Wat is een fetisj? Dit is hoe een voorwerp opwindend kan zijn

Jay
Door Jay
11 minuten leestijd

Botertjegeil of op z’n minst opgewonden word je natuurlijk van een paar goede billen, borsten of andere ‘attributen’. Da’s op zich niet zo gek allemaal, we zijn namelijk allemaal mensen en lichamelijke onderdelen maken nogal wat los. Toch zijn er ook mensen die geprikkeld wordt door attributen die van een hele andere aard zijn.

Wat we daarmee bedoelen? Nou, geen standaard pak borsten of billen dus. Wat dacht je van poppen, voeten, rubber, luiers, zwepen en dat soort attributen?

Een liefde voor dit soort, laten we zeggen, alternatieve attributen noemen we ook wel een fetisj. En de mensen die zo’n soort interesse hebben, noemen we weer fetisjisten. We gaan het erover hebben. Als je durft tenminste…

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat is een fetisj?

Een fetisj voor iets hebben, kunnen we omschrijven als wanneer een bepaald voorwerp, object, of attribuut een bepaald gevoel in je losmaakt. We hebben het dan over voorwerpen of attributen die iets losmaken in iemand en hem of haar in z’n greep houden. Vaak worden deze attributen weer gerelateerd aan een bevrijdend of zelfs verslavend gevoel.

Als we het volgens de theorie proberen te omschrijven dan komen we uit op een ‘sterke toewijding aan iets’. Ondanks het feit dat een fetisj niet per definitie voor een seksuele wens of voorkeur hoeft te staan, worden fetisjen wel vaak vanuit een erotisch oogpunt behandeld. Sterker nog: denken we aan een fetisj, dan denken we ook vrijwel automatisch aan een seksuele behoefte.

Voorkeur of fetisj?

Of we allemaal een fetisj hebben? Nou, nee. Want er bestaat ook zoiets als gewoon een voorkeur ergens voor hebben. Als middelbare vrouw kun je de kunst van een mooie schoen met hoge hakken ook wel gewoon mooi vinden en misschien heb je de kast er wel mee vol staan, maar daar kan het ook bij blijven. Raak je niet op een seksuele manier geprikkeld als je dit soort schoenen draagt, ziet, of aanraakt? Dan hebben we het dus gewoon over een voorkeur of een voorliefde, maar niet over een fetisj.

Seksuele fetisj

Daarmee laten we dus nog maar een keer doorschemeren dat veel fetisjen seksueel van aard zijn. We hebben het over een seksuele fetisj als iemand een vergaande belangstelling heeft voor niet-standaard attributen die vaak ook geen fysiek of levendig karakter hebben. Wel kunnen ook handen, voeten en andere lichaamsdelen hieronder vallen, maar vaak gaat het dan ook om objecten zoals pakjes, luiers, kledingstukken of zelfs schoenen of laarzen.

Fetisjisme kan weer worden ondergebracht onder parafilie, de overkoepelende naam voor seksuele gedragingen of wilde fantasieën die afwijken van de algemene norm.1 Een seksuele fetisj heeft daarmee dus een bepaalde connectie met seksueel genot en zelfs met het bereiken van een orgasme. De definitie van een fetisj heeft dan ook twee verschillende kenmerken:

  1. de seksuele prikkeling wordt veroorzaakt door niet-levende voorwerpen.
  2. voorwerp is de belangrijkste stimulans voor bevrediging. Is dit voorwerp niet voorhanden? Dan ontbreekt ook de seksuele prikkeling (of komt de prikkeling moeilijker tot stand).

Raak je bij seksuele handelingen echter ook opgewonden wanneer je geen gebruik maakt van één van deze objecten? Dan hebben we het eveneens over een voorkeur en geen fetisj.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

vrouw zweep

Hoe ontstaan ze?

Fetisjen zijn overigens niet aangeboren, maar ontstaan op een bepaald punt door een samensmelting van bepaalde interesses. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat je er op late leeftijd achter komt dat je ergens een bepaalde fetisj voor hebt. Da’s op zich ook niet zo heel gek, want vaak zorgt iets dat je op jonge leeftijd hebt meegemaakt juist ervoor dat je ergens op een later moment een fetisj voor krijgt. Juist daarom zijn fetisjen voor bepaalde knuffels niet ongewoon, net als een fetisj voor een schoen, luier of een ontzettend dominante moeder.

Welke fetisjen zijn er?

Fetisjen komen er in verschillende vormen, maar heel vaak hebben ze wel een bepaalde erotische inslag. Deze fetisj kan soms heel onschuldig zijn, maar vaak kleeft er wel iets geks aan. Het is in ieder geval dusdanig gek dat je het niet open en bloot met anderen bespreekt. Binnen de wereld van de fetisj zijn er wel weer verschillende varianten te bedenken. Deze zijn als volgt onder te verdelen:

  • Pijn: denk aan zweepslagen en bondage bij bijvoorbeeld sadomasochisme.
  • Voetenfetisj: de voeten en tenen worden geadoreerd door ze te aaien, zoenen en zelfs te ruiken.
  • Luierfetisj: hierbij bestaat de drang om terug te gaan naar de babytijd en een luier te dragen tijdens seksuele handelingen.
  • Schoenen/hoge laarzen fetisjme: de schoen of laars wordt op een vergelijkbare manier geadoreerd als bij de voetenfetisj.
  • Pikante schoolmeisjes: de rol van studente (met bijvoorbeeld vlechtjes in) wind je op.
  • Leer: een leren pakje of andere outfit maakt een hoop in je los. Heeft je partner het pakje niet aan? Dan raak je niet of nauwelijks geprikkeld.

Fetisjisten

Kijken we naar de mensen die te maken hebben met een fetisj, dan komen we uit bij de zogeheten fetisjisten, de mensen die door veel mensen toch worden gezien als bizar en vreemd. Of dat ook zo is? Uit onderzoek blijkt in ieder geval dat mensen met een fetisj over het algemeen openstaan voor nieuwe levenservaringen en ook een stuk minder worden geraakt door kritieken en afwijzingen.

De seksuele fetisj wordt door een hoop mensen gezien als een manier om te ontspannen. Daarmee heeft een fetisj voor de meeste mensen geen obsessieve of kenmerken die duiden op ziekelijk gedrag. Zo kunnen de handelingen van BDSM, naast dat het een lichamelijke of seksuele activiteit is, ook een complete spirituele ervaring zijn.

Maar waar vind je deze fetisjisten? Dankzij het heimelijke karakter van de fetisj in het algemeen wordt er niet zomaar in het openbaar over gepraat. De mensen met een fetisj en degenen die erover fantaseren wijken uit naar specifieke websites om erover te praten, waar niemand er raar van opkijkt. Dat zijn bijvoorbeeld deze websites:

Deze datingapps geven aan geen fictieve profielen te gebruiken.

Is een fetisj hebben raar?

Je merkt het al, fetisjen zijn misschien wat gek en daardoor is het hebben van een fetisj ook een soort van taboe. Als we het over een fetisj hebben dan hebben we ook een onderwerp uit het verdomhoekje te pakken. Je praat er niet of nauwelijks over, in ieder geval niet met mensen waarvan jij zeker weet dat zij jouw fetisj niet zullen gebruiken. Daarmee blijft een fetisj dus een verborgen iets waar je waarschijnlijk nooit achter zult komen van een ander.

“If your sexual fantasies were truly of interest to others, they would no longer be fantasies.” ― Fran Lebowitz

Heel alledaags is natuurlijk wat anders, maar toch zijn er een hoop fetisjen die onschuldig van karakter zijn. We lieten al even doorschemeren dat een hoop mensen een fetisj hebben die rustgevend werkt. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen extremere varianten zijn. Soms zijn er wel degelijk fetisjen die iemand ontregelen. In dit geval kunnen we stellen dat de fetisj ervoor zorgt dat je wordt gehinderd of in het ergste geval zelfs dat je te maken hebt met een psychische aandoening.

Het gevaar van een fetisj

Ook kunnen fetisjen wel degelijk gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de extremere vormen van BDSM-relaties waarbij je grenzen opzoekt en zelfs fysieke beproevingen aangaat. Denk aan het gebruiken van een zweep of kaarsvet, maar ook aan objecten als naalden en messen.

Los van de hygiënische eisen zul je ook ervaring moeten opdoen en in eerste instantie voorzichtig te werk moeten gaan. Niet voor niets hebben we het hier dus over een nogal speciale tak van sport. Mocht je nog niet zo ervaren zijn, maar toch een fetisj hebben voor extremere vormen van SM? Dan raden we je aan om niet meteen te hard van stapel te gaan.

Fetisjen blijven door het abnormale juist spannend

Zelf lieten we al een paar keer weten dat een fetisj nou niet bepaald gebruikelijk is. Door sommige mensen wordt het hebben van een fetisj ook niet helemaal als normaal gezien. Of een fetisj daarmee ook automatisch ‘abnormaal’ wordt? Dat hangt ook een beetje af van wat de denkkaders zijn van een bepaalde individu.

Het moeilijke is dat niet iedereen een fetisj heeft of fetisjen bespreekbaar maakt. Tot het moment dat het wel gewoon aan de eettafel kan worden besproken, blijven fetisjen voor de meeste mensen toch wel wat abnormaals hebben. En misschien is juist dat wel dat een fetisj zo fascinerend en spannend maakt.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie