Home Dating apps ‘Geen of slechte foto op datingprofiel vergroot kans op afwijzing’

‘Geen of slechte foto op datingprofiel vergroot kans op afwijzing’

3 minuten leestijd
0
foto man

We weten allemaal dat looks matter als het om online dating gaat. Natuurlijk speelt het innerlijk ook een rol, maar hoe je eruit ziet bepaalt toch echt voor een groot deel hoeveel matches je krijgt. En dan gaat het vooral om de eerste indruk.

Dating apps hebben de manier waarop we elkaar leren kennen volledig veranderd. Op de apps heb je niet veel speelruimte om jezelf te presenteren. Je hebt slecht een handvol foto’s en een korte tekst tot je beschikking om die eerste indruk te nailen. En als dat niet tiptop in orde is, dan maak je bijna geen kans.

Daardoor kun je je gaan afvragen of het wel zo belangrijk om te weten wat je zoekt in een partner. Of gaat het er meer om hoe de ander eruit ziet? Volgens nieuw onderzoek van Skylum, de makers van fotobewerking app Luminar, en YouGov is het toch echt zo: looks really matter.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Foto’s zijn onmisbaar

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau YouGov, bevestigt wat we eigenlijk allemaal al weten. Maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om te herhalen. Uit het onderzoek onder 3681 deelnemers blijkt dat de foto’s op je datingprofiel zo’n beetje het belangrijkst zijn. Bovendien komt naar voren dat de kwaliteit van je datingfoto’s een onmiskenbaar grote rol speelt. Maar liefst 38% van de ondervraagden zegt dat hoe beter de foto’s zijn, hoe groter de kans dat ze naar rechts swipen.

Het is dan ook geen verrassing dat 43% van de ondervraagden zegt dat ze op basis van de foto’s een beter beeld krijgen van iemands persoonlijkheid. Een reeks professionele foto’s op een datingprofiel is dus niet direct een signaal van ijdelheid, het helpt aanzienlijk om meer matches te krijgen. En dat is toch wat iedereen wil? Dit is wat nog meer uit het onderzoek naar voren komt over profielfoto’s op dating apps:

 • Ruim meer dan de helft (58%) komt nooit in contact met iemand die geen foto heeft
 • Een kwart (25%) denkt dat een goede foto betekent dat je datingleven serieus neemt

Een foto zegt meer dan…

In een datingwereld waarin keuzes worden gemaakt in milliseconden, telt elk detail. Zo kan een goede profielfoto allerlei dealbreakers en afknappers overschaduwen. Dit is wat mensen willen negeren als ze een goede profielfoto zien:

 • 28% geeft aan bereid te zijn voorkeuren over drinken en roken over het hoofd te zien.
 • 27% zou hun relatiedoel naast zich neerleggen, of dat nu lange of korte termijn is.
 • 26% negeert een verschil in opleidingsniveau.
 • 25% slaat de horoscoopvoorspellingen in de wind.
 • 24% maakt zich geen zorgen over politieke verschillen.
 • 23% zou een verschil in lengte voor lief nemen.

achtergrond mensen foto

Waarom ze profielen afwijzen

Als het op de foto’s van je datingprofiel aankomt, dan is het belang ervan nu wel duidelijk. De foto’s kunnen je profiel maken of breken. Dat bewijst dit onderzoek ook. De top 10 meest voorkomende redenen waarom singles profielen naar links swipen zijn:

 1. Geen foto 55%
 2. Foto’s van slechte kwaliteit 34%
 3. Foto’s met een mogelijke ex 33% (vrouwen meer dan mannen: 40% vs. 28%)
 4. Gebruik van filters 31% (bijvoorbeeld Instagram-, Facebook-, Snapchat-filters)
 5. Meerdere dezelfde foto’s 31%
 6. Grote groepen 29%
 7. Gezichten van andere mensen verbergen 26% (bijvoorbeeld via emoji, stickers)
 8. Spiegelfoto’s / selfies in de sportschool 23% (vrouwen meer dan mannen: 30% vs. 16%)
 9. Alleen foto’s van gezicht 20%
 10. Foto’s met een exotisch dier of huisdier dat misschien niet van hen is 19%

Met deze top 10 redenen waarom profielen worden afgewezen, komt het niet als een shock dat 32% van de dating app gebruikers vindt dat mensen beter hun best moeten doen om mooiere foto’s te maken. Dat kan zowel door ter plekke beter te positioneren of een andere fotograaf te kiezen, maar ook achteraf met een bewerkingsprogramma.

De groep die het meest hun foto’s bewerkt om mooiere profielfoto’s te hebben, is de groep met een leeftijd van 18 t/m 34 jaar. Van deze groep heeft 22% ten minste één foto bewerkt om te gebruiken op een dating app. Maar voordat je aan de slag gaat met een fotobewerkingsprogramma, 42% van de ondervraagden geeft aan dat ze het doorhebben als een foto bewerkt is.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dit ene meningsverschil leidt tot dubbele kans op scheiding

Hoeveel relatietips je ook tot je neemt en zelfs als je je uiterste best doet om compromis…