Kinky seks: wat is dat precies?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
10 minuten leestijd

Zweep, leer en kettingen in de slaapkamer? Kinky. Als er gevraagd wordt waar je aan denkt na het horen van de drie woorden, dan denk je waarschijnlijk aan Fifty Shades of Grey. De scènes uit de verfilmingen – en in de boeken natuurlijk – zijn het mainstream beeld geworden van hoe kinky seks kan zijn. Maar elkaar vastbinden en slaan met een zweep zijn maar een klein onderdeel in de wereld van de kinkliefhebber.

Wat is kinky precies?

Hoewel kinky geen officiële naam is voor seksueel gedrag, is het over het algemeen de benaming voor alle seksuele praktijken die buiten de norm vallen. Het is licht pervers, pikant en daarmee wijkt het af van de (seksuele) norm. Een ‘kink hebben’ betekent dat je opgewonden raakt van iets dat buiten de normale seksuele activiteiten valt. Dan hebben het dus niet over liefdevolle aanrakingen, zoenen, vaginale seks, masturberen en orale seks.

Wat als “kinky” wordt beschouwd is vaak subjectief en wordt beïnvloed door de culturele normen, dus het verschilt nogal eens wat er precies onder verstaan wordt. Kinky seks is volkomen legaal en gezond, zolang het maar plaatsvindt tussen volwassenen die instemming geven.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Kinky seks is zo’n brede term omdat het de term is voor alle onconventionele seksuele gedragingen. Alles wat niet traditioneel is, valt onder de noemer kinky. Het kan dus variëren van het toevoegen van een blinddoek aan je gebruikelijke standjes, het dragen van handboeien tijdens de seks tot complete rollenspellen met pijn en (vrijwillige) dwang. Het kan zo gek als je maar kunt bedenken, maar er zijn wel een paar bekende categorieën die onder de kinky seksparaplu vallen:

BDSM

Wanneer de meeste mensen denken aan kinky seks, denken ze aan BDSM. Deze afkorting staat voor zes verschillende dingen: Bondage, Discipline, Dominantie, Submissie, Sadisme en Masochisme. BDSM bestaat zelf dus ook uit weer uit een groot aantal activiteiten; van zachtjes strelen met een zweepje en het ‘meneer/mevrouw’-rollenspel tot het ruige werk van pijnspellen en bondageparty’s.

Fantasie, cosplay en rollenspel

Wie heeft er niet eens een seksuele fantasie gehad die net wat verder ging dan traditionele penis-in-vagina seks? Het is dus niet verrassend dat een van de meest voorkomende vormen van kinky seks het creëren van ingebeelde scenario’s is. Met je partner praten over seksuele fantasieën is al een beetje kinky te noemen, maar in een vergevorderd stadium speel je al seksend scenes na terwijl je een kostuum draagt.

voeten

Fetisjen

Wat ook afwijkt van wat normaal is, is de fixatie op een geliefd voorwerp. Als je opgewonden raakt van een niet-seksueel object, hebben we het over een fetisj. Maar ook is het een fetisj als je seksuele belangstelling hebt bij een lichaamsdeel die normaal gesproken niet als seksueel wordt gezien, bijvoorbeeld de voeten of knieën. Veel voorkomende fetisjen hebben te maken met de voeten, leer, rubber en schoenen. En ook onder de fetisjen zijn er extreme of vreemde vormen, zoals een fetisj voor maandverband en gedragen tampons.

Voyeurisme of exhibitionisme

Als de mogelijkheid zich zou voordoen, dan zouden veel mannen weleens stiekem willen meekijken in de verkleedkamer van de vrouwen. Maar een gaatje boren in de muur om mee te kijken vanuit de kamer ernaast gaat de meeste mannen toch wat te ver. Hoewel het in sommige landen strafbaar is om dit te doen, kicken zowel mannen als vrouwen erop om mee te kijken met anderen wanneer ze seks hebben. Het liefst zelfs zonder hun medeweten.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Als je zelf graag seks hebt in het openbaar omdat de rush van een mogelijk ontdekking wat extra’s met zich meebrengt, dan is dat ook best kinky te noemen. Seks op een openbare plaats is een vorm van exhibitionisme.

Seks met meerdere personen

Seks met meer dan één sekspartner tegelijk? Dat is kinky. Trio’s, parenclubs, seksfeestjes en orgies: alle seksuele handelingen waarbij meer dan twee mensen betrokken zijn vallen onder de noemer kinky. Omdat het de norm is om met één persoon gelijk seks te hebben, zoals met een vaste partner, wijkt het hebben van seks met meerdere mensen tegelijk af van de norm.

Swingen

Een relatie met één persoon lijkt allesbehalve kinky, maar dat is het niet als je je partner deelt met anderen. We hebben het over swingen: koppels die seks hebben met andere koppels of in elkaars bijzijn. Hoewel er verschillende vormen van swingen zijn, zoals de soft swing en full swap, zijn alle vormen van swingen kinky te noemen. Vertel maar eens op een verjaardag dat jullie aan swingen doen: grote kans dat iedereen jullie als retekinky bestempelt.

bdsm

Kinky seks voor beginners

Heb je altijd seks op de oude, vertrouwde manier? Hoogstens een ander standje als het moment dat toeliet? Dan kan kinky seks best intimiderend zijn. Vanwege het stigma rond kinky seks durven velen het niet aan om buiten de gebaande paden te gaan, terwijl dit velen een aanvulling op het seksleven kan zijn. Bovendien is kinky seks zo uitgebreid dat er veel variatie is en eigenlijk voor ieder wat wils.

Als beginner kun je bijvoorbeeld experimenteren met dirty talk, dit uitbreiden naar een rollenspel om daarna over te gaan op bijten en hardhandige actie. Misschien eindig je uiteindelijk wel in een situatie waarin je niets anders meer wil dan een sub zijn (onderdanig). Ongeacht je ervaring met kinky seks en de interesse in welke vorm van seks dan ook, er zijn wel een aantal regels om het voor iedereen leuk en vooral veilig te houden:

1. Praat erover met je seksuele partner

In een relatie is de seks het intiemste onderdeel. Voordat je iets nieuws probeert, is het dus handig dat je het eerst overlegt. Kinky seks is niet voor iedereen weggelegd en het zou zomaar kunnen dat je partner er niets van wil weten. Zorg er dus voor dat jij en de partner elkaars seksuele voorkeuren weten en begrijpen. Praat er niet alleen over je eigen onvervulde behoeften, maar luister ook naar die van je partner. Geen vaste partner maar wel kinky verlangens? Probeer dan contact te leggen op een van deze contactsites:

Deze datingapps geven aan geen fictieve profielen te gebruiken.

2. Onderzoek het samen

Experimenteren met kinky dingen is geven en nemen. Om je eigen fantasieën uit te laten komen, is het belangrijk dat je ook die van je partner opneemt in de experimenten. Deze balans in een seksrelatie is wat kinky seks kan maken of breken. Onderzoek samen wat jullie willen proberen zodat jullie beiden evenveel geven en nemen.

3. Stel grenzen

Het is verleidelijk om meteen all the way te gaan, maar daarmee vergeet je één ding: je partner. Misschien dat jij er wel klaar voor bent, je partner kan zich bedenken of spijt hebben dat hij of zij ermee ingestemd heeft. Gebruik daarom altijd een safe word dat kan worden gebruikt in situaties waarin één van jullie beiden wil dat de seks direct stopt.

4. Bouw het langzaam op

Begin niet meteen met je gekste fantasieën. Om een gezond seksleven te houden, is het verstandig om het beetje bij beetje te introduceren in de slaapkamer. Zo kun je genieten van elk nieuw onderdeel dat z’n intrede doet, maar het maakt je ook vertrouwd met deze onderdelen.

5. Doe niets tegen je zin

Uiteindelijk gaat het erom dat kinky seks fijn is, hoeveel pijn een zweep ook kan doen. In alle gevallen zou het toevoegen van nieuwe vormen van seks een positieve invloed moeten hebben op je seksleven. Voel je je ongemakkelijk of durf je niet meer terug te krabbelen? Staak het dan meteen. Gaandeweg merk je vanzelf hoe ver je wilt gaan en hoe kinky je wilt zijn.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
1 reactie