Test de 5 talen van de liefde; welke van de vijf liefdestalen spreek jij?

Michael Slender
Door Michael Slender
14 minuten leestijd

Voel je je onbegrepen door je partner terwijl je overladen wordt met complimenten? Dan is het mogelijk dat je partner een andere liefdestaal dan jou spreekt.

Je hebt bijvoorbeeld behoefte aan steun, maar je partner denkt dat een etentje bij dat lekkere sushirestaurant je wel zal opfleuren. Of je partner draait de hele week al overuren en geeft je een cadeau aan het einde van de week om je vervolgens wéér geen quality time te geven.

Wat je wilt en verwacht is wat anders dan wat je krijgt; het is een vorm van miscommunicatie op het gebied van liefde.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Five Love Languages

Word je keer op keer geconfronteerd met het gevoel dat je niet begrepen wordt? Dan is de kans groot dat je partner en jij anders communiceren als het op liefde aankomt. Het goede nieuws is dat je je niet voor altijd onbegrepen hoeft te voelen.

5 love languages

Het heeft namelijk te maken met je liefdestaal en volgens een huwelijkstherapeut kan iedereen de taal van de liefde beheersen. Deze huwelijkstherapeut is dr. Gary D. Chapman, schrijver van het boek Five Love Languages. Naar zijn mening bestaat een gezonde relatie uit één of meer vormen van verbale en non-verbale communicatie, wat Chapman de “5 talen van de liefde” noemt.

Chapman publiceerde zijn wereldbekende boek over het onderwerp voor het eerst in 1995, “The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts.” De populaire handleiding voor een gelukkig huwelijk is vervolgens na bijna dertig jaar ongekend populair gebleven.

Waar de mobiele telefoon in deze periode veranderd is in een mini-computer met ongekende mogelijkheden, hebben de theorieën van Chapman de tand des tijds overleeft. Het boek is zelfs nu nog volop beschikbaar:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Waar de liefdestaal om draait

Het concept achter het geliefde relatieboek is eenvoudig; kom erachter op welke manieren mensen met hun partners communiceren, ontcijfer je eigen ‘liefdestaal’, identificeer die van je partner en ontrafel het mysterie wat je partner en jij écht willen en nodig hebben in de relatie.

Iedereen heeft volgens het verhelderende boek een ‘eigen’ liefdestaal, de manier waarop je het liefst de liefde ontvangt en geeft. Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner. Als jij je uitdrukt in de ene taal terwijl je partner zich in een andere taal uitdrukt dan komt de liefde niet over.

Kortom, als je weet welke taal jij en je partner ‘spreken’ kun je met behulp van deze informatie beter worden in het communiceren van die talen.

De 5 talen van de liefde

Door zijn meer dan dertig jaar ervaring in het begeleiden van stellen heeft dr. Chapman specifieke patronen opgemerkt in de manier waarop partners met elkaar communiceren. Het blijkt dat de meeste mensen liefde uitdrukken en interpreteren op dezelfde vijf manieren. Hij noemt het de vijf talen van de liefde:

Liefdestaal 1: Positieve woorden

De eerste van Chapman’s liefdetalen is ‘Words of Affirmation’,  in het Nederlands vertaald naar Positieve woorden. Deze taal gaat over de gesproken communicatie.

Herhaaldelijk tegen je partner vertellen hoeveel je van hem of haar houdt, complimenten en koosnaampjes geven en met lieve woorden tegen elkaar praten is waar deze liefdestaal voornamelijk over gaat. Andersom komen negatieve woorden en beledigingen harder aan als je deze taal spreekt.

Als je partner zich in deze liefdestaal uitdrukt terwijl je je liefde zelf niet in woorden uitdrukt, dan kun je hier wat aan doen. Misschien dat het onnatuurlijk voor je aanvoelt, maar volgens Chapman is het een vaardigheid die je jezelf kunt aanleren.

Liefdestaal 2: Samen zijn

Als je de taal van ‘Quality Time’ spreekt, oftewel Samen zijn, dan toon je je liefde door je volledige aandacht aan de partner te geven. Na een drukke dag met elkaar op de bank liggen zonder de smartphones in de hand, samen een Netflix serie kijken of iets leuks met z’n tweeën doen. Het gaat er niet alleen om dat je tijd voor elkaar vrijmaakt maar ook bewust met deze tijd omgaat.

In relaties met drukke individuele levens zijn dit vaak de spaarzame momenten om dichter tot elkaar te komen. Als je merkt dat je partner deze momenten echt waardeert, terwijl je zelf een andere taal spreekt, dan helpt het je als je moeite doet om die aandacht te beantwoorden.

Plan bijvoorbeeld niet je gehele agenda vol met hobby’s, vrienden en verplichtingen maar maak een avond of twee per week vrij om samen te zijn. Het gaat bovendien niet alleen om volledige dagen of avonden; als je alleen al een kwartier per dag de volledige aandacht geeft dan helpt het al om je relatie levendig te houden.

Liefdestaal 3: Cadeaus krijgen

De derde liefdestaal is het geven en krijgen van cadeaus: ‘Receiving Gifts’. Als je deze taal van de liefde spreekt dan ben je nog niet meteen materialistisch. Het gaat om zozeer om het cadeau maar meer om het gebaar erachter.

Je voelt je gewaardeerd als je partner met het cadeau laat weten dat hij of zij aan je gedacht heeft. Alleen een reep chocolade kan al enorm gewaardeerd worden als je deze liefdestaal spreekt. Het laat zien dat je de tijd neemt om iets attent te doen voor je partner.

Als je partner geregeld iets leuk voor je koopt of je verwent met cadeaus dan kun je deze waardering beantwoorden door hetzelfde te doen. Het gaat bij deze gebaren niet om het geld of de waarde van het cadeau, alleen het geven van het cadeau is al genoeg.

Let bijvoorbeeld op waar je partner interesse in toont om hem of haar daarmee te verrassen. Het zijn deze kleine geschenken die groots ontvangen worden door iemand die deze liefdestaal spreekt.

Liefdestaal 4: Dienen

De vierde liefdestaal die mensen spreken is ‘Acts of Service’, in het Nederlands vertaald naar Dienen. Dit is een taal die met behulp van gedrag wordt gesproken in plaats van met de mond.

Mensen die deze taal spreken uiten de liefde door dingen voor een ander te doen; de auto wassen, heerlijk koken of het plannen van een vakantie om de ander te ontzorgen. Voor deze mensen zeggen acties meer dan woorden.

Als je partner klaagt over een drukke werkdag dan kun je je liefde uiten door de huishoudelijke taken over te nemen. Een helpende hand geven laat voor hen zien dat je er echt om geeft. In een druk gezin kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je de afwas doet terwijl de ander de kinderen doucht en in bed legt.

De mensen die deze taal spreken reageren slecht op gebroken beloftes of lui gedrag. Als je niet bereid bent om hen je waardering te tonen door ze een plezier te doen dan zeg je in feite dat je ze niet waardeert.

Liefdestaal 5: Lichamelijk contact

De laatste van Chapman’s talen van liefde is ‘Fysical Touch’, oftewel Lichamelijk contact. Mensen die de voorkeur geven aan deze liefdestaal voelen zich gewaardeerd door regelmatige intimiteit. Dit betekent niet meteen dat je elke dag tussen de lakens moet belanden. Kussen, knuffelen, aanraken, strelen; het zijn de vormen van lichamelijk contact waar deze mensen van houden.

Als je merkt dat je partner continu op zoek is naar aanraking maar je dit uit jezelf niet snel doet, dan kan het je relatie helpen om dit zelf ook te gaan doen. Het hoeft niet de gehele dag door, alleen het toevoegen van enkele lichamelijke contacten gedurende dag is al vooruitgang.

Houdt de hand van je partner vast als je met de hond wandelt, kus je partner gedag voor het werk en sluit de avond af met een lange knuffel in bed. Zelfs deze lichte vormen van fysiek contact helpen bij het sterker maken van de band.

Er is een hormoon genaamd oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon, dat hierbij een rol speelt. Het is wetenschappelijk bewezen dat lichamelijk contact de oxytocineniveaus verhoogt wat weer resulteert in minder stress, meer vertrouwen en een betere hechting.1

Werken de liefdestalen echt?

Iedereen uit de liefde op verschillende manieren. Volgens Chapman doet iedereen dat met een primaire liefdestaal dat soms wordt aangevuld met een secundaire liefdestaal. Als je eigen taal botst met die van je partner dan kan dit voor de typische relatieproblemen zorgen. Of je voelt je onbegrepen, niet gewaardeerd of niet vervuld in je behoeftes.

Daarom begin je met het identificeren van wat je eigen liefdestaal is. Door te ontcijferen wat je belangrijk vindt in een relatie kun je erachter komen waar je gelukkig van wordt. Is het een cadeautje of krijg je liever een knuffel?

Aan de andere kant laat het systeem van de liefdestalen je nadenken over de wensen en behoeften van je partner. Alleen dit is voor veel mensen al een eyeopener; ze beseffen dat hun partner eigenlijk heel iets anders waardeert of ontdekken nieuwe inzichten in hun partner.

De oplossing voor veel relatieproblemen is het begrijpen van elkaars verwachtingen en wensen die worden beschreven als liefdestalen. Als je de liefdestaal van je partner leert kennen dan geeft het je nieuwe mogelijkheden om je waardering te laten blijken en je liefde te uiten; op een manier die je nog onbekend was.

kieskeurig hart

Test je liefdestaal

Met meer dan 11 miljoen verkochte exemplaren heeft het boek ‘The 5 Love Languages’ talloze relaties getransformeerd. Als je het boek (nog) niet wilt kopen maar toch wilt weten welke liefdestaal je spreekt dan kun je het zelf testen. Dit kan met de officiële beoordeling van de 5 Love Languages website; beantwoord de vragen, laat je gegevens achter en je ontvangt een e-mail met de resultaten:

Doe de originele test – resultaten per e-mail

De resultaten leggen je primaire liefdestaal uit, wat het betekent en hoe je het kunt gebruiken om verbinding te maken met anderen. Als je je e-mail niet wilt achterlaten, om privacy of andere redenen, dan kun je de test in PDF-vorm downloaden om de resultaten zelf te berekenen:

Download de PDF voor Stellen – resultaten zelf berekenen
Download de PDF voor Singles – resultaten zelf berekenen

De liefdestalen van singles

Zelfs als je op dit moment nog geen relatie hebt kun je er voordeel uit halen om je liefdestaal te ontdekken. Het systeem van Chapman is misschien bedoeld voor mensen in relaties maar ook singles kunnen het gebruiken om zichzelf te ontcijferen.

Als je namelijk weet wat je liefdestaal is kun je gerichter op zoek naar iemand die dezelfde liefdestaal spreekt. Het is geen garantie op succes maar de kans dat je gewaardeerd wordt op een manier zoals jij dat graag wil is wel groter.

Je zou op de dating apps bijvoorbeeld al vroegtijdig kunnen selecteren op de eigenschappen die aan je eigen liefdestaal voldoen. Ben je het type dat eerste liefdestaal spreekt met een voorliefde voor gesproken of geschreven woorden? In de gesprekken op een dating app kom je er al snel achter of iemand zich in woorden weet te uiten.

Zo heeft het systeem van liefdestalen nadrukkelijke voordelen voor mensen in relaties maar dus ook voor singles. Mocht je nog niet actief zijn op een datingsite of app; dit is de top drie van dit moment:

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie