Colombiaanse vrouwen: mijn ervaringen met de latina in optima forma

Leon
Door Leon
19 minuten leestijd

Voordat ik in 2010 aan mijn eerste reis door Latijns-Amerika zou beginnen, grapte iemand al snel in Nederland of ik ‘ook naar Colombia zou gaan’. Mijn reactie was even lacherig als de vraag zelf: ik wilde zo’n beetje heel Latijns-Amerika bezoeken, maar Colombia stond niet op het lijstje. Want, ‘wie gaat er nu in hemelsnaam naar Colombia toe’? Toen, en eigenlijk nog steeds, had Colombia een wel heel erg negatief imago.

Wat ik op dat moment nog niet wist dat ik in de jaren daarop er meer dan een jaar van mijn leven zou doorbrengen. In die tijd bezocht ik veel regio’s van het land, maar mijn thuisbasis zou altijd in Medellín staan, de tweede en zo enorm geplaagde stad tijdens de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw. En wie aan Medellín denkt, komt natuurlijk onvermijdelijk uit bij de gedachten aan al het drugsgeweld.

Toch zullen veel mensen inmiddels ook wel weten dat er bloedmooie vrouwen rondlopen. Want Colombiaanse vrouwen worden door sommigen ook wel beschouwd als de mooiste vrouwen op aarde. Of dat klopt? Dat vertel ik je hieronder.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

‘Colombia? Nou, nee!’

Ga je ook nog naar Colombia toe? Opnieuw kreeg ik de vraag gesteld. Dit keer van een Nederlandse die in Buenos Aires woonde, de stad waar ik vanaf maart 2010 ook een paar maanden doorbracht. Opnieuw was ik enigszins verbaasd, want het was niet de eerste keer dat mij de vraag werd gesteld tijdens m’n reis. Ik antwoordde dat Colombia nou niet bepaald op de planning stond en dat mijn volgende bestemming een uitstapje naar de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo zou zijn.

‘Jammer!’, was het antwoord. ‘Moet je doen, het is mijn favoriete bestemming in Zuid-Amerika!’. ‘Ja’, zo zei ze, ‘het is er super veelzijdig, je hebt er alle soorten landschappen en de mensen zijn er heel erg vriendelijk. Bovendien is Colombia vandaag de dag lang niet zo gevaarlijk als dat mensen denken’, voegde ze er nog aan toe.

colombia vrouw

La colombiana, de latina in optima forma

Nu staat Latijns-Amerika sowieso bekend als een werelddeel waar de spanning en de sensualiteit ervan af spat. Zo vertelde ik je al eens eerder over de intensiteit van Braziliaanse vrouwen, terwijl Colombiaanse vrouwen op hun beurt misschien wel het dichtst in de buurt komen van het ideaalbeeld van de Latijns-Amerikaanse vrouw.

Veel mensen gooien de latina’s al snel op één hoop, maar weten niet dat er een wereld van verschil zit tussen vrouwen uit bijvoorbeeld Bolivia en Peru waar ze een wat meer inheems uiterlijk hebben, de Dominicaanse Republiek waar veel negroïde invloeden zijn, en het zuiden van Argentinië, Chili, en Brazilië bijvoorbeeld waar veel mensen met een Europees en zelfs West-Europees uiterlijk zijn. Net als Brazilië overigens, is Colombia een mix van dat allemaal in één land.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De kust voor donkere invloeden

Pak je de Caribische kust dan heb je al snel veel mensen met een donker uiterlijk, maar net een paar tintjes lichter dan de rasechte Afrikanen bijvoorbeeld. Morena, mulata, creools, je hebt er allerlei begrippen voor, maar het is aan deze kust waar je regelmatig mensen met kroeshaar zien, een donkere huidskleur en dan ineens met groene ogen bij wijze van spreken. Aan dezelfde Caribische kust zouden zich ook mensen uit het midden-oosten installeren.

Die kwamen vooral overwaaien uit landen als Libanon en Syrië en zouden zich veelal in Barranquilla installeren. En laat dat nou net de geboorteplaats zijn van bijvoorbeeld Shakira, die van Libanese origine is. Aan de Pacifische kust, daar zitten de afstammelingen van de slaven die lange tijd geïsoleerd leefden en zich veel minder gemixt hebben met andere rassen. Het resultaat? Dat de mensen hier een heel Afrikaans uiterlijk hebben.

Een bijzondere mix

Overal in het land vind je overigens ook mensen met een inheems uiterlijk, al bevindt 50% van deze inheemse bevolking zich in drie departementen: in La Guajira, in het uiterste noorden en in de twee zuidwestelijke departementen Cauca en Nariño. Dan zijn er ook veel blanken die weer afstammen van vooral van Spanjaarden en Duitsers. Kijk dus niet gek op als je een vuurrode of donkerblonde Colombiaanse ziet lopen, want ik heb me er zelf ook vaak genoeg over verbaasd.

De blanken bevinden zich vooral in de grote steden als Bogotá en Medellín, maar ook in de hogelanden, de bergrijke gebieden. De mestizo Colombianen maken weer het grootste deel van de bevolking uit en vertegenwoordigen ongeveer 49% van de bevolking. Met mestizo wordt gedoeld op een mix van Europees en inheems bloed.

colombia vrouwen

De mooiste vrouwen van de wereld

Tijdens m’n eerste reis bezocht ik Argentinië en Uruguay, maar was ik daarvoor al in Peru en Chili geweest en stonden ook nog Paraguay en Brazilië op de planning. Maar naarmate ik meer bestemmingen bezocht en meer mensen ontmoette, werd mij steeds vaker verteld hoe geweldig Colombia wel niet was. Sterker nog, er was zelfs niemand die ook maar beweerde dat ik het geplaagde land juist moest vermijden. Bovendien, ‘zijn de vrouwen er bloedmooi’, zo werd me verzekerd.

Cali, Medellín, dáár moet je naartoe als je vrouwelijk schoon wilt zien. De mooiste zelfs van de wereld als ik het allemaal moest geloven. Alhoewel er ook een hoop mensen waren die datzelfde zeiden over buurland Venezuela.

Zelf ook maar naar Colombia toe

De eerste reis door Zuid-Amerika kwam na ruim 4 maanden tot einde, maar niet lang na mijn terugkeer in Nederland, had ik m’n tweede reis al geboekt. San Juan, Puerto Rico stond op de planning en ik zou eerst nog even in Nederland gaan werken om geld te sparen voor de reis. Via Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, en Cuba kwam ik via Centraal-Amerika uit in: jawel, Colombia.

Dat was ruim een jaar nadat ik me voorzichtig begon te interesseren in het enorme Zuid-Amerikaanse land, na aanvankelijk, zoals iedereen eigenlijk, eerst wat sceptisch te zijn geweest. Cartagena de las Indias stond op het programma en na een zeiltocht van drie dagen langs de paradijselijke San Blas-eilanden in Panama kwamen we er uiteindelijk aan. Het eerste wat we zagen voor onze hotel? Prostituees en drugsdealers.

Eerste kennismaking met Colombia

Het was een uurtje of 10 ‘s avonds toen we aankwamen en samen met de medepassagiers van de zeiltocht besloten we een hotel te boeken. Nadat iedereen een douche had genomen zouden we de boel gaan verkennen en een hapje gaan eten. Toen we naar buiten liepen werd ons meteen coca aangeboden en werden we ook verleid door een aantal prostitutas, ook wel pre-pagos genoemd in Colombia (verwijzend naar prepaid, oftewel vooraf betalen).

Nu kan ik inmiddels zeggen dat Colombia veel meer is dan deze stereotype beelden, maar toch, het was zo’n beetje het allereerste wat we zagen. Voor een Noorse medepassagier en held op sokken was dat reden om na letterlijk 2 minuten rechtsomkeert naar het hotel terug te keren. “Ik ga morgen wel op verkenning uit,… als het licht is!”, zo zei hij nog snel in alle paniek.

medellin

Medellín: ‘de Stad van de eeuwige lente’ (ahum)

Uiteindelijk zou ik me in Medellín installeren wat ook wel La Ciudad de la Eterna Primavera wordt genoemd, de stad van de eeuwige lente. Die bijnaam vind ik zelf wat twijfelachtig. Want tijdens de drie verschillende momenten tussen 2011 en 2019 waarbij ik er meer dan een jaar heb doorgebracht, regende het er wel verrekte veel voor een stad waar het altijd lente is.

Wat mij opviel aan de stad was hoe de mensen een positief beeld wilden geven, als antwoord op alle negativiteit die er om Colombia hangt in de wereldwijde berichtgeving. De mensen zijn er dan ook heel erg vriendelijk. Ook verbaasde ik me dat de vrouwen inderdaad wel heel erg mooi waren. Het was soms haast een modeshow waar de ene nog mooier dan de ander was. Mooie hoge hakken, goed gekleed, sensueel loopje, ik vermaakte me er wel.

“… de teller stond bij het verlaten van de winkel op 89, 89!”

89, 89!

Dichtbij het hostel waar ik de eerste keer verbleef, in de wijk Laureles, bevond zich een Éxito, één van de grootste supermarktketens van Latijns-Amerika, een soort van Walmart, maar dan met een Spaans accent. En, wat heb ik daar mijn ogen uitgekeken. Ik heb nog nooit een plek op de wereld gehad waar ik zo graag naar de supermarkt ging als daar en soms ging ik wel meerdere keren per dag. In de rij staan? In Nederland begin ik altijd te fitten, maar hier kon het me niet lang genoeg duren.

Toen ik samen met een vriend van me boodschappen ging doen stelde ik wat aan hem voor: ‘zullen we eens tellen hoeveel mooie vrouwen hier rondlopen?’. ‘Is goed’, zei hij met dezelfde pretoogjes als ik. ‘Maar’, zo voegde ik daaraan toe: ‘een vrouw telt alleen als ‘mooi’, als we het er beide unaniem over eens zijn’.

We brachten ongeveer 20 minuten in de supermarkt door en de teller stond bij het verlaten van de winkel op 89, 89! Snap je nu waarom ik er zo graag boodschappen ging doen?

latin american cupid

Mocht je een beeld willen krijgen van het Colombiaanse vrouwenaanbod, er is een website waar je je gratis kunt aanmelden om eens rond te kijken. Dat is Latin American Cupid, een website die lokale Colombiaanse vrouwen in contact brengt met o.a. Nederlanders. Aanmelden is gratis, dus betalen is niet vereist:

Bekijk het aanbod op LatinAmericanCupid

Liever puur natuur

Naarmate je meer tijd op een plek doorbrengt, zie je dingen echter beter. Je observeert beter, je leert meer, en je prikt ook door dingen heen. En naarmate de tijd vorderde, begon ik wel steeds meer in te zien waarom Colombia zo geroemd wordt om haar plastische chirurgen. De ingrepen worden er zo haarfijn uitgevoerd dat je het verschil (vooral bij een neus bijvoorbeeld) soms niet eens ziet.

Inmiddels denk ik wel redelijk te zien waar wat plastic in verwerkt zit en dat maakt het verhaal gelijk iets minder romantisch. Natuurlijk, een deel van de mannen interesseert het weinig of het nu nep is of echt en de gemiddelde Latijns-Amerikaanse man moedigt het zelfs aan. Maar toch, mannen in Europa in het algemeen en ook mij, staat de enorme dosis plastic wel iets tegen. Ik heb liever puur natuur.

vrouw ogen

De Caribische hitte

Puur natuur vind je vooral in afgelegen regio’s, in kleine dorpjes, maar ook aan de kust. Daar hebben de mensen iets minder geld te besteden en zijn ze van nature al iets ronder aangelegd dan de blanke Colombiaanse vrouwen bijvoorbeeld. Ook zijn ze er iets minder terughoudend. Veel vrouwen in Caribische regio’s zijn zelfs losbandig te noemen, datzelfde is bijvoorbeeld in landen als de Dominicaanse Republiek en Cuba het geval.

De laatste keer keer dat ik aan de Colombiaanse kust was, zou ik ‘s ochtends even ergens gaan ontbijten. Ik begaf me in Barranquilla, en ondanks het feit dat je daar niet zoveel te zien hebt, had ik er even behoefte aan om de regen in Medellín te ontvluchten. Ik was net m’n appartement uit toen er twee vrouwen begonnen te roepen: ¡Papi, que bonito! ¡Que rico hueles, papito! Dat laatste betekent ‘wat ruik je lekker’, iets wat mannen normaal tegen vrouwen zeggen om ze te vleien, maar hier dus ook andersom wordt gedaan. Nou, ik heb een topweekend gehad.

Kloppen de verhalen?

In grotere steden als Medellín en nog koudere steden als bijvoorbeeld Bogotá (neem je jas maar mee als je er naartoe gaat) zijn de vrouwen namelijk net wat terughoudender. Ze zijn er benaderbaar, ze zijn er vriendelijk, maar ze laten zich minder snel gaan, dan laten, we zeggen costeñas of Braziliaanse vrouwen. Bij Braziliaanse vrouwen is het er meteen volop op, maar bij las colombianas is het net even iets minder vuur.

Natuurlijk, in vergelijking met de gemiddelde vrouw in Europa, spat de passie er alsnog vanaf, maar als we dan toch al dingen in hun context gaan plaatsen, dan komt het niet in de buurt van bijvoorbeeld Brazilië. Of ik Colombiaanse vrouwen de mooiste op aarde zijn? Laat ik zeggen dat ik de Cubaanse vrouwen nog mooier en vooral een stuk natuurlijk vond dan de Colombiaanse.

spaans dans

Waar moet je rekening mee houden?

Om een vrouw in Colombia te benaderen, doe je er overigens goed aan om aan twee dingen te werken: (1) aan je Spaans en (2) aan je dansskills. Net als in andere Latijns-Amerikaanse landen geldt dat ze er ook graag Engels oefenen, al heb ik zelf altijd gewoon in het Spaans gecommuniceerd. Dansen, daar zijn ze ook bedreven in, en dan vooral in het salsadansen en het van origine Dominicaanse bachata.

De Colombiaanse salsa wijkt overigens af van bijvoorbeeld de Cubaanse danspassen, dus zorg wel dat je de goede variant uit je hoofd leert. Zelf hield ik het liever bij de reggaeton, is een stuk makkelijker en net zo vermakelijk.

Culturele verschillen

Waar je verder rekening mee moet houden in Colombia? Dat ze er heel erg katholiek zijn. Zo staan de kerken vaak tot aan de deur vol en woonde ik zelfs een tijdje tegenover een kerk waar alle zes diensten per dag propjevol stonden. Ook de traditionele man-vrouw verhoudingen zijn sterk aanwezig in Colombia, net als in de rest van Latijns-Amerika.

Vrouwenmoorden zijn er aan de orde van de dag, alcoholisme is vooral op de vrije zondag zichtbaar, en veel kinderen groeien er op zonder hun vader. Ook zijn veel Colombiaanse vrouwen al op jonge leeftijd moeder, dus kijk er niet van op als je een jonge vrouw ontmoet die al één of meerdere kinderen heeft.

Veel vrouwen en ongetrouwde mensen wonen nog bij hun ouders of in ieder geval hun moeder en vaak woont de oma en andere familieleden er ook bij in. Andere verschillen die je in gedachten moet houden zijn dat ze in Colombia niet zo goed zijn in klokkijken en dat je als man zijnde over het algemeen de rekening betaalt.

Fascinerende bestemming

Moeder of niet, de gemiddelde Colombiaanse vrouw is in elk geval erg leuk om te zien, vriendelijk en dat geldt ook de Colombiaanse bevolking op zich. Het land is fascinerend, het is er op veel plekken lang niet zo gevaarlijk als dat geclaimd wordt en ik raad het je zeker aan als volgende bestemming. Je vindt er zo’n beetje alle klimaten en het zegt al een hoop dat je in Colombia zowel sneeuwtoppen als woestijnen tegenkomt.

Niet geheel ontoevallig zijn de Colombiaanse vrouwen net zo gevarieerd als het landschap. En zeg nou zelf: als een sensuele latina je papi noemt dan ben je natuurlijk al meteen om. Ben je wel voorbereid op een hoge dosis plastic? Dans wens ik je in elk geval een fijne reis, ¡que viva Colombia!

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie