Home Dating apps Tinder vs Facebook Dating vergelijking: wat zijn de verschillen?

Tinder vs Facebook Dating vergelijking: wat zijn de verschillen?

5 minuten leestijd
0
facebook tinder

Waar Facebook ooit begon met een website voor het beoordelen van studentenfoto’s is het inmiddels uitgegroeid tot een social media netwerk met meer dan 2 miljard gebruikers. Van dit astronomische aantal geven meer dan 200 miljoen gebruikers aan single te zijn. Reden genoeg voor Facebook om Dating te introduceren; een nieuwe manier waarop Facebook gebruikers nieuwe mensen kunnen leren kennen.

Terwijl de reputatie van Facebook op het spel staat introduceert het sociale netwerk een veelbelovende feature om relevant te blijven voor het jongere publiek. Met Facebook Dating gaat het grootste sociale netwerk ter wereld het gevecht aan met datinggigant Tinder. Zal het Facebook lukken om Tinder te doen vergeten of is het gedoemd te mislukken?

Tinder vs Facebook Dating vergelijking

Facebook is niet van plan om een directe concurrent te worden van de swipe-apps zoals Tinder. De werkwijze van de datingfunctie is daarom wat anders dan hoe Tinder werkt. Dit is een vergelijking van Tinder en Facebook Dating zodat je weet wat de belangrijkste verschillen en overeenkomsten zijn.

Klaar met de vleeskeuringsapps?

relatieplanet"NIET swipen, MEER diepgang: Relatieplanet is precies dat. Voor mensen met inhoud die een vaste relatie zoeken."

Bekijk de leukste singles
  • ✅ Dating
  • ✅ Relatie
  • ✅ Liefde

Relaties en dates

Tinder staat erom bekend dat het de hook-up cultuur aangemoedigd heeft. Met andere woorden, de gebruikers zijn vaker op zoek naar een date (of ego-boost) dan een vaste relatie. Facebook heeft tijdens de ontwikkeling van Dating al aangegeven dat het niet bedoeld is voor hook-ups, maar voor betekenisvolle lange termijn relaties.

Beperkte informatie over jezelf delen

De informatie die andere gebruikers over je kunnen vinden is bij Tinder en Facebook Dating nagenoeg gelijk. Bij Facebook Dating worden alleen je voornaam en leeftijd overgenomen uit je standaard Facebook profiel. Andere gebruikers kunnen je aan de hand van deze informatie (bijna) niet achterhalen.

Extra informatie is niet verplicht in te vullen, maar is natuurlijk wel aan te raden voor meer geïnteresseerden. Voor Tinder geldt hetzelfde. Alleen je voornaam en leeftijd worden aan anderen getoond. De aanvullende informatie kun je zelf invullen, als je dat wilt.

Voorkeuren instellen

fb voorkeurenHet instellen van je voorkeuren wijkt voor beide diensten niet veel van elkaar af, maar er zijn een aantal extra opties bij Facebook Dating. Je kunt de ontdekking van andere singles ten eerste instellen op geslacht. Of je nu op mannen valt of op vrouwen, bij beide apps word je dit gevraagd.

Verder kun je bij Tinder en Facebook Dating ook je afstand instellen, de maximale afstand ten opzichte van jezelf. De voorgestelde profielen moeten in ieder geval aan deze voorwaarden voldoen om tevoorschijn te komen op je scherm. Facebook Dating biedt vervolgens nog een aantal andere eisen die je kunt stellen zoals religie, lengte en kinderen.

Algoritmes stellen profielen voor

Voor Tinder en Facebook Dating geldt beiden dat profielen die aan je voorgesteld worden geselecteerd worden door een algoritme. Bij Facebook gebeurt dit aan de hand van de dingen die je in gemeen hebt en gemeenschappelijke vrienden. Tinder heeft een ander algoritme met een elo-score om je betere voorstellen te kunnen doen.

Vragen en extra profielinformatie

Bij Facebook Dating kun je je profiel aanvullen met een aantal standaard vragen die je kunt beantwoorden. Deze vragen geven de bezoekers van je profiel wat meer inzicht in je persoonlijkheid. Wederom is dit optioneel en niet verplicht. Tinder heeft deze mogelijkheid niet maar biedt je wel meerdere mogelijkheden om meer van jezelf te laten zien op het profiel. Zo kun je je Spotify nummers toevoegen en foto’s van je Instagram profiel.

tinder swipe

Swipe vs no swipe

Als onderdeel van de relatiementaliteit heeft Facebook Dating geen rechts of links veegmechanisme zoals Tinder dat heeft. Waar je bij Tinder moet swipen kun je bij Facebook Dating aangeven of je geïnteresseerd bent of niet. Als je interesse in een Facebook Dating gebruiker hebt dan kun je deze, in tegenstelling tot bij Tinder, direct benaderen met een bericht. Bij Tinder moet je eerst matchen voor dit mogelijk is.

Berichten versturen

Facebook heeft de functie zo ingericht dat je niet direct een bericht kunt versturen maar alleen als reactie op een onderdeel van het profiel; de foto’s of beantwoorde vragen. Zo kun je bijvoorbeeld reageren op een foto met “Gaaf! Is deze foto in Curaçao gemaakt? ;)” Je kunt bij Facebook Dating alleen tekstberichten versturen. Links, foto’s en video’s kunnen niet verstuurd worden. Bij Tinder kan dit wel en kun je je bericht bijvoorbeeld opvrolijken met leuke gif’s.

Evenementen en groepen

fb groupsEen uniek element van Facebook Dating is het matchen in Groepen en Evenementen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je gematcht wilt worden met gebruikers die van dezelfde groepen als jij lid zijn. Voor elk evenement of groep dien je dit handmatig in te schakelen, het staat niet standaard aan voor al je evenementen en groepen.

Tinder heeft een vergelijkbare functie met de naam Places. Met Places kun je naar andere gebruikers zoeken die rondhangen op dezelfde plekken. Dit kan bijvoorbeeld de bar zijn waar je bent geweest, een restaurant of sportschool. Het is niet helemaal hetzelfde, maar het concept is niet veel anders.

Gratis en betaald

tinder gold matchFacebook Dating is volledig gratis. Er zijn zelfs geen exclusieve features die je pas kunt gebruiken als je een vergoeding betaalt. In dit opzicht wijkt de datingfunctie van Facebook af van alle andere dating apps. Facebook wil meer gebruikers lokken met de datingfuncties en is (in eerste instantie) niet van plan om er geld mee te verdienen. Dit betekent dat alle functies volledig gratis zijn, iets wat uniek is in de datingwereld.

Tinder is ook gratis maar met een aantal beperkingen. Je kunt bijvoorbeeld niet onbeperkt profielen liken en de leukste features zijn alleen beschikbaar voor betalende leden. Met de abonnementen Tinder Plus en Gold biedt deze dating app je de mogelijkheid om in te zien wie jou leuk vond, voordat je gematcht bent. Een andere betaalde feature van Tinder is Boost, waarmee je bij anderen bovenop de stapel profielen komt te liggen voor maximaal een half uur.

App en website

Tinder is vanaf de start in de markt gezet als een dating app voor de smartphone. Dit is een stand-alone app welke te downloaden is in de Android en Apple App Stores. Het heeft wat jaren geduurd maar inmiddels is Tinder ook te gebruiken vanaf een desktop computer en via de officiële Tinder website.

Als je graag Tinder vanaf je laptop gebruikt dan is het slechte nieuws dat dit (nog) niet kan met Facebook Dating. De datingfuncties zijn op dit moment alleen via de mobiele app te bereiken. Bovendien is het geen aparte dating app zoals Tinder dat is maar onderdeel van de normale Facebook app.

18 jaar leeftijd

Dezelfde minimumleeftijd

Voor Tinder en Facebook Dating geldt dezelfde minimumleeftijd. Gebruikers moeten ten minste 18 jaar oud zijn om beide apps te mogen gebruiken. Je mag je al aanmelden bij Facebook als je 13 jaar bent maar dat betekent niet dat je ook van Dating gebruik kunt maken. Alleen Facebook gebruikers die 18 jaar of ouder zijn kunnen Dating inschakelen.

Miljoenen gebruikers

Tinder is de nummer één dating app ter wereld met vele miljoenen gebruikers. Voor een “normale” start-up in de datingwereld is het onbegonnen werk om het op te nemen tegen de datingreus. Facebook begint echter met een niet te missen voordeel. Het heeft al miljoenen leden die met smart zitten te wachten om er gebruik van te maken. In veel landen is het daten op Facebook nog niet mogelijk maar de verwachting is dat miljoenen gebruikers Facebook gaan benutten voor de datingfuncties.

Zoals je leest zijn er nogal wat verschillen tussen Facebook Dating en Tinder maar ook wat overeenkomsten. Het grootste sociale netwerk probeert met man en macht het idee te wekken dat het niet voor seksdating en friends with benefits-achtige relaties bedoeld is. In dit opzicht verschilt Facebook Dating het meest van Tinder, dat dit imago wel heeft. De datingfunctie van Facebook kun je als gevolg hiervan meer zien als een concurrent van de traditionele datingsites zoals Relatieplanet en Lexa dan van Tinder.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Qemistry: Gen Z datingapp die chemie zoekt tussen liefde en crowdfunding

Stel je eens voor dat TikTok, Snapchat en Instagram-verhalen samengevoegd zouden worden to…