Bischierig: wat is het en wat moet je ermee?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

Wetenschappelijk onderzoek is een continu proces dat uitgevoerd wordt over uiteenlopende onderwerpen en dus ook naar biseksualiteit. Uit de onderzoeken die gedaan zijn is naar voren gekomen dat eigenlijk niemand voor 100 procent hetero- of homoseksueel is. Terwijl de meeste mensen aan de ene kant van de wal eten zijn er anderen die benieuwd zijn hoe het eten aan de andere kant van de wal is. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat deze personen daadwerkelijk van beide walletjes gaan eten maar wel dat er interesse is in wat er nog meer is.

Wat betekent bischierig?

Er is altijd een klein percentage in iemands gevoel dat nieuwsgierig is naar seks met het geslacht waar hij of zij niet hoofdzakelijk op valt. Dit geldt zowel voor mensen die op het andere geslacht vallen als personen die een voorkeur hebben voor een partner van hetzelfde geslacht. Als je het idee hebt dat je wilt ontdekken of je (ook) gevoelens of seksuele interesse hebt voor het geslacht waar je niet in hoofdzaak op valt dan wordt dit ook wel aangeduid als bischierig, een samentrekking van biseksueel en nieuwsgierig.

De Engelse vertaling van bischierig is bi-curious.

Zijn steeds meer mensen biseksueel?

Biseksualiteit is zo ongeveer één van de laatste taboes waar veel mensen nog niet gemakkelijk over praten. Als je homo of lesbisch bent dan wordt dat over het algemeen wel geaccepteerd door je omgeving, uitzonderingen daargelaten. Maar als je er openlijk voor uitkomt dat je zowel op mannen als op vrouwen valt dan wordt daar door veel mensen toch nog vreemd tegenaan gekeken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Vrouwen die naast een mannelijke partner ook een vriendin hebben of mannen die zonder dat hun vrouw het weet contacten met andere mannen hebben lopen een groot risico te worden veroordeeld door hun omgeving. De huidige openheid over seksualiteit zorgt er wel voor dat steeds meer mensen voor hun seksuele voorkeur durven uit te komen.

Wanneer merk je het?

De leeftijd waarop iemand erachter komt dat hij of zij zowel op mannen als vrouwen valt kan erg verschillen. Sommige mensen weten dat als tiener al. Er zijn ook mensen die er pas veel later achter komen Soms nadat ze al jaren getrouwd zijn of na het mislukken van diverse relaties. Soms is het ook een vlucht. Als het met een man niet lukt dan probeer ik maar eens een relatie met een vrouw. Dat is misschien een logische gedachte, maar het kan er natuurlijk wel voor zorgen dat je iemands gevoelens enorm kwetst.

Als je wilt ontdekken of je biseksueel bent is het dan ook wel zo eerlijk om daar open over te zijn en de ander niet de indruk te geven dat je echt op zoek bent naar een vaste relatie.

Ontdekken hoe nieuwsgierig je bent

Als je wilt ontdekken of je inderdaad biseksueel bent dan kun je hiervoor terecht op verschillende websites. Natuurlijk kun je je inschrijven op een gay datingsite. Hier zijn vaak ook mensen actief die biseksueel zijn. Maar pas hier wel mee op, want je kunt gevoelens kwetsen als iemand echt op je valt en het voor jou eigenlijk alleen maar een soort van ontdekken is.

Wees dus altijd eerlijk als je niet van plan bent om bijvoorbeeld je vaste relatie op te geven voor een contact met iemand van het andere geslacht. Als je aangeeft dat je puur uit bent op een seksuele ervaring dan weet de ander in ieder geval waar hij of zij aan toe is. Dit zijn een aantal websites waar je terecht kunt als je wilt afspreken met anderen van hetzelfde geslacht.

De partner vertellen

Als je fantaseert over seks met iemand van het andere geslacht dan je partner is het altijd een dilemma of je dat aan je partner moet vertellen. Als jullie een relatie hebben waarin openlijk over gevoelens, ambities en het leven wordt gesproken dan zou het geen probleem moeten zijn. Maar als je als vrouw al jaren met een man getrouwd bent en dan ineens komt aanzetten met een verhaal dat je misschien ook op vrouwen valt dan kan je man dat als een enorme bedreiging zien.

Andersom kan natuurlijk ook. Als je altijd hebt aangegeven homoseksueel te zijn en je vertelt aan je man dat je toch ook wel eens naar een vrouw verlangt dan kan dit betekenen dat je partner hier erg onzeker van wordt. Het verschil tussen liefde en seksueel verlangen is niet voor iedereen altijd even gemakkelijk te scheiden.

Iets doen met je gevoelens of niet?

Voor sommige mensen is het voldoende om af en toe te fantaseren over biseksualiteit of naar een pornofilm te kijken waarin een ander geslacht voorbij komt dan waar je een relatie mee hebt. Of je deze gevoelens wilt ontdekken door een seksuele ervaring moet je zelf bepalen. Je loopt een risico, want het kan natuurlijk zijn dat je tot de ontdekking komt dat je gevoelens voor dat andere geslacht sterker zijn dan gedacht.

Veel mensen vinden het hoogverraad als ze na een jarenlange relatie worden “ingeruild” voor iemand van het andere geslacht. Een man die jarenlang een homoseksuele relatie heeft gehad en dan ineens op een vrouw valt kan heel confronterend zijn. En als hij dan ook nog met de vrouw vreemdgaat, zijn vriend in de steek laat en gezellig een gezinnetje sticht dan kan dat helemaal hard aankomen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor een vrouw die jaren getrouwd is en er dan ineens achter komt dat ze ook op vrouwen valt. Dat kan grote gevolgen hebben voor je privésituatie. Wil je hiervoor alles overhoop gooien of blijft het bij fantaseren? Dat is de keuze die je voor jezelf moet maken.

gay rainbow

Waar kan ik terecht als ik bischierig ben?

Als je bischierig bent en je wilt er iets mee doen dan kun je je inschrijven op verschillende datingsites. Zo hebben bekende sites als LexaGay en gayParship speciale afdelingen voor mensen die op zoek zijn naar iemand van hetzelfde geslacht. De datingsite GirlsDating richt zich speciaal op vrouwen die homo of biseksueel zijn of dit willen ontdekken.

Als je gevoelens van biseksualiteit verwarrend vindt dan kun je hierover met een psycholoog praten. Je kunt deze zelf benaderen of je eventueel door de huisarts laten doorverwijzen. Dit is aan te raden als je er met niemand over kunt praten in je omgeving, bijvoorbeeld als biseksualiteit niet geaccepteerd wordt binnen je vriendengroep of familie.

Houd altijd voor ogen dat je je niet hoeft te schamen voor je gevoelens, omdat een grote meerderheid van de mensen deze heeft. Of je er wat mee doet is natuurlijk je eigen keuze. En als je al iets doet met biseksuele gevoelens is het ook je eigen keuze of je het je partner vertelt. Als je het bij een eenmalige ervaring wilt houden dan is dit misschien niet nodig, zeker als je denkt dat je je partner er door van streek maakt. Als de gevoelens sterker zijn dan duurt de eerlijkheid het langst.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie