Relatie loslaten: 10 tips om er niet meer aan te denken

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Instinctief weten we het vaak wanneer iemand niet goed voor ons is. De relatie is giftig, destructief of gewoon ongezond. We besluiten dan zelf om de relatie te verbreken of de ander maakt het uit. Dat zou het einde moeten zijn, denk je. Maar in werkelijkheid is dat nog maar het begin van het einde. Want veel mensen blijven hangen in het gevoel van de relatie, blijven eraan denken en vinden het moeilijk om de relatie los te laten.

Vasthouden aan iets is een natuurlijk menselijk instinct. Het is iets dat we allemaal – in meer en mindere mate – doen als een relatie eindigt. Maar aan de andere kant is het niet goed voor je. Het belemmert je in je dagelijkse leven en doordat je het niet achter je kunt laten, levert het alleen maar verdriet op. Uit onderzoek blijkt zelfs dat degenen die zich minder bezighouden met hun ex een beter psychologisch welzijn hebben dan degenen die dat meer doen.

Waarom is loslaten zo moeilijk?

Loslaten is vooral moeilijk omdat we graag vasthouden het verleden. Aan dingen, situaties en mensen. Het vervult namelijk ons verlangen naar zekerheid. Loslaten en verdergaan brengt het tegenovergestelde met zich mee, namelijk: onzekerheid. En dit maakt ons nogal zenuwachtig.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Bovendien rechtvaardigen we onze huidige beslissingen vaak op basis van de ‘verhalen’ die wij onszelf vertellen. Misschien heb je een trauma overgehouden aan de middelbare school toen je toenmalige crush je afwees. Dat creëerde een angst om afgewezen te worden waardoor je jarenlang dacht dat niemand jou wilde, terwijl ze eigenlijk voor je in de rij stonden – om maar een voorbeeld te noemen.

De onbekendheid dat je ex niet een belangrijk deel van je realiteit is, kan heel moeilijk lijken als je in gedachten steeds teruggaat naar de relatie. In feite kies je er daardoor zelf voor om de status-quo van vertrouwdheid te behouden, ondanks dat het pijnlijk is om eraan terug te denken. Door deze gedachten houd je bijvoorbeeld liever vast aan je ex-partner, ook al weet je diep van binnen dat hij of zij niet goed voor je was.

Tekenen dat je erin blijft hangen

Het is waarschijnlijk één van de moeilijkste dingen die je ooit zult moeten doen: het leren loslaten van iemand van wie je houdt. Maar wanneer blijf je er te veel in hangen? Wanneer valt het mee? En wat is normaal?

Veel mensen die uit elkaar gaan weten niet hoe ze verder moeten in hun eentje. Dat is heel normaal. Maar als je jaren later nog dagelijks aan je ex en vorige relatie denkt, dan wordt het waarschijnlijk tijd om je relatie los te laten. Dit zijn een aantal tekenen die aantonen dat je relatie nog niet hebt losgelaten:

  • Je vraagt je nog dagelijks af wat je ex aan het doen is.
  • Je denkt vaak terug aan de relatie die je had.
  • Je vraagt je vaak af hoe het had kunnen zijn.
  • Je denkt constant aan je ex.
  • Je voelt je angstig of verdrietig als je aan die persoon denkt.
  • Je denkt alleen maar aan de leuke momenten van de relatie.
  • Je hebt jezelf nog niet toegestaan om de pijn te voelen.
  • Je begrijpt nog niet waarom en hoe het misging.
  • Je zou teruggaan naar je ex als het mogelijk was, hoe slecht diegene ook voor je was.

Als deze tekenen iets van jouw gedrag weerspiegelen, dan houd je waarschijnlijk nog vast aan de relatie. Of dat wel zo slim is? Waarschijnlijk niet. Daarom geven we je een aantal tips over het loslaten van een relatie.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Je relatie of ex loslaten, hoe doe je dat?

Weten dat je moet loslaten en daadwerkelijk loslaten zijn twee heel verschillende dingen. Een relatie of een ex loslaten, zodat je niet meer aan diegene denkt, is nog niet zo makkelijk. We vertellen je hoe je er beter mee kunt omgaan.

1. Zet jezelf niet onder druk

Een van de beste adviezen die we kunnen geven is dat je jezelf niet onder druk moet zetten om relatie los te laten. Iemand loslaten kost nu eenmaal tijd. Zoals ze zeggen, tijd heelt alle wonden – ook de wond die ontstaat wanneer een relatie wordt verbroken. Als je het probeert te forceren, dan zul je merken dat het een averechts effect heeft. Laat alle verwachtingen los over hoelang je erover moet doen om een relatie los te laten. Probeer je te concentreren op de positieve dingen in het leven – in het hier en nu.

2. Denk negatief over je ex

In een onderzoek uit 2018, dat werd gepubliceerd in Experimental Psychology, wilden wetenschappers erachter komen hoe je sneller kunt herstellen van een verbroken relatie. Ze bedachten verschillende manier om ex los te laten en één van die manieren blijkt daarmee te helpen. De onderzoekers noemen dit negative reappraisal – een ‘negatieve herwaardering’ van je ex. In de praktijk komt dit erop dat je alleen maar negatieve gedachten aan je ex toelaat. Het doel ervan is dat je je ex niet gaat haten, maar minder gaat waarderen.

  1. Denk aan alle negatieve eigenschappen van je ex.
  2. Noteer deze allemaal in je Kladblok-app.
  3. Lees de notitie drie keer per dag.

3. Neem afstand

Als je nog geen afstand hebt genomen van je ex, doe dat meteen – zowel fysiek als emotioneel. Snelle oplossingen zijn het verwijderen van hun telefoonnummer en ontvolgen (of dempen) op sociale media. Kleding en relatiesouvenirs die thuis rondslingeren zijn daarna aan de beurt. Afhankelijk van hoe graag je de relatie wilt loslaten, kan het nodig zijn om ook die voorwerpen uit je huis te verwijderen.

Voor exen die in dezelfde stad wonen, kan het een punt van zorg zijn om steeds weer geconfronteerd te worden met de ander. Je ex tegenkomen is voor niemand leuk, maar het is soms niet volledig te vermijden. Je voorkomt de meeste toevallige ontmoetingen echter door de plaatsen te ontwijken waarvan je weet dat de kans bestaat dat je elkaar tegenkomt.

4. Transformeer negatieve gedachtes

‘Ik zou nooit alleen kunnen zijn’ is een voorbeeld van een beperkende overtuiging die je alleen maar in de weg zit. Jij hebt gelukkig ook de kracht om deze te transformeren. Vervang het door een positieve overtuiging zoals: ‘Ik hou van mezelf en verdien het beste’. In het begin voelt het misschien wat onwennig, maar uiteindelijk zorgt dit voor resultaten. Het is daarbij belangrijk om de verhalen te herkennen die wij onszelf vertellen, maar waarvan we weten dat ze eigenlijk niet gebaseerd zijn op de waarheid.

5. Stop met anderen de schuld geven

Vaak wijzen we met de vinger naar iemand anders of een gebeurtenis uit het verleden in plaats van naar onszelf. Dit is de reden waarom jij je ex vaak de schuld geeft van de pijn die je aan de relatie overhoudt. Maar je kunt slechte ervaringen je toekomst niet laten bepalen. Gebruik in plaats daarvan je ervaringen als een hulpmiddel om je te stimuleren om te leren en te groeien, zodat je een gezonde relatie met iemand anders kunt opbouwen.

6. Leer je emoties te beheren

Negatieve gevoelens hebben een negatieve invloed op je emotionele en fysieke gezondheid en zullen je toekomstige relaties beïnvloeden. Het goede nieuws is dat je tijdens het leren loslaten, ook kunt leren hoe je je emoties kunt beheersen. Een goede tip is om te erkennen dat je ex jou ervan weerhoudt om te groeien of je dromen te verwezenlijken. Je kunt die persoon en jezelf dan vergeven voor alle pijn die de breuk veroorzaakt.

7. Verplaats jezelf in de ander

Ja, je ex heeft je misschien pijn gedaan, maar ze hebben het waarschijnlijk niet uit boosaardigheid gedaan. Ze hadden het gevoel dat er niet aan hun behoeften werd voldaan in jullie relatie en ze besloten actie te ondernemen om hun eigen emotionele toestand te verbeteren.

8. Wees dankbaar

Sommigen zeggen dat het beoefenen van dankbaarheid als tegengif werkt voor de emoties van angst en verdriet. Laat daarom je verwachtingen los en concentreer je op dankbaarheid voor wat je ooit hebt gedeeld met je ex. Als je in elke ervaring de les kunt vinden en er dankbaar voor bent, zul je de woede die je voelt tegenover de andere persoon verminderen.

9. Praat met iemand die je vertrouwt

Gevoelens binnenhouden kan in de slechtste gevallen leiden tot depressie. Het is daarom belangrijk om te praten met een goede vriend, een familielid of een therapeut over hoe je je voelt. Praten met iemand die je vertrouwt, kan je ook helpen een ongezonde relatie te herkennen en ervoor zorgen dat je niet meer teruggaat.

10. Word weer verliefd op jezelf

Focus op het vinden van voldoening. Geniet van massages of andere ontspannende activiteiten en doe aan hobby’s die je gelukkig maken. Door bezig te blijven kun je jezelf afleiden van de breuk. Dit geeft je de kans om te helen. Begin je dag daarom met een ochtendritueel dat activiteiten omvat zoals voorbereiden, meditatie, planning of yoga.

Geef jezelf de tijd

Je zult niet van de ene op de andere dag leren hoe je moet loslaten. Door je te concentreren op verder gaan, zul je uiteindelijk leren omgaan met de onvermijdelijke pijn die ontstaat na een breuk. Het is normaal om te ‘rouwen’ om het verlies van de relatie en je moet jezelf de tijd gunnen om die emoties te voelen.

Hoewel je jezelf niet wilt isoleren, neem toch wat extra tijd weg van sociale evenementen als je denkt dat je het nodig hebt. Ga nooit akkoord met een date of afspraak totdat je voelt dat je er echt klaar voor bent. Het is belangrijk om jezelf de nodige tijd te geven zodat je je eigen helingsproces niet in de weg staat.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie