Bindingsangst: wat is het, wie heeft het, oorzaken, symptomen en tips

Michael Slender
Door Michael Slender
20 minuten leestijd

Voor de meeste mensen zijn relaties een natuurlijk fenomeen. Een verbintenis met iemand anders aangaan voelt net zo natuurlijk als ademhalen of autorijden als je eenmaal dat roze papiertje hebt. Voor anderen is elke relatie een complexe situatie met twijfels en angsten die een toekomst in de weg zitten.

Lukt het je maar niet om een lange relatie aan te gaan of heb je een partner die het woord ‘relatie’ niet in de mond durft te nemen? Dan zou de vrees om een langere verbintenis aan te gaan het gevolg kunnen zijn van bindingsangst.

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst is een bekende uitdrukking. Je hoort het in de media en gebruikt het ook om jezelf of anderen te beschrijven die chronisch niet in staat lijken te zijn om een vaste relatie te behouden. Bindingsangst staat ook wel bekend als relatiefobie, gamofobie of relatieangst.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bindingsangst is geen psychologische toestand op zichzelf, maar het is meestal verbonden met één of meerdere diepgewortelde psychologische problemen. Deze problemen worden niet op een dag gecreëerd, wat betekent dat ze ook niet binnen een dag zullen verdwijnen.

Wie hoopt op een snelle fix komt bedrogen uit. Dat is waarom je tegen jezelf kunt zeggen dat het deze keer wél goed gaat, maar je toch weer gaat twijfelen, in een push-pull patroon belandt en uiteindelijk weer als vanouds wegloopt van de relatie.

“Ik hou heel veel van haar, ook al ken ik haar nog maar kort! Ze wil alleen alles zo snel. Het is misschien niet snel, maar zo voelt het wel. Iedere keer als ze een hint geeft over samenwonen of een toekomst op de lange termijn, staan de haren op mijn arm rechtop, krijg ik de bibbers en vraag ik me af hoe te ontsnappen!” – Anoniem

Van daten naar relatie?

Mensen met bindingsangst hebben een reële angst om vast te zitten in een relatie, als een fobie. Je hebt bijvoorbeeld al enkele maanden een “relatie” maar je hebt de vrienden of familie nog niet ontmoet, het is niet Facebook Official en het beestje krijgt maar geen naam.

Wat is het nu wat je hebt? Je bent niet meer aan het daten maar alles wordt er aan gedaan om het maar geen relatie te noemen. Verlies van de vrijheid, verlies van de liefde en de kans op afwijzing; dit is hoe bindingsangst zich in de praktijk uit.

sneeuwbal effectDe mensen met relatieangst hebben over het algemeen een ernstig probleem om langdurig in een relatie te blijven. Hoewel ze nog steeds zoals iedereen de liefde ervaren, kunnen de gevoelens intenser en griezeliger zijn dan voor de meeste mensen. Deze gevoelens leiden tot meer angstgevoelens, die op zichzelf voortbouwen en zo een sneeuwbal-effect veroorzaken als de relatie vordert en de verplichtingen toenemen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Als het uiteindelijk op het ultieme dilemma aankomt dan zijn ze geneigd om eerder de relatie uit te maken dan een “officiële” verbintenis aan te gaan, zoals samenwonen, trouwen, kinderen of zelfs het benoemen van de relatie. Of ze staan er in eerste instantie wel voor open maar komen er dagen of weken later weer op terug.

Symptomen en kenmerken

Verliefd worden op iemand met bindingsangst kan een nachtmerrie zijn. Je bent bereid om je voor langere tijd aan iemand te binden maar elke opmerking over een toekomst samen eindigt in een hevige discussie. Hoewel je niet helemaal kunt voorkomen dat je verliefd wordt op iemand met relatieangst kun je wel de symptomen en kenmerken herkennen.

Iemand die last heeft van bindingsangst hoeft niet elk van de volgende symptomen te vertonen, maar hoe meer symptomen je vertoont, des te waarschijnlijker de angst om je te binden:1

 • Je hebt alleen maar korte relaties gehad
 • Je houdt er niet van om meer dan een paar weken in de toekomst plannen te maken
 • Je houdt er niet van de relatie te definiëren
 • Je gebruikt veel woorden zoals misschien, wellicht en waarschijnlijk
 • Je bent seksueel actief, vaak met verschillende partners en zonder verplichtingen
 • Je zegt niet snel dat je van iemand houdt
 • Je gebruikt de woorden “vriend” en “vriendin” niet
 • Je hebt niet veel goede vrienden
 • Je denkt liever niet na over de toekomst van de relatie
 • Je bent onvoorspelbaar en impulsief
 • Je wil het vaak graag rustig aan doen
 • Je hebt je eigen ruimte en tijd nodig
 • Je twijfelt vaak in relaties

Wie heeft het?

Mensen met bindingsangst zijn er in alle kleuren, soorten en maten. Je ziet het niet vanaf de buitenkant en ook hun exacte date- en relatiegedrag varieert. Sommige mensen die angst voor relaties hebben houden het bij one-night-stands, om elke vorm een verbintenis te ontlopen, anderen houden het een paar maanden vol. Weer anderen houden het jaren vol, maar is het niet meer dan een knipperlicht relatie zonder enige vorm van verplichting.2

Hoewel traditioneel werd gedacht dat dit vooral een mannelijk probleem is, kunnen zowel mannen als vrouwen bindingsangst hebben. Je weet pas of iemand bindingsangst heeft als je iemand leert kennen of het hoort van anderen. Er zijn wel een aantal signalen waar je aan kunt merken dat iemand een vorm van bindingsangst heeft.

Wat veroorzaakt het?

De oorzaken van de relatiefobie zijn net zo gevarieerd als de mensen die er last van hebben. Voor velen die het hebben komt het voort uit de ervaringen in het verleden. Of ze hebben het zelf meegemaakt of door observatie van anderen, bijvoorbeeld de bittere scheiding van de ouders tijdens de jeugd. Dit zijn een aantal andere veel voorkomende oorzaken van bindingsangst:

 • Angst om de verkeerde keuze te maken
 • Angst voor een ongezonde relatie (verlating, ontrouw, misbruik)
 • Angst voor plotseling uitmaken van de relatie
 • Laag zelfvertrouwen of negatief zelfbeeld
 • Angst om anderen te vertrouwen
 • Trauma als kind
 • Persoonlijkheidsstoornissen
 • Hechtingsproblemen als kind
 • Ongezonde of ingewikkelde familierelaties

Voordat je vroegtijdig conclusies trekt is het belangrijk om te beseffen dat er geen sprake hoeft te zijn van alle bovenstaande oorzaken. Er kan nog een andere reden zijn waarom je je niet wilt binden aan de persoon. Dat is wanneer het simpelweg niet de juiste relatie voor je is. Je partner kan nog zo lief zijn, aantrekkelijk en goed gemanierd; soms zijn de verliefdheidshormonen gewoon niet sterk genoeg. Dat kan, maar het is geen bindingsangst, zelfs niet als anderen tegen je vertellen dat dit je prins(es) op het witte paard is.

let op vrouw

9 tips om het te bestrijden

Angst is één van de belangrijkste redenen waarom sommige mensen een relatie nooit lijken vol te houden. Die angst kan voortkomen uit eerdere relaties die verkeerd zijn gegaan, opgroeien in een gebroken gezin, of om de eigen persoonlijkheid of vrijheid te verliezen. Wat de reden ook is, de angst zit tussen je hoofd en daar is bijna altijd wat aan te doen.

Het is niet makkelijk maar als je je wel aan iemand wilt binden dan kun je dingen doen om voorbij het kritieke punt te gaan. Dit zijn tips die je kunnen helpen om over je bindingsangst heen te komen:

1. Wees eerlijk tegen jezelf

De eerste stap in het overwinnen van bindingsangst is het te erkennen. Pas als je eerlijk tegen jezelf bent is het mogelijk om er iets aan te doen. Vraag jezelf wat je tegenhoudt om langer bij iemand te blijven.

 • Wat denk je dat er gebeurt als je je aan iemand bindt?
 • Is het gebaseerd op realistische toekomstperspectieven of overdrijf je het?
 • Wat maakt je bang als je nadenkt over een toekomst met iemand samen?
 • Wat zijn de echte redenen waarom je het nooit lang volhoudt?

Door deze vragen aan jezelf te stellen krijg je voor jezelf een beter beeld wat je tegenhoudt om je voor langere tijd aan iemand te binden. Het helpt niet alleen jezelf, maar ook je partner. Immers, je kunt het pas met een ander delen als je voor jezelf wat duidelijkheid hebt gekregen.

2. Vraag jezelf af of jij het bent of je partner

Komt de bindingsangst in elke relatie naar voren of heb je het bij één persoon? Als je het normaal niet hebt maar opeens angst hebt om je te binden aan iemand dan ligt het misschien niet aan jezelf, maar aan de ander. Sommige mensen zijn bang om zich aan iedereen te binden in liefdesrelaties, ongeacht wie de partner is, anderen zijn bang om zich aan een specifieke persoon te binden.

Als je ervoor open staat om je voor langere tijd aan iemand te binden, maar niet aan je huidige partner, dan is dit reden om eens goed na te denken. Waarom wil je je niet binden aan deze persoon? Is het te veranderen of heb je daar weinig vertrouwen in?

3. Besef dat er misschien niets beter is

Niet bekend met het begrip? De Fear of Missing Out is de angst om iets te missen, ook wel afgekort als FOMO. Het is de naam voor dat onrustige gevoel als je op social media ziet dat iedereen iets leuk aan het doen is terwijl je zelf eenzaam op de bank ligt. De angst wordt gevoel door social media maar ook krijg je ermee te maken als je de dating apps hebt gebruikt. Wat er kan gebeuren als je enige tijd op een dergelijke app hebt doorgebracht is dat je een gevoel ontwikkelt wat bindingsangst in de hand werkt.

Apps zoals Tinder geven je namelijk het idee dat er altijd een betere kandidaat is, die slechts één swipe bij je verwijderd is. Eenmaal uitgeveegd, omdat je je match hebt gevonden, gaat dit gevoel niet weg. Dit heeft het ongewenste resultaat dat iemand gelukkig kan zijn in een relatie maar toch het gevoel heeft iets te missen. De enige manier om ermee om te gaan is te accepteren dat je de beste kandidaat al gevonden hebt.

4. Schrijf je angsten op

Soms is het gemakkelijker om al je gedachten op een rijtje te krijgen. Waar ben je bang voor en wat zijn je zorgen? Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het opschrijven van je zorgen je kan kalmeren. Schrijven helpt bij het verminderen van je zorgen over de toekomst.

Een interessant onderzoek voor bindingsangst is die van de Universiteit van Chicago.3 Volgens de wetenschappers “beoordeel je de situatie opnieuw wanneer je het opschrijft en denk je na over wat er moet gebeuren, in plaats van wat je zou kunnen verliezen.”

Als je het opschrijft en in zwart-wit voor je ziet liggen dan realiseer je je vaak pas echt wat er speelt. Het helpt je om het volledige beeld te krijgen en dit maakt het mogelijk om elk obstakel één voor één aan te pakken. Misschien besef je zelfs dat de toekomst lang niet zo eng is als je denkt.

5. Beslis om vaker te beslissen

Het is makkelijk om altijd alles “open” te laten zodat je geen keuze hoeft te maken. Doe dit vaak genoeg en je besluiteloosheid wordt in de loop van de tijd een gewoonte. Elke keer wanneer je geen keuze maakt dan verbind je je niet aan deze keuze. Als je je niet kunt binden in een relatie omdat je geen keuze kunt maken dan kan het helpen om met de kleine beslissingen te beginnen.

Oefen op het maken van beslissingen als je keuzes tegenkomt in je dagelijkse leven. Dit leert je om op veel kleine manieren besluitvaardiger te zijn. Of je nu een nieuwe trui koopt, koffie haalt bij de Kiosk, van baan wisselt of actief bent op een dating app; dagelijkse beslissingen zijn steeds ingewikkelder geworden door de overweldigende overvloed aan keuzes die je worden voorgesteld.

Hoe meer tijd je doorbrengt met het afwegen van voor- en nadelen, des te meer verward je raakt. Onderzoeken tonen zelfs aan dat het overdenken van een beslissing kan leiden tot slechtere keuzes.4 Door te beginnen met de kleine beslissingen kun je jezelf leren om meer vertrouwen te krijgen in de keuzes die je maakt.

“I wish I hadn’t spent so much of my life worrying.”

6. Accepteer de onzekerheid

Als het op ‘accepteren’ aankomt dan is het altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Wat je moet beseffen is dat de toekomst gevuld is met onzekerheden. Tenzij je een glazen bol hebt die het daadwerkelijk doet kan niemand de toekomst voorspellen. Toch is er vaak veel onzekerheid over de toekomst dat dit tot zorgen leidt. Sommigen schatten dat mensen bijna zes jaar van hun leven zorgen maken over de toekomst.5

Ironisch genoeg is het zorgen maken over de toekomst de grootste spijt in het leven van ouderen, volgens onderzoek van de Cornell Universiteit waarin meer dan 1200 ouderen werden ondervraagd.6 Kortom, misschien dat je nu denkt dat je zorgen maken over de toekomst nut heeft, als je later oud bent heb je er spijt van.

7. Stel doelen

Een manier om met angst om te gaan is door doelen te stellen. Als je weet waar de problemen liggen dan kun je er wat aan doen. Voor een angststoornis wordt bijvoorbeeld vaak cognitieve gedragstherapie, een manier om je gedachten, gevoelen en gedrag te veranderen.7

Dit verandert de manier waarop je tegen een situatie aankijkt, het gevoel dat je erbij krijgt en wat voor gedrag je dan vertoont. Op dezelfde manier kun je de bindingsangst bestrijden. Een onmisbaar onderdeel bij deze vorm van therapie is het stellen van doelen.

Zodra je begrijpt waarom je worstelt met een angst voor relaties kun je een aantal doelen stellen om die angst aan te pakken. Als je een relatie hebt dan kun je kleine verbintenissen aangaan, uitgestelde afspraken opnieuw inplannen of iets anders dat je verbintenis aan je partner groter maakt. Als je nog single bent dan kun je gaan daten via één van de dating apps als je dat normaal nooit doet, je kunt andere types gaan daten of het daten anders doen. Dit zijn de top drie dating apps van dit moment.

8. Praat erover

Als je eenmaal de tijd hebt genomen om de oorzaak van je bindingsangst vast te stellen is het tijd om erover te praten met je partner. Dit geldt vooral als je je in een relatie bevindt waarin je partner klaar is voor de volgende stap maar jij nog met je angst zit.

Praat over wat je dwars zit, hoe je erover denkt en vraag om input. Je partner kan je geruststellen als je denkt dat je vrijheid verleden tijd is of je geen tijd meer voor jezelf hebt. Door erover te praten kom je er ook achter of dit wel de partner is waar je je überhaupt aan wilt binden.

9. Lees een boek

Om te begrijpen waar je angst om te binden vandaan komt helpt het om boeken over dit onderwerp te lezen. Met duidelijke voorbeelden en makkelijk te begrijpen uitleg krijg je een beter inzicht in hoe het werkt en wat je eraan kunt doen. Er zijn tientallen boeken beschikbaar die ingaan op problemen in de liefde, maar deze twee boeken zijn specifiek leerzaam als het over bindings- en verlatingsangst gaat. Deze boeken bieden oplossingsgerichte tips maar ook authentieke verhalen uit de praktijk:

Bindingsangst is in de realiteit vaak een angst om andere opties te verliezen. Het is een gevoel alsof je steeds meer vastgebonden wordt tot je geen kant meer op kunt, alsof je een dwangbuis omgedaan wordt en de riemen steeds strakker aangetrokken worden.

De onzekere toekomst levert je de zorgen van vandaag terwijl niets voor altijd is. Je bent niet “voor altijd” aan iets gebonden omdat je nooit zeker weet wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie