Wat is SM, BDSM en hoe werkt een SM-relatie?

Jay
Door Jay
11 minuten leestijd

Het is misschien wat cliché, maar door alle aandacht van de Fifty Shades-boeken van de laatste jaren is er ineens veel meer interesse in de donkere kant van seks. De films en vooral de boeken hebben de inkijk op seksuele relaties flink verruimd. Handboeien, blinddoeken, touw; ineens lijkt het normaler dan ooit. Kinky zijn mag gewoon.

Waar het allemaal om draait in deze populaire boekenreeks? BDSM. En dat terwijl er nog niet eens zo heel lang geleden bij deze afkortingen vooral werd gedacht aan pijnigen en lijden. Maar dat is niet helemaal terecht. SM, maar ook BDSM, is veel meer dan elkaar pijn doen.

Wat is SM?

Natuurlijk, auteurs van spannende erotische boeken zijn er als de beste in om de boel te romantiseren, want voor de gemiddelde buitenstaander staat SM nog altijd synoniem voor een stel gestoorde gekken die elkaar genadeloos afrossen. SM wordt daardoor ook wel gezien als iets abnormaals. En eigenlijk hebben die mensen daar wel een beetje gelijk in, want het is niet bepaald doorsnee. Maar juist dat maakt het zo spannend.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Dat abnormale zien we ook terug in de termen die aan SM zijn gerelateerd. De volledige benaming, sadomasochisme, is namelijk een combinatie van sadisme en masochisme, wat weer als de seksuele bevrediging kan worden gezien bij het incasseren en uitdelen van fysieke en/of mentale pijn.

Van doorslaggevend belang daarbij is dus de erotiserende werking van pijn. Wat door andere mensen als pijnlijk wordt gezien, wordt door SM-ers als prikkelend beschouwd.

Pijn als prikkeling

Om het allemaal nog meer beleving mee te geven is het daarom niet ongebruikelijk dat er ook hulpmaterialen worden gebruikt. Zo helpen handboeien, kaarsvet, en blinddoeken bijvoorbeeld om de sfeer te versterken. Verlichting, muziek en kleding doen dat eveneens. SM (tussen twee personen) kunnen we dan ook zien als een handeling waarbij de één de ander domineert op verbaal, seksueel en fysiek vlak. Dat kan in allerlei vormen: van heel licht tot keihard.

SM kan grofweg worden gezien als de machtsoverdracht tussen twee mensen waarbij een meester of meesteres en slaaf of slavin. Maar er komt meer bij kijken.

Verschillende vormen van SM

We kunnen SM namelijk onderverdelen in drie elementen: pijn, discipline, en lust. SM moet zodanige gevoelens opwekken dat één of al deze drie elementen wordt voldaan. Het kan namelijk voorkomen dat beoefenaars van SM door één van deze drie elementen sterker wordt geprikkeld. Wat we daarmee willen aangeven? Dat de ene SM-sessie de ander niet is en dat sommige sessies ook sterker gericht zullen zijn op discipline dan bijvoorbeeld pijn.

BDSM

Dat brengt ons meteen bij de volgende afkorting: BDSM. Dat staat weer voor een combinatie van allerlei afkortingen die we met je door zullen nemen. BD verwijst naar Bondage & Discipline, terwijl DS weer voor Dominance & Submission staat en SM dus voor Sadism & Masochism.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Bij BDSM geef je elkaar een rol en leg je elkaar seksuele beperkingen op. Daarbij worden de zenuwen voortdurend geprikkeld en spelen duidelijke machtsverhoudingen een grote rol. In dit machtsspel wordt pijn veroorzaakt en ontvangen. Hoewel BDSM qua definitie afwijkt van SM, wordt deze varianten in Nederland doorgaans als hetzelfde gezien.

De term SM doet echter wel vermoeden dat het enkel om pijn gaat, maar dat is dus niet helemaal terecht. Wat dat betreft is de volledige term BDSM daarom wel beter op z’n plaats, maar we houden er in ons land nou eenmaal van om de boel af te korten.

Een SM-relatie

Bij duidelijk afgebakende machtsverhoudingen komen we meteen in een soort relatie terecht, een hele boeiende relatie welteverstaan. De psychologische kenmerken van dominantie en submissie is namelijk het fundament van een hele spannende relatie tussen twee mensen.

Kenmerkend daarbij is dat één van de twee partners veel meer macht heeft dan de ander, zowel op seksueel gebied als in de dagelijkse omgang. Zo is het gebruikelijk dat de onderdanige van de twee ook op dagelijks vlak dominant is.

Trekken we de SM-relatie door naar de dagelijkse verhoudingen? Dan zou de sub (de onderdanige) de dom (de dominante) op zijn of haar wenken moeten bedienen. En we moeten zeggen: dat zorgt wel meteen voor een stuk meer duidelijkheid in de relatie.

SM-relatie zonder liefdesrelatie

Toch is het zo dat veel SM-relaties in het ‘duister’ of in het geheim plaatsvinden. Dat betekent dat veel mensen die een SM-relatie met elkaar hebben, geen liefdesrelatie hebben. Althans, niet met elkaar. Lang niet alle mensen zijn immers geïnteresseerd in een SM-relatie, waardoor veel beoefenaars hun lusten buiten de deur zoeken en daardoor dus vreemdgaan.

Tuurlijk, het mooiste zou zijn dat beide partners in een liefdesrelatie allebei interesse tonen in deze vorm van seks. Want we hebben het natuurlijk wel over een stuk vertrouwen dat erbij komt kijken. Voor de mensen die er niet in slagen om thuis aan hun trekken te komen bieden bijvoorbeeld SM-clubs of seksdatingsites uitkomst. In dit geval gaat het dus enkel om de spanning en de seks, en komt er geen liefde bij kijken. Dit zijn een aantal van deze websites waar deze mensen in contact komen:

Deze datingapps geven aan geen fictieve profielen te gebruiken.

Belangrijk daarbij is om wel goede afspraken te maken, ook over de rollen die elk van de deelnemers invult. Je doet er goed aan om duidelijk te zijn over de grenzen en wensen.

5 Tips voor een SM-relatie

Mocht het je wat lijken om thuis een SM-relatie te beginnen, dan dien je je eveneens te beseffen dat we het over een nogal beladen onderwerp hebben. Pak het dus voorzichtig aan en denk goed na over je aanpak. In het meest gunstige geval kun je in jouw SM-fantasieën worden voldaan door jouw liefdespartner. Hoe je dat ter sprake brengt? Een aantal tips:

1. Wees subtiel

Ondanks dat SM door veel mensen als taboe wordt gezien, merken we toch dat er meer ruimte is gekomen voor fantasieën die een stapje verder gaan. Dat neemt echter niet weg dat je de interesse in SM beter voorzichtig ter sprake kunt brengen. Ineens een zweep uit de kast halen, lijkt ons bijvoorbeeld geen goed plan.

Geef daarom af en toe hints of laat weten dat je jullie seksuele relatie wilt verrijken. Laat je partner eerst wennen aan het idee van zachte SM-scènes in plaats van meteen met het harde werk te komen. Vertel wat jou prikkelt, maar doe dat met mate.

2. Wie is wie?

Besef daarbij wel dat het om een soort van een spel gaat waarbij een rol wordt gespeeld. Doorgaans wordt al wel snel genoeg duidelijk wie bij welke rol past, want in de dagelijkse relatie is vaak één van jullie al dominanter dan de ander. Hoewel het bij twijfel handig is om duidelijke afspraken te maken over wie de sub en wie de dom is, moet het ook natuurlijk aanvoelen voor jullie allebei. Groei in je rol en probeer dat eigen te maken. Dat neemt niet weg dat je van rol kunt wisselen.

3. Begin licht

Het keiharde werk is natuurlijk voor de gevorderde beoefenaars van SM en de meeste mensen zullen vooral in het begin zoekende zijn. We raden je daarom aan om licht te beginnen. Waar je daarbij aan moet denken? Een flinke tik op de billen, een keer goed aan de haren trekken, of misschien zelfs een blinddoek om.

Want zeg nou zelf: heel extreem is dat niet, maar het blijft wel lekker spannend en het is meteen een goede manier om te beginnen. Let daarbij vooral op de reacties van de ander en probeer aan te voelen wat hem of haar prikkelt.

4. Voer het tempo op

Op basis daarvan kun je gestaag een stapje verder gaan. Mocht het je wat lijken, dan kun je er zelfs speciale attributen bij pakken. In het meest gunstige geval bespreek je dit vooraf met je partner op basis van de al uitgevoerde lichtere handelingen van hierboven. Eventueel verrassen kan natuurlijk ook, maar zorg ervoor dat de attributen niet te schokkend zijn. Wees streng, maar subtiel.

5. Maar houd rekening met de risico’s

Hoewel we ons bij een SM-relatie voor even in een soort van fantasiewereld wanen is het echter ontzettend belangrijk om te allen tijde op de hoogte te zijn van de risico’s die erbij komen kijken. Natuurlijk, we doelen bij deze waarschuwing meteen op de meest extreme vormen, want die kunnen zelfs gevaarlijk worden.

Wie interesse heeft in deze gevorderde varianten van SM doet er goed aan om vooraf een stopteken af te spreken. Zo weet iedereen tot hoever hij of zij kan gaan. Houd het spannend, maar wel prettig. Veel plezier!

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
1 reactie