Wat is bischierig? Hoe het zit en wat je ermee moet

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
12 minuten leestijd

Op een zaterdagavond zit je in een knus café, omringd door het geluid van gelach, glazen die klinken en muziek die net hard genoeg is om de gesprekken half bij te houden. Al je vrienden zijn er, maar jouw gedachten zijn elders. Er zit iemand aan de bar dat je blik niet loslaat. Een mysterieuze blik en een lach die je zowel verwart als intrigeert. Je hebt altijd gedacht dat je alleen op het andere geslacht viel, maar nu betrap je jezelf erop dat je keer op keer naar iemand van hetzelfde geslacht kijkt. Zou dit een keerpunt zijn?

Je neemt een slok van je drankje en besluit de stoute schoenen aan te trekken. In een opwelling sta je op en loop je ernaartoe. Met elke stap die je zet, voel je je hart sneller kloppen. Dit is onbekend terrein, maar het voelt opwindend, bijna bevrijdend. Je stelt je voor, en tot je verbazing is de ander net zo gecharmeerd van jou. Het gesprek vloeit natuurlijk, en je vergeet even alle labels en hokjes waar de maatschappij zo graag mee werkt. Voor het eerst voel je dat je meer wilt ontdekken, meer wilt zijn. En weet je wat? Dat is helemaal oké, want er is niets mis met ‘bischierig’ zijn.

Wat betekent bischierig?

De wetenschap duikt in alles, van zwarte gaten tot, jawel, biseksualiteit. En wat blijkt uit al deze onderzoeken naar seksuele oriëntaties? Strikt hetero of homo zijn is even zeldzaam als een unicorn in je achtertuin. De meeste mensen houden wel van een bepaalde kant van het spectrum, maar zijn stiekem toch benieuwd naar wat er zich aan de andere kant afspeelt. Dat betekent niet dat ze daadwerkelijk switchen, maar de interesse is er zeker.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Stel, je hebt altijd gedacht dat je helemaal into jongens of meiden was, maar nu is er dat kleine, knagende gevoel van nieuwsgierigheid. Het gaat om dat vleugje interesse voor het geslacht dat normaal gesproken niet je eerste keus zou zijn. Als je denkt: ‘Hé, misschien is aan die kant van de wal ook iets voor mij’, dan hebben we het over ‘bischierig’ zijn.

Als je het in het Engels wilt zeggen, noemen ze dat ‘bi-curious’.

Hoe deze intrigerende term eigenlijk is ontstaan? Het woord “bischierig” is een mix tussen ‘bi’ van biseksueel en ‘nieuwsgierig’. De term dook op in de LGBTQIA+-gemeenschap, maar heeft intussen ook zijn weg gevonden naar de mainstream media. Denk aan celebs als Lady Gaga die met hun openhartigheid rond seksualiteit het gesprek aanwakkeren. Het woord is hip, actueel, en duikt op in Netflix-series en populaire podcasts. Het wordt een cultuurfenomeen.

Hoe weet je dat je bischierig bent?

Fysiek gezien voel je je misschien aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen, maar emotioneel is het een heel ander verhaal. Bischierig zijn is geen synoniem voor biseksueel zijn, het is meer een fase van ontdekking. Een soort proefperiode. En dat is ook onderdeel van de kleurrijke waaier van het LGBTQIA+-spectrum.

Onderzoeken aan universiteiten als Harvard en Cambridge tonen aan dat bischierigheid vaak een fase is in de ontwikkeling van je seksuele identiteit. Het heeft invloed op je mentale welzijn, en dat is volkomen normaal. Het betekent niet dat je niet kunt kiezen: je bent jezelf aan het ontdekken.

De timing van je ‘aha-moment’ kan enorm variëren. Voor sommigen is het al duidelijk tijdens hun rebelse tienerjaren, terwijl anderen pas de slingers ophangen na een paar gestrande huwelijken. Soms kun je zelfs denken: ‘Oké, met mannen werkt het niet, dus waarom probeer ik het niet met een vrouw?’ Dat klinkt logisch, maar pas op: je wilt niemand kwetsen met je experimenteerdrift.

Ontdekken hoe nieuwsgierig je bent

Wil je uitvogelen of Team Bi echt jouw team is? Er zijn tal van websites waar je terechtkunt. Een gay datingsite kan een prima startpunt zijn. Daar zitten namelijk niet alleen homo’s, maar ook genoeg biseksuele mensen. Een kleine waarschuwing: wees eerlijk over je intenties. Geef gewoon aan dat je niet op zoek bent naar de liefde van je leven, maar dat je meer in de ontdekkingsfase zit.

Als je in een vaste relatie zit en gewoon een beetje wilt rondneuzen, wees dan duidelijk. Het laatste wat je wilt is iemand aan het lijntje houden terwijl jij nog in je ‘ontdekkingsfase’ zit. Zeg gewoon dat je er bent voor de ervaring, zodat de ander ook weet wat ‘ie kan verwachten. Dit zijn een aantal websites waar je terecht kunt waar je kunt beginnen met je biseksuele avontuur.

Iets doen met je gevoelens of niet?

Dagdroom je wel eens over biseksualiteit, of misschien zit je stiekem te kijken naar films waarin een mix van geslachten de liefde bedrijft? Dat is helemaal oké. De grote vraag is: ga je deze aantrekkingskracht ook in de praktijk brengen? Dat is een riskante move, want stel je voor dat je ontdekt dat je méér voelt voor het andere geslacht dan je in eerste instantie dacht.

Het kan flink schuren als je na een jarenlange relatie ineens je hart verliest aan iemand van een ander geslacht. Stel je voor: een man die altijd met een andere man is geweest en dan plotseling head-over-heels verliefd wordt op een vrouw. Als hij dan ook nog eens een affaire begint, dan kan dat aanvoelen als een dubbele mokerslag voor zijn eerdere partner.

Het is een vergelijkbaar verhaal voor vrouwen. Stel, je bent jarenlang getrouwd en plotseling begint je hart sneller te kloppen voor vrouwen. Dat kan je leven behoorlijk op z’n kop zetten. Ben je bereid om je hele leven overhoop te gooien voor deze nieuwe gevoelens, of hou je het bij dagdromen en ‘wat als’-scenario’s? Uiteindelijk is dat een keuze die je zelf moet maken, en niemand anders kan die voor je maken.

Zijn steeds meer mensen biseksueel?

Je hebt het misschien al gemerkt: er zijn steeds meer mensen die zichzelf als lesbisch, homo of biseksueel identificeren. Maar geloof het of niet, het onderzoek naar biseksualiteit blijft achter op deze snelle veranderingen. Dat betekent minder kennis over hoe seksuele ervaringen en identiteiten zich ontvouwen in onze samenleving. Sterker nog, zelfs binnen LGBTQ+ kringen is er vaak verwarring over wat biseksualiteit nu echt is.

Een recente publicatie in het Journal of Sex Research van een team van de University of Portland duikt in deze materie. Ze hebben het over de stijgende trend in biseksualiteit en seksueel gedrag onder mensen met diverse oriëntaties. Wat blijkt? Een groeiend aantal mensen zegt relaties met zowel mannen als vrouwen te hebben gehad, en ook het label ‘biseksueel’ wint aan populariteit. Bijzonder is dat de percentages behoorlijk verschillen per leeftijdsgroep, wat erop zou kunnen duiden dat de jongere generatie meer een open houding en meer wettelijke bescherming heeft.

Bijna 10% heeft partners van beide geslachten gehad.

Uit de resultaten blijkt een drievoudige stijging in het aantal mensen dat partners van beide geslachten had. Tussen 1989 en 1994 zei slechts 3,1% dat ze partners van beide geslachten hadden gehad. Dit steeg naar 9,3% in de periode van 2012 tot 2018. Tegen 2021 was dit cijfer zelfs 9,6%.

Opvallend genoeg was er ook een significante toename in het aantal mensen dat zich identificeerde als biseksueel op kortere tijdschalen. Mensen uit de periode 2012 tot 2018 waren meer dan twee keer zo waarschijnlijk om zichzelf als biseksueel te identificeren in vergelijking met de periode 2008 tot 2012. En vrouwen waren hierin koplopers, zij zijn vaker biseksueel dan mannen.

Het is nog vaak onbekend terrein

Laten we eerlijk zijn: biseksualiteit is nog steeds een soort van taboe-onderwerp, ook al zitten we in 2023. Als je homo of lesbisch bent, vinden de meeste mensen dat tegenwoordig prima. Maar op het moment dat je aangeeft dat je op zowel mannen als vrouwen valt, krijg je soms nog steeds die gekke blikken. Alsof je een alien bent of een vreemde taal spreekt.

Als je een vrouw bent met een vriend én een vriendin, of een man die stiekem ook wat appjes stuurt naar andere mannen, dan kun je wel wat scheve ogen verwachten. Tegelijkertijd is het wel zo dat de tijden aan het veranderen zijn. Meer mensen voelen zich veilig genoeg om hun seksuele voorkeur op tafel te gooien.

Waar kan ik terecht als ik bischierig ben?

Je vraagt je misschien af: ‘Hoe zal mijn omgeving reageren?’ En dat is een goede vraag, omdat de samenleving soms wat ouderwets kan zijn. Hoewel veel mensen progressiever denken, blijft er een stigma hangen rond alles wat afwijkt van de ‘norm’. Scrol maar eens door Twitter, en je ziet de schaamte en de taboes in 280 tekens. Maar weet je, de beste middelvinger naar het stigma is jezelf zijn en het gesprek openen.

Als je een beetje in de war bent door deze bischierige gevoelens, no worries. Je kunt hierover praten met een psycholoog. Deze expert kan je nieuwe inzichten geven, en als je niet weet waar je er een kunt vinden, kun je altijd bij je huisarts aankloppen voor een doorverwijzing. Dit is echt een uitkomst als niemand in je kring het begrijpt omdat ze, laten we zeggen, niet zo open-minded zijn over biseksualiteit.

Schaam je niet voor deze gevoelens. Je bent in goed gezelschap; een groot deel van de mensheid is in meer of mindere mate bischierig. Wat je ermee doet, dat is helemaal aan jou.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie