Man of vrouw met bagage? Dit betekent emotionele bagage in relaties

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Wat er met je is gebeurd in vorige relaties, is onderdeel van wie jij bent. Het heeft een directe invloed op je algemene geluk – toen en nu. Deze gebeurtenissen en herinneringen kunnen ons weerhouden om een gezonde relatie te hebben of onze levensdoelen te bereiken.

Het kunnen ervaringen zijn die afkomstig zijn uit eerdere romantische relaties, maar dat hoeft niet. Het kunnen ook dingen zijn die eerder in je leven zijn gebeurd of in andere relaties dan met liefdespartners. Deze ervaringen uit het verleden kunnen de vooruitzichten op een betere toekomst ondermijnen.

De meeste mensen kunnen de problemen van voorgaande relaties accepteren, ervan leren en overwinnen. Maar soms weerhouden specifieke situaties ons ervan om een gezonde relatie met anderen aan te gaan. Dit heeft niet alleen invloed op jouw geluk, maar het kan ook een negatieve impact hebben op je partner. Heeft je verleden een negatieve invloed op het heden? Dan noemen we dit emotionele bagage.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is emotionele bagage?

Emotionele bagage is een metafoor die verwijst naar de negatieve, onverwerkte emoties uit ervaringen in je verleden. Het is een onzichtbare rugzak die je de rest van je leven draagt. Verschillende soorten emotionele bagage kunnen een negatieve invloed hebben op je huidige ervaringen met liefdespartners, vriendschappen, familierelaties en carrière.

De onzekerheden en vastlopers die zijn overgedragen van eerdere ervaringen in ons leven vormen onze emotionele bagage. Het rondsjouwen van emotionele bagage kan bijvoorbeeld inhouden dat je slecht behandeld bent in een vorig huwelijk of een rommelige echtscheiding die je nog niet hebt kunnen verwerken. Deze bagage kan een obstakel zijn in latere relaties. Alles wat je belast vanwege je verleden, kan eigenlijk worden geclassificeerd als een emotioneel probleem.

7 veelvoorkomende soorten bagage

Welke emotionele bagage draag jij met je mee? Heb je overwogen om dieper in jezelf te kijken om de problemen te identificeren? En wil je de nodige stappen nemen om van je pijn, slechte gewoonten en onzekerheden af te komen? We vertellen je waaraan je emotionele bagage kunt herkennen en hoe je deze uiteindelijk kunt overwinnen.

1. Vertrouwensproblemen

Het kan zijn dat je nog niet bent geheeld van de pijn die je in eerdere relaties hebt ervaren. Misschien ben je wel bedrogen door je ex of voel jij je nog zeer gekwetst door wat er is gebeurd. Deze onopgeloste emotionele problemen zorgen ervoor dat je niet in staat bent om anderen te vertrouwen en dus ook niet een nieuwe partner, hoe lief deze ook voor jou mag zijn.

2. Bindingsangst

Heb je er moeite mee om jezelf aan één persoon te binden? En heeft dat te maken met je eerdere ervaringen? Je zou door je emotionele bagage last kunnen hebben van bindingsangst. Wellicht heb je een relatie kapot zien gaan door iets ernstigs of heb je een negatieve ervaring gehad met een bezitterig type. Denk je dat je bindingsangst hebt? Dan is de gedachte aan een langetermijnrelatie al angstaanjagend.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Spijt, schuld of schaamte

Beschuldig jij jezelf voor het feit dat je vorige huwelijk op de klippen is gelopen. Of was jij degene die een affaire had en voel jij je daar nu schuldig over? Als je te maken hebt met schuldgevoelens is het belangrijk om deze zorgen aan te pakken, zodat je in de toekomst een gezonde relatie kunt hebben waarin je je concentreert op degene met wie je bent. En jezelf niet bezighoudt met dingen waar je je schuldig over voelt. Anders ben je constant bezig met de vele dingen waarvan je spijt hebt.

4. Pijnlijke herinneringen

Pijnlijke herinneringen van gebeurtenissen in je leven kunnen moeilijk zijn om los te laten. Een overlijden, een relatiebreuk of een mishandeling: sommige mensen kunnen het verleden of de herinneringen die ze eraan hebben gewoon niet loslaten. Het is de emotionele bagage die mensen bij zich dragen. Maar met de juiste hulp kun je manieren vinden om ermee om te gaan.

5. Niet kunnen vergeven en vergeten

Heb je moeite om dingen los te laten? Om de emotionele bagage te verminderen is het nodig om soms iets uit je rugzak te halen, want anders raakt de rugzak te vol. Door vast te blijven houden aan de herinneringen doe je juist het tegenovergestelde. Je ziet niet in dat je simpelweg iemand moet vergeven om het te vergeven – hoe moeilijk dat ook is. want als je een relatie niet kunt loslaten, dan is deze situatie schadelijk voor je nieuwe relatie.

6. Agressie- en angstproblemen

Misschien ben je in het verleden in de schulden geraakt en heb je er nu nog steeds emotionele last van. Bijvoorbeeld wanneer je meteen begint bibberen als de postbode de post (en rekeningen) aflevert. Of misschien ben je gestalkt en vind je het moeilijk om alleen over straat te gaan. Angsten kwijtraken betekent meestal dat je de angsten onder ogen moet zien.

7. Trauma

Het doormaken van een trauma, in welke vorm dan ook, is vaak niet de schuld van jezelf. Misschien heb je een dierbaar familielid verloren of heb je iets heel engs meegemaakt. Als deze ervaring onderdeel wordt van hoe jij je in het heden gedraagt, dan spreken we ook van emotionele bagage.

Hoe ga je om met emotionele bagage?

Over het algemeen kunnen we stellen dat iedereen fouten maakt in relaties. We hebben allemaal onze eigenaardigheden. En sommigen van ons, of misschien wel de meesten van ons, dragen emotionele bagage met zich mee. Maar soms realiseren we niet dat er iets mis met ons is, dus gaan we door met ons leven en herhalen we dezelfde fouten steeds weer opnieuw. Ondanks dat de emotionele bagage er is, wordt het niet begrepen of verwerkt.

1. Herken emotionele problemen

Het is belangrijk om de emotionele bagage die je met je meedraagt te classificeren. Wat doet het met je? Hoe uit het zich in je gedrag? Welke emotionele bagage neem je mee in je nieuwe relaties? Denk vooral na over hoe het je geluk en zelfrespect beïnvloedt. Zeg je kwetsende dingen terwijl je dat helemaal niet zo bedoelt? Komen bepaalde patronen steeds terug in meningsverschillen en conflicten? Of zeggen meerdere mensen iets over je gedrag?

2. Identificeer je probleemgebieden

Kijk bij jezelf naar binnen en ontdek wat je tegenhoudt in je liefdesleven. Heb je een van de meest voorkomende vormen van emotionele bagage in je leven? Als je de redenen voor jezelf op een rij hebt, dan kom je er snel achter waarom je problemen ondervindt in je huidige relaties. Zodra je de probleemgebieden hebt vastgesteld, kun je verdergaan naar het zoeken van oplossingen. Kijk bijvoorbeeld wat je kunt doen om de foutieve gedachtes te herstellen.

3. Erover praten

Een van de beste manieren om een einde te maken aan onbewuste emoties, is door met iemand te praten over wat je dwarszit. Een therapeut kan bijvoorbeeld helpen om de emotionele obstakels te vinden. En als je dan eenmaal weet wat het probleem, kan de therapeut helpen om ze te accepteren en direct onder ogen te zien.

4. Zelfverbetering

Als je weet wat de dingen zijn waaraan je moet werken, dan is het tijd om daadwerkelijk te werken aan het bereiken van je doelen. Als je woedeproblemen hebt, zoek dan bijvoorbeeld een zelfhulpboek om je te begeleiden bij de beste manieren om dit te overwinnen. Er zijn bijvoorbeeld interactieve en gepersonaliseerde werkboeken waarin je kunt schrijven. Als je er echt niet zelf uitkomt, zoek dan een goede coach die je kan helpen met het bereiken van je doelen.

5. Geef jezelf de tijd

Om goed te genezen is het van belang de nodige tijd te nemen. Ze zeggen niet voor niets dat ’tijd alle wonden heelt’. Het is namelijk niet handig dat je een nieuwe relatie aangaat wanneer je bezig bent met het oplossen van emotionele problemen die afkomstig zijn uit vorige relaties. Neem rustig de tijd om je probleemgebieden op te lossen en de oorzaken van deze stressgebieden te overwinnen. Op de lange termijn zal dit je veel meer opbrengen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie