Trust issues: 8 tekenen van vertrouwensproblemen in je relatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Voor sommige mensen is het een van de moeilijkste dingen in een nieuwe relatie: de ander leren te vertrouwen. En dat terwijl het geen geheim is dat vertrouwen een van belangrijkste dingen in een relatie is. Ondanks dat hun nieuwe partner geen aanleiding geeft om argwaan te koesteren, lukt het sommigen toch niet om hen vertrouwen te geven. Hoe kan dit?

Vertrouwen stelt je in staat om je veilig te voelen bij je partner. Als je op je partner vertrouwt, dan ga je ervan uit dat deze het beste met je voor heeft. Wat de situatie ook is, je vertrouwt erop dat ze het juiste doen. Ze zullen je niet opzettelijk pijn doen of teleurstellen. Als dit vertrouwen er niet is, dan spreken we over vertrouwensproblemen, ook wel trust issues genoemd.

Ben je benieuwd of je last van vertrouwensproblemen in de relatie hebt? Wil je meer weten over trust issues? En wil je graag wat tips over hoe je er het beste mee om kunt gaan? We vertellen je er meer over.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is vertrouwen?

Vertrouwen is het kunnen bouwen op iets of iemand. Het is het geloof in de betrouwbaarheid en waarheid van een ander. En vertrouwen is een fundamentele menselijke ervaring, want het is nodig om de samenleving te laten functioneren. Sommigen noemen het zelfs de lijm van de samenleving dat alles bij elkaar houdt. De aanwezigheid van vertrouwen verstevigt relaties doordat het je in staat stelt om samen te leven en te werken, dat je je veilig voelt en bij een groep of iemand hoort.

Het vermogen om anderen te vertrouwen wordt bepaald door je levenservaringen. Wat je hebt meegemaakt in je leven bepaalt hoe makkelijk of moeilijk je anderen vertrouwt. In feite is wantrouwen een vorm van zelfbescherming: hoe vaker je gekwetst bent, hoe moeilijker het is om mensen te vertrouwen. Als het vertrouwen er niet is, dan regeert angst. En deze angst leidt tot wantrouwen.

Wantrouwen in een relatie

In een relatie kan wantrouwen zich als een lopend vuurtje verspreiden. Zo kan het heel klein beginnen, wanneer je aan je partner twijfelt wanneer deze iets zegt wat je niet gelooft. Het maakt je onzeker over de betrouwbaarheid van je partner. Deze twijfel, als het niet wordt opgelost, kan in de loop van de tijd uitgroeien tot achterdocht. Er zijn wel vermoedens, maar geen bewijzen.

Omdat het niet wordt uitgesproken en de vermoedens blijven, volgt er een gevoel van angst. Zenuwachtigheid, opgekropte woede en knoop in de maag: het zijn de symptomen die ten uiting komen bij een verdenking. En omdat het wantrouwen blijft, kun je niet meer open en kwetsbaar zijn. Je gaat in de zelfbeschermingsmodus: je trekt je terug, de muren komen op en je stoot je partner af.

“Trust takes years to build, seconds to break, and forever to repair.”

Vertrouwensproblemen in een relatie hebben vaak een duidelijke oorzaak. Velen zijn het slachtoffer geweest van verraad, verlating of manipulatie en raken daardoor getraumatiseerd. Wat ze toen hebben ervaren, nemen ze mee in het heden. Het is de emotionele bagage die ze bij zich dragen. Het kan een familielid zijn geweest, een collega, buurman of zelfs hun partner. Maar het kunnen ook ervaringen zijn van ver uit het verleden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Ervaringen uit iemands jeugd kunnen bijvoorbeeld later in het leven wantrouwen veroorzaken. Als ouders hun beloften niet nakomen en inconsistent zijn, creëren ze een omgeving van onzekerheid en wantrouwen in een kind. Hierdoor kunnen ze het later moeilijk vinden om anderen te vertrouwen, omdat ze bang zijn opnieuw te worden gekwetst, verraden of verlaten.

8 signalen dat jij vertrouwensproblemen hebt

Wanneer je vertrouwensproblemen hebt, heb je moeite om anderen te vertrouwen. Het algehele wantrouwen in andere mensen kan zich uiten in zowel grote als kleine dingen. Dit zijn acht signalen die aangeven dat je vertrouwensproblemen hebt.

  1. Je vermijdt commitment. Hoeveel je ook om iemand geeft, je weigert je aan deze persoon te binden. Je denkt je jezelf hiermee te beschermen, omdat je dan ook niet gekwetst kunt worden.
  2. Je gaat uit van verraad. Ondanks dat je geen goede reden hebt, vermoed je dat iemand je vertrouwen heeft beschaamd.
  3. Je neemt vaak afstand van anderen. Om angst voor verlating te voorkomen, besluit je dat het het beste is om je relaties te beperken.
  4. Je bent te beschermend. Het gaat dan met name om jezelf en je dierbaren, uit angst dat jij en anderen gekwetst worden.
  5. Je wacht op verraad. Hoe eerlijk iemand ook is geweest in het verleden, je gaat ervan uit dat iemand je op een gegeven moment zal bedriegen.
  6. Je bent overdreven op je hoede. Iedereen die je ontmoet wordt op afstand gehouden, omdat je uiterst voorzichtig bent. Je stelt je wantrouwend op tegenover iedereen die je tegenkomt.
  7. Je voelt je eenzaam of depressief. Door de angsten heb jij je van anderen afgezonderd en voel je je alleen en neerslachtig.
  8. Je vergeeft de kleinste fouten niet. Wanneer iemand een kleine fout maakt of per ongeluk iets doet, maak je van een mug een olifant.

5 tips om vertrouwensproblemen te overwinnen

Het is goed mogelijk dat vertrouwensproblemen je belemmeren om een gelukkige en gezonde relatie op te bouwen. Als je er klaar mee bent om je leven te laten leiden door wantrouwen, dan is het tijd om iets te veranderen. Volg deze tips om je problemen met vertrouwen los te laten.

1. Zie je negatieve gevoelens onder ogen

Vertrouwensproblemen komen meestal als een natuurlijke reactie op verraad of pijn in het verleden. Als je niet zeker weet waarom je vertrouwensproblemen hebt, graaf dan wat dieper. Denk na over je verleden en eerdere ervaringen die mogelijk de vertrouwensproblemen hebben veroorzaakt. Waar ben je bang voor?

Zie je angsten onder ogen. Het is de enige manier om verder te gaan. En dat kan soms best zwaar zijn, dus schaam je niet als je er hulp bij nodig hebt. Het kan de hulp zijn van vrienden of familieleden, maar ook professionals, zoals een psycholoog of therapeut.

2. Houd rekening met anderen

Alle interacties met andere mensen bouwen een bepaalde vorm van vertrouwen op. Wat je doet en zegt heeft invloed op de vertrouwensband. Een gewoonte om anderen nooit het vertrouwen te geven kan de relatie verpesten. Houd dus altijd rekening met anderen, voornamelijk mensen die dicht bij je staan of met wie je een bepaalde relatie hebt.

3. Accepteer dat je geen controle over anderen hebt

Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Mensen zullen je in het leven in de steek laten. Ze zullen je teleurstellen, hoezeer je dat ook probeert te voorkomen. Niet iedereen zal voor eeuwig in je leven blijven. En bij elke relatie is er een risico op een break-up. Als je dit koste wat kost wilt vermijden, kun je dus ook nooit het geluk ervaren van een gezonde relatie.

4. Leer hoe je vertrouwen kunt wekken

De meeste mensen vertrouwen anderen totdat ze een reden hebben om dat niet te doen. Anderen vertrouwen mensen pas als het vertrouwen is verdiend. Het is aan jou of en wanneer je ervoor kiest om iemand te vertrouwen – iedereen doet dat anders. Inzien en begrijpen hoe je vertrouwen kunt wekken en geven kan helpen om je eigen situatie beter te begrijpen.

5. Neem risico’s

Soms is er geen betere manier om je relatie-angsten te overwinnen door gewoon in het diepe te springen. Geef anderen vertrouwen en zie wat ermee gebeurt. Stel jezelf kwetsbaar op en loop het risico om gekwetst worden. Meemaken dat het niet altijd een fiasco eindigt kan het vertrouwen geven om mensen meer te vertrouwen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie