10 dingen die een langeafstandsrelatie kunnen verpesten

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Je had altijd al de droom om in het buitenland te werken. Toen je de kans kreeg dat een jaar te doen, kon je dat niet weigeren. Er is alleen een probleem: je hebt ook nog een relatie. Je bent nog steeds gek op je partner en daarom wil je de relatie niet opgeven. Je partner twijfelt of het kan werken, maar jullie besluiten een langeafstandsrelatie te beginnen.

Het begin van de langeafstandsrelatie blijkt moeilijker te zijn dan gedacht. Je wilt je liefje graag zien en voelt je toch wel wat eenzaam in het buitenland. Met behulp van technologie houd je dagelijks contact en dat zorgt ervoor dat jij je tijdelijk beter voelt. Tijdelijk. Want naarmate de tijd verstrijkt, wordt het steeds moeilijker om de relatie te onderhouden. Je denkt: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de langeafstandsrelatie niet verpest?

10 dingen die een langeafstandsrelatie kunnen verpesten

Hoewel langeafstandsrelaties veel voordelen hebben, zoals veel alleen-tijd en de mogelijkheid om meer te leren over jezelf, is er ook een grotere kans dat de relatie het niet overleeft. Er zijn dan ook veel redenen te noemen waarom langeafstandsrelaties niet werken. En dat heeft er vooral mee te maken dat de fysieke afstand vaak te groot blijkt om digitaal te overbruggen, waardoor jij en je partner steeds meer uit elkaar groeien.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Ondanks je beste pogingen om de relatie in stand te houden, is het een feit dat langeafstandsrelaties moeilijker zijn dan ‘normale’ relaties. Er is een andere dynamiek en er zijn meer dingen die de relatie kunnen verpesten. Dit zijn tien van die dingen.

1. Geen einddatum

Als er geen duidelijke einddatum is vastgesteld, kan dit leiden tot onzekerheid en verwarring over de toekomst van de relatie. Een langeafstandsrelatie is makkelijker vol te houden als je weet hoelang je moet wachten totdat je weer samen bent. Als die einddatum er niet is, houd je misschien vast aan iets wat je nooit meer zult krijgen. En die gedachte kan een relatie ruïneren.

2. Emotionele verwaarlozing

Uit het oog, uit het hart. Als je je partner nooit meer ziet, fysiek althans, is het moeilijk om emotioneel betrokken te blijven. Emotionele verwaarlozing is een van de belangrijkste redenen waarom langeafstandsrelaties mislukken. Als je weinig tijd samen doorbrengt en je partner niet voldoende aandacht geeft, kunnen ze zich onbegrepen, alleen en verlaten voelen. Dit kan leiden tot ruzies en meningsverschillen die uiteindelijk niet opgelost kunnen worden.

3. Geen quality time

Het is moeilijk om dezelfde quality time te hebben als eerder wanneer je partner honderden of duizenden kilometers bij je vandaan woont. Het gemis van quality time kan er echter voor zorgen dat de relatie verslapt. Korte gesprekken over de app zullen de relatie niet helpen. In plaats daarvan moet je tijd en energie investeren in echte gesprekken en ervoor zorgen dat je partner weet dat je aanwezig bent.

4. Onvoldoende communicatie

Eén van de belangrijkste dingen in een langeafstandsrelatie is communicatie. Je kunt elkaar niet zien (fysiek dan), dus met elkaar praten is belangrijker dan ooit. Als je dat niet of onvoldoende doet, kan dat leiden tot vertrouwensproblemen in de relatie. Wees niet bang om openhartig te zijn over wat je denkt en voelt en laat ruimte voor discussies.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Hoge verwachtingen van elkaar hebben

Verwacht je driemaal daags een videogesprek? Hoge verwachtingen stellen aan elkaar in een langeafstandsrelatie kan leiden tot teleurstelling en irritatie aan beide kanten. Probeer realistisch te blijven over wat mogelijk is in zo’n situatie en stel heldere grenzen rond wat je wel en niet acceptabel vindt in de relatie.

6. Gebrek aan vertrouwen

Vertrouwen is essentieel voor een langeafstandsrelatie. Geheimzinnigheid over wat jullie ieders zonder je partner doen creëert wantrouwen en dat kenmerkt vaak het begin van het einde. Om elkaar te vertrouwen is openheid van zaken nodig, ook al is dat misschien niet altijd leuk om te horen als je ver bij elkaar vandaan woont.

7. Jaloerse gevoelens

De fysieke afstand kan ervoor zorgen dat je gevoelens van jaloezie worden aangewakkerd. Dat is bijvoorbeeld het geval als je weet dat je partner uitgaat zonder jou – en jij niet weet wat er dan gebeurt en wie je partner daar ontmoet. Deze gevoelens kunnen het moeilijker maken om het vertrouwen te behouden.

8. Elkaar voor lief nemen

Je partner hoor je te waarderen en respecteren, zelfs als je fysiek ver van elkaar bent. Als je je partner voor lief neemt, zal dat leiden tot problemen in de relatie omdat er geen ruimte is voor groei. Je doet niet langer je best voor de relatie en dat kan de relatie verpesten.

9. Alternatieven

Wanneer je je partner niet geregeld ziet, kun je je meer gaan openstellen voor alternatieven. Je kunt iemand leren kennen die wél bij je in de buurt woont en daardoor kun je – ook al had je het niet verwacht – een andere partner gaan overwegen. Terwijl je de alternatieven normaal gesproken negeert, zorgt de afwezigheid van je partner ervoor dat je nu wel voor de gedachte openstaat.

10. Onvermogen om meningsverschillen uit te praten

Digitale gesprekken zijn anders dan wat je gewend was. Dat kan ertoe leiden dat meningsverschillen niet op de gebruikelijke wijze kunnen worden opgelost. Het is normaal om meningsverschillen te hebben in een relatie, maar het is belangrijk om die verschillen op een constructieve manier uit te praten. Dat is in een langeafstandsrelatie nog belangrijker dan in een normale relatie.

Ondanks al deze potentiële obstakels, is het nog steeds mogelijk om een succesvolle langeafstandsrelatie te hebben. Open communicatie, eerlijke gesprekken en tijd voor elkaar maken: dit zijn de beste manieren om de relatie vol te houden. Door betrokken te blijven bij elkaar levens en door de tijd te nemen om elkaar beter te begrijpen, kan elke langeafstandsrelatie de tand des tijds overleven.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie