Je swipet door de profielen op je favoriete datingapp en komt iemand tegen die je wel interessant vindt. Z’n foto’s zijn charmant, de bio is grappig, dus waarom niet? Je matcht meteen en het gesprek verloopt soepel. Alles lijkt perfect te gaan, tot je de dag erna op je werk een bosje rozen op je bureau ziet verschijnen. Je leest het kaartje en realiseert je dat ze van je nieuwe match zijn. ‘Hoe romantisch’, denken je collega’s, maar jij voelt je ongemakkelijk. Je hebt nooit je werkadres gedeeld, en nu vraag je je af hoe deze persoon jou werkadres heeft gevonden.
Diep vanbinnen borrelt er een onaangenaam gevoel op. Je gaat zitten en denkt eens goed na. Je herinnert je dat je LinkedIn-profiel aan je Instagram is gekoppeld en je Instagram toevallig ook aan je datingprofiel. Zou dat het zijn? Het schattige gebaar met de rozen krijgt nu een onheilspellende ondertoon. Had je misschien niet beter je persoonlijke gegevens geheim kunnen houden?
Veilig daten?
Als je een willekeurige datingapp opent, zie je overal die vrolijke termen als ‘anonieme profielen’ en ‘veilig daten’. Maar is dat ook echt zo? Niet helemaal. Want veilig en anoniem daten is niet alleen de verantwoordelijkheid van de app, het is vooral jouw taak om de touwtjes in handen te houden.
Wist je dat 25 procent van de singles hun volledige naam publiekelijk deelt? Ja, dat is zoals het vrijwillig plaatsen van een gigantische schietschijf op je rug: zo van ‘mij moet je hebben’. Ondanks dat de datingapp er wellicht alles aan doet om je identiteit geheim te houden, ben jij zelf de eindverantwoordelijke. Elk detail dat je prijsgeeft, kan gebruikt worden om je echte identiteit te achterhalen. En dat is iets dat iedereen moet beseffen.
Dacht je dat je online identiteit een onneembare vesting is? Dat je er echt alles aan gedaan hebt om je identiteit verborgen te houden. Helaas, voor de meeste mensen is dat verre van de waarheid. Als iemand slechts je voornaam en woonplaats kent, hebben ze al genoeg puzzelstukjes om je achternaam te vinden. Zodra je volledige naam en woonplaats bekend zijn, ben je net zo discreet als een olifant in een porseleinkast. Dus, hoe zorg je ervoor dat je digitaal incognito blijft? En waarom je dat zou moeten doen?
Waarom je undercover zou moeten gaan
De meeste datingapps spelen het veilig door alleen je voornaam te tonen. Dat is een goed begin, maar laten we eerlijk zijn, singles zijn net kleine detectives. Ze zullen graven om je achternaam te vinden en als ze die hebben willen ze controleren of je echt bent wie je zegt dat je bent. Want een voornaam als ‘Ilse’ of ‘Anne’ zegt niet veel.
Voor vrouwen is het geheimhouden van hun identiteit niet zomaar een extraatje, maar noodzaak om hun veiligheid te waarborgen. En mannen? Die willen gewoon checken of je op al je foto’s even betoverend bent. Maar die onschuldige achtergrondcheck kan snel omslaan in een gevaarlijke situatie als meneer niet zo’n gentleman blijkt te zijn als hij zich voordeed. Voordat je het weet, heb je een creepy stalker achter je aan zitten – zo’n type die handgeschreven liefdesbrieven naar je huisadres stuurt. Of erger, onaangekondigd en ongewenst bij jou op huisbezoek komt.
17 manieren om je identiteit geheim te houden
Om deze redenen, en vooral voor vrouwen, is het cruciaal om selectief te zijn met de info die je deelt. Je wilt niet dat Jan en alleman je ware identiteit ontrafelen, toch? Maar hoe houd je je identiteit zo geheim dat zelfs Sherlock Holmes er een harde dobber aan zou hebben? Dit zijn zeventien manieren om je naam, identiteit en persoonlijke gegevens geheim te houden.
1. Zoek op jezelf op
Dus jij denkt dat Google niets over je weet? Als je nog nooit je eigen naam in Google hebt ingetikt, bereid je dan voor op een paar verrassingen. Je hoeft niet eens je volledige naam in te vullen om een paar ‘juweeltjes’ over jezelf te vinden. Ja, daar sta je dan, met allerlei losse flarden van je privéleven, zomaar online. Zoek niet alleen op je volledige naam, maar ook op je voornaam en de stad waar je woont. Wat kun jij over jezelf vinden? En hoe makkelijk kunnen anderen die informatie over jou vinden?
2. Tweak de privacyinstellingen
Heb je net je eigen naam gegoogeld? Nu kom je Facebook, LinkedIn en Twitter profielen van jezelf tegen, nietwaar? Deze sociale mediareuzen verschijnen vaak als eerste in de zoekresultaten. Ze poppen op als je op je volledige naam zoekt, maar ook als je ‘slechts’ je voornaam en stad intikt. De eerste cruciale stap om digitaal ‘off the grid’ te blijven, is door de privacyinstellingen van deze accounts aan te passen. Schakel de optie ‘deel mijn profiel met zoekmachines’ lekker uit.
3. Wees vaag over je beroep of opleiding
In het spel van online daten is mysterie je beste vriend. In plaats van te zeggen dat je een ‘Senior analist bij Bedrijf X’ bent, zeg gewoon dat je in de ‘zakelijke sector’ werkt. Of niet dat je een verpleegkundige bent op de longafdeling in Nieuwegein, maar dat je in een zorginstelling werkt. Oftewel: je onthult alleen wat echt noodzakelijk is.
4. Denk twee keer na voordat je deelt
Voordat je die leuke selfie en bio online gooit, eerst even een reality check. Wat geef je nu eigenlijk allemaal prijs? Leeftijd, voornaam, en stad zijn basisdingen, maar alles daarbovenop is eigenlijk een cadeau voor online speurneuzen. Je werkplek, sportclub, of favoriete plekken? Nee, die horen niet thuis in je datingprofiel. Schrap alle info die anderen kunnen gebruiken om je leven in kaart te brengen.
5. Ga undercover met een alias
Heb je een unieke naam of woon je in een gehucht? Overweeg dan eens om een alias of een andere locatie te gebruiken. Een subtiele naamsverandering, zoals van Anne naar Anna, kan al wonderen doen. De meeste mannen snappen wel dat je dit doet voor je eigen veiligheid. Als ze dat niet snappen, dan zijn het waarschijnlijk geen mannen die je vaker wilt zien.
6. Koppel je socials niet
Datingapps maken het tegenwoordig heel gemakkelijk om je sociale mediaprofielen te koppelen. Het lijkt misschien een goede manier om meer van jezelf te laten zien, maar het is een echte privacy-killer. Door je Instagram of je LinkedIn te koppelen, zet je eigenlijk je volledige naam in neonletters op het internet. Dus, nee, doe het niet.
7. Wees origineel met je foto’s
Als je het tv-programma Catfish hebt gezien, weet je hoe makkelijk foto’s getraceerd kunnen worden met een reverse image search. Niet veel mensen kennen deze techniek, maar degenen die het kennen kunnen je datingfoto’s moeiteloos terugleiden naar je Facebook of Instagram. Daarom, gebruik unieke foto’s die je nergens anders hebt gepost.
8. Maak gebruik van de ingebouwde chatfunctie
Waarom zou je je gesprek verplaatsen naar een andere app als de datingapp zelf al een chatfunctie heeft? Door binnen de ommuurde tuin van de datingapp te blijven, profiteer je van extra lagen van veiligheid en privacy. Bovendien, als het niet zoals verwacht verloopt, is het veel gemakkelijker om de persoon te rapporteren en blokkeren binnen dezelfde app. Hou het simpel, hou het veilig, en laat je gesprek waar het begon.
9. Open nooit onbekende links of bestanden van matches
Links van vreemden openen is het digitale equivalent van snoep aannemen van een vreemdeling. Just don’t. Je wilt niet het slachtoffer worden van een trucje waarvan je geleerd is dat je er niet in moet trappen. Je weet nooit wat er achter die link schuilt: een virus, malware of andere narigheid die je niet op je apparaat wilt.
10. Beperk de zichtbaarheid van je ‘laatst gezien’ of ‘online status’
Je wilt niet dat mensen weten dat je online bent maar niet met hen chat. Het is alsof je gezien wordt in de stad terwijl je een ‘ziekdag’ van je werk hebt genomen. Houd het onvoorspelbaar. Geef niet meer informatie weg dan nodig.
11. Gebruik geen gebruikersnaam die je elders ook gebruikt
Als je dezelfde gebruikersnaam op meerdere platforms gebruikt, ben je makkelijker te traceren. Het is misschien de laatste broodkruimel die iemand nodig heeft om je identiteit te achterhalen. Binnen no-time weten ze niet alleen wie je bent, maar ook hoe je op andere sociale media te vinden bent, welke games je speelt, en misschien zelfs waar je werkt. Het is een goudmijn voor wie kwaad wil. Wees inventief en creëer een alias die niet naar jou te herleiden is.
12. Maak een apart e-mailadres aan voor datingapps
Een uniek e-mailadres is de beste keuze in deze datingwereld. Door een apart e-mailadres te gebruiken, scheid je je datingleven van je persoonlijke of professionele leven. Als je normaal gesproken bijvoorbeeld je e-mailadres met je volledige naam erin gebruikt, gebruik je nu een e-mailadres voor daten waarin je naam niet wordt vermeld. Het is een eenvoudige stap, maar het kan je veel gedoe en potentiële drama’s besparen.
13. Speel hard-to-get met je telefoonnummer
Je kunt niet voor altijd blijven kletsen op de datingapp. Op een gegeven moment wil je overstappen naar WhatsApp en een echte date plannen. Maar deel je nummer niet te snel en al helemaal niet op je profiel. Zo houd je de ‘niet zo leuke’-figuren op afstand.
14. Schakel locatietracking uit wanneer je de app niet gebruikt
Nu is je locatie een belangrijk onderdeel van je datingprofiel. Maar uiteindelijk moet je ook aan je veiligheid denken. Je wilt niet dat je potentiële date precies weet waar je uithangt, toch? Schakel daarom de locatietracking uit wanneer je de app niet gebruikt en houd je exacte locatie geheim. Denk aan die filmscène waar de held zijn telefoon weggooit om niet getraceerd te worden. Nou, dit is de digitale variant daarvan.
15. Deel geen details over je dagelijkse routine
Het is verleidelijk om je dagelijkse gewoontes te delen, vooral als ze jou interessant of actief doen lijken. Maar vertel niet dat je elke zaterdagochtend bij dezelfde brug begint met hardlopen. Het is net alsof je je eigen locatie markeert op een kaart, en iedereen aanmoedigt om je op te zoeken. Je wilt geen ongewenste fans hebben die op de loer liggen. Wees altijd klaar voor het onverwachte, en altijd een stap voor op potentiële kwaadwillenden. Dus houd je routine voor jezelf.
16. Geef niet te veel prijs in je bio
Je datingprofiel is geen open boek, het is meer een boeiende trailer. Je wilt genoeg van het verhaal onthullen om interesse te wekken, maar niet zoveel dat je het hele plot weggeeft. Maak van je leven een mysterie dat alleen ontrafeld mag worden door degenen die je echt kunt vertrouwen.
17. Geef niet je echte geboortedatum op
Je geboortedatum is iets wat je nooit kunt wijzigen. Met deze informatie kunnen mensen meer over je ontdekken dan je lief is. In de verkeerde handen kan dit kleine stukje informatie het startpunt zijn voor identiteitsfraude of andere ongein. Waarom zou je zoiets waardevols zo makkelijk weggeven? Wees slim en houd je verjaardag en geboortedatum voor jezelf. Zo maak je het de digitale ‘schurken’ net een beetje moeilijker.
Het kan lastig zijn om onzichtbaar te blijven in de digitale wereld, zeker als je een bekende Nederlander bent of veel volgers hebt. Maar voor de rest van ons is het goed te doen met de juiste maatregelen. Gebruik deze tips om ervoor te zorgen dat je echte naam en persoonlijke gegevens privé blijven. En check ook even hoe je de achternaam van je match kunt achterhalen – weet je tenminste met wie je te maken hebt.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.