Home Ex 5 redenen waarom je ex tegenkomen zo lastig is

5 redenen waarom je ex tegenkomen zo lastig is

4 minuten leestijd
0
onderzoek brein

Of jullie pas net uit elkaar zijn of de relatiebreuk al een lange tijd geleden is, er zijn een aantal dingen waar je ongetwijfeld tegenop kijkt. Zo is niet alleen de breuk zelf en het doorgaan met je leven lastig, maar ook zul je er waarschijnlijk tegenop zien om je ex tegen te komen.

De gedachte om je ex tegen het lijf te lopen zorgt bij veel mensen voor stress. Hoe moet je je gedragen? Wat moet je doen? Volgens experts is het echter goed te verklaren waarom het voor veel mensen zo lastig is om je ex tegen te komen. We geven je de meest voorkomende redenen en een aantal tips, zodat je beter kunt omgaan met het moment dat je je ex misschien onverwacht tegen het lijf loopt.

Een angstig gevoel?

In sommige situaties is het haast onvermijdelijk om je ex een keer tegen te komen. Als jullie dezelfde vriendengroep hebben, dan kom je er bijvoorbeeld niet onderuit. Maar ook als jullie bij elkaar in de buurt wonen kan het wel eens gebeuren dat je elkaar ziet. Wie weet staat hij of zij opeens onverwacht voor je neus in de supermarkt. Of loop je toevallig op hetzelfde trottoir. Je kunt nog wel zo goed je best doen om bepaalde plekken te vermijden, maar het moment kan – wat je ook doet – toch een keer komen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De angst of spanning die je voelt om je ex tegen te komen, valt volgens experts logisch te verklaren. Angst is namelijk niet alleen vervelend, maar het heeft ook een nuttig doel. Het fungeert namelijk als een zelfbeschermingsmechanisme. Waar je jezelf tegen beschermt? In een onderzoek uit 2010, dat is gepubliceerd in het vakblad Journal of Neurophysiology, wordt dit uitgelegd.

In het onderzoek kregen deelnemers die net uit elkaar waren foto’s te zien van hun ex. In het deel van de hersenen waar fysieke pijn wordt geregistreerd, was een verhoogde activiteit zichtbaar toen de deelnemers de foto’s bekeken. Het zien van een beeld van je ex kan dus fysiek pijn doen, waardoor je er een bepaalde angst voor ontwikkelt. Je probeert jezelf te beschermen tegen iets wat je niet wilt zien – en dit kan zich vervolgens uiten in angst of verdriet. Logisch om dit te voelen dus.

5 redenen waarom het zo lastig kan zijn

Daarnaast is het logisch om angst te voelen, aangezien je misschien nog niet over je ex heen bent. Als je je ex dan weer ziet, dan komt de pijn van de relatiebreuk weer terug. En laten we eerlijk zijn: dat vermijden we graag. Daarnaast kun je bang zijn dat het toch weer gevoelens oproept, of dat je je afvraagt hoe een confrontatie je ex zal verlopen. We geven de meest voorkomende redenen waarom het zo lastig is om je ex tegen het lijf te lopen.

1. De relatiebreuk zit nog vers in je geheugen

Als je relatiebreuk pas kortgeleden is, dan kan deze nog heel vers in je geheugen zitten. Als je je ex dan weer tegenkomt, dan kan dit veel pijn doen. Je kunt overspoeld worden met woede of verdriet en het is compleet normaal dat je op dat moment dan ook niet weet wat je moet doen. Je bent nog bezig met het verwerkingsproces en dit heeft tijd nodig.

2. Je maakt je zorgen over je uiterlijk

Een tweede reden waarom het lastig kan zijn om je ex tegen te komen, is omdat je wilt dat je er goed uitziet. Je wilt er natuurlijk op je best uitzien en niet laten blijken dat je een verschrikkelijke periode doormaakt. Daarom maak je je zorgen over je uiterlijk, omdat je hem of haar niet de voldoening wil geven jou in je diepste dal te zien.

3. Je bent nog niet over hem of haar heen

Een derde reden heeft te maken met het feit dat je misschien nog niet helemaal over je ex heen bent. Of misschien wil jij je ex wel terug, maar je ex jou niet. Als je nog bezig bent met de verwerking, dan kan het tegenkomen van je ex vervelende gevoelens oproepen. Het is compleet begrijpelijk om dit te voelen en neem het jezelf daarom ook niet kwalijk.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

4. Je bent bang dat je ex ziet dat je pijn hebt

Veel mensen willen niet aan anderen laten zien dat ze verdrietig zijn of pijn hebben. Het is dan ook volkomen logisch dat je niet aan je ex wilt laten blijken dat je enorm veel verdriet hebt om de relatiebreuk. Je bent bang en wilt koste wat het kost je emoties binnenhouden als je hem of haar tegen het lijf loopt.

5. Je wil eigenlijk je ex terug

Misschien heb je nog steeds de stille hoop dat jij en je ex weer bij elkaar komen. Wie weet heb je talloze romantische komedies gezien en hoop je dat een weerzien weer gevoelens oproept bij je ex. Je wil je ex tegenkomen om het lot een handje te helpen, maar je bent ook bang dat de ontmoeting niet helemaal gaat zoals gehoopt. Of nog erger: je ex te zien met een ander.

Tips bij het tegenkomen van je ex

Of het nu in de supermarkt is of tijdens een feestje, je ex tegenkomen kan een lastig moment zijn en een hoop emoties bij je oproepen. Het is echter toch belangrijk om rustig te blijven en zelfverzekerdheid uit te stralen. Speel geen spelletjes en schep niet op over je leven nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. Probeer het gesprek kort te houden en ga respectvol met elkaar om.

Zorg er daarom voor dat je kalm blijft als je je ex tegenkomt. Misschien wil je wel wegrennen en je verstoppen, maar probeer kalm en koel te zijn. Focus op positief zijn en neem een moment de tijd om jezelf te kalmeren. Beslis voor jezelf of je iets wilt zeggen of glimlach en knik vriendelijk en ga daarna verder.

Raak je toch aan de praat? Wees dan zelfverzekerd en probeer eerlijk te zijn over hoe het met je gaat. Houd het gesprek kort en bondig en wees respectvol. Ga geen kwetsende opmerkingen maken om wraak te nemen op je ex; deze ontmoeting is niet het moment om je relatieproblemen te herkauwen.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Bekijk de handleiding
Laad meer artikelen
Laad meer in Ex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hou ik nog van hem? 8 tekenen dat de liefde voor je ex er nog is

Relaties zijn vaak tijdelijk. Terwijl we aan relaties beginnen met de gedachte om altijd b…