Home Seks Wat is sexappeal? 7 manieren om het een boost te geven

Wat is sexappeal? 7 manieren om het een boost te geven

7 minuten leestijd
0
sexappeal

Het woord sexappeal is één van die pikante termen die nogal wat los kan maken bij mensen die het horen of lezen. Zeg het woord maar hardop en je zult zien dat alle blikken jouw kant op gaan. De term sexappeal heeft dan ook een flinke lading en eigenlijk hopen we allemaal te beschikken over sexappeal, in welke vorm dat ook mag zijn. Waar het in het kort op neer komt? Dat jij íets hebt dat ervoor zorgt dat andere mensen, laten we zeggen, intiem met jou willen worden.

En dat íets, daar zit het ‘m juist in, want er valt geen eenduidige definitie aan te hangen. Reden om nader in te gaan op de betekenis van het woord zelf, maar ook hoe jij er — op verschillende manieren — voor kunt zorgen dat je sexappeal hebt. Belangrijk om te weten is dat het daarbij niet eens om uiterlijk alleen gaat. Hoe het wel zit? Dat gaan we je vertellen.

Wat is sexappeal precies?

Sexappeal wordt ook wel seksuele aantrekkingskracht genoemd en daar kun je je wel het één en ander bij voorstellen. We hebben het namelijk over het vermogen van iemand om de seksuele interesse van iemand anders op te wekken. Daarmee hebben we het dus over een erotische, seksuele of sensuele aantrekkingskracht op anderen, die het gevolg is van een enkele kenmerk of een combinatie van kenmerken waar iemand over beschikt.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Daarbij kan het gaan om aantrekkingskracht op fysiek vlak, waarbij je uiteraard aan het uiterlijk kunt denken, maar ook aan bewegingen (sexy loopje), stemgebruik (lekker zwoel), en geur (heerlijk zoet). Deze fysieke sexappeal is automatisch gekoppeld met iemands natuurlijke voorkomen, maar kan ook worden versterkt door je goed te kleden, een sensueel geurtje bij te dragen, je haarstijl aan te passen of andere wijzigingen, laten we ze “upgrades” noemen.

sex·ap·peal (het/de; o en m)

1 lichamelijke aantrekkingskracht die uitgaat van een persoon.

Een subjectief begrip

Seksappeal is wel volledig subjectief en wat voor de één een aantrekkelijk geurtje is werkt voor de ander juist afstotend. Ook kan de aantrekkingskracht cultureel bepaald zijn en worden versterkt door wat we op tv of sociale media zien. Karaktereigenschappen spelen daarnaast ook een rol: zo kunnen intelligentie en sociale status van invloed zijn op hoe aantrekkelijk iemand wordt beschouwd.

Van sommige eigenschappen zijn we ons bewust, terwijl andere kenmerken zo natuurlijk zijn, dat er niet eens bewustzijn hoeft te bestaan dat het door iemand anders als opwindend wordt gezien. Hoewel er al tal van pogingen zijn gedaan om te bedenken wat de allesomvattende criteria zijn voor sexappeal, valt deze vraag niet te beantwoorden. Iemands sexappeal blijft (voor een deel) subjectief, afhankelijk van de interesses, seksuele geaardheid, en culturele omgeving van de waarnemer.

Wat je nodig hebt voor sexappeal (de elementen)

We hebben lang niet allemaal dezelfde fysieke kenmerken en de één is nou eenmaal wat aantrekkelijker (hoewel dit uiteraard een subjectieve stelling is), dan de ander. Toch is er veel meer dan alleen een goeie kop en een lekker lijf, want er zijn veel meer ingrediënten in de fascinerende mix van wat iemand nou seksueel aantrekkelijk maakt. En het mooie daarvan is dat de fysiek aantrekkelijkheid slechts één van de vier elementen is:

1. Dynamische aantrekkelijkheid

Ben je bekend met de uitdrukking “Something in the Way She Moves”? Hoewel het origineel van James Taylor is, zal de naam van The Beatles je misschien iets meer zeggen: zij zongen deze song namelijk ook al een keer in hun eigen versie. Of je het nummer nu kent of niet, het is in elk geval een veelzeggende zin als we het over het concept van sexappeal hebben.

We kennen immers allemaal wel mensen die niet zozeer knap of mooi zijn, maar de manier waarop ze zichzelf uitdrukken — hun dynamische uiterlijk — maakt ze juist wel heel sexy en aantrekkelijk. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met de manier waarop iemand terwijl ook andere lichaamstaal een verlangen bij iemand anders kan losmaken.

Uiteraard gaat het hierbij enkel om positieve aspecten: een charmante glimlach, expressieve ogen, en andere gezichtsuitdrukkingen worden allemaal geassocieerd met dynamische aantrekkelijkheid.

2. De omstandigheden doen er toe

Onderzoek in de sociale psychologie leert ons dat de exacte omstandigheden waarin iemand zich bevindt er ook toe doen bij het beoordelen van iemands aantrekkelijkheid.

Allereerst voelen we ons aangetrokken tot mensen die ons leuk vinden en we hebben de neiging om genegenheid te beantwoorden. Door samen te genieten van een mooi, bijzonder moment, groeit ook de onderlinge toenadering. Dat kan een mooie zonsondergang zijn, maar ook een moment van angst of opwinding die samen met iemand gedeeld wordt.

Als het heel spannend wordt, gaat ons hart sneller kloppen en is de kans dat de vonk overslaat ook meteen een stuk groter. Neem iemand maar eens een keer mee voor een bungeejump, zouden we bijna willen zeggen.

3. Statische aantrekkelijkheid

Met statische aantrekkelijkheid ben je in principe geboren, we hebben het hier over de vorm van je gezicht en je fysieke kenmerken bijvoorbeeld. Uiteraard kan het fysieke uiterlijk worden veranderd door veroudering, verwonding, plastische chirurgie, of zelfs sportieve activiteiten. Maar in principe word je geboren met een bepaald gezicht en dat kan uiteraard in je voordeel werken. Dat neemt niet weg dat er ook aan gewerkt kan worden.

4. Zelfpresentatie

Hoe je aan je statische aantrekkelijk kunt veranderd? Door zelfpresentatie. Dit zijn namelijk weer alle dingen die je aan je uiterlijk kan doen waardoor je fysiek aantrekkelijker wordt: denk aan je persoonlijke verzorging, make-up, kapsel, en kledingstijl. Dat doet iedereen toch automatisch al? Nou, nee. Dit is namelijk een element die veel minder vanzelfsprekend is dan je zou denken.

Want hoe vaak zie je niet iemand waarvan je denkt dat hij of zij er veel beter uit zou zien als die even naar de kapper of sportschool zou gaan? Net als dat een andere shirt en andere schoenen ook een wereld van verschil maken. Een make-over kan daarbij iemands aantrekkelijkheid compleet veranderen, maar belangrijk is uiteraard wel dat je je daar prettig bij moet voelen.

sexy vrouw

7 manieren om je sexappeal een boost te geven

Als we het hebben over sexappeal, dan hebben we het eigenlijk over iemands totaalpakket. Vaak gaat het om een combinatie van elementen die iemands voorkomen kunnen maken of breken: de total package, zoals ook weleens wordt gezegd. Dit zijn 7 manieren om je sexappeal een boost te geven:

1. Verzorg je zelf

De fysieke verschijning is slechts een klein gedeelte van het totaalplaatje. Maar dat neemt niet weg dat het gewoonweg belangrijk is om op je gewicht te letten, net als op je persoonlijke hygiëne en je kledingkeuze. Douch je niet al te vaak en is je natuurlijke lichaamsgeur ook al niet heel prettig? Dan kun je er beter aan gaan denken om gewoon elke dag te douchen en daarbij ook vooral een lekkere douchegel te gebruiken.

Kun je je de laatste keer bij de kapper niet meer herinneren? Dan moet je er maar eens een gewoonte van maken om elke x-aantal weken je haar te laten knippen. En zo kunnen we wel even doorgaan. Je snapt het punt in ieder geval: wees geen knep, maar verzorg jezelf.

2. Verlicht je geest

De gezondheid van je geest heeft in dit geval weinig te maken met je intelligentie, maar neigt meer naar de gemoedstoestand. Zit je lekker in je vel? Dan straal je dat ook uit en word je meteen een stuk aantrekkelijker dan wanneer jij tijdens de zoveelste dip chagrijnig voor je uit zit te turen.

Motiveer jezelf om positieve dingen te doen en onthoud je zoveel mogelijk van alle negatieve invloeden. Heb jij een paar louche vrienden? Beperk dan het contact met ze en richt je op een interessant boek. Ga ook eens naar het massagesalon om tot rust te komen en luister naar opbeurende muziek.

Ga vooral het gesprek aan met inspirerende mensen en pak die hobby weer op die je al veel te lang hebt laten liggen. Verruim je geest, voel je vrij, en je zult zien wat voor positieve impact dit heeft op je zelfpresentatie.

3. Ga voor een gezonde levensstijl

Gezondheid is geen vanzelfsprekendheid, dat beseffen we. Toch zullen de meeste mensen zich wel gezonder kunnen ‘maken’ door simpelweg een gezondere levensstijl aan te houden. Drink jij te vaak alcohol? Probeer het gebruik dan te minderen. Steek jij te vaak een sigaret op? Doe dan hetzelfde. En eet jij te vaak fast food? Zorg dan voor een nieuw dieet. Door bewust te worden van een gezonde levensstijl zul jij jezelf ook op emotioneel vlak beïnvloeden.

Hoe fijn is het niet dat je die paar vervelende kilo’s kwijt bent geraakt, omdat je het alcoholgebruik en de fastfood hebt verminderd? Je zit prettiger in je vel en dat zorgt voor veel meer mentale en fysieke aantrekkingskracht. Zorg ervoor dat je genoeg reden hebt om jezelf aantrekkelijk te vinden en dan gaan andere mensen dat ook wel inzien.

4. Zet in op subtiele aanrakingen

Een van de vele subtiele tekenen van sexappeal, die veel verder gaat dan fysieke eigenschappen, is die van aanraking. Van een zachte handbeweging tot het overtuigend plaatsen van je hand om iemands middel: aanrakingen zorgen ervoor dat mensen nader tot elkaar komen. Nu willen we je geen #MeToo-verhalen aanpraten natuurlijk, dus doe het wel wanneer je echt het gevoel hebt dat je voldoende intimiteit met iemand hebt om diegene aan te raken. Merk je dat de aanraking niet zo wordt gewaardeerd? Onthoud je dan van verdere aanrakingen en respecteer de wil van de ander.

6. De look van lust

Oogcontact kan ook een enorme prikkeling vormen. Een enkele blik of het onderhouden van sterk oogcontact kan allerlei fysieke onvolkomenheden namelijk goed compenseren. Uiteraard geldt dit ook met name voor de mensen die zich er prettig bij voelen om iemand intens aan te kijken en moet het ook geen bizarre taferelen opleveren, maar als jij de look van lust hebt: zet ‘m dan in. Een beetje zoals Ben Stiller in Zoolander, maar net iets anders.

7. Zelfvertrouwen is de sleutel

Van het leiden van een gesprek tot het initiatief nemen tijdens een bergwandeling; de man die de boel onder controle heeft, zal altijd de juiste soort aandacht afdwingen. Dit is meteen een tip die iets meer naar mannen neigt dan naar vrouwen, maar dat neemt niet weg dat we het hier ook over zelfvertrouwen hebben — wat uiteraard weer een rol speelt bij zowel mannen als vrouwen.

Zelfvertrouwen kan je sexappeal namelijk vertienvoudigen, om het maar figuurlijk uit te drukken. Als je een wonderschoon lichaam hebt die anderen met een 10 zouden beoordelen, dan heb je geluk. Maar een geweldig lichaam is niet genoeg om sexappeal uit te stralen. Uiteindelijk gaat het ook om het zelfvertrouwen.

Een opvallend kenmerk van de meest aantrekkelijke mensen is dat ze barsten van het zelfvertrouwen. Ze voelen zich op hun gemak in allerlei sociale interacties, werksituaties en zelfs in de slaapkamer. Ben jij zelfverzekerd? Dan beschik je in ieder geval over een gezonde portie sexappeal.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

7 kenmerken van een gezond seksleven

Hoe zou je jouw seksleven beoordelen op een schaal van 1 tot 10? De kans is groot dat het …