4 redenen waarom singles hun eerste date afzeggen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Weinig date-ervaringen zijn zo vervelend als een match die niet komt opdagen op de eerste date. Maar ook is er nauwelijks een grotere aanslag op je ego als een geplande date vroegtijdig wordt afgezegd. Niet door jou, maar door je match.

Hoewel deze persoon misschien het perfecte excuus heeft om de date te annuleren, geeft het nooit een goed gevoel als het voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Ondanks dat je weet dat het niet persoonlijk bedoeld hoeft te zijn, voelt het wel zo. Ligt het aan jou? Is het iets wat je hebt gezegd? Wat is de echte reden? Waarom…?

We zijn het er allemaal over eens dat een date afzeggen niet zo netjes is. Je doet het daarom ook niet zomaar – er moet wel een goede reden zijn. Wat die reden is, verschilt per situatie. Datingapp Lexa ging onderzoek uit naar het ‘waarom’ en vroeg 1.002 Nederlandse Lexa-gebruikers naar de redenen waarom zij een date annuleren.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. De afknapper

Stel je eens voor dat je een date hebt gepland. Aanstaande vrijdag moet het gebeuren: de eerste ontmoeting met die ene match. Omdat je niet de verkeerde wilt aanspreken, scrol je nog even snel door de Insta van je match. Maar hoe meer je scrolt, hoe meer de desillusie toeneemt. Die potentiële partner is binnen tien minuten scrollen veranderd in iemand met wie je nooit een relatie zou willen hebben. Wat nu?

Volgens het onderzoek is het voor veel singles een geldige reden om de date te annuleren. Ruim 1 op de 3 ondervraagden geeft aan dat ze een eerste date afzeggen als ze (nieuwe) foto’s tegenkomen die niet in de smaak vallen. Met name voor de singles van 40 jaar en ouder is dit een afknapper waar ze geen genoegen mee nemen. Singles boven de 40 (42%) zeggen hierdoor sneller de date af dan jongeren (35%).

2. De balans is zoek

Terwijl je iedere dag opstond met een goedemorgen-appje, lijkt het nu – nadat de eerste date in de agenda staat – alsof je match jou iedere dag ‘vergeet’ te wekken. En misschien krijg je van het ene op het andere moment ook geen appjes meer, geen likes, niets. Een veranderde balans is voor een derde van de Nederlandse singles reden om de eerste date af te zeggen. Vrouwen vinden dit (37%) een grotere afknapper dan mannen (29%).

Te weinig contact is misschien niet goed, maar te veel ook niet. Het is niet alsof de buit al binnen is wanneer de date is gepland. Bijna 1 op de 4 singles geeft aan dat te veel contact de vlam snel kan doen doven.

3. Thuisdates

Van alle date-ideeën is er één idee die vaker wordt afgezegd dan anderen: dat is de thuisdate. Een date bij iemand thuis is voor 43% van de vrouwen reden om toch maar af te zien van de ontmoeting. Voor mannen is dit daarentegen zelden een probleem, want slecht 12% van de ondervraagde mannen geeft aan dat ze daarom een date zouden annuleren.

4. Bekend bij vrienden

Zou jij met iemand gaan daten als je erachter zou komen dat je vriend(in) ook heeft gedatet met deze persoon? Het is voor veel singles in ieder geval een belangrijke reden om een date te annuleren. Voor vrouwen is dit zelfs de grootste afknapper, want 52% van hen zou de eerste date afzeggen als blijkt dat hun match ook al bekend is bij vriendinnen. Onder de mannen is dit ook niet gewenst, maar zij hechten er wel minder waarde aan. Onder hen zou slechts 30% de date annuleren als blijkt dat de match geen onbekende is voor hun vriend(en).

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie