Beste type profielfoto op dating apps? Dit zegt wetenschappelijk onderzoek

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Mensen zeggen vaak dat het innerlijk belangrijker is dan het uiterlijk, maar op de dating apps zien we dat niet terug. Hoewel het uiterlijk volgens velen dus niet alles is, is de profielfoto het eerste dat wordt opgemerkt wanneer ze een profiel bekijken. Niet de bio, niet de interesses, maar het uiterlijk. Het eerste wat iedereen dus doet op een dating app, is het toevoegen van een profielfoto. Maar welke profielfoto moet je kiezen? Is er een universele beste keuze?

Het is verleidelijk om een perfect geposeerde foto te uploaden naar je profiel. Eentje waarop je er onberispelijk uitziet, in optima forma en klaar om van de markt geplukt te worden. Maar is het wel zo’n goede keuze om een kiekje uit een fotoshoot te plaatsen? Volgens onderzoek is het antwoord duidelijk: ‘Nee’.

Beste type profielfoto

Wetenschappers van de NYU Stern School of Business en University of Pennsylvania hebben onderzoek gedaan naar het beste type profielfoto. Ze vroegen zich af of natuurlijke foto’s niet veel beter zouden presteren als profielfoto op een dating app. En om dat te testen, voerden ze vijf onderzoeken uit om deze mogelijkheid te onderzoeken. Ze kwamen tot een interessante conclusie, zo bevestigen de gepubliceerde resultaten in het vakblad Social Psychological & Personality Science.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat de onderzoekers ontdekten, is dat natuurlijke foto’s het meest populair zijn als profielfoto voor zowel dating apps als sociale media. De wetenschappers concludeerden dat natuurlijke foto’s eerder positieve reacties oproepen dan geposeerde foto’s. Sterker nog: in vergelijking met geposeerde foto’s zorgen natuurlijke foto’s ervoor dat mensen zich meer verbonden voelen met degene op de foto. Ze zijn bovendien meer geïnteresseerd om deze persoon te leren kennen of daten… en vinden de persoon leuker. Dit werd gedreven door het feit dat de mensen op dergelijke natuurlijke foto’s meer oprecht lijken, zo zeggen de onderzoekers.

Maar betekent dit dat natuurlijke foto’s faken beter is dan professionele foto’s maken? Niet helemaal. Volgens de onderzoekers neemt het effect drastisch af als de mensen te weten komen dat een foto in scene is gezet – oftewel, dat degene op de foto besefte dat de foto werd genomen. Deze bevindingen benadrukken de rol van authenticiteit, iets waar mensen veel waarde aan hechten om een gevoel te krijgen voor wie iemand is.

type profielfoto

Profielfoto’s: natuurlijk, geposeerd, gepland.1

Een snelle indruk

Volgens Alixandra Barasch, een van de onderzoekers, voelen mensen zich meer aangetrokken tot natuurlijke foto’s omdat ze authentieker lijken dan de geposeerde versies. Het is immers al moeilijk genoeg om aan de hand van een paar foto’s een idee te krijgen van hoe iemand werkelijk is. En dat is nog moeilijker als alle foto’s uit fotoshoot poses bestaan… wat eigenlijk best logisch is. Een natuurlijk beeld geeft een snelle indruk van wie degene achter het datingprofiel werkelijk is en daardoor voelen mensen zich meer tot hen aangetrokken, zowel als vrienden als potentiële geliefden.

“Mensen gaan er vaak van uit dat een bewerkte, gepolijste versie van zichzelf de meest gunstige reacties zal opleveren – dat door imperfecties weg te werken en de beste kant te presenteren, anderen hen leuker vinden. Maar deze aanname is niet altijd correct,” aldus Barash.

Met andere woorden, als je die ene spontane foto snel naar de prullenbak wilt slepen om te verwijderen… doe het niet. Het zou zomaar je beste profielfoto op een dating app kunnen zijn.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie