Wat te doen als je man of vriend vreemdgaat?

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
12 minuten leestijd

Ontdekken dat je man of vriend vreemdgaat zet je wereld op zijn kop. De tijd staat even stil en opeens voel je een enorme leegte. Ook al heb je een voorgevoel gehad en de signalen herkend; het komt altijd onverwacht als het dan echt bevestigd wordt. Of het nu een emotionele affaire is of een regelrechte fysieke affaire; je voelt je bedrogen.

En als je dit meemaakt dan kun je plotseling een scala aan emoties ervaren. Je wisselt af tussen verdriet, woede, shock en ongeloof. Het lijkt een gevoel zonder einde, alsof je er bent maar ook weer niet. In deze situatie gedragen alle mensen zich anders, dus het is volledig normaal als je je anders voelt dan wat je op het internet van anderen leest. De één sluit zich af om het weg te drukken, de ander huilt aan één stuk door.

Wat te doen?

Het is dus niet raar dat je niet weet wat te doen als je ontdekt dat je man vreemdgaat. En misschien wijzen alle tekenen op vreemdgaan, maar weet je het nog niet 100% zeker. Als je denkt dat je partner de grens heeft overschreden, denk dan na over het volgende:

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

1. Zorg dat je het zeker weet

Het gedrag van een man kan duiden op vreemdgaan, dankzij alle aanwijzingen en signalen, maar dat je vermoedens hebt betekent niet direct dat hij daadwerkelijk een affaire heeft. Maak niet de fout om je partner te beschuldigen terwijl je het nog niet zeker weet. Probeer eerst het sluitende bewijs te vinden, voordat je hem confronteert met je vermoedens.

2. Houd je emoties onder controle

Het is niet makkelijk, rustig blijven terwijl je partner is vreemdgegaan. Maar dit is wel de beste strategie als je je man wilt confronteren met zijn geheim. Waarschijnlijk ben je bang dat je relatie voorbij is, zult scheiden en ook heeft hij je teleurgesteld. Allemaal redenen om je emoties de vrije hand te geven. Als je je relatie wilt redden dan is het echter nodig om je emoties onder controle te krijgen. Zelfs als je niet meer met hem verder wilt is dit de beste aanpak.

3. Denk na over waarom het is gebeurd

Als je nog maar net uitgevonden hebt dat je partner vreemdging, dan is het belangrijk om in gesprek te gaan. Wat is er gebeurd, hoe is het gebeurd, maar nog belangrijker is het om te weten waarom het is gebeurd. Vraag niet naar details die het mogelijk erger maken, maar vraag wel hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe hij zich erna voelde. Dit geeft je een goed beeld van de situatie en hoe moeilijk het ook kan zijn: het is een manier om de beweegredenen aan te horen.

4. Neem een pauze

Als je erachter bent gekomen dat je partner een affaire had, dan heb je tijd nodig om dit te verwerken. Neem een pauze van de relatie zodat je jezelf kunt bedenken hoe het nu verder moet. Het lijkt erop dat een pauze het begin van het einde van de relatie is, maar dat is niet zo. Een pauze is ervoor bedoeld om je rustig na te laten denken zonder dat je steeds geconfronteerd wordt met de man die onderwerp van de gedachten is.

5. Overweeg therapie

Praten over een moeilijk onderwerp met iemand die je veel pijn heeft gedaan is niet eenvoudig. Voor je het weet komen de emoties en woede bovendrijven zodat een normaal gesprek niet mogelijk is. Soms is de enige manier om het erover te hebben mogelijk met een objectief en professioneel persoon. Denk erover na of relatietherapie voor jullie kan werken om op een gestructureerde manier erover te praten en of de problemen op te lossen zijn.

Te horen krijgen dat je man of vriend vreemdgaat is een schokkende ervaring. Het is zelfs zo schokkend dat je in een tijdelijke shock kunt raken. Als de gevolgen van de ontdekking een sterke impact op je hebben gehad, dan kan het helpen om een aantal therapiesessies in te plannen. Een therapeut kan je helpen bij het verwerken, vooral als je nog verder wilt met de relatie. De gesprekken kunnen je helpen bij het maken van de belangrijke keuzes die je moet maken na de ontdekking.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

6. Deel het niet met iedereen

Anderen gaan aan je merken dat er iets met je aan de hand is, maar niet iedereen hoeft te weten dat je bedrogen bent. Wat je niet wilt is dat je relatieproblemen het gesprek van de dag worden in de bakkerij. Aan de andere kant ben je niet alleen in deze wereld. En de mensen dicht om je heen kunnen je steun bieden in deze moeilijke tijd. Praat erover met de mensen waar je een goede band mee hebt, maar zeg het niet tegen iedereen die het wil horen.

7. Vergelijk het niet met anderen

Het feit dat je dit artikel leest betekent dat je wilt weten wat je nu moet doen. Alleen is het niet verstandig om alles klakkeloos van anderen over te nemen. Relaties bestaan tussen individuele personen en zo is er een combinatie die voor elk stel uniek is. Wat bij een ander stel wel heeft gewerkt, hoeft niet bij jou te werken. Wat bij hen gebeurd is, is geen garantie voor je eigen situatie. Een eigen plan maken is de enige keuze die je hebt, rekening houdend met je eigen persoonlijke situatie.

8. Blijf je dingen doen

Op dit moment heb je de minste zin ooit om iets leuk te doen, maar dit is wel wat je nodig hebt. Je gedachten hebben rust nodig, zodat ze niet 24/7 overuren blijven draaien. Als je sport, blijf dan sporten. Heb je een andere hobby? Stop er dan niet mee. Kortom, doe wat je moet doen om te voorkomen dat je emoties je te veel worden.

9. Laat de andere vrouw met rust

Het is verleidelijk om je autosleutels te pakken en met hoge snelheid naar de andere vrouw te rijden. Ze heeft inbreuk gemaakt op je territorium en dat maakt je kwaad. Logisch. Maar bedreigingen of fysiek geweld zullen je niet helpen. Of je eindigt het verhaal met een strafblad, of nog erger, je belandt in de gevangenis. En dit gaat je niet verder helpen.

Waarschijnlijk duw je de vrouw hiermee zelfs nog verder in zijn armen. Omdat je man zijn niveau heeft verlaagd betekent nog niet dat jij je moet verlagen tot zijn niveau.

10. Denk na over de gevolgen

Of je uit elkaar wilt of niet, het is verstandig om over de mogelijke gevolgen na te denken. Heb je een gezamenlijk huis? Kinderen? Getrouwd? In al deze gevallen is het niet makkelijk om uit elkaar te gaan. Niet alleen het emotionele aspect heeft z’n gevolgen maar ook het financiële deel van een breuk is iets om over na te denken. Bekijk wat de opties zijn, vraag een vrijblijvend gesprek aan met een adviseur en bereid je voor op wat mogelijk komen gaat.

Neem niet snel de beslissing om door te gaan, maar denk er goed over na. Is hij het waard om te vergeven? Hoe alles is gebeurd speelt hierbij een grote rol. Een kus tijdens het uitgaan in een dronken bui is immers heel wat anders dan een buitenechtelijke relatie die al jaren aan de gang is. Wees eerlijk naar jezelf toe en denk erover na wat voor type man hij is.

Denk je dat het een eenmalige fout is geweest of dat hij het vaker kan doen? Als het om een verkeerde keuze gaat waar de man veel spijt van heeft ,dan hoeft het nog niet het einde van de relatie te betekenen. Als hij het vaker heeft gedaan, dan weet je zelf heel goed wat je ermee moet doen.

11. Maak de keuze; blijven of vertrekken

Er komt een moment dat je de definitieve keuze moet maken. Of je blijft en probeert er samen aan te werken om het vertrouwen op te bouwen, of je gaat uit elkaar. Hoe moeilijk het ook is, wees niet bang om te knoop door te hakken. Wat er is gebeurd en welke gevolgen dit heeft voor de relatie, is altijd anders. Daarom is er nooit een ‘goed’ of ‘fout’ antwoord . Welke keuze je dus ook maakt, het is jouw keuze.

Uiteindelijk komt het neer op één ding: vergeef je het of kun je ermee leren omgaan? Het kan de relatie sterker maken en nieuw leven inblazen maar als je het niet aankunt om door te gaan dan is het tijd om alleen door te gaan met je leven. Vergeven is een keuze waarin je de man de keuze geeft om het vertrouwen terug te winnen. Als je er samen uitkomt dan is de kans groot dat het begrip voor elkaar veel beter is en dat de liefde dieper gaat dan ooit tevoren waardoor je dichter tot elkaar komt.

Als je er na een tijdje achter komt dat je er toch niet mee kunt omgaan, dan kun je de relatie alsnog beëindigen. Dat iemand vreemd is gegaan hoeft geen straf tot het einde van zijn leven te betekenen. Als je voelt dat de woede niet weggaat en de teleurstelling de overhand houdt, dan is de relatie het niet meer waard.

Hoe onverwacht en verrassend het ook kan zijn, iedereen die zich in een relatie bevindt kan het meemakend. Het is een twist in de relatie die niemand ooit wil meemaken. Als het jou overkomt dan staat je leven opeens op z’n kop; je gedachten krijgen geen rust, je voelt teleurstelling, je hart gaat tekeer, maar je bent ook kwaad. Wat moet je dan doen?

Hoewel de pijn niet op een magische wijze weggenomen kan worden, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om beter met de schokkende onthulling om te kunnen gaan.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie