Braziliaanse vrouwen: mijn intense ervaringen met de brasileiras

Leon
Door Leon
17 minuten leestijd

Het was 15 juni 2010 en a seleção zou het die middag voor het eerste WK-groepsduel opnemen tegen Noord-Korea. Ik begaf me op dat moment in de miljoenenstad São Paulo waar het gemiddelde metrostation zo’n beetje groter is dan veel NS-stations in Nederland. Desondanks stonden die stations al rond 12 uur ‘s middags vol met mensen die zich naar huis, naar barretjes, of naar pleinen aan het haasten waren.

In Brazilië krijgen werknemers in de publieke sector namelijk vrij tijdens WK-wedstrijden en dat moest natuurlijk gevierd worden. Ik had er zin in en dat kwam niet alleen omdat ik groot voetballiefhebber ben. Want ook de Braziliaanse dames waren wel heel erg goed gestemd!

Mijn ervaring met Braziliaanse vrouwen

Na de geel-groene WK-koorts in 2010 van dichtbij te hebben meegemaakt, was ik verkocht: Brazilië was in één klap uitgegroeid tot mijn nieuwe favoriete land in Latijns-Amerika. Niet geheel ontoevallig zou ik daarna nog vele keren terugkeren naar Brazilië en zelfs besluiten om Braziliaans-Portugees te studeren.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Sindsdien heb ik er al met al zo’n drie jaar doorgebracht, spreek ik vloeiend Portugees, en heb ik alweer een paar relaties met brasileiras versleten. Wat dat betreft ben ik inmiddels wel een redelijke kenner van hoe Braziliaanse vrouwen nu precies in elkaar steken en die ervaringen deel ik vandaag met je.

Intenser krijg je ze niet

Bij latina’s denken we in Europa meteen aan vuur, passie, en sensualiteit en daar is in principe ook geen woord aan gelogen. Toch moet ik na zo’n zes jaar van mijn leven te hebben doorgebracht in Latijns-Amerika zeggen dat de Braziliaanse vrouwen weer van een buitencategorie zijn.

Binnen Latijns-Amerika bestaan namelijk weer allerlei gradaties op het gebied van intensiteit en bij de Braziliaanse vrouw komen we uit bij de meest extreme vorm van intensiteit. Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat het altijd vuur is met een Braziliaanse en dat betekent oorlog tussen de lakens, maar ook oorlog als je met elkaar overhoop ligt.

En dat betekent ook een hoop drama

Want in Latijns-Amerika beschouw ik Brazilianen weer als het meest emotionele volk van allemaal. Dat klinkt op zich heel romantisch, want soms ontbreekt het in Nederland net wat aan gevoel. Maar als alles op de emotie wordt gedaan, betekent dat automatisch ook dat het aan de rationaliteit ontbreekt. Of dat nou niet precies is waar we als Nederlander juist naar snakken? Iets meer vuur en iets meer impulsiviteit? Jazeker, maar geloof me, op de lange termijn moet er ook een soort van balans zijn om spanningen te voorkomen.

Zelf heb ik in Latijns-Amerika nog nooit een volk gezien dat zo snel van slag raakt als Brazilianen. Zet een zielig liedje op en ze beginnen te huilen, ga een discussie aan of er wordt gehuild. Ofwel: als je een relatie wilt aangaan met een Braziliaanse: maak je dan op voor een hoop drama.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

braziliaanse vrouw

0,0 terughoudendheid

Het mooie aan de — laten we zeggen — meer emotionele en minder rationele kant van Brazilianen, is het volledige gebrek aan terughoudendheid. Terwijl we in Nederland soms iets te veel nadenken en daardoor wat serieus en stijfjes zijn, is daar in Brazilië geen enkele sprake van. Ze laten zich gewoon gaan.

In Nederland hebben we eerst een paar biertjes nodig hebben om ook maar los te komen, maar Brazilianen zijn dat van nature al. Het dansen gebeurt vol overgave, het meezingen op de muziek eveneens en dan heb ik het nog niet eens over wat er allemaal tussen vier muren gebeurt. Alles gebeurt er met overgave.

Losbandig en uitbundig

Daardoor zijn Braziliaanse vrouwen nogal losbandig en altijd in voor een feestje. Brazilianen leven sowieso meer bij de dag dan wij in Nederland en dat betekent dat het niet ongewoon is om ook doordeweeks volop feest te vieren. Dat kan soms wat overweldigend zijn. Misschien niet zozeer als je er een tijdje op vakantie bent, maar wel als je doordeweeks gewoon moet werken.

Toen ik in 2012 voor de eerste keer echt in Rio de Janeiro ging wonen, zag ik na 7 weken het effect daarvan in de spiegel. Terugdenkende aan de voorbij gevlogen weken kwam ik op dat moment tot een wat zorgelijke conclusie: van de 7 weken had ik geloof ik 3 dagen geen alcohol genuttigd en dat eist op een bepaald moment z’n tol.

Nu was het niet dat ik elke dag tot slapen gaan straalbezopen was, maar ik dronk elke dag op z’n minst wel een biertje of een caipirinha. Sindsdien heb ik besloten om alleen nog in het weekend te drinken.

Samen is niet alleen

Op de feestjes in Brazilië is overigens iedereen van harte welkom en dat kan voor sommige Nederlanders misschien wat wennen zijn. Zo ben ik naar verjaardagen geweest van mensen die ik niet kende, heb ik kerst gevierd bij mensen thuis die ik nog nooit had ontmoet, en namen vrienden van mij ook weer vrienden van hen mee als ze bij mij op bezoek kwamen. Zelf houd ik daar wel van en ook in Nederland houd ik wel van die spontaniteit.

Toch zijn we in Nederland wat minder flexibel om mensen die we niet kennen toe te laten treden tot onze vriendenkring en daar zul je toch van af moeten stappen als je een relatie wilt aangaan met een Braziliaanse. Juist dat sociale is wellicht wel wat ik het meest waardeer in Brazilianen.

carnaval brasil

Niets is te gek

Het was pre-carnaval en dat betekende dat het overal in Rio feest was. In o Sambódromo, het stadion waar de sambascholen tijdens carnaval paraderen, was een ensaio gaande, een repetitie, van de sambaschool Beija-Flor. In alle drukte liep ik een dame tegen het lijf met wie ik meteen een klik had. We hielden na die avond contact, maar ik wilde eerst van carnaval genieten en zou na het festijn weer bij d’r langs gaan. Zo gezegd, zo gedaan.

Ze woonde in een buitenwijk van Rio en het was ongeveer een uur met het openbaar vervoer van de zona sul waar ik woonachtig was. Ik bleef er slapen, maar als het aan haar lag, mocht ik ook wel meteen bij haar inwonen. Ik hoefde alleen mijn spullen te verhuizen en kon dan bij haar intrekken. Niet dat ik dat ook echt heb gedaan, maar om meteen een invitatie te krijgen om bij iemand in te wonen, tja, dat gebeurt in Nederland niet zo snel.

Overigens was dat niet de laatste keer. Ook een paar jaar later mocht ik ineens bij een andere vriendin van me inwonen. Daar heb ik uiteindelijk twee maanden gewoond. Over sociaal zijn gesproken.

Van pikzwart tot hoogblond

Het grappige van die twee cariocas (inwoners van de staat Rio de Janeiro) was overigens dat de eerste pikzwart was en de tweede hoogblond. Daarmee kom ik ook meteen bij een misvatting die we in Nederland hebben over Brazilianen: ze hebben niet allemaal een kleurtje. Want als we aan een Braziliaanse denken, dan komt al snel het plaatje bij ons op van een donkere of bruine schoonheid met volle krullen en ronde heupen.

Wat we daarmee vergeten dat het Braziliaanse volk, volgens sommige peilingen, voor de meerderheid uit blanken bestaat. Ik weet niet hoe vaak ik wel niet dacht ik dat ik met een Duitse of Schotse vrouw te maken had om er daarna achter te komen dat het ‘gewoon’ om een Braziliaanse ging.

vrouw blond strand div

Kijk niet op van blonde mensen

De Brazilianen zijn namelijk een mengelmoes van (met name) inheemse, Afrikaanse, en Europese invloeden. Dat Europese is uiteraard over komen waaien uit Portugal waardoor veel Brazilianen een Zuid-Europees uiterlijk hebben. Dan zijn er ook Franse, Spaanse en veel Italiaanse immigranten die zich door de geschiedenis in Brazilië hebben geïnstalleerd.

Tel daar de golf met Polen en Duitsers (met een nogal discutabel verleden) bij op en je begrijpt meteen waarom je in restaurants soms tafels vol met blonde mensen en blauwe ogen ziet zitten. Ook zijn er miljoenen Brazilianen met een Libanese, Syrische en Japanse achtergrond die tegenwoordig volledig geassimileerd zijn in de Braziliaanse samenleving.

Dus mocht je nou van Braziliaanse vrouwen houden die voluptueus en zwart zijn, klein en bruin, slank en blond, en alle mixen daar weer van; ze lopen er allemaal voor je rond. Wel kunnen we in grote lijnen stellen dat de zuidelijke staten blanker zijn, de staten in het noorden en noordoosten meer inheemse invloeden hebben en er in de staat Bahia meer negerinnen zijn.

brazilcupid
Mocht je een beeld willen krijgen van het Braziliaanse vrouwenaanbod, er is een website waar je je gratis kunt aanmelden om eens rond te kijken. Dat is BrazilCupid, een website die lokale Braziliaanse vrouwen in contact brengt met o.a. Nederlanders. Aanmelden is gratis, dus betalen is niet vereist:

Bekijk het aanbod op BrazilCupid

Sportief, maar wel wat kunstmatig

Kijken we dan toch al naar het uiterlijk dan zien we dat Brazilianen op sportief niveau erg getraind zijn. Vooral in steden die aan de kust liggen, zien we veel Braziliaanse vrouwen (en mannen) met volledig afgetrainde lijven. Daar lopen ze ook graag mee te koop, dus schrik niet als je wel heel schaars geklede mensen ziet lopen.

Ook plastische chirurgie is een issue in Brazilië, of beter gezegd, geen enkele issue. Net als in andere Latijns-Amerikaanse landen, zijn er veel Braziliaanse vrouwen die zich hebben laten opvullen. Er zijn mannen die dat mooi vinden, maar ikzelf heb er niets mee. Geef mij maar een natuurlijke vrouw.

De uiterlijke verschijning is verder heel erg belangrijk in Brazilië en hoewel ik het in eerste instantie wel grappig vond om te zien hoe erg Braziliaanse vrouwen waren gefixeerd op hun uiterlijk, begon me dat al vrij snel tegen te staan. Laat die spiegel soms gewoon effe liggen.

brazilie hart

Duidelijke rolverdeling

Hoewel Braziliaanse vrouwen, in vergelijking met bepaalde andere landen in Latijns-Amerika, soms wat progressiever zijn is er ook nog steeds sprake van een duidelijke rolverdeling. Voor sommige mannen is dat wel fijn om zo’n duidelijke scheiding te hebben, terwijl andere mannen liever de west-Europese situatie hebben waar er veel minder onderscheid is. Wat je mag verwachten?

Grof gezegd dat vrouwen zich vaker op het huishouden storten en de verzorging van de kinderen en mannen meer de rekening betalen. Natuurlijk hangt alles af van verschillen als sociale klassen en zelfs regio’s, maar vaak komt het hierop neer.

Onlangs verbleef ik een kleine week bij een stel uit Rio, de één geboren in Copacabana, de ander in Ipanema, en daarmee dus allebei uit de hogere sociale klasse. Opmerkelijk was dat hij vanuit huis werkte en zij buiten de deur als psychiater actief was en elke dag pas tussen 21:00 en 21:30 thuis kwam. Wie van de twee er elke dag mocht koken? Ja, je raadt het al.

Vrouwen willen met respect worden behandeld

Dat neemt niet weg dat er steeds meer vrouwen zijn die verwachten van een man dat zij hun bijdrage leveren in het huishouden. Desondanks is Brazilië een land waar een soort van extreme vorm van een machocultuur heerst, daar machismo genoemd.

Op weinig andere plekken ter wereld is er zoveel huiselijk geweld als in Brasil en dat verklaart ook waarom veel Brazilianen uit gebroken gezinnen komen. Veel vrouwen in Brazilië willen daarom een man die uit een samenleving komt waar vrouwen als een gelijke worden gezien en niet als een sappig stukje vlees dat bedoeld is voor de voortplanting. Daar liggen ook meteen de kansen voor Nederlandse mannen; als je een vrouw met respect behandelt, dan doe je het al snel goed.

Of dat betekent dat je daar de begripvolle slapjanus moet uithangen? Nou nee. Want er wordt wel weer van je verwacht dat je je als een echte man opstelt. Dus zorg ervoor dat je spierballen hebt, loop met je borst vooruit, en praat vooral met een zware, lage stem.

brazil vrouw

‘Falar em português’

Ondanks alle verschillende origines zijn er overigens weinig Brazilianen die nog een taal beheersen van hun voorouders. Dat betekent dat je er voor de communicatie zo’n beetje volledig bent aangewezen op het Portugees. Nu vinden mensen in Latijns-Amerika het vaak wel vermakelijk om hun Engels te oefenen met toeristen, dus het kan zijn dat je daar zo af en toe mee uit de voeten kunt.

Toch zul je er rekening mee moeten houden dat je voor een goede communicatie echt Portugees moet leren. Bovendien is dat wel zo netjes, je kunt niet van hen verwachten dat ze in hun eigen land ineens een andere taal gaan spreken. Mocht je op hoog niveau Spaans spreken, dan kom je daar ook een heel eind mee vanwege de vele overeenkomsten.

Houd er in dat geval wel rekening mee dat Brazilianen heel informeel zijn, wat ook merkbaar is in hun dagelijkse taalgebruik. Daardoor kan het Braziliaans-Portugees in informele situaties wat lastig te volgen zijn voor Spaanssprekenden.

Een Braziliaanse zal altijd een Braziliaanse blijven

Met de Portugese taal is Brazilië het enige land in Latijns-Amerika dat geen Spaans spreekt en daardoor heeft het ook een hele eigen identiteit. Die Braziliaanse identiteit gaat ook niet zo eenvoudig verloren, dus mochten jullie een toekomst op gaan bouwen in Nederland, bereid je er dan op voor dat je partner even wispelturig en luidruchtig blijft als toen je d’r leerde kennen.

Nu zal een grauwe, grijze winterdag in Nederland nou niet echt ten goede komen van het humeur van de gemiddelde Braziliaanse vrouw, dus bereid je erop voor dat je nogal een wervelstorm naar Nederland haalt. Maar misschien was dat wel net de reden om verliefd te worden op die Zuid-Amerikaanse schone. Veel succes (en sterkte) in elk geval, boa sorte!

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie