Emotioneel niet beschikbaar? 7 kenmerken van een onbereikbare man

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen: “Hij is emotioneel niet bereikbaar.” Maar wat betekent dat eigenlijk?

Kort gezegd zijn het mannen (en vrouwen) die het vermogen missen om hun emoties goed te identificeren en te beheren. Je krijgt bijvoorbeeld geen hoogte van hem, kunt alleen oppervlakkige gesprekken voeren en je hebt het gevoel alsof hij je nooit helemaal toelaat. Maar wat is emotioneel onbereikbaar precies? En wat zijn de kenmerken van een onbereikbare man?

Wat is een emotioneel niet beschikbaar persoon?

Iemand waarvan je nooit hoogte krijgt is emotioneel niet beschikbaar. Je stelt jezelf vaak de vraag hoe hij zich nu echt voelt, wat hij van je vindt en waarom hij zich opeens zo afsluit. De onbereikbare man is iemand die je nooit echt helemaal doorhebt en die jou nooit helemaal toe laat. Hij stelt zich niet volledig open voor het delen en ontvangen van gevoelens.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Dit type man is vaak bang voor intimiteit en dat weerspiegelt een gebrek aan emotionele diepgang. De oorzaak kan zijn dat hij gekwetst is in het verleden of hij (onbewust) te druk is met z’n eigen gevoelens of omstandigheden. Daardoor ontstaat een emotionele blokkade waardoor hij bang is voor intimiteit.

Als je met een onbereikbare man aan het daten bent, dan kan dit later voor een groot probleem zorgen. Wanneer hij emotioneel niet beschikbaar is, zal hij zijn gevoelens niet met je delen. En daardoor weet je nooit waar je aan toe bent. Misschien eindigt het zelfs in een akelige relatie met emotionele verwaarlozing. Een lastige situatie die je wilt voorkomen, maar hoe weet je of hij echt emotioneel bereikbaar is?

7 kenmerken van een onbereikbare man

Een onbereikbare man is dus zo’n man waarvan je totaal geen hoogte kunt krijgen. Wat je ook doet en wat je ook zegt: je begrijpt het niet. Het is onduidelijk. Maar omdat dit op zichzelf – net als de man- alweer vrij vaag is, is het dus handig dat je wat kenmerken van dit type man weet. Dit zijn de signalen en eigenschappen van een onbereikbare man, zodat je deze snel kunt herkennen.

1. Hij communiceert niet regelmatig

Een van de eerste kenmerken van een emotioneel onbeschikbare man is dat hij niet regelmatig reageert op je berichtjes. Natuurlijk heeft iedereen het wel eens druk en hoeft het helemaal niks te betekenen als hij niet meteen reageert. Maar merk je dat deze man constant te laat reageert en vaak ook kortaf? Dan kan er toch iets meer aan de hand zijn.

Heb je het gevoel dat je altijd moet wachten? En dat je niet een prioriteit bent? Dan is de kans aanwezig dat hij geen emotionele verbinding met wil (of kan) aangaan. Iemand die dat wel wil, zal je namelijk appen wanneer het kan en contact met je zoeken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Jullie hebben alleen oppervlakkige gesprekken

Aangezien een emotioneel niet beschikbare man geen emotionele band met je wil creëren, zal hij ook geen diepgaande gesprekken met je voeren. Gesprekken met deze man blijven altijd aan de oppervlakte en jullie praten nooit over echt belangrijke onderwerpen. Politiek? Normen en waarden? Gevoelens? Niets van dat.

Steeds als je probeert om een persoonlijk onderwerp aan te snijden, dan merk je dat hij de vragen vermijdt. Iemand die nooit iets persoonlijks wil delen of typische relatievragen uit de weggaat, is bijna altijd iemand die ook geen serieuze relatie wil aangaan. De kans is dan dus ook sterk aanwezig dat het gaat om een man die emotioneel onbereikbaar is.

3. Hij wil zijn onafhankelijkheid behouden

Onbereikbare mannen zeggen altijd dat ze enorm gesteld zijn op hun ‘onafhankelijkheid’. Dit is echter vaak een excuus om iemand niet te dichtbij te laten komen. Ze willen hun kwetsbare kant niet aan je laten zien en zeggen daarom dat ze graag onafhankelijk willen zijn en blijven. Ze zoeken ruimte en houden andere mensen liever op afstand.

4. Hij heeft smoezen om niet af te spreken

Je spreekt af, hij komt niet opdagen. Je stelt een nieuwe afspraak voor, hij kan niet. Steeds maar weer heeft hij smoezen waardoor hij niet kan afspreken. Wat je ook probeert, hij heeft vrijwel altijd een “goed” excuus voor de dingen die hij wel of niet doet. Hij laat je niet volledig toe in zijn leven en als hij het gevoel heeft dat je te dichtbij komt, dan heeft hij altijd een excuus klaarliggen.

controle man

5. Hij wil graag de controle behouden

Een kenmerk wat samenhangt met de onafhankelijkheid is de wil om de controle te behouden. Als jullie ergens afspreken dan zal dit vrijwel altijd op zijn voorwaarden zijn. Hij beslist wat er gebeurt en waar de grenzen liggen. Hij zal ook de toon zetten en het tempo bepalen waarin jullie relatie gaat. En dat is vaak een eigenschap van een onbereikbare man.

6. Hij wil niets serieus vastleggen

Een man die emotioneel niet beschikbaar is zal niets definitief of serieus willen vastleggen. Als je vraagt over de toekomst, dan antwoordt hij vaak met dubbelzinnige antwoorden of ‘misschien’. Je weet nooit waar je aan toe bent met hem en krijgt nooit een waardevol antwoord op je serieuze vragen. Hij wil niets “officieel” maken en hij wil jullie relatie dan niet definiëren als zijde een relatie.

De emotioneel onbereikbare man zal niet praten over wat je kunt verwachten van jullie relatie en zal vaak zeggen ‘dat hij er geen labels op wil plakken’, ‘dat hij gewoon plezier met je wil hebben’, of ‘dat hij wel ziet hoe het gaat lopen in de toekomst’. Dit zijn allemaal belangrijke signalen dat je te maken hebt met een onbereikbare man.

7. Hij maakt geen tijd voor je

Een man die emotioneel gezien onbereikbaar is, is fysiek vaak ook minder goed bereikbaar. Hij zal niet snel ruimte in zijn agenda maken om jou te zien. Hij heeft namelijk de neiging om de controle te houden en willen daarom ook geen compromis sluiten. Hij is toch niet van plan om een diepe emotionele connectie met je te krijgen, waardoor hij dus nogal makkelijk met je kan omgaan. Omdat hij het kan, zal hij dat ook doen.

Wat kun je doen als je te maken hebt met een onbereikbare man?

Als je aan bovenstaande kenmerken denkt te kunnen afleiden dat je te maken hebt met een onbereikbare man, dan wil je natuurlijk ook weten of er een oplossing voor is. Die oplossing is er, maar of het je gaat bevallen is een andere vraag.

De beste optie is jezelf te beschermen tegen dit type man en geen tijd meer in deze relatie te stoppen. Je weet namelijk niet of de man in kwestie zich op den duur wel voor je gaat openstellen. Zolang hij zich niet openstelt en jij maar blijft proberen, zal er nooit een gezonde relatie ontstaan. En dat zal je alleen maar pijn en verdriet bezorgen.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel en kun je sommige mannen wel helpen door ze bijvoorbeeld ruimte te geven. Vooral bij mannen die een hele grote rugzak met bagage bij zich dragen, kan het helpen om ze wat meer tijd en ruimte te gunnen. Het is echter dan wel belangrijk om te beseffen dat je niet altijd het gewenste resultaat zult bereiken. En zelfs dan is het mogelijk dat het op niets uitloopt. Maar zoals iedereen weet, kent liefde nu eenmaal geen garanties.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie