12 slechte gewoontes die een relatie verpesten

Michael Schouten
Door Michael Schouten
11 minuten leestijd

Roken, nagelbijten, fastfood en overmatig drankgebruik: stuk voor stuk zijn het slechte gewoontes die je wilt afleren. Al deze voorbeelden zijn slechte gewoontes van jezelf, waar vooral jij alleen de gevolgen van ondervindt. En zolang je alleen jezelf ermee hebt, dan is het toch je eigen keuze?

In theorie klinkt het logisch, maar in werkelijkheid ben je vaak niet de enige die lijdt onder je slechte gewoontes. Je accepteert de mogelijke gevolgen voor jezelf, en maakt indirect deze keuze ook voor de mensen om je heen. Slechte gewoontes zijn zelden alleen slecht voor jezelf.

Naast de slechte gewoontes met de direct gevolgen voor jezelf, zijn er ook slechte gewoontes die je relatie kunnen ruïneren. Dit zijn je maniertjes, routines en handelingen die ook effect hebben op je partner. Bij deze gewoontes zijn de directe gevolgen niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner. In een relatie kan dit zelfzuchtige gedrag leiden tot hevige relatieproblemen en mogelijk zelfs tot een definitieve breuk.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

12 slechte gewoontes

In een relatie wordt van beide partners verwacht dat ze elkaars goede eigenschappen en gebreken volledig accepteren. Maar als de gebreken zich blijven ontwikkelen, en deze zich na verloop van tijd opstapelen, dan kunnen deze uiteindelijk de relatie verpesten. Om dat te voorkomen is het je verantwoordelijk om je eigen gebreken te herkennen, zodat je ze kunt oplossen voor het te laat is.

1. Je partner proberen te veranderen

Niemand is perfect. Daar komt iedereen op een gegeven moment achter. In relaties gebeurt dit na de verliefdheidsperiode, zodra de hormonen weer terug gaan naar het oorspronkelijke niveau. Opeens zie je de gebreken, waar je eerder in de relatie blind voor was. Hij is toch wat minder attent dan je hoopte, of zij is helemaal niet zo romantisch.

Je kunt je partner vragen of deze het ongewenste gedrag kan aanpassen, maar je kunt je partner niet vragen om te veranderen. Want anders zou je partner zichzelf verloochenen.

“Wordt het niet eens tijd dat je op je eten gaat letten?”

2. Continu zeuren tegen je partner

Er is een verschil tussen zeuren en zeuren. En in dit geval gaat het niet om het klagen dat je ergens pijn hebt, maar omdat je partner iets niet doet. Het begint met een vraag die niet wordt beantwoord, omdat de partner enige controle wil houden, en eindigt in een uitzichtloze situatie waarin het patroon zichzelf in stand houdt. In relaties is ‘zeuren’ een van de meest gehate aspecten, dat in de spreekkamer van relatietherapie regelmatig wordt genoemd als de boosdoener voor alles dat misgaat.

“Heb je de was nog steeds niet gedaan?!”

3. Passief agressief gedrag richting je partner

Het is een gedragspatroon dat elke relatie kan verpesten: passief agressief gedrag. Misschien ben je er zelf ook schuldig aan, omdat je het onbewust doet in de ruzies die je uitvecht. Bij dit gedragspatroon vermijd je de directe confrontatie, om later je partner als vergelding terug te pakken. De boosheid wordt verborgen; je zegt het een, bedoelt het ander.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

“Nee laat maar, ik doe het nu zelf wel.”

4. Je laten afleiden door je smartphone

Het is 2019: technologie is een vast onderdeel van je leven geworden. De smartphone is nooit minder dan een meter van je verwijderd en elk vrij moment pak je hem erbij. En terwijl je partner tegen je praat, blijf je scrollen. Het heet phubbing: het negeren van anderen terwijl je op je telefoon zit. Maar als je dit te veel doet, dan heeft het een negatief effect op je relatie.

De oplossing? Vermijd elk gebruik van je smartphone is het bijzijn van je partner, zodat je weer op een echte manier contact kunt maken met je partner.

“Huh, wat zei je?”

5. Afspraken niet nakomen

“Afspraak is afspraak,” maar niet iedereen denkt er zo over. In veel relaties is er een partner die geregeld de afspraken niet nakomt. Soms leidt het tot een ruzie, soms wordt het genegeerd. Waar iedereen het wel over eens is: als het bij jou gebeurt, dan vind je het niet leuk.

Je partner verwacht van je dat je je belofte houdt wanneer je iets beloofd. En wanneer je deze afspraak niet nakomt, dan betekent het een breuk in het vertrouwen. Wanneer je dit geregeld doet, dan stel je je partner keer-op-keer teleur, totdat het een keer afgelopen is.

“Sorry schat, ik dacht: nog één keer om het af te leren.”

6. Je partner voor lief nemen

Na drie jaar in een relatie heb je het gevoel alsof je elkaar door-en-door kent. Je bent tevreden met wat je hebt en voelt je gelukkig. Tijd om achterover te leunen en de teugels te laten vieren. Het zondagse ontbijt op bed heeft plaatsgemaakt voor een uitgebreid ontbijt, en alleen op zijn of haar verjaardag. Totdat je dat ook niet meer doet. Je bent je partner voor lief gaan nemen: een slechte gewoonte die je relatie kan bederven.

7. Geen vertrouwen hebben in je partner

Omgaan met jaloezie in een relatie is lastig. Je twijfelt over je relatie en denkt te “weten” wat je partner denkt. Of je betrekt alles op jezelf en dankzij je negatieve zelfbeeld denk je catastrofaal: het worst-case scenario is waar je nachten over piekert. En daarom controleer je je partner 24/7.

Van de e-mails en appjes tot de likes op social media: niets ontgaat je. Maar wat je wel ontgaat is dat je jezelf dieper in de problemen werkt, terwijl je partner zichzelf gecontroleerd en geketend voelt. Het is jaloers gedrag dat het begin van het einde markeert.

8. Je partner vergelijken met anderen

Of je je partner nu vergelijkt met een nieuwe collega die best wel leuk is, of een ex die jou heeft gedumpt: het vergelijken is niet bevorderlijk voor je relatie. Het risico hiervan is dat je de lat te hoog legt voor je partner, zodat hij of zij niets anders kan doen dan falen. Voor je relatie is het beter dan je je partner aanmoedigt om een beter persoon te zijn, in plaats van hem of haar constant te vergelijken met anderen en vervolgens af te kraken.

“Waarom kun jij dat niet, terwijl […] dat wel kan?”

9. Je emoties en gevoelens opkroppen

Binnenvetten en alles opkroppen: het is niet goed voor je relatie. Als je niet praat over je emoties en gevoelens, zal je partner je niet begrijpen en kunnen troosten. Je kunt het doen om sterk te lijken of angst hebben om afgewezen te worden. Wat de reden ook is, je kunt niet dichter tot elkaar komen als je jezelf niet openstelt. En als je dat niet kunt, dan is het een gevaar voor de relatie.

10. Continu oude koeien uit de sloot halen

Het is vervelend en ergerniswekkend: de bijna-vergeten gebeurtenissen erbij halen als je het niet met elkaar eens bent. Oude koeien uit de sloot halen irriteert en zoals iedereen begrijpt, is het niet gunstig voor je relatie. Als je dit doet, dan moet je leren je partner te vergeven wanneer hij of zij een vergissing begaat. En vergeet het dan ook. Als je de fouten van je partner keer-op-keer bijhoudt om deze op een later moment erbij te halen, dan heeft dit een negatieve invloed op je relatie.

“Oja? En die keer dat jij […] deed was zeker wel oke?!”

11. Je ongenoegen uiten over de naasten van je partner

Schoonfamilie heb je niet voor het kiezen. Ze zijn onderdeel van het pakket waar je voor gekozen hebt. En hoewel je misschien de grootste hekel hebt aan je tweede familie, het helpt de relatie niet als je dit continu ter sprake brengt. Integendeel: het is zelfs verstandig om heel voorzichtig om te gaan met dit onderwerp, omdat het bijna nooit gewaardeerd wordt.

12. Dingen voor je partner verbergen

Of het nu de schulden zijn, die je probeert te verbergen als de blauwe envelop weer op de deurmat landt, of dat je koekjes verstopt terwijl je aan het afvallen bent; deze kleine en grote leugens kunnen een relatie verzieken.

De meest onschuldige leugens lijken ongevaarlijk voor de relatie, maar dat zijn ze niet. Want als je partner erachter komt dat je in staat bent om je geheim zo goed verborgen te houden, wat heb je dan nog meer te verbergen?

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie