Home LGBTQ Gay en bi veiligheid: hoe blijf je veilig op de gay datingsites en apps?

Gay en bi veiligheid: hoe blijf je veilig op de gay datingsites en apps?

4 minuten leestijd
0
geheim veilig

Als gay of bi man die actief is op chatsites en gay dating apps is veilig blijven prioriteit nummer één. Geweld, discriminatie en agressie tegen homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders komt immers nog geregeld voor. Wie kent er niet iemand die eens in de val gelopen is en in een gevaarlijke situatie beland is? Of je nu op zoek bent naar een seksdate, vriendschappelijk wilt afspreken of een relatie als doel hebt; je veiligheid staat voorop. Je wil niet het slachtoffer worden van een potje potenrammen. Dit is hoe je veilig blijft tijdens het daten.

Bescherm je identiteit

De eerste stap in het beschermen van jezelf is het afschermen van al je persoonlijke gegevens. Op het internet weet je immers nooit met wie je te maken hebt. Je voornaam is het enige dat je hoeft te delen, maar ook dat is vaak niet nodig. Gebruik indien mogelijk niet je echte voornaam maar een alias of gebruikersnaam die niet te herleiden is naar je echte naam. Het lijkt misschien wat overdreven maar hierdoor voorkom je dat iemand achter je volledige naam komt. Andere persoonlijke gegevens hoef je nooit te delen. Zelfs je telefoonnummer hoef je niet te delen als je dat niet wilt. Met alleen je telefoonnummer kunnen kwaadwillenden al veel informatie over je vinden. Voorkom dat je teveel over jezelf deelt en denk daarbij aan de volgende gegevens:

  • Je achternaam
  • Je telefoonnummer
  • Je email adres
  • Je rekeningnummer
  • Je woonplaats
  • Je volledige adres

Vertrouw op je intuïtie

Als iets niet goed voelt, dan is het vaak ook zo. Terwijl je met iemand voor de eerste keer afspreekt pik je allerlei dingen op die je niet met woorden kunt omschrijven. Je ervaart de omgeving, lichaamstaal en uitdrukkingen die samen een beeld van de situatie weergeven. Als deze situatie niet goed aanvoelt dan is het tijd om op je hoede te zijn. Ga niet tegen dit gevoel in met de gedachte dat het wel goed zit. Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt neem dan snel de benen en vertrek.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Geloof niet alles wat je ziet

De leuke profielfoto van de persoon waar je mee chat hoeft niet van deze persoon te zijn. Als je het MTV-programma Catfish eens gezien hebt dan weet je dat foto’s van iemand anders “geleend” kunnen worden. Vertrouw daarom niet blindelings op een profielfoto en andere foto’s op een datingprofiel. Houdt er ook rekening mee dat de foto’s gedateerd of bewerkt kunnen zijn waardoor de persoon er in werkelijkheid heel anders uitziet.

Neem de tijd

Waar oplichters, scammers en andere kwaadwillenden geen zin in hebben is iemand die niet snel wil afspreken. Door de tijd te nemen en je niet te overhaasten ben je beter in staat om erachter te komen of iemand goede bedoelingen heeft of niet. Deel je locatie alleen met de ander als je er volledig van overtuigd bent dat je je geen zorgen hoeft te maken. Voel je bovendien niet verplicht om je eigen locatie te delen als de ander dit doet. Het is immers mogelijk dat de ander een locatie met je deelt waar hij zich niet bevindt.

Let op je locatieinstellingen

De gay dating apps maken gebruik van de locatievoorzieningen van je smartphone en tablet om te bepalen waar je je (ongeveer) bevindt. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om leden in de buurt te tonen. De apps gebruiken daarvoor de relatieve afstand om je locatie ten opzichte van een ander lid te bepalen. Mocht iemand je exacte locatie willen vinden dan is dit mogelijk door middel van geavanceerde technieken of door op verschillende locaties je afstand te bepalen. Houdt hier voornamelijk rekening mee als je je in een gebied begeeft waar homoseksualiteit niet geaccepteerd is. Schakel desnoods de locatievoorzieningen in de app uit.

Vertel iemand over je date

Besluit je na de nodige overwegingen om met iemand af te spreken? Vertel iemand die je goed kent dan waar je naartoe gaat en met wie je afspreekt. Als er dan iets niet volgens plan verloopt dan weet iemand anders waar je bent en kan actie ondernemen als het nodig is. Het klinkt misschien wat kinderachtig om dit te doen maar het is nog altijd een effectief hulpmiddel om jezelf te beschermen. Je kunt de persoon gedurende de date vervolgens op de hoogte houden hoe het gaat.

Doe aangifte van bedreigingen en incidenten

Als er iets gebeurt waardoor je slachtoffer wordt dan is het belangrijk dat je aangifte doet. Je beschermt er niet alleen jezelf mee maar voorkomt ook dat anderen hetzelfde meemaken. Onder het theme “Roze in Blauw” wordt er door de politie specifiek aandacht besteed aan geweld en andere ongewenste incidenten gerelateerd aan geaardheid of genderidentiteit. De politiemensen bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen iedereen die melding of aangifte wil doen van LHBT-gerelateerde incidenten. Zelfs als je geen aangifte wil of kan doen omdat je niet wilt dat iemand erachter komt dat je homoseksueel of bi bent dan kun je er wel melding van maken. De Roze in Blauw teams zijn het aanspreekpunt voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) binnen én buiten de politie.

Kies voor een datingsite met handmatige profielcheck

Veilig blijven tijdens online daten betekent ook dat je aandacht moet besteden aan de keuze van een datingsite of app. Niet alle gay chatsites en apps bieden dezelfde mate van veiligheid. Zo zijn er verschillende chatsites waar de controle nogal wat te wensen overlaat. Het gebrek aan deze controle is een vrijbrief voor kwaadwillenden. Waar je op moet letten is dat een aanmelding met behulp van Facebook inloggen of e-mail adres vereist is inclusief een handmatige controle. Deze relatief eenvoudige controle door de medewerkers van een datingsite of app is de eerste stap in het weren van ongewenst gedrag. Dit zijn bijvoorbeeld een aantal van de datingsites die profielen handmatig controleren:

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk het gayParship-Principe
Laad meer artikelen
Laad meer in LGBTQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat is Grindr Boost? Hoe het werkt, prijzen en meer

Grindr is onlangs begonnen met het testen van Boost, een nieuwe feature in de gay hook-up …