Geen zin in date? 15 berichten die je nu kunt versturen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Daten is een spannende ervaring. Het kan je overweldigen met nieuwsgierigheid, opwinding en onrust. Is je match in het echt ook zo lief? Springen de vonken er in het werkelijke leven ook vanaf? En zal deze ontmoeting het begin zijn van iets moois?

In de meeste gevallen kijk je er reikhalzend naar uit om diegene te ontmoeten. Na weken van chatten, videobellen en memes uitwisselen ben je heel nieuwsgierig geworden. Maar soms is de anticipatie wat minder. Je twijfelt of diegene wel een goede match voor je is. De gesprekken zijn wat suf geworden. Of je hebt na een lange werkweek meer zin om gewoon even op de bank te liggen. Wat nu?

Geen zin in date?

Op een bepaald moment in je datingleven kom je op het punt waarop je een date wilt uitstellen of annuleren. Er is in de laatste dagen iets veranderd waardoor je nu geen zin meer hebt. Je bent futloos en dat is niet hoe jij jezelf wilt presenteren. Of je realiseert je ineens dat je er niet klaar voor bent om te daten. Wat de reden ook is, het helpt als je weet hoe je een date kunt afzeggen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat je precies kunt zeggen om de date te annuleren, hangt af van de situatie. De omstandigheden en je intenties bepalen wat het juiste is. Of je nu van plan bent een nieuwe date in te plannen of niet, er is altijd een manier om eerlijk te zijn – zonder onbeleefd te zijn of iemand te kwetsen. We vertellen je hoe jij onder de date uit kan komen, gebaseerd op jouw situatie.

Date op het laatste moment annuleren

Niemand vindt het leuk om een date af te zeggen. Maar soms loopt het leven in de weg en ontkom je er niet aan om de date te annuleren. Het kan zijn dat je plotseling tot laat moet werken of dat iemand je hulp nodig heeft. Gebruik deze zinnen als je een date op het laatste moment wilt annuleren.

 1. “Het spijt me, maar er is vanavond iets tussengekomen en ik kan er niet onderuit komen. Ik wil je nog heel graag zien! Kun je morgenavond?”
 2. “Sorry, ik hoop dat je nog niet bent vertrokken, want ik red het niet. Ik moet voor een collega invallen. Kunnen we een nieuwe afspraak maken?”
 3. “Je zult het niet geloven, maar ik sta in een file. Ik denk dat ik onze date niet ga redden. Zullen we de date verplaatsen? Ik wil niet dat je daar uren op mij moet wachten.”
 4. “Sorry, maar ik voel mij niet lekker. Het lijkt mij beter dat we vanavond niet afspreken. Kun je vrijdag?”
 5. “Mijn zusje belde zojuist met slecht nieuws. Ze heeft me nodig, dus ik denk niet dat ik op tijd kan zijn voor de date. Het spijt me, maar ik maak het goed!”

Date annuleren en opnieuw inplannen

Als je de persoon met wie je zou gaan daten leuk vindt, maar op dit moment geen zin hebt om af te spreken, dan is het belangrijk dat je een geldige reden noemt. Enerzijds vertel je eerlijk waarom je niet kunt afspreken, anderzijds maak je duidelijk dat je nog graag een date wilt inplannen – alleen op een andere dag. Dit zou je kunnen zeggen:

 1. “Hoi! Slecht nieuws. Ik moet [……….] en mis daardoor onze afspreek. Het spijt me zo dat ik onze date moet afzeggen, maar ik zou graag een nieuwe date inplannen. Wanneer zou je kunnen?”
 2. “Sorry, ik moet onze date verplaatsen. Er is [……….] gebeurd waardoor ik niet kan. Laat me weten wanneer je kunt.”
 3. “Hé, ik kan helaas niet vrijdag. Mijn [……….] is [……….]. Maar ik wil je graag ontmoeten! Kun je zaterdag?”
 4. “Wat heb ik soms een hekel aan [……….]. Ik moet daardoor onze date afzeggen. Maar ik wil nog wel graag met je afspreken. Wanneer kun jij?”
 5. “Hoi, ik heb een probleem. Tegelijk met onze date is een [……….] ingepland. Daar moet ik helaas bij zijn. Het spijt me enorm, maar ik zou je graag weer willen zien. Laat me weten wanneer je vrij bent en ik maak mijn agenda vrij!”

Date voorgoed annuleren

Dat je geen zin hebt in een date kan ook betekenen dat je van gedachten bent veranderd. Je hebt wat meer foto’s gezien en nu twijfel je enorm aan de aantrekkingskracht. Of gaandeweg ben je de interesse in je match verloren. Het kan allemaal gebeuren. In deze situatie zou je het volgende kunnen delen:

 1. “Hé, ik heb er even over nagedacht en ik denk dat wij geen goede match zijn. Daarom wil ik de date graag afzeggen en het hierbij laten. Ik hoop dat je er begrip voor hebt. Veel succes verder!”
 2. “Ik vind het lastig om dit te zeggen. Maar ik heb geen interesse meer in onze afspraak. Wat ik voel is dat ik [……….]. Ik wens je het allerbeste!”
 3. “Hey, nu we elkaar wat meer hebben gesproken ben ik tot de conclusie gekomen dat [……….]. Ik zou onze date dus graag annuleren. Veel succes met [……….] en ik hoop dat je een goede match vindt.”
 4. “Hé, ik moet je iets zeggen. De afgelopen dagen ben ik van gedachten veranderd. Ik denk niet dat wij bij elkaar passen. Daarom wil ik de date graag afzeggen. Ik wens je het beste!”
 5. “Nu ik je beter heb leren kennen lijk je mij een geweldig persoon, maar niet de juiste persoon voor mij. Daarom wil ik de date annuleren. Veel succes gewenst!”

Heb je geen zin in de date?

Al deze voorbeelden zijn kant-en-klaar voor gebruik om te versturen als je de date wilt afzeggen, in welke situatie dan ook. Het leven is onvoorspelbaar en er kan altijd iets tussenkomen, ook wanneer dat helemaal niet gewenst is. Of je nu gesloopt bent door je werk of plotseling een griepje te pakken hebt: het is vaak niet te voorspellen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Wanneer je de date afzegt, ongeacht of je dat nu per app of DM doet, moet je er altijd voor zorgen dat je het snel, duidelijk en direct vertelt. Het heeft geen zin om eromheen te draaien. Dat maakt het alleen maar verwarrend. Als je het op de juiste manier doet, zal de ander het op prijs stellen. Het is in elk geval beter dan ghosten, niet?

Wees ook precies en duidelijk over hoe je verder wilt. Als je de date wilt verplaatsen, zeg dat dan meteen. Bied een tijd in de nabije toekomst aan om snel te kunnen schakelen en de twijfels bij de ander weg te nemen. Als je dat niet wilt, en de date voorgoed wilt annuleren, laat dat dan ook duidelijk merken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie