7 manieren om je zelfvertrouwen te verbeteren voor een date

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Als je zelfvertrouwen hebt, dan geloof je in jezelf, in je capaciteit en sta je positief in het leven. Je bent tevreden met wie je bent en hebt succes in de dingen die je doet: in je werkleven, maar ook in de datingwereld. Je zult een beetje zelfvertrouwen moeten hebben om te beginnen met daten en daarnaast is het hebben van zelfvertrouwen vaak ook nog eens extra aantrekkelijk.

Ben je van nature niet zo zelfverzekerd, maar zou je dit wel graag willen worden? We geven je een aantal manieren om het vertrouwen in jezelf te verbeteren.

Wat is zelfvertrouwen precies?

Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Als je zelfvertrouwen hebt, dan weet je vaak wat je wilt, durf je op te komen voor jezelf en ga je problemen niet uit de weg. Je kent je eigen krachten en bent ook niet bang om deze te laten zien. Je hebt vertrouwen in wie je bent, wat je doet, kan en wat je wilt in het leven.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Door zelfvertrouwen uit te stralen, laat je aan anderen merken wie je bent en wat je allemaal kunt. Dit maakt het leven leuker en op verschillende fronten ook gemakkelijker. Zo kan het onder andere helpen bij daten, maar op welke manier precies?

Hoe helpt het met daten?

Om te daten is een stukje zelfvertrouwen nodig. Je zult initiatief moeten tonen, contact leggen met mensen en je kwetsbaar op moeten stellen. Gelukkig wordt het met online daten een stuk gemakkelijker gemaakt, maar alsnog moet je jezelf op een manier presenteren waar een tikkeltje zelfvertrouwen voor nodig is.

Het voordeel van van nu is wel dat je een stuk minder zelfvertrouwen nodig hebt om iemand een berichtje te sturen, dan om in de bar op iemand af te stappen. Het is minder erg als je wordt afgewezen, een virtueel blauwtje loopt, en je kunt het gemakkelijk vanuit thuis doen. Vooral voor mensen met minder zelfvertrouwen is het een perfecte manier om te beginnen met daten.

Maar als je na wat gechat toch eens wilt afspreken, dan heb je wel wat zelfvertrouwen nodig om deze stap te zetten. Als je namelijk meer zelfvertrouwen hebt, dan zul je minder gestrest zijn voor de date. Daarnaast wordt zelfverzekerdheid ook gezien als een aantrekkelijke eigenschap. Het geeft het beeld dat je tevreden bent met jezelf en succes hebt met daten.

afwijzing accepteren

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

7 manieren om je zelfvertrouwen te verbeteren

Als je van jezelf weet dat je op dit moment niet zo zelfverzekerd bent en het daardoor lastig vindt om te gaan daten, dan is het tijd om daar iets aan te doen. Je kunt zelfvertrouwen op verschillende manieren verbeteren, opbouwen en eigen maken. Het zijn zowel verbale als non-verbale acties en deze zorgen ervoor dat je een stuk zelfverzekerder overkomt en bént tijdens het daten. Dit zijn 7 manieren om je zelfvertrouwen voor een date te verbeteren.

1. Kleed jezelf goed

Als je je goed voelt over hoe je er uit ziet, zul je snel meer zelfvertrouwen krijgen. Je voelt je goed en weet dat je er goed uitziet. Dit zorgt ervoor dat je een stuk zekerder over jezelf bent dan als je kleding aanhebt die je zelf niet helemaal leuk vindt. Dit betekent natuurlijk niet dat je gelijk heel veel geld aan kleding moet gaan uitgeven, maar investeer alleen in kleding die je écht leuk vindt en waar je je goed in voelt.

2. Werk aan je houding

Je houding is van groot belang als het gaat om zelfvertrouwen. Als je vaak met een gebogen rug en hangende schouders loopt, dan kom je snel onzeker over. Het lijkt alsof je niet trots bent op wat je doet en jezelf niet belangrijk vindt. Zorg er daarom voor dat je zelfvertrouwen uitstraalt. Loop rechtop met je schouders naar achter, hoofd omhoog en de borst vooruit. Door een open houding aan te nemen maak je niet alleen op anderen een positieve indruk, maar voel je zelf ook dat je zelfvertrouwen toeneemt.

3. Kies een mantra

Als je vaak tegen jezelf zegt dat je van jezelf houdt, dan ga je dit op den duur ook geloven. Een mantra kan je daarbij helpen: een reeks woorden die een magisch effect hebben op je zelfvertrouwen. Om je zelfvertrouwen te laten groeien, heb je zelfliefde nodig. Dit gaat alleen lukken als je er werk in stopt. Er zijn een aantal makkelijke manieren om de liefde voor jezelf te vergroten.

Kies een bepaald moment op de dag, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen, waarop je een mantra herhaalt in je hoofd. Zeg tegen jezelf in de spiegel ‘Ik hou van mezelf’. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe meer je onderbewuste het gaat overnemen als een overtuiging. Je zelfliefde én je zelfvertrouwen zullen hierdoor toenemen.

4. Laat assertiviteit zien

Ben jij tijdens vergaderingen altijd degene die stil is omdat je weinig zelfvertrouwen hebt? Durf je niet snel je mening te uiten, omdat je bang bent dat mensen je zullen veroordelen? Laat deze angst gaan en laat van je horen. Door vaker assertiviteit te tonen, zul je langzaam maar zeker je zelfvertrouwen verhogen. Ook tijdens dating kun je deze assertiviteit laten zien.

Door assertiviteit te tonen kun je gemakkelijker praten over je hobby’s, interesses en diepgaande onderwerpen. Deze kwaliteiten maken het een stuk makkelijker om een goed gesprek te voeren op een date.

oogcontact

5. De kracht van oogcontact

Oogcontact is een belangrijk onderdeel van zelfverzekerdheid. Als je oogcontact met iemand houdt, is dit een teken van zelfvertrouwen. Misschien loop je normaal met je hoofd naar beneden en kijk je niemand direct aan. Dit zorgt voor een erg gesloten en onzekere uitstraling en zal je niet helpen tijdens het daten. Als je iemand aankijkt, dan laat je zien dat je zelfvertrouwen hebt en kom je ook wat meer geïnteresseerd over.

6. Non-verbale signalen: je glimlach en handen

Naast dat je met je houding en je oogcontact kunt laten zien dat je zelfvertrouwen hebt, kun je ook een goede eerste indruk achterlaten door vriendelijk te glimlachen. Door te lachen zul je er namelijk voor zorgen dat anderen zich sneller op hun gemak voelen en zal het gesprek tijdens een date soepeler lopen.

Daarnaast zijn je handen ook van groot belang voor je lichaamstaal. Als je je handen in je broekzak houdt of gekruist over je borst, dan zul je sneller onzeker overkomen. Als je juist een open houding aanneemt en je handen laat zien, zul je meer zelfvertrouwen uitstralen en opbouwen.

Deze non-verbale signalen zorgen er tevens niet alleen voor dat je naar anderen toe zelfverzekerd overkomt, maar ook dat je dit zelf gaat voelen. Een zelfverzekerde houding zorgt ervoor dat je jezelf ook beter en sterker voelt.

7. Oefening baart kunst

Je kunt niet van jezelf verwachten dat je van de ene op de andere dag opeens een stuk meer zelfvertrouwen hebt. Het is een langdurend proces dat tijd nodig heeft en waarvoor je zult moeten oefenen. Als je niet op dates gaat, geen initiatief toont en niet op je non-verbale signalen let, dan zul je niet snel het felbegeerde zelfvertrouwen opbouwen. Het is dus van belang dat je het oefent.

Ga eens voor de spiegel staan en oefen je zelfverzekerde houding. Vertel jezelf over je passies of oefen het eens met goede vrienden of familie. Bij mensen waarbij je je vertrouwd voelt kun je makkelijker op je houding en manier van praten letten. Hoe vaker je het oefent, hoe makkelijker het je afgaat. Je kunt het steeds beter, bouwt zelfvertrouwen op en uiteindelijk straal je dit ook uit naar anderen toe.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie