Angst voor relaties? 8 angsten die je ervaart als je al lang single bent

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Sommige mensen vinden het heerlijk om een relatie te hebben, terwijl dit voor anderen veel minder vanzelfsprekend is. Zeker wanneer je al lange tijd geen relatie meer hebt gehad, kan alleen het idee van een relatie je al afschrikken. Het is namelijk onbekend terrein geworden. En dat zou leiden tot een grote verandering in je leven.

Toch zou je je niet tegen moeten laten houden, want het is natuurlijk de bedoeling dat je er gelukkiger van wordt. Geen relatie beginnen met als enige reden dat je angst hebt, is ook niet de bedoeling. En angsten zijn er om overwonnen te worden, niet?

8 relatie-angsten die je kunt ervaren

Hoe geweldig het ook is om iemand tegen te komen waarmee het klikt, het kan ook heel eng zijn. Als je al heel lang vrijgezel bent, kan het stressvol zijn om je weer in een relatie te geven. Het is nieuw, ongemakkelijk en spannend. Dit zijn 8 relatie-angsten die je kunt ervaren.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Je bent bang dat je hart weer gebroken wordt

Ja, natuurlijk kan dit gebeuren, maar het hoort erbij. Liefde omarmen betekent risico nemen. En wat geeft het als je hart gebroken wordt? Het doet heel veel pijn, maar je wordt er ook sterker van. Die helse pijn gaat ook weer voorbij. Dat weet je als je al vaker een gebroken hart hebt gehad.

Het komt altijd weer goed. Dat kan even duren, maar dat is nu eenmaal de prijs die we soms betalen voor de mooie tijden die we hebben beleefd. En wie weet blijven jullie wel voor altijd bij elkaar en zal deze persoon jouw hart niet breken.

2. Je bent bang dat je het verpest

Als je de boel verpest hebt in je vorige relatie, is het logisch dat je bang bent dat je het nu weer gaat doen. Maar het zou zonde zijn als je hierdoor geen nieuwe relatie durft aan te gaan met iemand waar je wel hartstikke verliefd op bent. Daarnaast heb je – als het goed is – van je fouten geleerd.

Misschien waren het eigenlijk wel helemaal geen fouten, want wat je deed heeft je gebracht naar waar je nu bent: opnieuw verliefd, maar nu met iemand die misschien wel veel beter bij je past. Wees dus niet te streng voor jezelf, maar durf een nieuw avontuur aan te gaan.

3. Je bent bang dat je jezelf zult verliezen

Wanneer de liefde je leven binnenwandelt, zal het misschien eng zijn in het begin. Van alleen maar rekening houden met jezelf, wordt liefde de grootste focus in je leven. Hij of zij is het enige dat er toe doet en de rest vervaagt een beetje. En dat kan leiden tot een verlies van controle. Misschien ervaar je zelfs wat verlatingsangst.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het is heel belangrijk om een balans te vinden tussen je nieuwe partner en je oude leven, zodat je niet jezelf verliest in de nieuwe relatie. Blijf dus ook nog met vrienden afspreken en de activiteiten doen die je altijd al deed: dingen waar je gelukkig van wordt.

4. Je bent bang dat deze persoon niet is wie je denkt

Heb je in het verleden te maken gehad met iemand die eigenlijk helemaal niet bleek te deugen? Het kan erg moeilijk zijn om dit achter je te laten. En dan nog blijft het in je achterhoofd meespelen. Het is logisch als je bang bent dat dit weer het geval is.

Houd echter wel in je gedachten hoe het toen was, hoe het nu gaat, en wat je allemaal hebt geleerd van die relatie. Als er weer dezelfde dingen terugkomen en je voelt je hier niet fijn bij? Verspil dan niet langer je liefde en aandacht aan die persoon, maar zet er snel een punt achter.

5. Je wil jezelf niet te kwetsbaar opstellen

Het is natuurlijk hartstikke eng om jezelf kwetsbaar op te stellen naar iemand. Door eerlijk te zijn over jezelf en over je gevoel jegens die persoon, geef je een stukje van jezelf bloot. Hij of zij kan jou daar dan erg veel pijn mee doen, bijvoorbeeld wanneer je nieuwe liefde niet hetzelfde voelt als jij. En dat kan beangstigend zijn – deze kans op afwijzing.

Tegelijkertijd kan het ook fantastisch zijn wanneer die liefde wel beantwoord wordt, of wanneer jij echt helemaal jezelf kunt zijn bij je nieuwe partner. Dit is dus echt een risico dat je moet nemen. Want als je het niet doet, dan ben je ook niet helemaal eerlijk. En dat is niet goed voor de basis van jullie relatie.

6. Je weet niet zo goed hoe je iemands partner moet zijn

Zeker wanneer je nog nooit een relatie hebt gehad of wanneer dit al heel lang geleden is, kan het even lastig zijn. Je weet misschien niet zo goed hoe je je moet gedragen. Of wat de ander van je verwacht. Maar het is juist leuk om dit samen uit te vogelen. Je hebt de mogelijkheid om de relatie in te vullen zoals jij dat fijn vindt.

Daarnaast is het leven als een partner een beetje hetzelfde als fietsen: hoelang het ook geleden is, je verleert het nooit. Het zal dus al heel snel weer als normaal aanvoelen. En voor je het weet heb je het weer helemaal te pakken.

7. Je bent bang dat je je vrijheid kwijtraakt

Als je vrijgezel bent, hoef je natuurlijk aan niemand verantwoording af te leggen. Je kunt doen wat je wil. Ga je op zaterdagavond op stap en kom je pas vroeg in de ochtend weer thuis met een borreltje teveel op? Geen haan die er naar kraait. Dat is wel anders wanneer je een relatie hebt.

Natuurlijk moet je nog gewoon kunnen doen wat je zelf wil, maar je moet wel meer rekening houden met je partner. Je kunt bijvoorbeeld niet meer de hele zondag Netflixen in bed. Af en toe moet je ook mee naar een verjaardag. Zolang jullie maar van elkaar weten hoeveel ruimte jullie nodig hebben, komt het allemaal wel goed.

8. Je maakt je zorgen om de regels

Officieel zijn er natuurlijk geen regels die gelden in een relatie, maar je hebt natuurlijk wel een paar verplichtingen waar je niet altijd onderuit kunt komen. Daarnaast moet je er niet raar van opkijken als jouw partner vraagt wat je allemaal gepland hebt voor het komende weekend. Want je kunt niet alleen doen waar je zelf zin in hebt – het gaat in overleg.

Soms ontkom je niet aan de saaie verplichtingen of moet je je een avondje opofferen om bij je partner te kunnen zijn. Maar dit kan ook juist heel fijn zijn. Echte regels zijn er natuurlijk niet in een relatie, en je kunt het invullen zoals jullie dat zelf willen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie