Misandrie: wat het betekent en hoe deze mannenhaat zich uit

Michael Slender
Door Michael Slender
9 minuten leestijd

Het is soms logisch en begrijpelijk om een specifiek persoon niet heel aardig te vinden, of zelfs te haten, als deze persoon jou kwaad of onrecht heeft aangedaan. Dus als je vroeger door iemand enorm bent getreiterd, is het verklaarbaar dat je geen goed woordje over hebt voor deze persoon. Echter, deze haat kan zich soms ook verspreiden tot meerdere mensen, of zelfs tot een hele groep mensen.

In het geval van misandrie is deze haat gericht op mannen. Wat betekent misandrie precies? Hoe kan deze mannenhaat zich uiten? En wat zijn de tekenen waaraan je het kunt herkennen? Benieuwd naar het antwoord op deze en andere vragen?

Wat is misandrie?

Misandrie, ook wel mannenhaat genoemd, is een ziekelijke afkeer van mannen. Hierbij voelen vrouwen een ziekelijke afkeer tegen iedereen van het mannelijk geslacht.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Sommigen denken dat misandrie pas iets is van de afgelopen jaren, maar de term komt al veel langer voor. Het gebruik van het woord misandrie kan zelfs worden herleid tot halverwege de negentiende eeuw. Hier werd het woord gebruikt in verschillende tijdschriften, waarna het in 1952 werd opgenomen in het Engelse woordenboek.

In het proefschrift van een Duitse psycholoog wordt het ontstaan van de negatieve visie op de man geanalyseerd. Hierin komt naar voren dat het stereotype man, die gewelddadig, seksueel en immoreel is, al rond 1800 is ontstaan, ver voor het moderne feminisme werd geboren.

De term misandrie komt oorspronkelijk uit het Grieks. Het bestaat uit de woorden misos en aner, die respectievelijk haat en man betekenen. De tegenhanger van misandrie bestaat ook: dit is namelijk de zogenaamde misogynie, ofwel vrouwenhaat.

Verschillen tussen feminisme en mannenhaat

Heel vaak worden de termen feminisme en mannenhaat tegenwoordig door elkaar gebruikt. Er wordt gedacht dat alle feministen ook mannenhaters zijn, terwijl dit totaal niet het geval is. De belangrijkste standpunten van het feministen zijn namelijk niet het haten van mannen en hen de grond in boren, maar juist gelijkheid van de seksen.

Een van belangrijkste personen die hier in de media over heeft gesproken is de Britse actrice Emma Watson. Ook zij benadrukt dat het vechten voor vrouwenrechten vaak als synoniem wordt gezien voor het haten van mannen. Ze vindt het heel belangrijk dat dit gaat stoppen en dat de gelijkheid niet alleen geldt voor vrouwen, maar ook zeker voor jongens en mannen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hoe kan mannenhaat zich uiten?

Misandrie kan zich op veel verschillende manieren manifesteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geweld tegen mannen of seksuele discriminatie, waarbij er een waardeoordeel wordt geveld op de grond van iemands sekse. Hierdoor kunnen personen, in dit geval mannen, verschillend behandeld worden en kan er zeker discriminatie ontstaan.

Er zijn verschillende voorbeelden te noemen waar de misandrie duidelijk naar voren komt in het dagelijks leven. Dit is soms op een subtiele wijze en in enkele gevallen neemt het ook hele expliciete vormen aan. Denk hierbij aan teksten op stickers, T-shirts of mokken. Ook in strips, boeken en films kan misandrie duidelijk naar voren komen.

Soms komt het ook voor dat feministen mannen belachelijk maken, vooral op een ironische wijze. Ook dit wordt dan gezien als een duidelijke vorm van misandrie.

misandrie vrouw

Tekenen waaraan je mannenhaat kunt herkennen

Er is een verschil tussen feministisch zijn en echt last hebben van mannenhaat. Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt herkennen dat je misschien wel bent doorgeslagen en te maken hebt met mannenhaat.

Je geeft mannen bijvoorbeeld de schuld van alles wat er misgaat. Dit kan verschillen van een mislukt project op studie of werk tot een grote oorlog in de wereld. Je vindt dat alles beter zou zijn als mannen weg zouden zijn en vrouwen de wereld konden leiden. Daardoor stem je bij verkiezingen ook altijd alleen op vrouwelijke kandidaten. Je kijkt hierbij niet eens meer naar wat ze überhaupt te zeggen hebben, je stemt uit principe op een vrouw. Ben je het eigenlijk wel eens met de standpunten van een man? Dan stem je alsnog gewoon op een vrouw.

Daarnaast zoek je elk mogelijke reden op om ruzie te zoeken met mannen en onaardig tegen ze te zijn. Je vindt dat mannen in discussies toch alleen maar onzin uitkramen, en daarom snoer je ze zo vaak als je kunt de mond. Vaak is er bij misandrie een algehele onbeschoftheid en onredelijk gedrag tegen mannen, wat zich kan wederom kan uiten in ruzies.

Wat zijn redenen voor mannenhaat?

Er zijn een groot aantal redenen te bedenken waardoor vrouwen een enorme afkeur en haat jegens mannen hebben. Allereerst kan dit voortvloeien uit een extreme vorm van feminisme, waarbij een vrouw zó overtuigd is van de kracht van vrouwen, dat dit zelfs een enorme haat tegen mannen opwekt.

Daarnaast kunnen er ook andere onderliggende redenen zijn, waarvan de vrouw zich soms niet eens bewust is. Denk hierbij aan een jeugdtrauma, verraad, een laag zelfbeeld, een gebrek aan vertrouwen of een emotionele of psychische stoornis.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een jong meisje vaak heeft meegemaakt hoe slecht haar vader met haar moeder omging en haar sloeg; hierdoor kan misandrie zijn ontstaan. Ook als een vrouw is bedrogen door een man die vreemdging, of zelfs meerdere malen, kan dit een oorzaak zijn voor mannenhaat. Het kan dan logisch klinken om gelijk alle mannen te veroordelen, maar het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat niet iedereen hetzelfde is.

Mogelijke oplossingen om misandrie te voorkomen

Aangezien het goed mogelijk is dat er een trauma of een ander onderliggend probleem ten grondslag ligt aan mannenhaat, is het ook mogelijk om misandrie te voorkomen door dit onderliggende probleem op te lossen.

Het kan soms nodig zijn om gespecialiseerde hulp te zoeken, zoals bij een psycholoog of psychiater. Deze kan vaak helpen met het verminderen van het psychologische onderliggende probleem, en kan tips geven om mannenhaat in de toekomst verder te verminderen.

Elk individu is anders: zo ook iedere man

Denk je dat je zelf, of iemand in je omgeving, ook last heeft van mannenhaat? Dan is het enorm belangrijk om te onthouden dat ieder mens een individu is. Er zijn goede mannen en vrouwen, en ook slechte mannen en vrouwen. Als vrouw wil je toch ook niet graag in hetzelfde rijtje worden gezet als gemene, onredelijke vrouwen? Voor mannen geldt dit ook.

Als je een aantal keer bedrogen bent, betekent dit niet direct dat álle mannen slecht zijn. Er zijn foute mannen, bad boys, maar er zijn ook betrouwbare én lieve mannen.

Soms kan het ook gewoon een verkeerde partnerkeuze zijn, of heb je gewoon heel veel ongeluk gehad in de liefde. Probeer ten alle tijden te onthouden dat geen enkel persoon hetzelfde is, en dat je dus ook niet een hele groep, zoals alle mannen, kunt veroordelen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
3 reacties