaal. Daarnaast kan het resultaat ook snel worden behaald en zullen de klachten sterk afnemen.

Voor wie is EFT niet van toepassing?

Hoewel EFT voor een breed scala inzetbaar is, is het niet de oplossing voor alle problematiek in je relatie. Zo is EFT bijvoorbeeld niet toepasbaar bij stellen met geweld binnen de relatie. Verbaal, fysiek of seksueel geweld moet eerst stoppen, voordat EFT kan worden gestart. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door een therapeut die ervaring heeft met huiselijk geweld. Nadat dit probleem is opgelost kan er gestart worden met EFT om de onderliggende relatieproblemen op te lossen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie