Je naam, identiteit en persoonlijke gegevens geheim houden: zo doe je dat

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

De meeste dating apps adverteren met “anonieme profielen” en “veilig daten” maar is dat ook zo? Veilig en anoniem daten hangt namelijk niet alleen aan de dating app af maar vooral ook aan jezelf. De 25 procent van de singles die de volledige naam publiekelijk tonen doet het in ieder geval niet goed1. Alles wat je deelt kan tegen je gebruikt worden om je naam en identiteit te ontcijferen.

Hoe moeilijk het is om te achterhalen wat je echte identiteit is? Het blijkt dat dit helemaal niet zo lastig is. Singles die alleen de voornaam en woonplaats weten kunnen eenvoudig en op verschillende manieren je achternaam opsporen. Als iemand eenmaal je voor-, achternaam en woonplaats weet is het onmogelijk om onder de radar te blijven. Hoe houdt je nu je gegevens verborgen zodat niemand je kan identificeren?

Waarom geheim blijven?

Wat veel dating apps gemeen hebben is dat alleen je voornaam getoond wordt en niet je achternaam. Voor veiligheidsreden is het een eerste stap om je identiteit te beschermen maar voor singles alleen de voornaam niet genoeg. Elke single gaat op zoek naar je achternaam om te verifiëren dat je geen catfish bent en daadwerkelijk bestaat. Je wilt immers weten met wie je te maken hebt en met alleen de voornaam kom je niet veel verder.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Voor vrouwen is het een standaard maar broodnodige maatregel om veilig te blijven. Mannen doen het uit interesse om te weten of ze er op andere foto’s even prachtig uitziet. Terwijl deze “controle” vanuit de oorsprong onschuldig is wordt het een ander verhaal als de man meer dan de vrouw wil of kwade bedoelingen heeft. Als vrouw wil je daarom niet dat alle mannen die je spreekt erachter kunnen komen wie je bent. Voor je het weet ontvang je liefdesbrieven op je huisadres van een anonieme stalker of nog erger; hij komt onverwacht langs. Om deze reden is het vooral voor vrouwen essentieel om niet te veel te delen zodat je je naam, identiteit en adres geheim houdt. Dit is hoe je dat doet.

Zoek jezelf op

Wie nooit op de eigen naam zoekt in Google kan verrast worden met de informatie die in Google beschikbaar is. In veel gevallen hoef je niet eens je achternaam in te vullen om de eerste profielen van jezelf te ontdekken. Terwijl je denkt dat je nooit hebt aangegeven dat je gevonden wilt worden in Google word je geconfronteerd met allerlei stukjes informatie over je privéleven. Zoek op je volledige naam maar ook op je voornaam en woonplaats.

Wijzig je privacy instellingen

Nadat je jezelf opgezocht hebt op het internet kom je ongetwijfeld een aantal social media profielen van jezelf tegen. Facebook, LinkedIn en Twitter zijn de websites die bij veel Nederlanders als eerste tevoorschijn komen. Deze profielen worden niet alleen getoond als je op je volledige naam zoekt maar kunnen ook opduiken als je op je voornaam en woonplaats zoekt. De eerste stap om geheim te blijven op het internet is het wijzigen van de privacy instellingen op al deze websites. Schakel de functie “deel mijn profiel met zoekmachines” uit.

facebook instellingen

Denk na over wat je deelt

Voordat je je profiel live zet is het slim om na te denken wat je precies deelt. Je leeftijd, voornaam en woonplaats zijn bijna onvermijdbaar om te vermelden maar meer is niet nodig. Hoe meer je deelt in je profiel, hoe makkelijker je het anderen maakt om achter je identiteit te komen. Je werkgever, school, sportclub of functieomschrijving horen niet in je profiel te staan als je privacy je lief is. Verwijder alle woorden en termen die bezoekers van je profiel kunnen misbruiken om je te lokaliseren.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Gebruik een alias

Wie een unieke naam heeft of in een heel klein dorp woont kan er zelfs voor kiezen om een andere (schuil)naam te nemen of de woonplaats wijzigen naar de dichtstbijzijnde stad. Een kleine wijziging in je naam kan al helpen om je onvindbaar te maken, zoals Anne naar Anna. Er zijn maar weinig mannen die niet begrijpen dat een vrouw om veiligheidsredenen een iets andere naam gebruikt.

linkedin stalking

Koppel je Instagram of LinkedIn niet

Dating apps bieden je tegenwoordig de mogelijkheid om je social media profielen te koppelen aan je datingprofiel, om singles meer inzicht in je leven te geven. Zo kun je je Instagram koppelen maar ook je LinkedIn account. Wat veel gebruikers niet weten is dat je met deze koppeling je volledige naam open en bloot tentoonstelt. Koppel daarom nooit je social media profielen aan je datingprofiel.

Gebruik unieke foto’s

Wie het hitprogramma Catfish kent heeft gezien hoe de presentatoren op zoek gaan naar de bedrieger. Om de echte identiteit van de catfish te achterhalen wordt er gezocht op de gedeelde foto’s met behulp van een reverse image search. Deze methode kan ook bij je eigen foto’s gebruikt worden. Er zijn niet veel singles die weten hoe dit werkt maar degenen die de techniek kennen kunnen op deze manier je datingprofiel foto’s herleiden naar je social media profielen, als je deze daar ook op hebt staan. Om deze reden is het verstandig om unieke foto’s voor je datingprofiel te gebruiken die je op geen enkele andere website gedeeld hebt.

Deel je telefoonnummer niet (te snel)

Hoe leuk een gesprek op de dating app ook is, je kunt er niet altijd blijven chatten. De logische stap is de switch naar Whatsapp om vervolgens een date in te plannen. Deel je telefoonnummer nooit in je profiel en niet te snel in gesprekken op de dating app. Door alleen je telefoonnummer te delen met de singles waar je mee wilt afspreken voorkom je dat anderen waar je geen toekomst in ziet je kunnen identificeren.

Onder de radar blijven in de zoekmachines is niet makkelijk als je een bekende Nederlander bent maar dit treft slechts een kleine groep singles. Voor alle anderen is het te voorkomen dat je social media profielen en foto’s opduiken als iemand jou zoekt. Gebruik de tips om te waarborgen dat je echte naam en andere persoonlijke gegevens geheim blijven. Bekijk ook deze methodes om de achternaam van je match te achterhalen om erachter te komen met wie jij te maken hebt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie