Home Dating apps Onderzoek: dit zijn de datingtrends voor 2022

Onderzoek: dit zijn de datingtrends voor 2022

4 minuten leestijd
0
datingtrends

Ben jij een van de vele singles die in 2022 op zoek zal gaan naar ware liefde? Klaar om een serieuze relatie te beginnen met een speciaal iemand? Of hoop je nog veel plezier te hebben terwijl je onderzoekt welke soorten relaties en partners je de meeste voldoening geven? Ongeacht wat je datingdoelen zijn voor 2022, na twee jaren pandemie is het tijd om weer volop te genieten van de mensen om je heen.

Om ons inzicht te geven in de datingtrends voor het komende jaar heeft de internationale datingapp OkCupid een grondige analyse uitgevoerd om de nabije toekomst van daten te voorspellen. Dit zijn de tien datingtrends die je in 2022 kunt verwachten.

1. Singles gaan hun seksualiteit nog meer ontdekken

Ben jij je meer gaan verdiepen in je eigen seksualiteit? Je bent niet de enige. De pandemie heeft ertoe geleid dat singles niet alleen meer open zijn over wie ze zijn, maar ook dat ze meer geïnteresseerd zijn in het verkennen van hun seksualiteit.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

“Sinds eind vorig jaar hebben we een toename van bijna 10% gezien in gebruikers die zich identificeren als panseksueel”, zegt OkCupid. “Er is ook een toename van 250% in gebruikers die zich identificeren als biseksueel vergeleken met vorig jaar, en een toename van 29% in gebruikers die zich identificeren als niet-binair.”

2. Kinky wordt steeds meer minder kinky

Dankzij de Fifty Shades Trilogy zijn steeds meer mensen hun interesse in BDSM gaan verkennen. Het taboe rond kinks wordt elk jaar minder en het lijkt erop dat de pandemie het heeft versneld. Singles staan er niet alleen meer voor open, maar zijn ook mondiger over.

“In 2021 was er een toename van 55% in gebruikers die zeggen dat ze kinky zijn”, legt OkCupid uit. “Vrouwen nemen de leiding: ‘BDSM’-vermeldingen in profielen van vrouwelijke gebruikers is gestegen met 17%.”

3. Geld doet er minder toe

Niemand zal ontkennen dat rijkdom aantrekkelijk is. Maar voor de singles van nu is het minder belangrijk dan voorheen. Mede dankzij de gunstige economische situatie – veel werkgelegenheid en hoge vaccinatiegraad in 2022 – zeggen minder singles dat geld erg belangrijk is als het gaat om met wie ze daten.

OkCupid: “We hebben deze daling al zien gebeuren, met slechts 14% van de gebruikers die vandaag zegt dat geld erg belangrijk is in een match, vergeleken met ongeveer 16% eerder in het jaar.”

4. Meer relaties zullen zich openen voor anderen

In de huidige westerse wereld zal monogamie niet snel verdwijnen. Maar er is wel een trend zichtbaar waarin non-monogamie in populariteit toeneemt. Naar verwachting zullen steeds meer singles op zoek gaan naar niet-monogame relaties omdat ze openstaan voor meerdere relaties tegelijk.

“Terwijl de meerderheid van OkCupid-gebruikers op zoek is naar een monogame relatie, steeg in 2021 het aantal gebruikers dat op zoek was naar een niet-monogame relatie met 7%”, zegt OkCupid. “Vermeldingen van ‘niet-monogamie’ en ‘throuple’ in gebruikersprofielen zijn gestegen met 21%.”

5. Politiek wordt een grote dealbreaker

Geert Wilders moet aan de macht komen? Niet iedereen zal het met je eens zijn. Volgens OkCupid – dat weliswaar veel Amerikaanse gebruikers heeft – zal iemands politieke opvattingen een afknapper kunnen zijn. Ze zien wat betreft de politieke uitlatingen een toename van bijna 10% in gebruikersprofielen.

6. Veilig vrijen wordt nog sexyer

Als de pandemie ons iets heeft geleerd, dan is het dat we waakzaam moeten zijn over onze gezondheid – en dat geldt ook voor seksuele gezondheid. Singles zijn tegenwoordig niet alleen eerlijker over hun gevoelens, maar ook over hun seksuele gezondheid, wat resulteert in gezondere, eerlijkere relaties.

OkCupid: “Sinds de pandemie is er een afname van 16% te zien bij singles die zeggen dat ze nooit of zelden over hun SOA-status praten voordat ze iets beginnen met een ander. In de afgelopen vijf jaar is er ook een toename te zien van bijna 10% in singles die zeggen dat ze voor en na elke nieuwe partner worden getest op soa’s.”

7. Gescheiden singles vinden hun weg naar de apps

Zoals voor alle singles gold tijdens de pandemie, mochten datingapps ook meer gescheiden singles welkom heten. Volgens OkCupid zullen dat er in 2022 nog meer zijn die terugkeren naar de datingscene.

“Sinds 2017 is er een toename van bijna 300% in gebruikersprofielen waarin wordt vermeld dat ze recentelijk zijn gescheiden”, zegt OkCupid.

8. Nuchter daten wordt steeds populairder

Een date met iemand die onder invloed is? Singles zijn nu twee keer minder geneigd om te zeggen dat een nuchtere date een dealbreaker is dan vijf jaar geleden. Alleen al in de afgelopen maand is er op een toename van bijna 10% geweest in termen als ‘nuchterheid’ en ‘nuchter daten’ in de profielen. Op basis van deze trends verwacht de app dat singles die niet drinken minstens 5x populairder gaan worden.

9. Meer singles willen settelen

Begin 2021 zag de app een forse toename van meer dan 125% bij gebruikers die zeiden dat ze kinderen wilden. In 2022 zal dat niet anders zijn, zo is de verwachting. De pandemie dwong singles om na te denken over wat echt belangrijk voor hen was, en familie bleek een van die dingen te zijn. Maar dit is wellicht niet het traditionele huwelijk van vroeger; velen willen wel kinderen, maar niet per se trouwen.

10. 2022 begint met een enorme boost

De eerste zondag van het nieuwe jaar is van oudsher de drukste dag voor datingapps. Het is altijd een geweldige dag om iemand te ontmoeten op een app. De eerste zondag van 2022 is de Dating Sunday van het nieuwe jaar.

“Historisch gezien hebben we op deze dag tot 70% meer gebruikersactiviteit gezien. Maar omdat de eerste zondag van 2022 vroeg op 2 januari valt, zullen er voor het eerst in meer dan tien jaar twee Dating Sundays zijn. 2 januari, de eerste datingzondag van 2022, zal net zo druk zijn als gewoonlijk, maar we verwachten ook op de tweede zondag een ongekende golf van likes, matches en gesprekken, aangezien sommige singles iets later beginnen op hun goede voornemens.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

OkCupid voegt Nederlands toe als voorkeurstaal

Liefde kent geen grenzen. Maar het helpt wel als je een datingapp in je eigen taal kunt ge…