Swingen: wat is dat eigenlijk en waarom zou je hiervoor kiezen?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
12 minuten leestijd

Bij swingen heeft eenieder waarschijnlijk zo zijn eigen idee. Sommigen moeten er niet aan denken en voor anderen klinkt het juist spannend en intrigerend. Swingen kun je omschrijven als een tijdelijke partnerruil.

Overal in Nederland worden vrijblijvende, seksuele evenementen georganiseerd waar stellen aan deel kunnen nemen om wat spanning en vernieuwing aan hun seksleven toe te voegen. Wanneer je je verdiept in swingen gaat er een wereld voor je open. Er zijn allerlei swingersvormen en wanneer je hiermee begint zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden.

Wat voor mensen doen aan swingen? Hoe begin je hiermee? Is het veilig en wat betekent het voor je relatie? In dit artikel geven we antwoord op al die vragen.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat is swingen?

Oké, een tijdelijke partnerruil dus. Dat klinkt op zichzelf al best bijzonder. Samen kunnen jullie beslissen hoe jullie een invulling willen geven aan het begrip swingen. Je kunt kiezen om samen seks te hebben in een ruimte waar andere mensen ook seks hebben, je kunt kiezen om samen seks te hebben en daar anderen bij uit te nodigen, of je kunt kiezen om slechts in dezelfde ruimte seks te hebben met andere mensen. We gaan hieronder dieper in op de verschillende swingmogelijkheden.

Soft swing

Dit is vaak de eerste stap die stellen zetten wanneer zij nieuwsgierig zijn naar het swingersbestaan. Bij soft swingen hoef je nog niet uit de kleren, het is een prettige manier om kennis te maken met de wereld van swingen. Wanneer je je aanmeldt voor een swingersavond kun je prima beslissen om enkel eens rond te kijken, te oriënteren en de situatie figuurlijk af te tasten. Zo komen jij en je partner erachter of de sfeer rondom het swingen prettig aanvoelt. Je kunt natuurlijk een praatje maken met de andere aanwezigen en hier en daar wat flirten en het daarbij laten.

Soft swap

De volgende stap wordt de ‘soft swap’ genoemd. Hier wordt niet gedaan aan een volledige partnerruil, maar vraag je een ander stel waarmee het klikt om in dezelfde ruimte een gezellige avond te beleven. Op swingersavonden zijn er meestal kamers aanwezig waar je je kunt terugtrekken voor wat meer privacy. Het voegt een extra dimensie toe aan de seksuele ervaring wanneer je dit doet in een ruimte waar andere mensen ook seks met elkaar hebben. Je houdt het in dit geval dus bij je eigen partner, maar je zintuigen worden óók geprikkeld door een ander stel. Je kunt je misschien voorstellen dat het voor sommigen opwindend is om anderen seks te horen en zien hebben.

Full swap

Bij full swap ga je, zoals de naam al zegt, voor een volledige partnerruil. Wanneer jullie een stel hebben gevonden met wie het klikt, kunnen jij en je partner besluiten om met hen seks te hebben. Je kunt kiezen om enkel van partner te ruilen en het hierbij te laten. Ook kun je natuurlijk met z’n vieren seks hebben. Het is maar net waar jullie zelf behoefte aan hebben en waar jullie je comfortabel bij voelen.

alleen seks

Waarom zou je hiervoor kiezen?

Wanneer je al een lange tijd een sterke en stabiele relatie hebt kan het voorkomen dat het seksleven tussen jou en je partner op den duur net wat minder spannend wordt. Dat is niet zo gek: op een gegeven moment ben je wel bekend met het lichaam van de ander, ken je alle trucjes die hij of zij in petto heeft en kan het soms lastig worden om zin te maken. Geen zorgen, dat komt in bijna elke relatie voor.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Je kunt dan kiezen om eerst samen op zoek te gaan naar een oplossing: seks op bijzondere plekken, SM of bondage, speeltjes of rollenspellen. Het kan allemaal helpen bij het opnieuw spannend maken van het seksleven. Een andere toevoeging kan zijn om eens te gaan swingen.

Wanneer je elkaar volledig vertrouwt, niet jaloers bent en zeker weet dat jullie elkaars nummer één zijn, dan is het misschien een goed idee om eens op onderzoek uit te gaan. Je kunt op deze manier namelijk seks hebben met een ander, zonder dat je daarmee jouw partner belazert, want die is er gewoon bij.

Swingen wordt dus vooral gedaan door mensen die hun seksleven een oppepper willen geven, maar dat wel samen en in vertrouwen willen doen. Heeft jouw relatie een seksdipje? Vind je het een opwindend idee om zelf met een ander naar bed te gaan? Of vind je het misschien wel sexy wanneer jouw partner seks heeft met een ander? Dan zou je je ter oriëntatie kunnen aanmelden voor een swingersavond.

Wie zijn swingers?

De gemiddelde groep swingers zijn vaak progressieve mensen die open staan voor seksuele verrijking. Mensen beginnen vaak met swingen als ze al een tijdlang een gezonde, stabiele relatie hebben en beide partners behoefte hebben aan wat frisse seksuele spanning in het leven. Qua opleidingsniveau of sociaaleconomische status zit er van alles tussen: er is niet specifiek één opleidingsgroep of inkomensgroep die aan swingen doet. Wel wordt swingen vaak gedaan door stellen van veertig jaar of ouder.

Het ligt een beetje voor de hand, maar we noemen het toch even: mensen die regelmatig swingen zijn mensen die het opwindend en prettig vinden om seksuele ervaringen te delen met anderen of in dezelfde omgeving als anderen. Ze zijn dus niet per definitie seksverslaafd of onbetrouwbaar.

seks man vrouw

Er rust nog steeds een groot taboe op de keuze om te swingen, daarom is het een activiteit die stellen vaak niet aan de grote klok hangen. Toch is de kans groot dat ook jij mensen in je omgeving hebt die wel eens aan swingen doen of hebben gedaan, zonder dat je hier erg in hebt. Het is dan ook absoluut niets om je voor te schamen. Seksuele vrijheid is belangrijk, en zo lang je er niemand mee lastig valt moet je vooral lekker op seksuele ontdekkingstocht gaan.

Welke gevolgen heeft swingen voor je relatie?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen vinden veel stellen swingen van toegevoegde waarde omdat er op deze manier wat meer positieve seksuele spanning in de relatie komt. Sommige stellen merken zelfs dat hun relatie er sterker van wordt. Toch zijn er ook risico’s waar je rekening mee dient te houden als jullie besluiten om de swingerswereld in te duiken.

Hou rekening met je gezondheid

Het swingersnetwerk is een groep die op regelmatige basis seks heeft met verschillende mensen. Dit verhoogt het risico op een SOA. Omdat mensen vaak swingen in combinatie met alcohol en drugs, en de hele swingersomgeving resulteert in sterke seksuele opwinding, worden er niet altijd even verstandige keuzes gemaakt.

Je gevoelens nemen het over van je ratio waardoor het gebruik van een condoom niet altijd even vanzelfsprekend is. Ook wordt wel eens gebruik gemaakt van seksspeeltjes, en als deze tussen de gebruikers door niet goed worden gereinigd, kunnen deze ook zorgen voor een seksueel overdraagbare aandoening.

Wees dus voorzichtig, laat je regelmatig testen op een SOA en laat ook aan je huisarts weten dat je in de swingerswereld bent gedoken. Je hoeft je hier niet voor te schamen, ook jouw huisarts vindt jouw gezondheid belangrijk. Hij of zij kan jou advies op maat geven.

Middelengebruik

Er zijn veel stimulerende middelen die ervoor zorgen dat je opgewonden raakt en die je helpen je net wat meer op je gemak te voelen wanneer je besluit te gaan swingen. XTC zorgt er bijvoorbeeld voor dat je zintuigen gevoeliger zijn waardoor de ervaring nog intenser wordt. GHB helpt mensen om opgewonden te raken. Dankzij erectiepillen kunnen mannen langdurig seks hebben met verschillende mensen en alcohol zwakt de remmingen af. Als je hier liever niet mee in aanraking komt, is het verstandig om van tevoren de swingersorganisatie te benaderen om te vragen of middelengebruik voorkomt.

stop hart

Pas op voor verliefdheid

Wanneer je na lange tijd seks met je partner opeens weer fijne seks hebt met iemand anders, kan dit resulteren in vlinders in je buik. De kans is groot dat dit een bevlieging is, de stofjes in jouw brein reageren waarschijnlijk heftig op zo’n nieuwe, spannende en prettige ervaring. Probeer er dus niet te veel aandacht aan te schenken en dan gaan de gevoelens hopelijk vanzelf over.

Is dit niet het geval? Merk je dat je tijdens het swingen bewust kiest voor seks met die ene persoon omdat je hem of haar toch wel erg aantrekkelijk en leuk vindt? Schenk je niet meer voldoende aandacht aan je eigen partner? Denk je buiten het swingen om nog veel aan de ander? Dan wordt het tijd om op te passen.

Swingen is namelijk niet hetzelfde als een open relatie. Als je niet wil dat je relatie onder jouw verliefdheid lijdt, zorg dan dat je het contact met de persoon in kwestie zo veel mogelijk beperkt of zelfs verbreekt.

Merk je dat dit te lastig is en lukt het jou niet om jezelf in bedwang te houden? Wees dan open en eerlijk tegen je partner zodat jullie samen naar een gepaste oplossing kunnen zoeken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het swingen resulteert in een relatiebreuk.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie