Relatieboeken: de 5 beste boeken over liefde en relaties

Michael Schouten
Door Michael Schouten
13 minuten leestijd

Van de niet-zo-grappige openingszinnen tot de beste datingsites met een persoonlijkheidstest: we schrijven in overvloed over de leuke aspecten van de uitdagende datingfase. Wat het betekent als iemand niet meteen je berichten beantwoordt, waarom hard to get spelen niet altijd de juiste strategie is en hoelang je moet wachten met seks. Alles over dating en relaties wordt onder de loep genomen om je te voorzien van de antwoorden op je vragen. En dat is precies waar de meeste mensen op deze website naar zoeken: antwoorden op vragen.

Hoewel singles niet vies zijn van een aantal tips en tricks voor op de dating apps, vertegenwoordigen ze niet de meerderheid van onze bezoekers. De meeste bezoekers hebben al een relatie en zijn op zoek naar advies over een relatieprobleem. Ondanks het feit dat meer dan driekwart van de artikelen op deze website niets te maken heeft met relatieproblemen, is er een groeiende vraag naar hulp bij relatieproblemen.

Het antwoord op je “unieke” probleem

Als we er nog niet over hebben geschreven, dan krijgen we wel een e-mail met de vraag hoe ze het probleem moeten oplossen. En vaker wel dan niet, gaat het om een “unieke” situatie waar niemand zich raad mee weet. Tenminste, dat denken ze zelf. Alleen is het vaker wel dan niet, niet zo uniek.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

De problemen waar de meeste mensen advies voor vragen, hebben allemaal hetzelfde thema: alleen de details verschillen. Een van de twee behandelt de ander als oud vuil: wat moet je eraan doen? De een is vreemdgegaan, de ander wil toch de relatie redden: is dat wel zo slim? Een ander wil de relatie verbreken, maar weet niet hoe. Stuk voor stuk zijn het universele thema’s. Hoewel de namen en personen verschillen, zijn ze vrijwel identiek.

De 5 beste relatieboeken

Wat we hieruit kunnen concluderen is dat er een aantal universele thema’s zijn die terugkomen in of de oorsprong zijn van alle relatieproblemen. Gelukkig zijn er aantal wijze schrijvers die deze thema’s met pen en papier hebben omschreven, om iedereen inzicht te geven in hoe deze problemen ontstaan, hoe ze te herkennen zijn en wat je eraan kunt doen. Dit hebben deze mensen beschreven in hun relatieboeken, zodat je jezelf kunt helpen om de problemen op te lossen.

Alleen is er een probleempje: er is veel stigma rond het kopen van een relatieboek. Want stel dat iemand, zoals je partner, ontdekt dat je een boek leest over relatie: dat zegt wel heel duidelijk dat je niet tevreden bent, zo lijkt het. Maar wees gerust, het is niets om je voor te schamen. Zelfs niet als je aan het zwembad ligt tijdens je zonvakantie aan de Costa Brava.

Niemand is alwetend als het aankomt op relaties. En hoewel sommige mensen denken zo’n boek niet nodig te hebben, kan iedereen er veel van leren. Het is dus volkomen normaal om een relatieboek te lezen. Maar welke boeken moet je dan kopen? We hebben een selectie gemaakt met de beste relatieboeken die iedereen in z’n boekenkast of e-reader moet hebben.

de vijf talen van de liefde

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De vijf talen van de liefde

Auteur: Gary Chapman

Op nummer één het ‘best beoordeelde’ relatieboek van dr. Gary Chapman: De vijf talen van de liefde. In zijn jaren als relatietherapeut merkte Dr. Gary Chapman op dat stellen vergelijkbare klachten over hun relatie hebben. Een partner zegt iets als: “Ik heb het gevoel dat hij niet van me houdt.” De ander zou protesteren: “Ik weet niet wat ik nog meer moet doen! Ik doe alles wat ik zou moeten doen.”

Dr. Chapman herkende een patroon en doorzocht zijn jarenlange aantekeningen. Als iemand zegt dat ze ‘het gevoel hebben dat hun partner niet van hen houdt’, wat willen ze dan echt? Verrassend genoeg vielen de antwoorden op al hun vragen in vijf categorieën en onthulden ze een unieke aanpak om van een ander te houden.

Bekijk ‘De vijf talen van de liefde’

Terwijl de eerste versie van ‘De vijf talen van de liefde’ al in 1992 verscheen, pronkt het boek nog steeds in de toplijsten van de relatiecategorie. Meer dan 25 jaar later heeft dit revolutionaire concept miljoenen relaties over de hele wereld verbeterd. Het uitgangspunt is simpel: verschillende mensen met verschillende persoonlijkheden drukken liefde op verschillende manieren uit.

Chapman noemde deze manieren om liefde uit te drukken en te ontvangen de ‘5 liefdestalen‘. Het zijn bemoedigende woorden, het geven van het beste deel van onze tijd, cadeaus, hulpvaardigheid en lichamelijke aanraking. Iedereen heeft ten minste één taal die ze verkiezen boven de andere… en dit is waar het interessant wordt. Dit relatieboek laat zien hoe je de eerste liefdestaal van je partner kunt herkennen en ontdekken. Combineer de vijf liefdestalen om zeker van te zijn dat je partner je liefde voelt, op een manier waarop je partner dat het liefst wil zien.

houd me vast

Houd me vast

Auteur: Sue Johnson

The New York Times heeft Emotionally Focused Therapy uitgeroepen tot een van de beste vormen van relatietherapie, en niet zonder reden. De verhalen, ideeën en oefeningen die worden uitgelegd in Houd me vast zijn gebaseerd op de wetenschap en wijsheid van EFT, het effectieve model dat door Dr. Johnson zelf is ontwikkeld.

In de bestseller Houd me vast zegt Sue Johnson dat liefdesrelaties een hechtingsband zijn (vergelijkbaar met de relatie die je hebt met je ouders). Dit boek is een klassieker omdat het een nieuwe manier biedt om je relatie vanuit een ander perspectief te zien en vorm te geven. Johnson besefte dat liefdesrelaties grotendeels werden aangedreven door onbewuste emoties en verlangens.

Bekijk ‘Houd me vast’

Houd me vast presenteert een verkorte versie van EFT: een soort van samenvatting van de meest populaire vorm van relatietherapie. Het boek leid je door zeven gesprekken die bepalend zijn in een liefdesrelatie en geeft je uitleg hoe je deze momenten kunt vormgeven om een veilige en duurzame band te creëren. Cases en oefeningen in elk gesprek brengen de lessen van EFT tot leven. Herken de emotionele patronen die ontstaan wanneer je gekwetst wordt en relatieproblemen ervaart en benut de gesprekken die je kunt voeren om die patronen te doorbreken.

verslaafd aan liefde

Verslaafd aan liefde

Auteur: Jan Geurtz

Wie is er niet verslaafd aan liefde? Als we Jan Geurtz mogen geloven, dan zijn we dat bijna allemaal. In de Nederlandse bestseller “Verslaafd aan Liefde” legt Geurtz uit dat de manier waarop de meeste mensen verlangen naar liefde helemaal niet nodig is. Volgens hem komt de zoektocht naar liefde en erkenning voort uit een onjuiste kijk op het verschijnsel liefde. En de oorzaak is te vinden in je geest.

De drang naar erkenning en liefde helpt volgens Geurtz niet, het werkt averechts: het versterkt de onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat er een verslaving aan liefde, erkenning en de veiligheid van een relatie. In Verslaafd aan liefde legt Geurtz uit hoe je daar een andere kijk op kunt krijgen en hoe je veel nieuws kunt leren over je eigen geest. Met humor en praktische voorbeelden toont hij een uitweg uit de vicieuze cirkel van liefde.

Bekijk ‘Verslaafd aan liefde’

Dit spirituele en intelligente liefdesboek van Jan Geurtz betekende de doorbraak voor de schrijver. Het legt de vinger op de zere plek in veel relaties en daardoor is dit relatie- en zelfhulpboek al sinds 2009 een goed verkochte titel. Met dit boek kun je jezelf ontdekken, hoe je je eigen geluk aan het beperken bent en eigenlijk al bezig bent met het creëren van toekomstige problemen. Maar ook daar heeft Geurtz een oplossing op, die hij stap voor stap uitlegt in Verslaafd aan liefde.

liefde werkwoord

Liefde is een werkwoord

Auteur: Alfons Vansteenwegen

Gemakkelijk te lezen, herkenbare voorbeelden: dat is wat Liefde is een werkwoord kenmerkt. Als bekende bestseller in de relatiecategorie is het een boek dat inzicht geeft in de Vlaamse fundamenten van een liefdesrelatie. De seksuoloog Alfons Vansteenwegen van de KU Leuven vertelt je dat je aan een relatie kunt werken en hoe je dat moet doen. Liefde is een werkwoord is tot stand gekomen na 25 jaar lang intensief werken met meer dan duizend stellen. Wat hij in al die gesprekken heeft geleerd brengt Vansteenwegen overzichtelijk en helder in beeld in dit relatieboek.

In dit boek richt Vansteenwegen zich vooral tot partners die samen leven en wonen. Het doel: relatieverbetering. Daarvoor biedt hij een aantal bruikbare opvattingen en laat hij aan de hand van veel herkenbare dagelijkse voorbeelden zien hoe je dat alles kunt verbeteren. Het boek gaat niet diep in op één aspect van een relatie, maar in het algemeen op bijna alle relatie-aspecten. Stap voor stap behandelt hij verschillende onderdelen van de relatie, de problemen en oplossingen.

Bekijk ‘Liefde is een werkwoord’

Het resultaat is een overzichtswerk dat al vanaf 1988 in de schappen ligt van het relatiehoekje. Met checklists en stappenplannen krijg je de handvatten aangereikt om je relatie vast te pakken en nooit meer los te laten.

mannen komen van mars

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus

Auteur: John Gray

Als we het hebben over relatieboeken, dan mag dit boek van John Gray niet ontbreken: Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. Terwijl deze titel voor het eerst werd gepubliceerd in 1992, is het nog steeds een klassieker waar zowel mannen als vrouwen veel van kunnen leren.

Gebaseerd op het concept dat mannen en vrouwen op verschillende ‘planeten’ leven, helpt dit boek om in te zien dat mannen en vrouwen anders denken, communiceren, voelen en liefhebben. Dat doet Gray niet alleen door deze verschillen met het andere geslacht te benadrukken, maar ook door oplossingen te bieden voor hoe mannen en vrouwen elkaar in het midden kunnen ontmoeten. Ondanks de pakkende titel met de leuke metafoor, gaat dit boek over een serieus probleem in veel man/vrouw relaties: een gebrek aan effectieve communicatie.

Bekijk ‘Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus’

In plaats van de schuld op één persoon of één geslacht af te schuiven, duikt dit boek in de verschillen tussen de manier waarop mannen en vrouwen communiceren. Volgens Gray, zullen mannen bijvoorbeeld blijven geven totdat ze tevreden zijn met wat ze hebben gedaan. Dit kunnen emoties zijn, geld, inspanning of werk. Vrouwen geven echter meestal in de hoop dat de man het teruggeeft. En dit is een mismatch in de manier waarop er gegeven wordt.

De titel is inmiddels een bekende uitdrukking in het Nederlands en dat geeft aan hoe populair dit boek is (geweest). Sinds het verschijnen van dit boek zijn er wereldwijd miljoenen exemplaren van verkocht.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie