Hoe krijg je je ex terug? 5 stappen met tips, advies en voorbeelden

Redactie
Door Redactie
45 minuten leestijd

“Hoe krijg ik mijn ex terug?” Als dit de vraag is waar je mee worstelt dan voel je je waarschijnlijk hopeloos; er is niets dat je op dit moment gelukkiger kan maken dan je ex terug te winnen. Je hebt spijt van wat je gedaan hebt, vraagt je af hoe het zover heeft kunnen komen en ontdekt hoeveel pijn een breuk kan doen.

Je huilt, krijgt niets te eten naar binnen, misschien bid je zelfs tot god en denk je: “Alsjeblieft, laat het allemaal een slechte nachtmerrie zijn.” Je hoopt dat je ex een fout maakt, er niet goed over nadacht en op het punt staat om je weer een appje te sturen.

Er gaat geen minuut voorbij of je checkt je smartphone op nieuwe meldingen. Zit er een appje tussen of is het weer zo’n vervelende push-melding van Nu.nl? Je controleert je Facebook Messenger, Instagram, Twitter en logt in op je e-mail; geen enkel bericht van je ex.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Je bent niet de enige die dit meemaakt na een relatiebreuk; bijna iedereen denkt en doet hetzelfde als wat jij nu doet. Wat is je voelt is echt. Je ex is de pleister voor je gebroken hart; de enige persoon die je liefdesverdriet kan wegnemen. Je wil je ex terug; niet morgen, maar nu.

Hoe je je ex terug krijgt

De tactiek om je ex-geliefde zo snel mogelijk terug te krijgen is onderverdeeld in 5 stappen. Dit is een stappenplan om je stap voor stap te begeleiden naar de hereniging. Eenmaal in de situatie waarin je eenzaam, emotioneel gewond en vooral in de war bent is er niets beter dan een duidelijke handleiding.

De periode van het kwijtraken van een waardevolle relatie is al verwarrend genoeg. Dit lokt het maken van fouten uit en dat doen mensen schrikbarend vaak in deze benarde situatie. Een plan om je ex terug te krijgen is precies wat je nodig hebt; het geeft je hoop, iets om naar uit te kijken en een reële blik op de toekomst.

Stap 1: Bepaal of het nog wel mogelijk is

De eerste stap om je ex terug te krijgen is te bepalen of het überhaupt nog wel mogelijk is. De wonderen zijn de wereld nog niet uit maar sommige situaties zijn vrijwel uitzichtloos. Ben je nog steeds verliefd op je ex, wil je hem of haar terug maar houdt het straat- en contactverbod je tegen? Dan is het misschien tijd dat je het leert te accepteren en verder leest over hoe je over je ex heen komt. Als je eerlijk tegen jezelf bent dan weet je of je nog een kans hebt of dat je je energie en tijd beter ergens anders in kunt steken.

Wie maakte het uit?

Of het je lukt om je ex terug te krijgen hangt voor een groot deel af van wie het uitgemaakt heeft en de reden erachter. Heb je het zelf uitgemaakt maar besef je dat je een fout heb gemaakt? Dan is dit hele stappenplan niet voor jou bedoeld. Het kan je helpen om je ex te heroveren maar waarschijnlijk is dit rigoureuze plan niet eens nodig. Als je de relatie samen verbroken hebt of de ander je verraste met het slechte nieuws; dan is dit stappenplan voor jou bedoeld. Dit is het stappenplan zodat je niet gaat stalken, verkeerde keuzes maakt en ongewenste berichten verstuurt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

ex imessage gesprek

Is het op te lossen?

Je splitst om een reden, zelfs als je denkt dat er geen reden is. Waarom je ex zomaar de relatie verbreekt is misschien nu wat wazig voor je maar er is altijd een reden. Of je geeft continu te weinig aandacht, maakt te weinig tijd voor elkaar vrij of je ex “voelt de klik” niet meer; de reden bepaalt hoeveel succes je hebt met het terugwinnen. Deze reden bepaalt of het terugwinnen nog mogelijk is of niet, maar ook wat je moet doen om dit voor elkaar te krijgen.

Als je het goed aanpakt dan is de kans redelijk groot dat je je ex weer in je armen kunt sluiten. Misschien duurt het een maand, drie maanden of een half jaar, maar onderzoek toont aan dat ongeveer twee derde van de mensen een verbroken relatie een nieuwe kans wil geven.1

Dit stukje informatie is je hoop in donkere dagen; de wetenschap dat er een redelijk grote kans op een hereniging is.

Stap 2: Bedenk of je je ex wel echt terug wilt

Denk erover na waarom je samen wilt zijn. Hoewel je misschien niets liever wilt dan weer een avondje Netflix op de bank is het belangrijk om stil te staan bij de reden waarom je je ex terug wil. Kun je niet tegen het eenzame gevoel, mis je de gezelligheid om je heen of verlang je naar de unieke eigenschappen van je ex-geliefde?

  • Wees eerlijk
  • Ontcijfer waar je het meest aan denkt
  • Achterhaal de reden

Wanneer je je ex niet terug wilt

Als je walgt van wakker worden met een kussen tussen je armen in plaats van een warm lichaam dan heb je misschien niet je ex nodig maar iemand. Of als je er een hekel aan hebt om wéér alleen naar een verjaardag te gaan. Deze iemand kan iedereen zijn en niet specifiek je ex. Je zoekt een oplossing voor je eenzaamheid en dat betekent dat je je ex misschien helemaal niet écht terug wil.2

Toegegeven, je mist de zachte kussen, de lieve appjes en samen eten en drinken. Maar welk deel hiervan mis je nu echt? Zijn het de kusjes, appjes en gezellige etentjes of mis je echt de persoon met wie je dit deed? Het lijkt misschien zo maar als je eenmaal je hoofd leeg maakt dan besef je dat je de gebeurtenissen mist, niet je ex in het bijzonder.

Wanneer wel

Het is een ander verhaal als je de droge humor van je ex mist, niemand anders je zo kan laten lachen en je nog steeds droomt over samen ouder worden, kinderen of de wereld rondreizen. Het verschil is dat je je ex mist en niet een plek die ingevuld kan worden door iemand anders.3 De unieke eigenschappen van je ex zijn voor jou de reden dat je je ex-geliefde weer terug in je armen wilt sluiten.

Bovendien kom je erachter dat de problemen in de relatie eigenlijk niet zo erg zijn of te overwinnen. Als de relatie bijvoorbeeld verbroken is door de lange afstand, maar je ex weer dichtbij gaat wonen, dan is het een geldige reden om je ex weer terug te willen. Zodra je realiseert dat het probleem er niet meer is, dan is weer samen komen een reële optie.

Je kunt je ook realiseren dat het gras bij de buren niet altijd groener is. Misschien ziet het gras er zelfs een beetje dood uit en besef je dat jullie gras eigenlijk supergroen was. Jammer genoeg is dat gras er niet meer, maar misschien heeft het alleen een beetje water nodig om weer te groeien en bloeien.

Wanneer alleen zijn beter is

Hoe contra-intuïtief het ook is, soms is het geen goed idee om je ex terug te krijgen. Als je van iemand houdt en je gevoel zegt dat je hem of haar niet mag laten gaan dan is dit een moeilijke beslissing om te nemen. Sommige ex’en zijn het simpelweg niet waard om voor te strijden.

  • Denk na over waarom het uit ging
  • Denk na over alle problemen in de relatie
  • Denk na over de slechte eigenschappen van je ex
  • Bepaal of je ex wel je droompartner is

De reden waarom en door wie de relatie verbroken is geeft je de waardevolle informatie die je nodig hebt. Flirt je ex wat te vaak met anderen maar is de relatie verbroken door je jaloezie? Leverde het drugsgebruik van je ex voortdurend uit op ruzies? Of heb je zelf de relatie beëindigd omdat je mishandeld werd maar verlang je nu weer terug naar de ‘goede’ kanten van je ex? Dan komt dit omdat je de relatie en je ex romantiseert.

Dit is het geval als de relatie de nodige ups en downs had maar je alleen de hoogtepunten hebt onthouden en niet de dieptepunten. Wat je in dit geval zou moeten willen is niet je ex terug, maar een deel van je geheugen.

De eenzame dagen laten je de slechte dingen vergeten waardoor je alleen de goede dingen onthoudt.

Als je overweegt om de vlam opnieuw aan te wakkeren vraag je dan af of hij of zij echt wel zo’n goede partner voor je is. Je wilt weer bij die persoon zijn, in voor- en tegenspoed, maar dat is soms niet de verstandige keuze. Dit zijn enkele signalen dat je je ex beter kunt laten gaan:

  • Je ex is een player of foute man/vrouw
  • Je ex was de oorzaak van veel problemen
  • Je ex heeft een zware verslaving
  • Je ex is een crimineel
  • Je ex heeft ernstige psychische problemen
  • Je ex heeft je gebruikt, misbruikt of mishandeld
  • Je ex heeft je herhaaldelijk bedrogen

Vrienden blijven? Waarom de friendzone niet werkt

Met een gebroken hart is het verleidelijk om weer terug te kruipen naar je ex onder het motto van “laten we vrienden zijn.” “Een vriendschap is beter dan niets, toch?” Heel misschien kun je de vriendschap weer transformeren tot een relatie maar of je er iets mee opschiet is een ander verhaal. Dan kans is groot dat dezelfde problemen uit de relatie naar voren komen in de vriendschap, je jaloers wordt of je niet evenveel aandacht krijgt als toen je nog een relatie had.

Het is niet meer hetzelfde

In een onderzoek waarin vriendschappen tussen ex-geliefden werden vergeleken met platonische relaties kwam naar voren dat het niet hetzelfde is. Vrienden blijven met je ex is anders dan een normale vriendschap, voornamelijk door de verminderde kwaliteit.

Zo geven bevriende ex’en minder vaak emotionele steun, zijn ze minder te vertrouwen, delen ze minder vaak goed nieuws en hoef je niet aan te kloppen voor hulp. Ex-geliefden die vrienden zijn geworden zijn namelijk minder geneigd om voor elkaar op te komen in afwezigheid van de ander, minder geneigd om hulp te bieden als dat echt nodig is en zijn minder geneigd om je gelukkig te maken. Het ergste van dit alles is dat het bewezen is door onderzoeken.4,5,6

Kortom, vrienden blijven met je ex lijkt een optie maar dat is het niet. Vrijwillig gedegradeerd worden naar de friendzone is niet wat je wilt.

grens

Stap 3: Neem afstand en verbreek het contact

Wat je het liefst wil is dat je de smartphone pakt en je ex-partner huilend opbelt om te vertellen hoeveel je hem of haar mist. Maar dat kan niet. Het is te vroeg. Als je meteen weer contact opneemt dan lukt het je misschien om morgen je ex terug te krijgen, om je ex overmorgen weer te verliezen. Deze keer voorgoed.

De harde waarheid is dat “morgen je ex terug” methodes niet werken. Tenzij je in een knipperlichtrelatie wilt belanden waarbij het licht vaker op rood dan groen staat.7 Het terugwinnen van je ex is namelijk niet het moeilijkste deel. Het moeilijkste is om je ex te behouden.

Je ex heeft je immers al een keer verlaten, wat houdt je ex tegen om je nog een keer te verlaten? Misschien zelfs om dezelfde redenen. Dezelfde problemen die je relatie eerder hebben vernietigd zijn er immers nog steeds, ongeadresseerd.

Wie niets verandert belandt in precies dezelfde situatie waarin de dynamiek in de relatie hetzelfde blijft en dezelfde fouten gemaakt worden. Dit vergroot niet alleen de kans om je ex wederom kwijt te raken maar verpesten ook je kans om je ex voorgoed bij je te houden.

Er is bovendien geen quick fix tegen de pijn van een gebroken liefde; het is een pijn die je voor het hogere doel moet doorstaan. Dat doel is dat je weer gelukkig en tevreden met jezelf bent, wat onmisbaar is als je je ex wilt heroveren. Dit betekent dat je tijd nodig hebt; tijd voor jezelf maar ook tijd om je te ontkoppelen van je ex.

Vermijd elke vorm van contact

Wat je eigenlijk niet wilt dat gebeurde, geen contact met je ex, is in werkelijkheid onderdeel van het proces om je ex permanent terug te krijgen. Nu de relatie uit is wil je het liefst weer elke dag bellen of appen maar dat helpt je geen stap verder.

Om de problemen op te lossen en je ex de mogelijkheid te geven je te missen kan er geen contact tussen jullie zijn. Deze regel heeft een naam, de zogenoemde geen contact regel.

Geen contact = geen contact
  • Geen telefoontjes
  • Geen fysieke ontmoetingen
  • Niet langs het huis rijden
  • Niet per ongeluk op dezelfde plek zijn
  • Geen Facebook, Instagram of Twitter DM’s
  • Geen appjes of smsjes
  • Niet vragen naar je ex via wederzijdse vrienden
  • Geen statusberichten die duidelijk voor je ex bedoeld zijn
  • Niet op de social media profielen van je ex kijken
Waarom contact verbreken?

Ten eerste is het om controle over jezelf te krijgen en een beter perspectief op de relatie. Als je in contact blijft dan blijft je beeld over de relatie troebel; door een roze bril zie je niet de werkelijke kleur.

Als je bijvoorbeeld de reacties en likes van je ex op sociale media controleert dan kijk je niet met een objectieve blik. Je interpreteert alles verkeerd en denkt dat elke like gelijk staat aan ‘seks willen met iemand’. Kortom, na een breuk denk je niet goed na en ben je waarschijnlijk behoorlijk in de war.

In een verwarde staat je ex proberen terug te krijgen is alsof je in een boot met één peddel naar de kant probeert te roeien. In het begin denk je dichterbij te komen maar in werkelijkheid draai je rondjes, terwijl je steeds verder van de kant afdrijft.

Je maakt het anders alleen maar erger

Je bent vatbaar voor het maken van de typische fouten en waarschijnlijk geneigd om de verkeerde strategieën toe te passen. Deze strategieën lijken op dat moment de beste oplossing maar in de realiteit maakt dit het alleen maar erger.

  • Je stuurt een bericht om geen antwoord te krijgen
  • Je belt maar je ex neemt niet op
  • Je appt maar krijgt te horen dat jullie ‘nooit meer samen zullen zijn’
  • Je gaat langs om te praten maar wordt geconfronteerd met een “Laat me met rust!”
Je geeft je ex een kans je te missen

De tweede reden waarom je het contact moet vermijden is omdat je ex moet beseffen hoeveel hij of zij je mist. Als je wilt dat je ex opmerkt hoeveel hij of zij je mist, moet deze de ruimte hebben om op te merken dat je weg bent. Het gat in het leven van je ex wordt immers niet opgemerkt als je nog iedere dag contact hebt.

Er is geen enkele reden voor je ex om je dan te missen of zich eenzaam te voelen. Wanneer je het contact verbreekt zal je ex terugdenken aan alle goede herinneringen die je samen gemaakt hebt terwijl de herinneringen aan de slechte tijden vervagen. Verbreek het contact zodat je daadwerkelijk kunt schitteren door afwezigheid.

Minimaal 30 dagen

De geen-contact-regel wordt meestal gecombineerd met een ondergrens van vier weken of 30 dagen. Voor een minimale periode van 30 dagen heb je geen contact met je ex, als dit genoeg voor je is. Het geeft je de tijd om te kalmeren en door de eerste fase van rouw heen te komen. Dit is een fase van verdriet en hulpeloosheid dat overgaat op een veilig gevoel en hernieuwd vertrouwen in jezelf.

Met een periode van rust aan je hoofd kun je alles op een rijtje krijgen en met een betere mindset plannen maken om je ex terug te winnen. De tijd voor jezelf helpt je om de stukjes van de puzzel bij elkaar te zoeken en perspectief te krijgen op wat er allemaal gebeurt is.8

Was je gelukkig of dacht je dat je gelukkig was? Was je ex wel zo goed voor je als je dacht? Is het alleen zijn wel zo erg als je van tevoren dacht? Is het nog wel de moeite waard? Pas als je de tijd neemt om erover na te denken, zonder inmenging van je ex, krijg je het perspectief dat je nodig hebt om verder te gaan.

hersenen harten

Werk aan jezelf

Hoe kun je je ex terugkrijgen als deze denkt dat je het niet meer waard bent. De problemen die met jou als persoon geassocieerd worden zijn de problemen waar je aan moet werken. Dit betekent dat je jezelf moet verbeteren om de negatieve associaties om te keren. Wat je wil is dat:

  • Je waarde weer verhoogd wordt
  • Je een gelukkig leven lijkt te leiden
  • Je laat zien dat je aan jezelf gewerkt hebt
  • Je ex ziet dat veel mensen mensen bij je willen zijn
  • Je ex het gevoel krijgt iets geweldigs mis te lopen

Aan jezelf werken is de oplossing om een ex-geliefde weer voor je te winnen. Maar dat is niet de enige reden. Mocht het op de één of andere manier niet lukken om je ex terug te krijgen dan ben je alsnog voorbereid om door te gaan met je leven, zonder elke dag op te staan met een leeg gevoel.

Dit kan niet van de ene op de andere dag en daarom is de tijd voor jezelf zo broodnodig. Je wordt sterker in deze periode terwijl je ex zwakker wordt. Wat je uiteindelijk wilt is dat je ex nieuwe interesse in je krijgt en voelt alsof hij of zij iets gaat missen.

Voorbeeld

Stel, je bent een trouwe fan van het Nederlands elftal. Vandaag staat een kwalificatiewedstrijd op het spel; het is op of eronder om mee te doen aan het WK. De wedstrijd begint en voor je het weet staan we 1-0 achter om vlak erna nog twee doelpunten om de oren te krijgen. Met een 0-3 achterstand besluit je in de 70ste minuut te vertrekken.

Vol verdriet en misschien zelfs met afschuw voor het slechte spel neem je afscheid van het WK. Onderweg naar huis hoor je op de radio dat Nederland opeens de sterren van de hemel speelt. In de laatste minuten scoort ons oranje vier doelpunten om het WK-ticket om een magische wijze te veroveren.

Het voelt alsof je een fout hebt gemaakt door vroeg te vertrekken en baalt dat je niet langer gebleven bent. Dit is precies wat je wilt bereiken als je afstand neemt van je ex om jezelf te herpakken: het gevoel dat hij of zij iets geweldigs mist.

Wat je wilt veranderen

Om tot het punt te komen dat je ex het gevoel heeft iets missen is er wat werk nodig, aan jezelf. Zoals je nu bent, met een dwingend verlangen naar je ex en geen hoop voor de toekomst, ben je voor niemand aantrekkelijk. Je bent down, geeft minder om jezelf en bent niet gelukkig. Om je ex weer naar je te laten verlangen is een omschakeling nodig.

Afscheid nemen van de obsessie

Je verstand speelt spelletjes met je waardoor je zo snel mogelijk je ex weer terug wilt winnen. Het is waarschijnlijk zelfs een obsessie voor je, of een ongezonde drang naar je ex-geliefde. In je gedachten malen talloze vragen waar je totaal geen controle over hebt en nooit het antwoord op vindt.9 Je obsessieve brein stelt je vragen zoals;

  • “Mist mijn ex mij”?
  • “Houdt mijn ex nog steeds van mij?”
  • “Is mijn ex me nu al vergeten?”
  • “Heeft mijn ex nu seks met een ander?”
  • “Waarom is mijn ex zo gelukkig op die Instagram foto?”
  • “Zou hij me nog terug willen?”

Als je over deze vragen nadenkt dan ben je aan het piekeren. Al deze vragen hebben geen enkel doel om jezelf te stellen, omdat ze niets anders dan nutteloos zijn. Je weet niet wat een ander denkt, voelt of doet en je hebt daar geen invloed op. Je kunt je ex niet veranderen, maar alleen jezelf.

Je eigenwaarde en zelfvertrouwen

Elke cel in je lichaam lijkt terug te willen naar je ex en als je de keuze had zou je er alles voor over hebben.10 Wat je moet meemaken of doorstaan doet er niet toe; als je maar samen kunt zijn. Als je al je doelen, waarden en ambities op zou moeten geven, dan zou je in een oogwenk de keuze maken.

Misschien dat je het zelfs tegen gemeenschappelijk vrienden zegt; “Ik heb er alles voor over om hem/haar terug te winnen.” Als je in deze staat daadwerkelijk je ex terugkrijgt dan krijg je zwaar leven.

Je kunt namelijk niet gelukkig worden met je ex als je jezelf compleet wegcijfert. Het werkt misschien voor een tijdje maar op den duur kom je jezelf tegen. Als je door je ex gebruikt wordt voor de meest vreemde klusjes en moet voldoen aan de zwaarste eisen dan is je nieuwe leven met je ex niet het leven dat je zo graag terug wil. Je kunt over je heen laten lopen met het excuus dat je dan wel samen bent maar gelukkig word je er niet van.

Een gelijke

Wat je wilt is dat je aan jezelf werkt zodat je als een gelijke behandeld wordt. Dit betekent dat je weer vertrouwen in jezelf hebt, zodat je zelf kunt bepalen hoe je je voelt, wat je denkt en hoe je handelt.11

Je wilt dat je eigenwaarde weer op peil komt. Je bent niet dat ellendige hoopje verdriet maar iemand die recht heeft op een gelukkig leven. Als je je ex terug wil, dan mag je ex blij zijn dat jij dat wilt. Dit zijn enkele dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen en eigenwaarde te verbeteren:

  • Doe nieuwe dingen
  • Geef jezelf complimenten
  • Stel doelen voor jezelf
  • Zorg voor minder spanning in je leven
  • Doe een sport of beweeg vaker
  • Geef meer aandacht aan je kleding en uiterlijk
  • Koop nieuwe kleren en kleed je in stijl
  • Ontmoet andere en nieuwe mensen
  • Beloon jezelf voor kleine successen
  • Doe alsof je zelfverzekerd bent en een hoge eigenwaarde hebt
  • Omring je met positieve mensen
  • Help anderen
Je afhankelijkheid

Met de relatiebreuk net achter de rug ben je waarschijnlijk emotioneel nog behoorlijk afhankelijk van je ex. Je denkt bijvoorbeeld met niemand anders gelukkig te kunnen worden, dat er niemand anders voor je zal zijn en dat niemand zijn of haar niveau van geweldigheid kan bereiken.12 Het is niet leuk om te horen, maar als je dit denkt, dan heeft je ex nog de macht over je en is gevoel van geluk afhankelijk van je ex.

Een essentieel onderdeel in het terugkrijgen van je ex is dat je laat zien dat je je eigen leven kunt regelen en dat je niet meer afhankelijk van hem of haar bent. Zodra je beseft dat je je ex niet nodig hebt om gelukkig te worden ben je er pas klaar voor om je ex terug te winnen. Hoe kun je dat beter testen en laten zien dan met anderen te daten?

Daten

Het lijkt misschien tegen alle regels in te gaan maar het is eigenlijk vrij logisch. De interesse van anderen laten je zien dat er meer opties zijn dan alleen je ex. Je hebt een keuze en dat moeten veel mensen met eigen ogen zien voordat ze het geloven. Een dating app is daar een geschikt middel voor; het is snel, vrijblijvend en goedkoop of zelfs gratis.

  • Je krijgt een ego-boost door de interesse van anderen
  • Je ziet dat er meer opties zijn
  • Je krijgt context en perspectief
  • Je komt erachter dat je ex misschien niet zo speciaal is
  • Je kunt je ex even uit je hoofd zetten
  • Je kunt jezelf entertainen zonder je ex

Voordat je al schrikt van het idee om met iemand op date te gaan; zover hoeft het niet te komen. Alleen door te chatten op een dating app kun je al profiteren van deze voordelen. Je hoeft niet te reageren als iemand je een bericht verstuurt, het mag. Je hoeft niet af te spreken, het is volledig je eigen keuze. Mocht je dit willen proberen, dit zijn op dit moment de top drie apps en websites.

Werk aan de problemen

De relatie voor de tweede keer laten slagen is waar de meeste mensen in falen. Met de originele problemen nog steeds op hun plek is het simpelweg niet mogelijk om met een schone lei te beginnen. Het is waarom zoveel mensen in een eindeloze knipperlicht relatie belanden. Zonder dat je het doorhebt kan het je jaren van je leven kosten.

Je kunt niet zomaar weer in de relatie duiken en verwachten dat het deze keer anders is. De relatie is om een reden verbroken, waarschijnlijk zelfs een combinatie van redenen, en deze zijn nog steeds aanwezig als je niet verandert. Je kunt niet hetzelfde doen maar een ander resultaat verwachten. Een citaat van niemand anders dan Albert Einstein vat dit goed samen; ‘De definitie van waanzin is steeds hetzelfde opnieuw doen, maar andere resultaten verwachten.”

“The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results” – Albert Einstein

De redenen waarom de relatie verbroken zijn hebben de hoogste prioriteit. Dit is het moment om aan de problemen te werken. Dit zijn enkele voorbeelden van typische problemen die in relaties voorkomen:

  • Gebrek aan communicatie
  • Gebrek aan vertrouwen
  • Jaloezie / controlerend gedrag
  • Negatief zelfbeeld / onzekerheid
  • Gebrek aan passie en motivatie
  • Gebrek aan persoonlijke hygiëne
  • Bindingsangst of verlatingsangst

Dit is slechts een korte opsomming van de mogelijke problemen in je relatie. Graaf diep in je geheugen om te ontcijferen wat de echte problemen waren; niet alleen de problemen op de voorgrond maar juist de achterliggende redenen.

Je moet uitzoeken wat de echte reden is voor de relatiebreuk. Niet alleen wat er tegen je gezegd is tijdens het verbreken van de relatie maar juist ook wat er daarvoor tussen jullie gebeurt is. Probeer uit te vogelen wat er in de relatie is gebeurd waardoor je ex het punt van opgeven bereikte.

Het is misschien niet mogelijk om al deze problemen in je eentje op te lossen maar het gaat erom dat je erover nadenkt, een strategie bedenkt om het aan te pakken en laat zien dat je erover nagedacht hebt. Als je niet weet hoe je de problemen moet oplossen dan is het bijna een verloren zaak om je ex voorgoed terug te krijgen.

Weten hoe het mis ging en hoe je dit kan voorkomen of herstellen is het sleutelelement in het behouden van je ex als je hem of haar terug hebt gekregen.

Stap 4: Het moment van de waarheid

Nadat je met succes een periode van rust hebt ingelast en de tijd hebt genomen om aan jezelf en de problemen te werken is het tijd om opnieuw contact te leggen. Voordat je dat doet is hier een korte checklist om te controleren of je er echt klaar voor bent:

  • Je wil je ex terug om de goede redenen
  • Je bent niet meer boos, kwaad en hebt geen wrok
  • Je hebt minimaal 30 dagen geen contact gehad
  • Je hebt aan jezelf gewerkt om jezelf te verbeteren en gelukkig te maken
  • Je hebt aan de problemen in de relatie gedacht en gewerkt
  • Je bent niet bang dat je ex geen interesse meer in je heeft
  • Je hebt de relatiebreuk geaccepteerd
  • Je weet dat het goed met je komt als je ex niets meer met je wil

Het gezegde ‘tijd heelt alle wonden’ bestaat niet voor niets. Als je deze stap bereikt dan zijn alle negatieve gevoelens of meningen die je ex had waarschijnlijk verdwenen. Je ex heeft je nu een aardige periode niet gesproken en vraagt zich ongetwijfeld af hoe het met je gaat. De slechte herinneringen over de negatieve ervaringen in de relatie hebben plaatsgemaakt voor de goede herinneringen die het verleden idealiseren. Dit is het moment om je ex te laten happen, het is alleen de vraag hoe je de hengel uitgooit.

Hoe je je ex benadert

De beste manier om contact op te nemen met je ex na de ‘geen contact periode’ is in geschreven woord. Of je doet het met een appje, een e-mail of met een brief. Een brief lijkt misschien wat vreemd, maar in dit digitale tijdperk doet een handgeschreven brief wonderen.

Als je een handgeschreven brief verstuurt dan kun je dit erna opvolgen met een appje. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit hoe je je ex benadert maar vooral wat je deelt; de inhoud van je bericht. In je bericht wil je het volgende laten merken:

  • Dat je de breuk hebt geaccepteerd
  • Dat je denkt dat het weer goed kan komen
  • Dat alles uit het verleden vergeven en vergeten is
  • Dat je jezelf verbetert hebt

Het doel van de eerste berichten is de interesse te wekken van je ex, hem of haar terug laten denken aan die “goede, oude tijd’ en aantrekkingskracht op te bouwen. Dit betekent positieve berichten, subtiele hints en een tikkeltje uitdagend om te laten zien dat je zelfvertrouwen hebt in jezelf en de toekomst, ook al ben je nu single.

Het ijs breken

Wanneer je het ijs probeert te breken doe het dan niet met een wanhopig bericht. Je kunt beter een andere reden gebruiken om je ex te appen; zodat je weer in zijn of haar gedachten verschijnt.

Vertel bijvoorbeeld over iets dat je meegemaakt hebt wat je aan hem of haar doet herinneren. Misschien heb je op het internet iets gelezen dat je aan je ex doet herinneren, een scène in een film of serie, een televisiereclame of iets willekeurigs wat je meegemaakt hebt.

“Hey, ik kijk net het nieuwe seizoen van ‘The 100’ en één scène deed me aan jou denken. Ik moest er zelfs een beetje om lachen :)”

“Hey, heb net het laatste deel van ‘Lord of the Rings’ gekeken. Ben blij dat je nooit het einde aan me hebt verklapt, thanks!”

“Hey, ik zag net op tv een stukje over skydiven. Dat we dat echt gedaan hebben! Ik kan het nog steeds niet geloven.”

“Hey, misschien dat je dit al hebt gehoord maar het café waar we elk jaar naartoe gingen? Dat is gesloten. Zonde van de mooie herinneringen :)”

“Hey, weet je nog dat romantische hotel waar we zijn geweest in Barcelona? Ik wil er misschien met een vriend(in) heen binnenkort maar ik weet de naam niet meer.”

Het belangrijkste om te onthouden is dat de inhoud van het bericht het niet duidelijk maakt dat je je ex terug wilt. Dat komt later pas. Het eerste bericht dat je na een periode van geen contact verstuurt is een uitnodiging om weer in contact te komen. Houdt de toon luchtig en simpel; geen complexe verhalen en al helemaal geen negativiteit.

Het contact opbouwen

Het doel is een antwoord terug, om zo weer de connectie op te bouwen, maar ook om na een tijdje chatten elkaar weer te ontmoeten. Ga niet te diep in op de relatie die jullie hebben gehad, bewaar dat voor de ontmoeting of later. Serieuze gesprekken komen niet tot hun recht in virtuele berichten. Dat gezegde hebbende, dit zijn nog een aantal tips voor het gesprek met je ex:

  • Houd het leuk, spannend en uitdagend
  • Breng de relatie en breuk niet ter sprake
  • Vertel niets over hoeveel je je ex mist
  • Verstuur niet teveel berichten achter elkaar
  • Vermijd drama en negativiteit
  • Laat je boosheid of wrok er buiten
  • Laat niet merken dat je je ellendig voelt
  • Vertel je ex niet dat je weer een relatie wil
  • Verstuur geen emoji-only maar betekenisvolle berichten

Stap 5: Regel de ontmoeting

Vraagt je ex je iets persoonlijk of wordt het gesprek te serieus? Vraag dan om een ontmoeting. Maak niet de fout om het een date te noemen. Alleen de gedachte aan een date kan je ex al doen afschrikken. Als je je ex het idee geeft dat je niets liever wil dan een hereniging dan is de kans groot dat je hem of haar verlamt en wegjaagt. Bovendien wil je niet te hard van stapel lopen, om deze redenen:

  • Je ex heeft je hart al eens gebroken, wat weerhoudt hem of haar om het weer te doen?
  • Is je ex misschien veranderd in de tussentijd?
  • Word je misschien alleen maar gebruikt voor seks door je ex?
  • Heeft je ex niet al iemand anders gevonden?
  • Kan je ex net als jij een compromis sluiten en werken aan de oude problemen?

Het idee dat je wilt geven over de ontmoeting is dat het niet een hereniging is maar gewoon even bijkletsen, als een vriend of goede kennis. Breng het ter sprake alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Het is mogelijk dat je ex een kleine duw in de goede richting nodig heeft maar push het niet te veel. Gebruik daarvoor opbeurende opmerkingen zoals “kom op, het kan toch geen kwaad” of “Het is alleen maar even bijkletsen. Je vindt het vast leuk.”

Waarom je in het voordeel bent

Maak hierbij niet de fout om je ex een schuldgevoel aan te praten of te smeken met een alsjeblieft. Dit verpest het gehele proces waar je zo hard aan gewerkt hebt. Je ex denkt dat het slechts bijpraten is maar in werkelijkheid gebeurt er veel meer op de achtergrond. Je bent namelijk in het voordeel als je dit punt bereikt.

  • Je bent geen vreemde
  • Je weet wat je ex aantrekkelijk vindt
  • Je hebt meer zelfvertrouwen
  • Je kunt flirten en teasen
  • Je kunt oude en fijne herinneringen naar boven halen
  • Je ex heeft je op een bepaald moment al aantrekkelijk gevonden

Als de ontmoeting gepland is dan kun je ervan uitgaan dat je weer helemaal hot bent in de gedachten van je ex. Als het dan tot de ontmoeting komt om je ex terug te winnen ben je helemaal klaargestoomd om het ijzer te smeden als het heet is.

dating valkuilen

Let op de valkuilen

Er is een goede kans dat je ex dingen zal zeggen, vragen of doen om erachter te komen of je veranderd bent. Doe je je alleen anders voor om hem of haar terug te krijgen of ben je daadwerkelijk niet meer wanhopig? Je ex kan bepaalde situaties uit het verleden aanhalen om je huidige mening te horen, expres opmerkingen maken waardoor je normaal gesproken uit je slof zou schieten of iets zeggen dat extreem gevoelig ligt.

Stel dat de relatie verbroken is omdat je ziekelijk jaloers gedrag vertoonde in de relatie. Om te testen hoe je veranderd bent kan je ex “toevallig” iets zeggen over iemand waar hij of zij mee afgesproken heeft. Tussen neus en lippen door word je geconfronteerd met je eigen probleem; hoe ga je reageren? Wat je ex ook zegt of doet:

  • Je blijft kalm
  • Je wordt niet wanhopig
  • Je laat niets merken
  • Je laat zien dat je veranderd bent

Als je hetzelfde gedrag vertoont als tijdens de relatie dan blijft het waarschijnlijk bij deze ene ontmoeting, om elkaar daarna nooit meer te spreken.

Met het gehele proces van afscheid nemen, accepteren, herstellen en jezelf verbeteren achter de rug kun je tijdens een ontmoeting je nieuwe ‘ik’ tonen. Je bent de nieuwe maar ook weer oude ‘ik’ waar je ex zo op verliefd werd, maar dan versie 2.0. Je hebt de breuk geaccepteerd en bent er klaar voor om de oorspronkelijke redenen van de breuk te overwinnen. Je hebt je ex terug, hopelijk deze keer voorgoed.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie