Dating games: hard to get spelen werkt, volgens onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

Liefde voelt soms als een slagveld, waarbij sommige relaties sneuvelen en anderen standhouden. Maar zoals elke generaal zal zeggen, heeft elke strijd een goede strategie nodig om te overleven. En zo gebruiken singles in het heetst van de strijd allerlei strategieën om andere singles te veroveren. Een van die strategieën is het spelen van ‘hard to get’.

Het is zelfs een van de meest besproken tactieken om iemand verliefd op je te laten worden. Door iemand van je af te duwen, trek je diegene aan. Terwijl je intuïtief al het mogelijke zou willen doen om ervoor te zorgen die ander jou leuk vindt, doe je juist het tegenovergestelde: hard to get spelen in een notendop. Maar waarom zou je opzettelijk afstandelijk doen tegen de persoon die je niets liever dan in je armen sluit?

Reciprocity of attraction

De go-to strategie waar de meeste mensen voor kiezen is gebaseerd op een menselijke eigenschap die psychologen reciprocity of attraction hebben genoemd. We vinden mensen leuk die ons ook leuk vinden. Dit principe werkt over het algemeen goed om relaties aan te gaan omdat het de kans op afwijzing verkleint. Maar het moeilijker maken van de “jacht” heeft ook voordelen en daarom spelen sommige mensen van die klassieke dating games zoals push and pull en hard to get. Maar werkt het ook echt?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Zoals de ervaren generaal Sir Winston Churchill ooit zei: “Hoe mooi de strategie ook is, je moet af en toe naar de resultaten kijken.” En dat is precies wat wetenschappers hebben gedaan.

Twee wetenschappers van de University of Rochester en het Israelische Interdisciplinary Center Herzliya hebben de laatste jaren onderzoek gedaan naar de dynamiek van seksuele aantrekkingskracht onder mensen. Zo ontdekten de onderzoekers dat mensen meer zekerheid voelen als de ander op de interesse reageert, waardoor ze meer moeite gaan doen om die persoon weer te zien. Maar wat gebeurt er als die zekerheid er niet is?

Hard to get spelen werkt

In het nieuwe onderzoek van de wetenschappers, gepubliceerd in het vakblad Journal of Social and Personal Relationships, onderzochten ze de hard to get-aanpak. Ze wilden weten wat de effecten zijn van deze strategie omdat het een zekere mate van onzekerheid opwekt. De conclusie? Hard to get spelen werkt.

“Hard to get spelen kan ervoor zorgen dat het lijkt alsof er meer vraag naar je is – we noemen dat een hogere partnerwaarde”, zegt professor Harry Reis van de University of Rochester in een persbericht.

“Mensen die te gemakkelijk te krijgen zijn, worden als wanhopiger gezien”, voegt co-auteur Gurit Birnbaum van IDC Herzliya toe. “Daardoor lijken ze minder waardevol en aantrekkelijk dan degenen die hun interesse niet meteen duidelijk maken.”

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hoewel hard to get spelen een vrij gebruikelijke strategie is om partners aan te trekken, ontdekten Birnbaum en Reis dat uit eerder onderzoek niet duidelijk naar voren kwam of en waarom deze strategie werkt – vragen die ze in het laatste onderzoek probeerden te beantwoorden.

Het onderzoek

Om die vragen te beantwoorden, testte het duo de tactiek in drie onderling verbonden experimenten in een situatie met fictieve datingprofielen. De 115 deelnemers kregen te horen dat ze met een deelnemer van het andere geslacht spraken, maar in werkelijkheid spraken ze met een “insider” (lid van het onderzoeksteam).

Bij alle drie de experimenten werden de proefpersonen gevraagd te beschrijven hoe “hard to get” de persoon was met wie ze spraken, de potentiële waarde (in hun eigen ogen) van die persoon als een partner, en hoe graag ze seks met de persoon zouden willen hebben.

De experimenten leverden een aantal interessante conclusies op die duidelijk maken dat de ‘hard to get’-strategie niet naar het rijk der fabelen verwezen mag worden. Zo vonden de deelnemers die met een “hard to get”-profiel spraken de persoon gewilder als een partner, vergeleken met de deelnemers die contact hadden met een minder selectief datingprofiel.

De deelnemers beoordeelden de datingprofielen ook als gewilder en aantrekkelijker als ze er meer moeite voor moesten doen om aandacht te krijgen. Ten slotte deden de deelnemers die opgezadeld werden met de “hard to get”-profielen veel meer moeite om de persoon met wie ze spraken te overtuigen om in de toekomst elkaar weer te zien of te spreken.

“We willen allemaal iemand daten met een hogere partnerwaarde. We proberen de beste deal te maken die we kunnen maken”, merkt Reis op.

Wees voorzichtig met hard to get spelen

Ondanks al deze bevindingen, zal ook hard to get spelen niet voor iedereen werken. En ook betekent het niet dat je met hard to get spelen in elke situatie succes gaat hebben. Als je te ver gaat met de tactiek kan het ervoor zorgen dat je onbenaderbaar lijkt of zelfs onaantrekkelijk.

“Als je door hard to get spelen oninteressant of arrogant overkomt, werkt dat averechts”, zegt Reis.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie