Home Dating Dress to impress: wat je moet dragen op een date (kleding- en outfitkeuze)

Dress to impress: wat je moet dragen op een date (kleding- en outfitkeuze)

7 minuten leestijd
0
vrouw eerste stap

De eerste date staat in de agenda; spannend. Het is tijd om je voor te bereiden om de persoon te ontmoeten die virtueel je hart al gestolen heeft. Misschien is het wel de eerste ontmoeting met de persoon die je nooit meer laat gaan. De druk is voelbaar en hoe dichter je bij het moment van de date komt, hoe meer je aan jezelf gaat twijfelen. Vind hij of zij me leuk, wat moet ik zeggen en nog belangrijker; wat moet ik aan doen?

Van alle aspecten van de date heb je er maar weinig zelf onder controle. Je kunt allerlei vragen voorbereiden voor je date maar in the heat of the moment ben je deze alweer vergeten. Eén van de weinige aspecten waar je wel controle over hebt is hoe je eruit ziet en dan vooral wat voor kleding je draagt. Designer kleding met een schokkend prijskaartje is niet vereist om te stralen op de eerste date.

Zelfs als je al foto’s op de dating app hebt gezien en gedeeld op Whatsapp is wat je draagt tijdens de real-life ontmoeting van groot belang. Onderzoek toont aan dat wat je draagt tijdens de eerste date voor de chemie kan zorgen waar we allemaal naar op zoek zijn. Het kan zelfs van grote invloed zijn of je date jou geschikt vindt als partner. Met andere woorden, je kunt nooit te weinig tijd besteden aan wat je draagt op je eerste date.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De eerste indruk telt

Het cliché om te zeggen dat de eerste indruk telt, maar zo werkt het toch echt. De standaard regels en adviezen van kenners vertellen je dat je er op je best uit moet zien. Bijvoorbeeld, je hygiëne dient in orde te zijn maar dat is een open deur; het is zo vanzelfsprekend dat dit advies bijna niet gegeven hoeft te worden. Wie gaat er immers naar de eerste date met een shirt vol vlekken en de geur van oud zweet?

De basis voorbereiding

 • Douche voorafgaand aan de date
 • Poets je tanden
 • Doe je haar
 • Kies een luchtje
 • Poets je handen
 • Trim je neus- en oorhaar (mannen)
 • Trim je nagels
 • Poets je schoenen
 • Was je kleding enkele dagen van tevoren
 • Strijk je kleding voorafgaand aan de date
 • Draag schoon ondergoed
 • Koop nieuwe kleren als je niets leuks hebt liggen

Waar het om draait is dat je je bewust bent van welke kleding je draagt, welk beeld je ermee wilt uitstralen en hoe je jezelf zo aantrekkelijk mogelijk presenteert. Een joggingbroek met Crocs eronder gaat je niet helpen. Het is dress to impress: maar waar moet je dan aan denken?

Drie regels

Hoewel millenials steeds minder om de klassieke dating etiquette geven zijn er drie cruciale regels voor wat je moet dragen tijdens een date:

 1. Het moet passen bij jezelf
 2. Het moet passen bij wat je gaat doen
 3. Het moet comfortabel zitten

Met deze regels in gedachten is de eerste plek waar je kunt zoeken in je bestaande kledingcollectie. Bij de keuze uit je bestaande garderobe heb je het voordeel dat je weet hoe het zit, hoe het staat maar ook over welke items je complimenten krijgt van anderen. Wat al in je kast hangt is bekend voor je. Je weet welk kleding je een goed gevoel over jezelf geeft en welke outfits je mee zou nemen naar een weekendje weg. De outfits die aan deze voorwaarden voldoen zijn een goede keuze voor een eerste date.

1. Passend bij jezelf

Het is een fout om jezelf beter of anders voor te doen dan je bent. Je outfit moet uitstralen wie je bent, niet wie je pretendeert te zijn. Bij de keuze van je outfit kun je daarom beter beginnen bij je eigen kleding en niet speciaal voor de gelegenheid kleding kopen die eigenlijk niet bij je past. De kleding die je draagt is wat dat betreft niet meer dan een verlengstuk van jezelf.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

2. Passend bij wat je gaat doen

De basis van het kiezen van je outfit is dat het moet passen bij de setting van de eerste date locatie. Als je gaat bowlen dan is het niet verstandig om stiletto’s te dragen, dat weet iedereen. Sneakers zijn in dat geval de beste keuze. Dit geldt ook voor veel andere dates die een informeel karakter hebben. In de meeste gevallen is casual en tijdloos de beste keuze.

Dagdate

Een dagdate heeft het voordeel dat het van nature wat informeler is. Overdag een date inplannen gebeurt vaak tussendoor, waardoor je je niet uit hoeft te dossen zoals je dat zou doen als je uit eten gaat in een duur restaurant. Casual en comfortabel zijn de sleutelwoorden voor de kledingkeuze voor een dagdate.

Voor mannen is dit bijvoorbeeld een combinatie van sneakers, jeans en polo (of trui), voor vrouwen is de keuze wat groter en hangt het vooral af van je eigen stijl. Vergeet niet een jas mee te nemen als het buiten koud is, zodat er nog de mogelijkheid is voor een geïmproviseerde wandeling.

Avonddate

Als het om outfit van een avonddate gaat dan is het iets anders dan bij een dagdate. Hoewel het afhangt van waar je precies afspreekt en wat je gaat doen, gaan we uit van een etentje in een restaurant. Bij je kledingkeuze voor een etentje mag je wat meer uitpakken dan een date overdag. Een pak of een galajurk zijn niet nodig maar een chique bar of restaurant vraagt daarentegen wel wat meer zorg en aandacht op de garderobe-afdeling.

Voor vrouwen betekent dit bijvoorbeeld een jurkje of rokje met hakken eronder, voor mannen jeans, nette schoenen en een blouse. Dit is hoe de kleding voor een man eruit ziet tijdens een dag- en avonddate:

mannen kleding
Bron afbeelding: Art of Manliness

3. Het moet comfortabel zitten

Je wil niet de hele avond bezig zijn om je jurkje naar beneden te trekken. Een eerste date is al stressvol genoeg zonder de fysieke ongemakkelijkheden. Ga voor de items die comfortabel zijn in een date-omgeving. Dat betekent een keuze voor kleding die je niet beperkt in je bewegingsvrijheid, schoenen die niet meer ingelopen hoeven te worden en ademende stoffen voor als het opeens warmer dan gedacht is.

De allerlaatste modetrends

Als het op mode aankomt dan ligt het er maar net aan wat in de mode is. De eerste date is in ieder geval niet het moment om te experimenteren met een nieuwe look. Hoe graag je ook wilt laten zien dat je modebewust bent, op de eerste date heeft een tijdloze look de voorkeur boven een trendy outfit. Niet iedereen is zich bewust van de laatste mode waardoor je kunt overkomen als een vreemde vogel of een fashion try-hard. Bovendien voel je je misschien wat meer zelfbewust door je aparte kledingkeuze. Dit weerhoudt je ervan om met de date zelf bezig te zijn.

3 tips voor vrouwen

1. Niet te onthullend

Zorg ervoor dat je geselecteerde outfit aantrekkelijk maar niet al te onthullend is. Hoewel vrouwen meer dan ooit van zichzelf kunnen laten zonder raar aangekeken te worden is het niet slim om te sexy op de eerste date te verschijnen. Wanneer je dit wel doet dan kan het bloot dat je laat zien het verkeerde beeld overbrengen. Sexy kleding dragen wordt nog altijd door mannen gezien als een vorm van seksuele beschikbaarheid, onderzoek toont dit aan.

In een onderzoek uit 2010 door Avigail Moor komt naar voren dat onthullende kleding gedragen door een vrouw door mannen geïnterpreteerd wordt als een interesse in seks. Het is voor de mannen een vorm van bewijs dat de vrouw de man wil verleiden. Vrouwen dragen de sexy kleding om zich aantrekkelijker te voelen en niet om te verleiden.1 Mannen denken bovendien sneller seks te hebben op de eerste date als een vrouw zich suggestief kleedt.2

2. Benut het Red-effect

Rood is traditioneel verbonden met liefde en seks. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen voordeel kunnen halen uit deze specifieke kleur. Niet alleen krijgen vrouwen met rode bovenkleding op datingsites meer berichten van mannen maar ook vinden mannen vrouwen aantrekkelijker die de kleur rood dragen.3

Met behulp van vijf psychologische experimenten laat een onderzoek van de Rochester Universiteit zien dat de kleur rood ervoor zorgt dat mannen zich sneller aangetrokken voelen tot vrouwen als deze rode kleding dragen. Mannen zijn zich volgens het onderzoek niet bewust van de rol die de kleur speelt in hun aantrekkingskracht.4

3. Hoge hakken for the win

Een bekend onderzoek uit 2015 door Nicolas Guéguen laat zien dat vrouwen met hoge hakken aantrekkelijker gevonden worden door mannen. Hoe hoger de hak, hoe beter, zo blijkt uit het onderzoek.5

3 tips voor mannen

1. Liever knopen dan geen knopen

Vrouwen willen zien dat je je best hebt gedaan voor de date. Een nietszeggend T-shirt die je gedurende elke willekeurige dag draagt maakt niet het verschil waar ze op hoopt. In dit interview met 100 vrouwen komt naar voren dat vrouwen liever een shirt of blouse zien met kraag en knopen.6 60% van de ondervraagde vrouwen zien hun date graag verschijnen in een shirt met knopen en kraag, terwijl slechts 15% van de vrouwen zei dat ze het niet erg zouden vinden om hun date in een normaal T-shirt te zien. Waarom?

T-shirts worden vaak geassocieerd met “casual”, alsof je er zonder moeite zo uit kunt zien. Het inruilen van een shirt voor een versie met knopen en een kraag geeft aan dat je je inspant om verder te gaan dan wat je normaal draagt.

2. Benadruk de mannelijke kenmerken

De juiste kleding kan de gezonde mannelijke trekken wat naar voren brengen. Kleding zoals een getailleerde blouse kan de mannelijke kenmerken overdrijven, zoals brede schouders, gespierde borst en biceps en de V-shape van je torso. Dit zijn allemaal kenmerken waar vrouwen zich onbewust tot aangetrokken voelen. Het is niet wat een vrouw over de streep trekt om tot een tweede date te komen maar het helpt je wel om meer van jezelf te laten zien.

Uiteraard is het niet slim om een strakke blouse te dragen als dit je bierbuik verergerd. Het tonen van je mannelijke kenmerken verstuurt een boodschap van gezondheid wat van nature één van de dingen is waar vrouwen naar zoeken bij het kiezen van een partner.

3. Pak de strijkbout erbij

Een recent onderzoek door Zoosk, een Amerikaanse dating app, liet zien dat er aardig wat afknappers zijn bij het maken van de kledingkeuze voor de eerste date. Volgens het onderzoek, waar 6.600 single mannen en vrouwen aan deelnamen, is gekreukelde kleding de grootste kleding afknapper. Maar liefst 66% van de ondervraagde singles zei dat kleding met kreukels erin het ergste is wat je kunt dragen. Mannen houden niet van strijken, maar als je een date hebt dan kun je je strijkijzer maar beter een keer uit de kast halen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Waarom mensen online ontmoeten? 9 redenen voor een online relatie

Nog niet zo heel lang geleden was het idee van ‘mensen online ontmoeten’ een schandelijke …