Tot welke afstand zoeken op datingapps?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Met je smartphone in de hand en een frons op je gezicht heb je zojuist een datingapp geopend. En nu sta je voor een cruciale vraag: tot welke afstand moet je zoeken? Je bent net verhuisd naar een nieuwe stad en de mogelijkheden lijken eindeloos. Moet je je zoekradius beperken tot de nabijgelegen wijken, of ben je bereid om verder te kijken, misschien zelfs naar andere steden?

De gedachte aan een langeafstandsrelatie schrikt je af, maar aan de andere kant wil je niet het risico lopen om potentiële matches te missen. Het instellen van de juiste afstand op datingapps kan daarom lastig zijn, vooral als je nog niet precies weet wat je voorkeursgrenzen liggen. Moet je tot maximaal 10 kilometer in je omgeving zoeken? Of misschien alleen in je eigen provincie? We vertellen je er meer over.

Tot welke afstand zoeken?

Op datingapps, als je nooit de moeite neemt om de instellingen te verkennen, loop je misschien wel een wereld van mogelijkheden mis. We weten allemaal dat je de geslachtsvoorkeur en leeftijdsparameters kunt aanpassen, maar er is nog zoveel meer dat je kunt finetunen, zoals de afstandsradius. Deze kleine maar krachtige instelling bepaalt hoe ver je wilt kijken om potentiële matches te vinden, en omgekeerd, hoe ver anderen kunnen zoeken naar jou.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Neem bijvoorbeeld Tinder, waar je de straal kunt aanpassen tot wel 160 kilometer. Stel je voor dat je in Amsterdam bent. Met die maximale instelling zou je kunnen matchen met iemand in Deventer of Zwolle, maar niet met iemand in Groningen of Maastricht. Als je de radius daarentegen beperkt tot 10 kilometer, zullen alleen mensen uit Amsterdam of de nabijgelegen steden zoals Zaandam opduiken.

Afstand op basis van intenties

Voor het instellen van de afstand gaan we eerst eens kijken naar waar je naar op zoek bent. Met welke intentie je de datingapp opent, bepaalt voor een groot deel ook de afstand. Bekijk deze voorbeelden maar eens:

  • Als je op jacht bent naar een snelle, spannende afspraak, is een kleine afstand ideaal.
  • Als je discretie belangrijk vindt, kan een grotere afstand handig zijn.
  • Als je serieus op zoek bent naar een langdurige relatie, is het slim om de straal klein te houden.

In de regel vinden de meeste mensen het fijn als een match niet te ver weg woont. Dit is wat we ook aanraden voor het instellen van de straal in de datingapp. Mocht je weinig interessante kandidaten tegenkomen binnen de kleine straal om je heen of als je door de potentiële matches heen bent, kun je de straal steeds iets verder vergroten.

Afstand op basis van gebied waar je woont

In een bruisende stad zoals Rotterdam hoef je geen grote straal in te stellen. Met zoveel mensen op een kluitje, is er altijd wel iemand in de buurt. Een kleine straal van enkele kilometers kan al voldoende zijn, omdat er in dichtbevolkte stedelijke gebieden een overvloed aan potentiële matches is. In dit geval kun je gerust zijn dat er genoeg mensen in je directe omgeving zijn om te verkennen. Begin daarom met een kleine straal van 3 tot 5 kilometer in grote steden en 5 tot 15 kilometer in middelgrote plaatsen.

Als je in een afgelegen gebied woont, waar de bevolking per vierkante kilometer dun gezaaid is, moet je de straal wel vergroten. Op het platteland of in een klein stadje kan het beperken van je zoekradius tot een paar kilometer namelijk betekenen dat je slechts een handvol mogelijke matches tegenkomt. In deze situaties kan het nodig zijn om je zoekafstand uit te breiden tot enkele tientallen kilometers om meer opties te verkennen.

Een radius van 3 tot 5 kilometer zal dus niet veel opleveren. Verhoog het naar 15 kilometer en je bereikt ook mensen uit nabijgelegen plaatsen. Als je het naar 25 kilometer uitbreidt, kom je in contact met mensen uit nog grotere steden.

Als je bijvoorbeeld in het Drentse Aalden woont, bereik je niet veel met een straal van 5 kilometer. Als je de straal echter aanpast naar 15 kilometer, word je ook gezien door de gebruikers die in Emmen wonen. Als je de straal nog verder aanpast naar 25 kilometer dan komen hier de gebruikers uit Hoogeveen nog eens bij.

Aalden Radius

Bereidheid

Een interessante overweging is ook hoe ver je bereid bent te reizen voor de juiste persoon. Stel jezelf de vraag: ben je bereid om een paar uur in de auto, bus of trein te stappen voor een veelbelovende connectie? Als het antwoord ja is, kun je je zoekafstand wat ruimer instellen om ook open te staan voor avonturen die iets verder bij je huis vandaan kunnen plaatsvinden.

Sommige mensen zoeken wel naar matches binnen een straal van 80 kilometer, maar zijn vervolgens niet bereid om steeds die afstand te overbruggen. Dit is voor niemand leuk. Stel je afstand lager in of sta ervoor open om meer te reizen.

Pas op met een grote afstand

Het instellen van een enorme straal kan problematisch worden, vooral als je op zoek bent naar iets serieus. Langeafstandsrelaties werken namelijk niet voor iedereen. Uiteindelijk zal een van jullie moeten verhuizen, en als dat geen optie is, kan dat tot problemen leiden. Het is belangrijk om iemand te vinden die op meerdere vlakken bij je past, maar het kan slim zijn om problemen te voorkomen door je afstand zorgvuldig in te stellen.

Uiteindelijk is er geen ‘normale’ zoekafstand die voor iedereen geldt. Het draait allemaal om wat voor jou persoonlijk werkt. Het kan zijn dat je begint met een bescheiden zoekafstand en deze na verloop van tijd aanpast op basis van je ervaringen en behoeften.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie