Home Dating Vallen vrouwen op lange mannen? Dit zegt onderzoek over het lengteverschil

Vallen vrouwen op lange mannen? Dit zegt onderzoek over het lengteverschil

5 minuten leestijd
0
man vrouw lengte

Nederlanders zijn lang. Dankzij onze welvaart, genen en goede gezondheid hebben we zelfs de langste bevolking ter wereld. De gemiddelde Nederlandse man heeft een lengte van 1,81 meter, terwijl de gemiddelde Nederlandse vrouw een lichaamslengte heeft van 1,67 meter. Mannen zijn dus (bijna) 14 centimeter langer dan vrouwen in Nederland.

Op basis van deze statistieken is het niet opmerkelijk om te ontdekken dat de meeste mannen langer zijn dan vrouwen. En als je goed om je heen zou kijken in je omgeving, dan zou je bij de meeste stellen zien dat de man meestal het langst is. Sterker nog, relaties waarin de vrouw beduidend langer is zijn redelijk zeldzaam. Bij 1 op de 100 stellen is de vrouw groter dan de man. Maar waarom?

Als het gaat om het vinden van een partner, hebben mannen en vrouwen de neiging om iemand te zoeken van hun eigen lengte. Mensen zoeken naar dingen die ze gemeen hebben. Dat noemt men assortative mating. Maar dat geldt niet voor de lengte, want zowel mannen als vrouwen hebben een sterke voorkeur voor kleiner en langer. Vrouwen willen liever een langere man, terwijl mannen de voorkeur geven aan iets kleinere vrouwen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Het is niet alleen een voorkeur, maar ook een dealbreaker die zichtbaar aanwezig is op datingapps. Wie ervaring heeft op datingapps weet dat je afgewezen kunt worden als je niet voldoet aan de lengtewensen van een ander. Hoe lang je bent kan de kans om liefde te vinden vergroten… of verlagen.

Waarom vrouwen op lange mannen vallen

De theorie is dat vrouwen om evolutionaire redenen onbewust de voorkeur geven aan lange mannen. Mocht het tot een handgemeen komen, dan hebben langere mannen een voordeel ten opzichte van hun kortere tegenstanders. Lengte wordt ook – zoals we al zeiden – geassocieerd met goede genen, waar vrouwen volgens de evolutionaire psychologie op letten als ze zich willen voortplanten. En waarschijnlijk hadden langere mannen ook betere kansen om aan voedsel te komen toen ze nog jagers waren.

Hoewel mannen niet meer met hun pijl en boog op pad gaan en vrouwen op andere eigenschappen letten dan vele eeuwen geleden, is de lengte van een man nog steeds van belang. Want langere mannen hebben doorgaans een aantal voordelen ten opzichte van hun kortere tegenhangers. Onderzoeken zeggen dit bijvoorbeeld over lange mannen:

Vrouwen vinden lengte belangrijker dan mannen
Voor vrouwen hebben langere mannen over het algemeen wat meer sexappeal. Dat is bewezen in een studie uit 2013 van de University of Groningen waarin de lengtevoorkeuren van mannen en vrouwen werden onderzocht. Onderzoekers van de Nederlandse universiteit probeerden te begrijpen wie een voorkeur voor wie heeft als het om lengte gaat.

Een groep van 650 eerstejaars heteroseksuele psychologiestudenten mochten een enquête invullen. Ze kregen vragen over hun relatiestatus, de lengte van hun partner, hoe tevreden ze zijn met hun eigen lengte en de tevredenheid met de lengte van hun partners. Op basis van de antwoorden kwamen de onderzoekers met een ontmoedigende conclusie voor kleine mannen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Over het algemeen zijn vrouwen namelijk eerder dan mannen geneigd om te denken dat de man (veel) langer zou moeten zijn. Sterker nog, vrouwen hebben de neiging om helemaal geen relatie aan te gaan met een man die kleiner is dan zijzelf. Mannen zijn liever langer dan hun partner, maar het lengteverschil interesseert hen niet zo veel als vrouwen, zo blijkt uit het onderzoek.

Volgens het onderzoek zijn mannen het meest tevreden met vrouwen die iets kleiner zijn – ongeveer 8 centimeter. Vrouwen daarentegen zijn het meest tevreden als ze veel kleiner zijn dan de man – ongeveer 21 centimeter.

Langere mannen ontvangen meer berichten

Lengte is dus belangrijk voor zowel mannen als vrouwen, maar meestal wel in tegengestelde richtingen. Volgens onderzoek van de University of Chicago en MIT krijgen langere mannen meer berichten. Hoe langer ze zijn, hoe meer berichten vrouwen naar ze versturen. Voor vrouwen is dit juist andersom.

Mannen van 1,92 tot 1,95 meter lang ontvangen bijvoorbeeld ongeveer 60% meer berichten bij het eerste contact dan mannen van 1,74 tot 1,77 meter. De ideale lengte voor vrouwen ligt daarentegen zo rond de 1,62 tot 1,77 meter, terwijl langere vrouwen steeds minder berichten ontvangen. Zo ontvangt de gemiddelde lange vrouw van 1,80 meter maar liefst 40% minder berichten dan een vrouw van 1,68 meter.

Length does matter

Een onderzoek van de Rice University en University of North Texas dat in het jaar erop werd gepubliceerd, bevestigde dat de lengte van een potentiële partner belangrijker voor vrouwen is dan voor mannen.

De onderzoekers voerden hun onderzoek uit in twee delen. Voor het eerste experiment keken ze naar de datingvoorkeuren van mannen en vrouwen met behulp van gegevens afkomstig van 925 datingadvertenties – waarvan 455 mannen en 470 vrouwen. Door deze mensen vragen te stellen konden de onderzoekers hun lengtevoorkeuren vaststellen.

Op basis van de antwoorden concludeerden de onderzoekers dat 14 procent van de mannen uitsluitend wilde daten met kortere vrouwen. Maar wat de vrouwen betreft was dit compleet andersom: bijna de helft (48,9 procent) van de vrouwen wilde alleen daten met mannen die langer waren dan zijzelf. In het tweede experiment stelden de onderzoekers open vragen om meer te weten te komen over de redenen achter hun voorkeuren.

“Als meisje voel ik me graag kwetsbaar en veilig tegelijk. Het voelt gewoon raar als ik eraan denk om ‘naar beneden’ te kijken in de ogen van mijn man”, zei een vrouwelijke deelnemer. “Er valt ook iets te zeggen over het kunnen dragen van schoenen met hoge hakken en toch kleiner zijn. Ik wil hem ook kunnen omhelzen met mijn armen omhoog en om zijn nek.”

Mannen die deelnamen aan het onderzoek zeiden veel minder vaak dat lengte van belang was. En degenen die dat wel deden, gaven ze de voorkeur aan kleinere vrouwen. Maar niet zo kort dat het problemen zou veroorzaken met fysieke intimiteit.

“Ik vind het leuk als het lichaam van een partner bij dat van jou past”, zei een andere mannelijke deelnemer van 1.80 meter lang. “Het maakt het ook gemakkelijker om met je partner te kussen, handen vast te houden en andere activiteiten te doen.”

5 voordelen die een langere man heeft

Er zijn vrouwen die er niets om geven. Het maakt ze niet uit hoe lang iemand is. Maar over het algemeen hebben vrouwen wel een voorliefde voor langere mannen. Vrouwen lijken op langere mannen te vallen omdat deze hen een ander gevoel kunnen geven dan kleinere mannen. Maar wat een lang lichaam dan precies zo aantrekkelijk maakt? Dit zijn 5 voordelen die een langere man heeft ten opzichte van een kleinere man.

1. Het lijkt mannelijker

Hoe groter de man, hoe mannelijker hij is, zo is de gedachte. Ondanks dat dit natuurlijk niet waar is, is het wel een reden waarom vrouwen de voorkeur geven aan lange mannen.

2. Het geeft ze een veilig gevoel

Er is geen exacte verklaring waarom dit zo is, maar vrouwen voelen zich veiliger bij lange mannen. Waarschijnlijk omdat ze denken dat langere mannen sterker zijn en hen daardoor beter kunnen beschermen.

3. Het zorgt ervoor dat ze zich vrouwelijk voelen

Zoals een van de vrouwelijke deelnemers het al zei: vrouwen voelen zich kwetsbaarder bij een lange man. Deze mannen kunnen vrouwen dat onverklaarbare vrouwelijke gevoel geven.

4. Het lijkt zelfverzekerder

Vrouwen gaan er vaak vanuit dat langere mannen meer zelfvertrouwen hebben dan kleinere mannen. Natuurlijk hebben langere mannen er meer vertrouwen in dat ze bij de hoogste planken kunnen, maar of dat ook voor andere aspecten in het leven geldt?

5. Het lijkt krachtiger

Vrouwen kijken graag letterlijk tegen een man op. Het geeft vrouwen het idee dat de man meer autoriteit heeft. Lange mannen lijken daardoor krachtiger, alsof ze meer gezag hebben, wat ook bewezen is in onderzoeken op de werkvloer.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Deze lichaamstaal kan zeggen of de eerste date goed gaat

Eerste dates kunnen opwindend of ongemakkelijk zijn, vaak zelfs tegelijk. Je weet niet wie…