Biseksueel: je romantisch, fysiek of emotioneel aangetrokken voelen tot meer dan één geslacht. Het kan een fase zijn, een permanente geaardheid of het kan gedurende het leven wijzigen. Je valt niet alleen op mannen, niet alleen op vrouwen maar op een mens. Dit klinkt eenvoudig maar toch zijn er veel verschillen tussen biseksuelen; in beleving en gedrag. Iemand die biseksueel is hoeft zich bijvoorbeeld niet in gelijke mate aangetrokken te voelen tot de beide seksen. Zo kun je als biseksueel een voorkeur hebben voor vrouwen terwijl je je ook aangetrokken voelt tot mannen en vice versa. Sommigen noemen zichzelf dan heteroseksueel maar anderen identificeren zich hierdoor meer als biseksueel. Het verschilt dus per persoon hoe men zichzelf beschrijft op basis van de geaardheid.
Bi, homo of hetero?
Het is niet nodig om het beestje een naam te geven. Iedereen doet dit graag om het voor zichzelf duidelijk te krijgen maar dat is niet nodig. Anderen willen het graag een naam geven om het te kunnen begrijpen maar het gaat erom dat jij het zelf begrijpt. Door jezelf te identificeren met een bepaalde geaardheid kun je jezelf tekort doen doordat je binnen de grenzen van de geaardheid gaat leven terwijl je dit eigenlijk niet wil. Het gaat erom dat je jezelf kunt liefhebben terwijl je zonder beperkingen kunt leven, voelen en ervaren.
Het één of het ander?
Er bestaat veel verwarring over biseksualiteit: het is een vorm van seksualiteit dat door velen verkeerd begrepen wordt. Volgens degenen die het niet begrijpen kun je hetero- of homoseksueel zijn maar niet er tussenin zitten als biseksueel. Zo kunnen homo- heteroseksuelen denken dat een biseksueel er niet voor wil uitkomen dat deze homoseksueel is. Wat deze mensen niet weten is dat biseksualiteit naast homo- en heteroseksualiteit één van de drie classificaties van seksuele geaardheid is1. Het is niet een kwestie “van beide walletjes eten”. Als biseksueel kun je je geaardheid niet kiezen, net zoals homo’s en hetero’s dat niet kunnen. Je bent wat je bent en voelt je aangetrokken tot meerdere geslachten. Het is niet mogelijk om iemand ervan te “genezen”, het is geen ziekte dat verbannen kan worden door één of andere magische therapie.
Wat anderen zeggen
In de volksmond wordt iemand niet snel biseksueel genoemd. Als je een relatie met iemand van hetzelfde geslacht hebt dan ben je gay, met iemand van het andere geslacht ben je hetero. Dit is de informatie dat voor de meeste mensen genoeg is om iemand in het ene of andere hokje te plaatsen terwijl biseksualiteit vergeten wordt. Als iemand dan eindelijk als biseksueel gezien wordt dan wordt er bovendien vaak gedacht dat deze persoon niet monogaam kan zijn. Het is niet makkelijk om ervoor uit te komen dat je biseksueel bent door alle vooroordelen. Over het algemeen wordt biseksualiteit onder vrouwen meer geaccepteerd dan bij mannen.
Het verschil met homoseksualiteit
Bij homoseksualiteit is er sprake van gevoelens voor of een fysieke of emotionele aantrekkingskracht naar mensen van hetzelfde geslacht. Dit is anders dan bij biseksualiteit waarbij er ook de aantrekkingskracht naar hetzelfde geslacht is maar ook voor het andere geslacht. Biseksualiteit is geen pad om van hetero naar homoseksueel te gaan, hoewel dit wel kan. Het is een compleet andere geaardheid.
Douwe Bob is aardig biseksueel volgens de zanger zelf.
Statistieken
Ruim tien jaar geleden heeft de Rutgers Nisso Groep een onderzoek gedaan naar de seksuele geaardheid onder de Nederlandse bevolking2. In dit onderzoek gaf 10,3% van de mannen aan zich aangetrokken te voelen tot beide geslachten. Bijna al deze mannen hebben ook ooit seks gehad met beide geslachten maar slechts 3,1% van de mannen identificeert zichzelf als biseksueel. Onder de vrouwen gaf 16,4% aan zich aangetrokken te voelen tot beide geslachten. Van de ondervraagde vrouwen gaf 11,6% aan ooit seks te hebben gehad met beide geslachten. Ook bij de vrouwen identificeerde slechts 3,3% als biseksueel. Daarbij geldt dat biseksuelen veel minder open zijn over de geaardheid. Bij de mannen komt er maar 32.5% voor uit terwijl dit bij vrouwen 50% is. Ter vergelijking, onder de homoseksuele mannen en vrouwen komt er respectievelijk 74.6% en 78.8% voor uit3.
Volgens een ander onderzoek van een jaar later is er overigens een verschil in het gedrag en het aannemen van de identiteit. Zo laat het onderzoek zien dat biseksueel gedrag voor sommigen geen reden is om biseksueel te identificeren. Wereldwijd zijn er veel onderzoeken geweest naar biseksualiteit met verschillende resultaten. Zo zijn er meer statistieken, onderzoeken en achtergrondinformatie te vinden op deze pagina’s van LNBI en Nemo Kennislink.
Biseksualiteit wordt vaak verkeerd begrepen.
Het is belangrijk om te beseffen dat het bi-, hetero of homoseksueel zijn een flexibele noemer voor de geaardheid is. Het is slecht een term dat aangeeft waar je interesses liggen. Het betekent niet dat je voor altijd onder deze noemer valt. Je geaardheid is een dynamisch proces dat na verloop van tijd kan veranderen. De meeste mensen voelen zich hetero, homo- of biseksueel en dit blijft dan vaak ook zo voor de rest van het leven. Dat geldt niet voor iedereen.
Als overgang
Er zijn hetero’s die later in het leven opeens gevoelens krijgen voor iemand van hetzelfde geslacht. Deze hetero’s voelen zich dan tot meer dan één sekse aangetrokken waardoor er dan eigenlijk sprake is van een biseksueel. Als de persoon echter tegelijkertijd de aantrekkingskracht en gevoelens voor het andere geslacht verliest dan is er geen sprake van biseksualiteit maar van homoseksualiteit. Om van hetero naar homo te gaan, de twee uiteinden van het spectrum, is er vaak een overgangsperiode waarin de persoon de overstap maakt.
Hoe je je eigen geaardheid identificeert heb je volledig zelf in de hand. Er is niemand die deze keuze voor je kan maken. Dat je vandaag voor een geaardheid kiest betekent niet dat je voor altijd deze geaardheid houdt. Mensen veranderen, gevoelens veranderen en zo kan ook je voorkeur voor mannen of vrouwen veranderen. Benieuwd hoe het met jou zit? Bespreek het met anderen op één van de contactsites voor biseksuelen en gays:
Verliefd worden is meer...
... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.