Veel voorkomende relatieproblemen? Dit zijn 28 klassieke oorzaken

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Geen enkele relatie is perfect. Of je nu van daten naar een relatie gaat of net je koperen jubileum van 12,5 jaar huwelijk hebt gevierd; relatieproblemen zijn onvermijdelijk. Vanaf de buitenkant lijken sommige stellen hemel op aarde gevonden te hebben maar de realiteit is vaak anders. Elk stel heeft ooit een keer ruzie; er is geen magische conflictvrije relatie. Bij het ene stel komt het alleen wat meer voor dan bij de ander.

De impact is altijd anders

Een interessant feit, dat op wetenschap is gebaseerd, is dat een relatieprobleem bij het ene stel een blijvend probleem is, terwijl exact hetzelfde relatieprobleem voor het andere stel op te lossen is. Het verschil tussen deze stellen is de manier waarop er met problemen wordt omgegaan, hoe overstuur ze raken en de bereidheid om er iets aan te doen.

Bovendien zijn lang niet alle relatieproblemen reden om het uit te maken, maar alle relaties hebben problemen; het is het logische gevolg van twee mensen die dag en nacht met elkaar doorbrengen maar blijven groeien.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Van klein naar groot

Een schijnbaar alledaags meningsverschil, zoals de wc-bril omhoog laten staan, kan uitmonden tot een gebrek aan respect voor de partner. De keuze van televisiezenders en het vasthouden van de afstandsbediening kan ingevuld worden als machtsvertoon en het controleren van de relatie. Zo kunnen problemen die van origine klein beginnen resulteren in langslepende conflicten in de relatie.

Wat veroorzaakt relatieproblemen?

Er is geen eenvoudig antwoord te geven op deze simpele vraag. Relatieproblemen komen en gaan, variërend van klein tot groot. Mensen die relatieproblemen hebben kunnen bovendien op allerlei manieren vertellen welke kwestie de relatie in de weg zit. Wat de relatieproblemen in de meeste gevallen veroorzaakt? Dit zijn 28 veelvoorkomende oorzaken van relatieproblemen:

 1. Vreemdgaan (emotionele of seksuele affaire)
 2. Te veel ruzies en meningsverschillen
 3. Regelmatig negeren, terugtrekken en de stiltebehandeling ontvangen
 4. Niet met elkaar praten over interne- of relatieproblemen
 5. Niet samenwerken, alles alleen doen
 6. Elkaar voor lief nemen
 7. Niet voldoen aan seksuele behoeften
 8. Niet voldoen aan de behoeften voor intimiteit
 9. Geheimen voor elkaar bewaren
 10. Passief / agressief gedrag
 11. Wrok, opgekropte gevoelens
 12. Niet tonen van interesse, nergens zin in
 13. Elkaar de schuld geven, niet zoeken naar een oplossing
 14. Langdurige of herhaalde afwezigheid
 15. Stemmingswisselingen
 16. Niet luisteren om te begrijpen
 17. Egoïsme
 18. Regelmatig liegen
 19. Jaloezie
 20. Onjuist opvoedgedrag
 21. Verkeerde prioriteiten
 22. Misbruik
 23. Verslavingen
 24. Gebrek aan verantwoordelijkheid
 25. Minachting, op de partner neerkijken
 26. Onbeleefdheid
 27. Slecht voorbeeld voor kinderen
 28. Manipulatie, gaslighting

Deze lijst met relatieproblemen is verre van compleet maar geeft je een goed beeld van de problemen waar mensen in een relatie mee te maken kunnen krijgen. Soms zijn de problemen klein en op te lossen, soms draaien de kleine problemen uit op een definitieve breuk. Voor sommige stellen zijn de dagelijkse uitdagingen en meningsverschillen een strijd zonder einde.

Het identificeren van het werkelijke probleem in de relatie is niet het moeilijkste deel; het is slechts een klein deel van de puzzel. Hoe je ermee omgaat en hoe je het oplost zijn de lastige stukken van de puzzel. Nu je weet wat de oorzaken zijn kun je veel van typische en klassieke problemen in relaties voorkomen en misschien zelfs veranderen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie