Snel je ex loslaten? 7 tips om je ex sneller te vergeten

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Het kan enorm vervelend zijn om na een relatiebreuk nog de hele tijd aan je ex te moeten denken. Om gek van te worden; een ex die nog continue in je gedachten zit. Hoe hard je ook probeert om je gedachten te verzetten en niet aan hem of haar te denken, toch dwalen je gedachten keer op keer weer af naar je ex.

Het slechte nieuws is dat het maanden en zelfs jaren kan duren voordat je ex uit je gedachten is. Tijd is dan de beste heler, wordt er vaak gezegd. Maar het kan enorm vervelend zijn als je jaren nodig hebt om het te verwerken. Het is daarom belangrijk om je ex los te laten en weer door te gaan met je leven.

Maar hoe zorg je ervoor dat je je ex sneller kunt loslaten? Hoe kun je je ex zo snel mogelijk vergeten? En wat zijn de tips en adviezen om je ex zo snel mogelijk uit je gedachten te bannen?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Waarom is het belangrijk om je ex los te laten?

Het is voor veel mensen erg lastig om hun ex te vergeten. Jullie hebben lief en leed gedeeld en de kans is er dat je diep van binnen nog veel van deze persoon houdt. Toch is het erg belangrijk om je ex zo snel mogelijk los te laten, aangezien dit je enorm in de weg kan staan je leven weer op te pakken. Doordat je blijft piekeren over het verleden, zul je minder goed kunnen focussen op het heden en je dromen en doelen voor de toekomst. Maar je ex vergeten is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Doordat je leven hiervoor in het teken stond van jullie relatie, kan het einde van een relatie een enorme klap geven. Hierdoor zul je ook nog tijden met je ex in je hoofd rondlopen. Dit is een mentaal proces waar je doorheen zult moeten, maar gelukkig zijn er wel een aantal adviezen die je hierbij kunnen helpen om het proces wat te versnellen.

Vergeven en vergeten

Het is heel normaal om boos, teleurgesteld of verdrietig te zijn als je relatie net is beëindigd. Zeker als een partner je pijn heeft gedaan, bijvoorbeeld door vreemdgaan. Maar door te veel te blijven hangen in deze negatieve emoties, wordt het alleen maar lastiger voor jezelf. Het is dus van groot belang om te accepteren wat er gebeurd is en je ex hiervoor te vergeven.

Tegelijkertijd is dit een van de eerste, en moeilijkste, stappen om over je ex heen te komen. Het is belangrijk om het verleden uit je hoofd te zetten en niet in potentiële alternatieve scenario’s te blijven denken. Dit soort gedachten van woede, onrust en teleurstelling zullen alleen maar averechts werken. Laat het los.

loslaten

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Sneller loslaten

Een van de tips om ervoor te zorgen dat je je ex sneller kunt vergeven en vergeten is door al je gedachten en gevoelens op te schrijven. Zie het als een soort dagboek waarin je alles van je afschrijft. Ook kun je eenmalig alle gebeurtenissen van jullie relatiebreuk opschrijven, zodat je dit ook van je afschrijft. Hierdoor zul je minder over de gedachten piekeren, verwerk je het sneller en laat je het sneller los. Maar dit is niet alles: met deze 7 tips werk je nog sneller aan een herstel.

1. Ga naar buiten en wees actief

De eerste dagen van je break-up is het logisch dat je verdrietig bent en in de put zit. Dit is normaal en je mag jezelf ook best even de kans geven om deze gevoelens te voelen. Maar daarna wordt het ook weer tijd om je leven weer op te pakken en voor jezelf te gaan zorgen. Ga weer genieten van het leven. Een van de manieren om dit te doen is door naar buiten te gaan en actief bezig te zijn. Dit biedt namelijk tal van voordelen.

Je krijgt veel frisse lucht binnen, buiten sporten zorgt voor positieve hormonen en is erg gezond, je kunt afspreken met je vrienden om je gedachten te verzetten en je krijgt ook nog eens vitamine D van de zon. Naar buiten gaan kan dus enorm helpen om je gedachten te verzetten en is daarnaast ook nog eens erg gezond. Dit helpt enorm met het helen van je gebroken hart.

2. Denk niet aan ‘wat als..’ scenario’s

Een tweede tip is niet te denken aan potentiële alternatieve scenario’s. Er zal namelijk een duidelijke reden zijn geweest waardoor jullie relatie het niet heeft gered en de kans is erg groot dat dit een volgende keer precies zo gaat aflopen. De relatie zal niet op de korte termijn gelijmd worden, dus is het belangrijk om deze scenario’s ook van je af te zetten. Doordat je niet meer over deze dingen nadenkt, zul je een stuk minder piekeren, beter slapen en een veel gelukkiger leven kunnen leiden.

3. Maak nieuwe herinneringen

Het is logisch dat je nog veel aan je ex denkt, aangezien jullie waarschijnlijk een hele hoop leuke dingen samen hebben meegemaakt. Je ex was een groot deel van je geschiedenis, waardoor er een hoop dingen zijn die jullie hebben gedaan. Het kan daarom ook heel confronterend zijn als je steeds aan deze dingen moet denken en weet dat het nooit meer hetzelfde zal zijn.

Een advies om deze herinneringen te “vergeten”, is door nieuwe herinneringen te maken. Dit is een meer natuurlijke manier van vergeten, doordat de oude herinneringen plaatsmaken voor de nieuwe herinneringen. Hierdoor zullen de herinneringen aan je ex steeds verder naar de achtergrond verdwijnen.

4. Verwen jezelf

Een relatie is natuurlijk leuk en heeft een grote invloed op je leven. Je zult samen een hoop leuke dingen doen en op gezellige dates gaan. Als je relatie over is, betekent dit echter niet dat je nu dus geen leuke dingen kunt ondernemen. Juist wel! Je zult nu misschien geld over hebben en dit kun je mooi in jezelf investeren om jezelf eens goed te verwennen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een dagje naar de sauna, een nieuwe outfit of een avondje lekker uit eten met je vrienden of vriendinnen. Daarnaast kun je jezelf ook verwennen door een oude hobby weer nieuw leven in te blazen, te ontspannen, een goed boek te lezen en weer te genieten van het leven.

5. Ga je ex uit de weg

Het is logisch dat je afstand wil nemen van je ex, zodat je je kunt focussen op de toekomst. Helaas kan het zo zijn dat je ex nog wel contact met je zoekt, waardoor het moeilijker wordt om deze persoon te vergeten. Ook kan het zo zijn dat je zelf de deur nog op een kier houdt, omdat je de hoop hebt dat je ex nog contact met je gaat opnemen.

Als je je ex echter definitief wilt vergeten, dan zijn er een aantal stappen die je moet zetten. Verwijder allereerst het telefoonnummer van je ex, en stop met het volgen van de accounts van je ex op sociale media. Laat ook geen herinneringen, zoals foto’s en cadeautjes, door het huis slingeren, aangezien je dan steeds weer aan je ex herinnerd zal worden. Probeer elkaar ook in het dagelijks leven zoveel mogelijk te vergeten en ga niet op stap in dezelfde kroegen.

6. Besef dat je je ex idealiseert

Een andere belangrijke stap in het verwerkingsproces is het beseffen dat je je ex aan het idealiseren bent. De kans is namelijk groot dat je alleen nog maar aan de positieve zaken van je relatie denkt en dat je de negatieve herinneringen wegduwt. Zo ga je terugverlangen naar de goudomrande momenten en vergeet je de realiteit van je vorige relatie.

Een strategie om dit te stoppen is door bijvoorbeeld ergernissen over je ex op te schrijven, na te denken over de redenen dat jullie uit elkaar zijn gegaan en het tot je laten doordringen dat het niet voor niets voorbij is.

7. Voorkom het ‘Witte Beer Effect’

Een van de effecten die vaak in de psychologie naar voren komt is het ‘Witte Beer Effect’. Als je bewust gaat proberen om niet aan een witte beer te denken, dan is de kans enorm groot dat je júist aan een witte beer gaat denken. Dit is hetzelfde met nadenken over je ex. Als je bewust gaat proberen om niet aan je ex te denken, dan zal je ex gegarandeerd telkens in je hoofd poppen. Het is dus zaak om je ex niet te blokkeren in je hoofd.

Als je merkt dat je gedachten naar die persoon drijven, dan is het zaak om dit gewoon te constateren en vervolgens je aandacht op iets anders te richten. Want ook al denk je nog steeds aan je ex, je bepaalt zelf of je hem of haar die aandacht gunt.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Deel dit artikel
Geef je reactie