De aantrekkingskracht van zelfvertrouwen: dit zegt de wetenschap

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Seksuele aantrekkingskracht is complex. We weten dat het niet alleen is gebaseerd op je persoonlijkheid of uiterlijk, maar ook op een aantal ontastbare en onzichtbare factoren. Er zijn zelfs een aantal krachten aan het werk die nog onbekend zijn voor onderzoekers. Met andere woorden: we denken dat we weten waarom iemand onze aandacht trekt, maar eigenlijk weten we het niet echt. Of misschien een beetje.

Uit onderzoek blijkt dat we ons meestal aangetrokken voelen tot mensen die jong zijn, vruchtbaar en mensen met symmetrische gezichten. Maar deze onderzoeken tonen ook aan dat veel van deze aantrekkingskracht wordt bepaald door wat je ruikt en ziet. We weten ook dat als iemand zich tot ons aangetrokken voelt, dat ervoor zorgt dat wij ons meer aangetrokken voelt tot de ander. En om het geheel nog gecompliceerder te maken: we weten ook dat iedereen een eigen persoonlijke voorkeur heeft.

Er zijn echter eigenschappen die bijna alle mensen aantrekkelijk vinden, hoe persoonlijk aantrekkingskracht ook is. En volgens onderzoek is er één eigenschap die mannen nog aantrekkelijker maakt: zelfvertrouwen. Het tonen van zelfvertrouwen is het beste wat je als man kunt doen in een sociale setting. Althans, als je indruk wilt maken op anderen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Waarom dat zo is?

Een reden die genoemd wordt in onderzoeken, is dat de eigenschappen die mensen graag zien in een partner moeilijk waar te nemen zijn tijdens een eerste ontmoeting. Denk bijvoorbeeld aan betrouwbaarheid, ambitie, sociale status en eerlijkheid. Omdat één ontmoeting niet genoeg is om dat alles te ontcijferen, vertrouwen we erop dat diegene zelf wel weet wat hij of zij waard is. En daarbij gaan we ervan uit dat hun zelfvertrouwen – of een gebrek eraan – hun werkelijke waarde als partner weerspiegelt.

Hoe duidelijker zelfvertrouwen, hoe aantrekkelijker

In een recente studie uit 2020, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Personality, ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat zelfvertrouwen tonen in een sociale setting je aantrekkelijker maakt. Hoe duidelijker het voor je gesprekspartner is dat je zelfvertrouwen hebt, hoe aantrekkelijker je bent voor je gesprekspartner.

In het onderzoek mochten 235 mannen – die een hoge of normale mate van zelfvertrouwen hadden – deelnemen aan een speeddating videogesprek met hetzelfde aantal vrouwen. Een deel van de mannen met een normale mate van zelfvertrouwen kreeg vooraf video-instructies om meer zelfvertrouwen te tonen. De vrouwen mochten vervolgens de aantrekkelijkheid van de mannen beoordelen.

Uit de resultaten bleek dat de mannen die van nature veel zelfvertrouwen hadden, of die via video-tutorials waren getraind om meer zelfvertrouwen te kunnen tonen, door hun gesprekspartners als aantrekkelijker werden beoordeeld. Ze waren ‘romantisch wenselijker en meer het contact waard’, zo zeggen de onderzoekers. En de vrouwelijke gesprekspartners zagen hun ook als iemand met een hogere status en dominantie.

‘Zelfvertrouwen is sexy’

Het is niet het enige onderzoek naar zelfvertrouwen en aantrekkingskracht die het verband bevestigd. De volkswijsheid achter ‘zelfvertrouwen is sexy’ is dus gebaseerd op de waarheid. Verschillende onderzoeken ondersteunen dat zelfvertrouwen een aantrekkelijke eigenschap is. Het maakt mannen gewilder als een romantische partner.

Zelfvertrouwen is bovendien niet alleen een aantrekkelijke eigenschap die sommige mannen hebben. Het is ook een gewenste eigenschap die vrouwen graag in een potentiële partner zien.. Een studie uit 2002, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of the International Association for Relationship Research, toonde dit aan. Volgens het onderzoek is zelfvertrouwen een zeer aantrekkelijke eigenschap voor vrouwen die een man zoeken.

Om terug te komen op waarom zelfvertrouwen zo aantrekkelijk is. Het lijkt erop dat mannen met zelfvertrouwen veel meer opvallen dan mannen die dat niet hebben – iets dat we allemaal herkennen uit sociale situaties. Ze zijn onderscheidend en hebben vaak een uitstraling waardoor je ze beter wilt leren kennen. Want dat zelfvertrouwen moet toch ergens vandaan komen? Zelfvertrouwen bij mannen intrigeert vrouwen, omdat ze willen ontdekken wat het is dat hen zoveel vertrouwen geeft.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie