Ex vergeten lukt niet? De beste strategie om gevoelens te verminderen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

Alsof een relatiebreuk al niet moeilijk genoeg is, houdt het vaak niet op wanneer de huissleutels worden ingeleverd. Want wat daarna komt, is vaak nog moeilijker. Ondanks de breuk zijn de gedachten aan je ex nog steeds aanwezig. Je denkt na over alle lieve dingen die je ex tegen je zei, je droomt over je ex en dagelijks denk je terug aan alles wat je hebt gedeeld.

Dat je ex al is doorgegaan met leven, maakt het bovendien alleen maar erger. Terwijl je ex weer – en zonder jou – gelukkig lijkt te zijn, lig jij nog elke dag op de bank in je joggingbroek met je smartphone in de hand. Uit wanhoop Google je maar weer op iets als ‘Waarom kan ik mijn ex niet vergeten?’ om een einde te maken aan de emotionele marteling.

Er is niets erger dan proberen je ex uit je hoofd te zetten, terwijl je tegelijkertijd steeds aan je ex denkt. De meeste adviezen vertellen je om iets anders te gaan doen: een hobby zoeken, vrijwilliger worden, werken aan jezelf. Maar wat als dat niet werkt? Wat als je emotioneel te gefixeerd bent op je ex? Het is onmogelijk om in iets nieuws te investeren als je alles wat je hebt al hebt geïnvesteerd.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Ex vergeten lukt niet?

Je vraagt ​​je af ​​waarom je je ex niet kunt vergeten en waarom je niet kunt stoppen met aan ze te denken, maar je hebt het antwoord niet gevonden. Je denkt aan iedereen die met succes verder is gegaan na een breuk en jij wilt hetzelfde doen. Alleen is dat nog niet zo makkelijk. Wat als we je zouden vertellen dat er wél een manier is om de gevoelens van liefde te verminderen? Een manier om je ex sneller los te laten? Onderzoekers van de University of Missouri-St. Louis hebben er onderzoek naar gedaan.

In een studie uit 2018, gepubliceerd in Experimental Psychology, onderzochten ze hoe je de liefdesgevoelens voor een ex kunt verminderen. Want dat, zo stellen de onderzoekers, kan helpen bij het herstel na een relatiebreuk. Om een manier te vinden waarmee je je ex sneller kunt ‘vergeten’, testten ze drie verschillende ‘cognitieve strategieën’ om te zien welke van drie het meest helpt om de liefde voor een ex te verminderen.

1. Negatieve herwaardering

Nadenken over de negatieve aspecten van de ex-partner, met vragen als ‘Wat is een vervelende gewoonte van je ex?’

2. Liefdesherwaardering

Nadenken over de interpretatie van de liefdesgevoelens, met uitdrukkingen als: ‘Het is oké om van iemand te houden met wie ik niet meer samen ben.’

3. Afleiding

Nadenken over iets anders dat helemaal niets met de ex-partner te maken heeft, zoals: ‘Wat is je favoriete eten? Waarom?’

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden deelnemers gerekruteerd die onlangs een relatiebreuk hadden meegemaakt en het daar moeilijk mee hadden. Vooraf gaven ze aan hoeveel gevoelens ze nog voor hun ex hadden zodat de onderzoekers dit later konden vergelijken met de situatie na het onderzoek.

De deelnemers mochten foto’s van hun ex meenemen naar het onderzoek, zodat de onderzoekers deze konden gebruiken om de deelnemers aan het denken te zetten over hun verbroken relaties. Vervolgens kregen ze vragen en uitdrukkingen op een beeldscherm te zien waarover ze in stilte moesten nadenken.

Van de drie geteste strategieën bleek de ‘negatieve herwaardering’ – wat door de wetenschappers negative reappraisal wordt genoemd – het meest effectief te zijn in het verminderen van gevoelens voor een ex. De ‘liefdesherwaardering’ en ‘afleiding’ hadden geen effect op de gevoelens voor een ex.

Wat je hiermee kunt

Lukt het je niet om over een ex heen te komen? Het onderzoek suggereert dat het zou kunnen helpen als je je ex negatief herwaardeert. Of in normale mensentaal: nadenken over de negatieve eigenschappen van je ex. Wanneer je je ex in een kwaad daglicht plaatst – in je eigen gedachten – ga je je ex minder waarderen. Althans, dat is het doel van deze strategie. Hoe je dit kunt doen?

  1. Denk aan alle negatieve eigenschappen van je ex.
  2. Noteer deze allemaal in je Kladblok-app.
  3. Lees de notitie drie keer per dag.

Volgens het onderzoek vermindert deze strategie echter niet alleen de liefdesgevoelens voor een ex, ook verhoogt het de onaangename emoties. Dat wil zeggen: je kunt tijdelijk meer verdriet en boosheid voelen, maar op de lange termijn zou het moeten helpen om sneller je ex los te laten.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie