4 typen seks: een uitleg van de verschillende sekssoorten

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

“Hebben jullie al seks gehad?” Iedereen is ooit met deze vraag geconfronteerd. En waarschijnlijk vroeg je jezelf toen ook af of je seks hebt gehad. Je wist wat er was gebeurd, maar was er ook écht sprake van seks?

Je kunt elkaars erogene zones strelen om opgewonden te raken, diep in de ogen kijken en zoenen, maar het is nog geen seks. En dat is het ook niet als je seksuele fantasieën deelt of kreunt in het oor. Het is misschien onderdeel van het voorspel, maar het valt nog niet onder de noemer ‘seks’. Maar wat is seks dan wel?

De verschillende sekssoorten

Als we het over seks hebben, dan denk je waarschijnlijk aan geslachtsgemeenschap. Maar wist je dat seks meer veel omvat dan penis-in-vagina seks? Het woord “seks” is de overkoepelende term voor veel verschillende soorten seksuele activiteiten. De definities van de belangrijkste typen seks staan hieronder:

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

1. Vaginale seks

De sekssoort waar iedereen het over heeft als ze het over ‘seks’ hebben is vaginale seks. En in het bijzonder gaat het dan over de penis van een man in de vagina van een vrouw. Dit kan op verschillende manieren, die ook wel sekstechnieken genoemd worden. Bijvoorbeeld, op deze manieren kun je variëren met vaginale seks:

  • Standjes: liggend, zittend, staand of degene die bovenop ligt.
  • Bewegingen: draaien en de hoek van penetratie.
  • Diepte en intensiteit: hard, zacht en hoe ver de penis erin gaat.
  • Snelheid en ritme: snel, langzaam en ritmewisselingen.

Van alle sekssoorten is vaginale seks de enige manier die kan leiden tot een zwangerschap. Tenminste, als er geen condoom of andere vorm van bescherming wordt gebruikt. Maar ook kan het seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) verspreiden, zoals gonorroe, chlamydia en syfilis. Vaginale seks is ook mogelijk met voorwerpen zoals dildo’s en vibrators.

2. Orale seks

Orale seks is elke vorm van seks waarbij er contact is tussen een mond en geslachtsdeel. Pijpen en beffen zijn in de volksmond de bekendste namen voor orale seks, maar ook is er de blowjob. Orale seks kan je niet zwanger maken, maar het kan wel dezelfde soa’s verspreiden als vaginale seks. En dit betekent dus dat orale seks ook alleen veilig is als je het met bescherming doet, zoals een condoom.

Orale seks is ook seks

Seks is seks, en dus is orale seks ook een vorm van seks. Soms denken tieners dat ze maagd blijven als ze alleen maar aan orale seks doen, maar technisch gezien is dat dus niet het geval.

billen vrouw

3. Anale seks

Anale seks is elke vorm van seks waarin iemands anus wordt binnengedrongen, oftewel hun “kont”. En misschien ken je het ook wel als ‘iemand van achteren nemen’. Anale seks draagt dezelfde risico’s als vaginale seks en orale seks als het gaat om soa’s. Maar deze risico’s zijn wel wat groter bij anale seks. Onbeschermde anale seks is bijvoorbeeld de sekssoort met de grootste kans op overdracht van hiv.1

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Sommige mensen geloven dat anale seks alleen voor homoseksuele mannen is, maar vrouwen doen ook aan anale seks, zelfs meer dan je zou denken.

Mannen vs vrouwen

31 procent van de mannen en 27 procent van de vrouwen in de Bevolkingsstudie Seksuele Gezondheid in Nederland 2011 gaf aan ooit anale seks te hebben gehad. 13 procent van de mannen en 8 procent van de vrouwen deed dit in de zes maanden voorafgaand aan het onderzoek.2

4. Masturbatie

Met jezelf spelen, aftrekken en je eigen clitoris stimuleren; het zijn allemaal vormen van masturbatie. Dit betekent dat je jezelf aanraakt om seksueel genot te voelen, oftewel seks met jezelf. Het is de seksvorm die het meest wordt uitgevoerd, omdat je er niemand anders voor nodig hebt. En omdat je het alleen doet, is er geen risico op zwangerschap of soa’s. Masturberen is daardoor de veiligste vorm van seks die er is. Masturbatie is ook mogelijk met voorwerpen zoals dildo’s en vibrators.

Of je nu vaginale seks hebt, orale of anale seks, of jezelf masturbeert; het valt allemaal onder de noemer ‘seks’. Samen zijn het de meest gangbare vormen van seks. Maar deze vier sekssoorten zijn weer te verdelen in nog veel meer seksuele handelingen, zodat er voor iedereen een type seks is om van te genieten. Iedereen heeft z’n eigen voorkeur en bovendien is variatie het onmisbare element van een gezond seksleven. procent

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie