Wat te dragen op een date? 9 tips voor je kleding en outfit

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
14 minuten leestijd

De eerste date staat in de agenda. Spannend. Het is tijd om je voor te bereiden om de persoon te ontmoeten die virtueel je hart al heeft gestolen. Misschien is het wel de eerste ontmoeting met de persoon die jou nooit meer laat gaan. De druk is voelbaar en hoe dichter je bij het moment van de date komt, hoe meer je aan jezelf gaat twijfelen. Ben ik wel leuk genoeg? Wat moet ik zeggen? En nog belangrijker: Wat trek ik aan?

Van alle aspecten van de date heb je er maar weinig zelf onder controle. Je kunt allerlei vragen voorbereiden voor je date, maar in the heat of the moment ben je deze alweer vergeten. Een van de weinige aspecten waar je wel controle over hebt? Hoe je eruit ziet, en dan vooral wat voor kleding je draagt. En nee, designerkleding met een schokkend prijskaartje is niet vereist om te stralen op de eerste date.

Zelfs als je al foto’s op de datingapp hebt gezien en gedeeld op WhatsApp, is wat je draagt tijdens de real-life ontmoeting van groot belang. Onderzoek toont aan dat wat je tijdens de eerste date draagt voor de chemie kan zorgen waar we allemaal naar op zoek zijn. Met andere woorden, je kunt nooit te weinig tijd besteden aan je outfit voor de eerste date.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De eerste indruk telt

Het cliché om te zeggen dat de eerste indruk telt, maar zo werkt het toch echt. De standaard regels voor een hygiënische uitstraling gelden dus ook voor een eerste date. Het is zo vanzelfsprekend dat dit advies bijna niet gegeven hoeft te worden. Wie gaat er immers naar de eerste date met een shirt vol vlekken en een penetrante geur van oud zweet? Om je toch een herinnering te geven aan de basis, let je op het volgende.

De basis voorbereiding

 • Douche voorafgaand aan de date
 • Poets je tanden
 • Doe je haar
 • Kies een luchtje
 • Poets je handen
 • Trim je neus- en oorhaar (mannen)
 • Trim je nagels
 • Poets je schoenen
 • Was je kleding enkele dagen van tevoren
 • Strijk je kleding voorafgaand aan de date
 • Draag schoon ondergoed
 • Koop nieuwe kleren als je niets leuks hebt liggen

Waar het om draait? Dat je je bewust bent van welke kleding je draagt, welk beeld je ermee creëert, wat je uitstraalt en hoe jij jezelf zo aantrekkelijk mogelijk presenteert. Een joggingbroek met Crocs eronder gaan je niet helpen. Op een eerste date is het dress to impress. Maar waar moet je dan aan denken?

Drie regels

Hoewel we allemaal steeds minder om de klassieke datingetiquette geven, zijn er drie cruciale regels voor wat je moet dragen tijdens een date:

 1. Het moet passen bij jezelf
 2. Het moet passen bij wat je gaat doen
 3. Het moet comfortabel zitten

Met deze regels in gedachten is je bestaande kledingcollectie de eerste plek om te zoeken. Bij je huidige garderobe heb je het voordeel dat je weet hoe het zit, hoe het staat, maar ook welke items leuk gevonden worden door anderen. Oftewel: wat in je kast hangt is bekend voor je.

Je weet welke kleding jou een goed gevoel over jezelf geeft en welke outfits je mee zou nemen voor een weekendje weg. De outfits die aan deze voorwaarden voldoen zijn een goede keuze voor een eerste date.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Passend bij jezelf

Het is een fout om jezelf beter of anders voor te doen dan je bent. Je outfit moet uitstralen wie je bent, niet wie je pretendeert te zijn. Bij de keuze van je outfit kun je daarom beter beginnen bij de kleding die je al hebt. Je hoeft geen kleding voor de gelegenheid te kopen. De kleding die je draagt is wat dat betreft niet meer dan een verlengstuk van jezelf, geen vervanging.

2. Passend bij wat je gaat doen

De basis bij het kiezen van je outfit is dat het moet passen bij de setting van de eerste date. Als je gaat bowlen, is het bijvoorbeeld niet verstandig om stiletto’s te dragen. Sneakers zijn in dat geval de betere keuze. Dit geldt ook voor veel andere dates die een informeel karakter hebben. In de meeste gevallen is casual en tijdloos de beste keuze.

Dagdate

Een dagdate heeft het voordeel dat het van nature wat informeler is. Overdag daten gebeurt vaak tussendoor, waardoor je je niet uit hoeft te dossen zoals je dat zou doen als je uit eten gaat in een restaurant. Casual en comfortabel zijn de sleutelwoorden voor de kledingkeuze voor een dagdate.

Voor mannen is dit bijvoorbeeld een combinatie van sneakers, jeans en polo (of trui). Voor vrouwen is de keuze wat groter en hangt het vooral af van je eigen stijl. Vergeet niet een jas mee te nemen als het buiten koud is, zodat er nog de mogelijkheid is voor een geïmproviseerde wandeling.

Avonddate

Als het om outfit van een avonddate gaat, dan is het iets anders dan bij een dagdate. Hoewel het afhangt van waar je precies afspreekt en wat je gaat doen, gaan we uit van een etentje in een restaurant. Bij je kledingkeuze voor een etentje mag je wat meer uitpakken dan een date overdag. Een pak of een galajurk zijn niet nodig, maar een chique bar of restaurant vraagt daarentegen wel wat meer zorg en aandacht op de garderobe-afdeling.

Voor vrouwen betekent dit bijvoorbeeld een jurkje of rokje met hakken eronder. Voor mannen jeans, nette schoenen en een blouse. Ter inspiratie: dit is hoe de kleding van een man eruit kan zien tijdens een dag- en avonddate:

mannen kleding
Bron afbeelding: Art of Manliness

3. Het moet comfortabel zitten

Uiteindelijk is het natuurlijk ook belangrijk dat je je comfortabel voelt in je outfit. Je wilt niet de hele avond bezig zijn om je jurkje naar beneden te trekken. Een eerste date is al stressvol genoeg zonder al deze fysieke ongemakkelijkheden.

Ga voor items die comfortabel zijn in een date-omgeving. Dat betekent kleding die je niet beperkt in je bewegingsvrijheid, schoenen die niet meer ingelopen hoeven te worden en ademende stoffen voor als het plotseling warmer is dan je dacht.

De allerlaatste modetrends

Als het op mode aankomt, dan ligt het er maar net aan wat in de mode is. De eerste date is in ieder geval niet het moment om te experimenteren met een nieuwe look. Hoe graag je ook wilt laten zien dat je modebewust bent, op de eerste date heeft een tijdloze look de voorkeur boven een trendy outfit.

Daar komt bij dat niet iedereen zich bewust is van de laatste modetrends, waardoor je kunt overkomen als een vreemde vogel of een fashion try-hard. Bovendien voel je je misschien wat meer zelfbewust door je aparte kledingkeuze. Dit weerhoudt je ervan om met de date zelf bezig te zijn.

3 tips voor vrouwen

1. Niet te onthullend

Zorg ervoor dat je geselecteerde outfit aantrekkelijk, maar niet al te onthullend is. Hoewel vrouwen meer dan ooit van zichzelf kunnen laten zonder raar aangekeken te worden, is het niet slim om te sexy op de eerste date te verschijnen. Wanneer je dit wel doet, breng je het verkeerde beeld over. Sexy kleding dragen wordt door mannen nog altijd gezien als een vorm van seksuele beschikbaarheid, zegt onderzoek.

In een onderzoek uit 2010 komt bijvoorbeeld naar voren dat onthullende kleding bij vrouwen door mannen geïnterpreteerd wordt als een interesse in seks. Het is voor mannen een vorm van bewijs dat ze een man wil verleiden. Vrouwen dragen de sexy kleding om zich aantrekkelijker te voelen en niet om te verleiden. Mannen denken bovendien sneller seks te kunnen hebben als een vrouw zich suggestief kleedt op de eerste date.

2. Benut het Red-effect

Rood is traditioneel verbonden met liefde en seks. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen voordeel kunnen halen uit deze specifieke kleur. Niet alleen krijgen vrouwen met rode bovenkleding op datingapps meer berichten van mannen, maar ook vinden mannen vrouwen die de kleur rood dragen aantrekkelijker.

Met behulp van vijf psychologische experimenten laat een onderzoek van de Rochester Universiteit zien dat de kleur rood er ook voor zorgt dat mannen zich sneller aangetrokken voelen tot vrouwen als deze rode kleding dragen. Mannen zijn zich volgens het onderzoek niet bewust van de rol die de kleur speelt in de aantrekkingskracht die zij voelen.

3. Hoge hakken for the win

Een bekend onderzoek uit 2015 door Nicolas Guéguen laat zien dat vrouwen met hoge hakken aantrekkelijker gevonden worden door mannen. Hoe hoger de hak, hoe beter, zo blijkt uit het onderzoek.

3 tips voor mannen

1. Liever knopen dan geen knopen

Vrouwen willen zien dat je je best hebt gedaan voor de date. Een nietszeggend T-shirt, die je op elke willekeurige dag draagt, is niet waar je date op hoopt. In dit interview met 100 vrouwen komt naar voren dat vrouwen liever een shirt of blouse met kraag en knopen zien. 60% van de ondervraagde vrouwen ziet hun date graag verschijnen in een shirt met knopen en kraag, terwijl slechts 15% van de vrouwen zegt dat ze het niet erg vinden om hun date in een normaal T-shirt te zien. Waarom?

T-shirts worden vaak geassocieerd met ‘casual’, alsof je er zonder moeite voor te doen zo uit kunt zien. Het inruilen van een doodnormaal shirt voor een versie met knopen en kraag geeft aan dat je je inspant om er beter uit te zien dan op een doordeweekse dag.

2. Benadruk de mannelijke kenmerken

De juiste kleding kan de mannelijke kenmerken wat naar voren brengen. Kleding zoals een getailleerde blouse kan de mannelijke eigenschappen zelfs een beetje overdrijven, zoals brede schouders, gespierde borst, biceps en de V-shape van je torso. Dit zijn allemaal kenmerken waar vrouwen zich onbewust tot aangetrokken voelen. Het is niet wat een vrouw over de streep trekt om tot een tweede date te komen, maar het helpt je wel om jezelf aantrekkelijker te voelen.

Uiteraard is het dan weer niet slim om een strakke blouse te dragen als dit je bierbuik verergerd. Het tonen van je mannelijke kenmerken verstuurt een boodschap van gezondheid, wat van nature één van de dingen is waar vrouwen naar zoeken bij het kiezen van een partner.

3. Pak de strijkbout erbij

Een recent onderzoek door Zoosk, een Amerikaanse datingapp, laat zien dat er aardig wat afknappers zijn bij het maken van de kledingkeuze voor de eerste date. Volgens het onderzoek, waar 6.600 single mannen en vrouwen aan deelnamen, is gekreukelde kleding de grootste kledingafknapper. Maar liefst 66% van de ondervraagde singles zegt dat kleding met kreukels erin het ergste is wat je kunt dragen. Misschien houd je niet van strijken. Maar als je een date hebt, dan kun je de strijkijzer maar beter weer een keer uit de kast halen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie