Misogynie: wat het betekent en hoe deze vrouwenhaat zich uit

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Ben je niet één keer, maar meerdere keren bedrogen door je vriendin? Of loop je elke keer een blauwtje als je een vrouw aanspreekt? Het is soms begrijpelijk dat je als man een hekel kunt krijgen aan het gedrag van vrouwen. En dat is helemaal het geval als je onrecht is aangedaan door één of meerdere vrouwen.

Natuurlijk is het niet zo gek dat je deze vrouwen liever nooit meer ziet. Daar heb je een goede reden voor. Maar wat als je haat zich niet alleen richt op de vrouwen die je wat hebben aangedaan, maar op álle vrouwen?

We hebben het over misogynie: een haat gericht op alle vrouwen in het algemeen. Wat betekent misogynie precies? Hoe kan deze vrouwenhaat zich uiten? En wat zijn de tekenen waaraan je het kunt herkennen?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is misogynie?

Wanneer iemand spreekt over misogynie, wordt daarmee de haat bedoeld die mannen tegenover vrouwen kunnen hebben. Het woord bestaat uit de Griekse woorden misein (haten) en gyne (vrouw). Het is een afkeer van het vrouwelijk geslacht.

Deze vrouwenhaat doet zich voor in de vorm van persoonlijke, haatdragende opmerkingen en gedragingen tegenover vrouwen. Het gaat hierbij om zowel subtiele als overduidelijke opmerkingen en gedragingen. Het omvat iedere hatelijke opmerking of houding naar vrouwen toe, waarbij wordt geïnitieerd dat zij minder zouden zijn dan mannen.

Religies en culturen

Al sinds het begin van de geschiedenis komen er binnen religies en culturen allerlei vormen van misogynie voor. Zo werden vrouwen door de kerk, maar ook door het burgerlijk recht achtergesteld. Vrouwen moesten van de Paus bijvoorbeeld altijd zwijgen in de kerk. Maar het gaat nog veel verder.

Want ook in deze tijd wordt verkrachting van vrouwen in oorlogslanden en crisisgebieden ingezet om de strijdende vijand te intimideren. Daarbij worden vrouwen met opzet verminkt, zwanger gemaakt en vervolgens worden niet de daders, maar de vrouwelijke slachtoffers gestraft.

Zodra ze zijn verkracht, worden zij als onrein gezien. Vervolgens worden zij verstoten, raken ze hun kinderen kwijt en moeten ze bedelend verder gaan door het leven. Een extreem, maar jammer genoeg op waarheid gebaseerd voorbeeld.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

vrouw ontdekken

Hoe kan misogynie zich uiten?

Wanneer iemand een ernstige haat tegen vrouwen heeft, kan dit zich op meerdere manieren uiten. Zo kan diegene zowel privé als in het openbaar vervelende opmerkingen maken of ongepast, haatdragend gedrag vertonen tegenover vrouwen. Ook kan men vrouwen opzettelijk intimideren, lastigvallen of zelfs pijn doen.

Wanneer misogynie nog verder gaat, kan het zich zelfs uiten in seksuele intimidatie, aanranding of verkrachting. De vrouw wordt dan namelijk zo verafschuwd, dat haar welzijn in de ogen van een man niets waard is.

Waaraan kun je vrouwenhaat herkennen?

Niet alleen in andere werelddelen, maar ook in het westen komt misogynie nog vaak voor. Wanneer een man overduidelijk kenbaar maakt dat vrouwen in zijn ogen minder of niets waard zijn en dat hij een ernstige afkeer tegen vrouwen in het algemeen heeft, is er sprake van vrouwenhaat.

Dit herken je in een gesprek al snel aan de opmerkingen die iemand maakt en de manier waarop hij naar vrouwen kijkt en hoe hij hen behandelt. Nog altijd is vrouwenhaat een wereldwijde norm en wordt het helaas als excuus gebruikt om vrouwen te misbruiken.

Misandrie, ook wel mannenhaat genoemd, is een ziekelijke afkeer van mannen.

Wat zijn mogelijke redenen voor vrouwenhaat?

Mannen worden soms (onbedoeld) gekwetst door vrouwen, bijvoorbeeld in relaties. Wanneer een man keer op keer teleurgesteld wordt door vrouwen en zich door hen in de maling genomen voelt, kan zich een bepaalde haat tegenover het vrouwelijk ras ontwikkelen. Mannen krijgen dan zo’n afkeer van vrouwen, dat zij hen allemaal niet meer vertrouwen.

Maar vrouwenhaat kan ook ontstaan doordat vrouwen fysiek zwakker zijn dan mannen. Vrouwen worden bovendien in veel boeken, films en allerlei stukken afgeschilderd als mensen in nood wat hun positie nog slechter maakt. Daardoor worden zij automatisch in een slachtofferrol geplaatst, waarbij vaak sprake is van negatieve gebeurtenissen.

En zijn er nog andere redenen voor misogynie?

Er zijn nog tal van redenen te bedenken waarom mannen vrouwen haten en ook het gevoel hebben dat zij daarbij in hun recht staan. Zo wordt de man in veel religies gezien als het hoofd van het gezin. Als misogynist kan dat worden gezien als een bewijs dat mannen superieur zijn aan vrouwen en dat een vrouw onder controle gehouden moet worden.

Een andere reden zou je misschien niet verwachten, maar er wordt beweerd dat ieder mens van nature biseksueel is. Maar omdat mannen bang zijn voor hun vrouwelijke kant, zetten zij zich er in sommige gevallen extreem tegen af.

En dan is er ook nog de man die zich schaamt voor zijn seksuele verlangens en er toch naar handelt. De vrouw wordt dan vaak als de schuldige aangewezen voor zíjn gedrag. “Dan moest zij maar geen kort rokje dragen”, is een veelvoorkomende uitspraak die daarop aansluit.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie