Date afzeggen? Dit is hoe je een date annuleert

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Na een lange werkweek plof je neer op de bank. Eindelijk weekend, denk je. Op hetzelfde moment als die gedachte door je hoofd schiet, krijg je een bericht van je match. Of vanavond nog doorgaat, want je match heeft de hele dag nog niets van je gehoord. Je voelt je enorm rot, omdat je helemaal geen zin hebt om de date bij te wonen. Je wilt de date liever annuleren, maar tegelijkertijd weet je niet hoe je dat moet aanpakken.

Je spreidt de stapel kleding uit die je al had uitgezocht voor vanavond, maar eigenlijk voel je je al ongemakkelijk bij de gedachte om erheen te gaan. Dus, terwijl je de stapel kleding weer teruglegt, twijfel je over wat je moet doen. Je hebt absoluut geen zin in de date. Wat nu?

Hoe zeg je een date af?

Een date afzeggen kan stressvol en eng zijn. Degene met wie je zou gaan daten heeft zich erop voorbereid en er misschien al de hele week naar uitgekeken. En dan kom jij met het teleurstellende bericht dat het niet kan doorgaan. Hoe moeilijk het ook is, het hoort soms bij het (date)leven. We vertellen je hoe je op een beleefde en respectvolle manier een date kunt annuleren, wat je moet zeggen en hoe je ermee om moet gaan.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Wees eerlijk over de reden

Zeg je eerlijk dat je een avondje Netflix prefereert boven een leuke date? Zeg je dat je je interesse gedurende de week hebt verloren? Of verzin je iets anders dat niets met de werkelijkheid te maken heeft? Als het gaat om het daadwerkelijk uitspreken van de afzegging, wees dan eerlijk over de reden en bied je excuses aan. Wees hierbij heel duidelijk, maar ook beleefd en respectvol in wat je vertelt.

Ook is het belangrijk om niet alleen naar jezelf te denken. Verontschuldig je voor de last die jouw annulering met zich meebrengt voor de ander. Op deze manier is het voor hem of haar misschien makkelijker om begrip te tonen voor jouw situatie. Laat je match weten dat je nog steeds wilt ontmoeten, alleen niet vanavond. Bevestig daarbij vooral dat het annuleren van deze ene date geen weerspiegeling is van hoe je over hem of haar denkt.

 • “Het spijt me ontzettend, maar ik moet onze date annuleren.”
 • “Ik heb helaas slecht nieuws, ik moet onze afspraak afzeggen.”
 • “Hey, er is iets onverwachts opgekomen en ik moet onze afspraak verzetten.”
 • “Ik ben zo teleurgesteld. Onze date kan niet doorgaan.”
 • “Ik hoop dat je het begrijpt, maar ik moet onze date uitstellen.”
 • “Het spijt me, maar ik kan niet aanwezig zijn op onze date vanavond.”
 • “Er is iets tussen gekomen en ik moet onze afspraak verplaatsen.”

2. Verplaats de date naar een ander moment

Wil je nog steeds een date met deze persoon, alleen niet nu? Bied dan een alternatief aan voor een toekomstige date. Dit geeft direct aan dat je oprecht interesse hebt, maar dat het alleen nu niet goed uitkomt. Zeg dat je het héél jammer vindt dat de date niet kan doorgaan en stel een ander moment voor.

3. Vertel het ruim op tijd

Stap je ’s morgens met je verkeerde been uit bed en verwacht je niet dat het gedurende de dag beter wordt? Laat het zo vroeg mogelijk weten dat je de date wilt afzeggen. Het is nooit goed om een date vijf minuten van tevoren af te zeggen. Als je het doet, doe het dan ruim voor de tijd.

Timing is alles. Probeer het zo snel mogelijk te laten weten, zodat de ander zich niet hoeft voor te bereiden. Gebruik duidelijke zinnen om aan te geven dat jullie date niet kan doorgaan en dat je de afspraak wilt annuleren.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Zeg vooraf dat je druk bent

Als je tijdens de planning van de date al weet dat je misschien te moe of druk gaat zijn, zeg het dan meteen. Dit verlaagt de verwachtingen van de ander. Zeg dat je het druk hebt en niet helemaal zeker weet of je de date kunt laten doorgaan. Deadlines, overwerken en andere verplichtingen: zodra je dit vooraf aangeeft, komt een afzegging niet helemaal onverwacht.

5. Wees eerlijk als je het niet voelt

Het kan gebeuren dat je vanaf het moment dat de date in de agenda staat steeds meer je interesse verliest. In plaats van dat de anticipatie om elkaar te zien groeit, neemt de interesse om af te spreken af. Soms loopt het allemaal anders dan verwacht en dan is het mogelijk dat je het niet meer ‘voelt’. Als je dit ervaart, wees dan eerlijk.

 • “Ik wil je laten weten dat ik ben gaan twijfelen of het wat gaat worden. Daarom denk ik dat we onze date niet door moeten laten gaan.”
 • “Ik ben de afgelopen dagen tot de conclusie gekomen dat we niet het juiste koppel zijn en ik daarom zeg ik onze date af.”
 • “Ik ben bang dat ik hierbij graag wil laten. Onze date kan helaas niet doorgaan.”
 • “Ik denk dat we beter af zijn om onze afspraak af te blazen.”
 • “Ik hoop dat je het begrijpt, maar ik denk dat we onze date niet door moeten laten gaan.”

Een date afzeggen is voor niemand leuk. Vooral niet als de ander er al dagen naar uitkijkt. Het kan zijn dat je onverwacht ziek bent of iets dringends te doen hebt, waardoor het lastig kan zijn om op de afspraak te verschijnen. Als je open en eerlijk bent, dan is het echter geen probleem om een date te annuleren. Een date afzeggen is nooit leuk, maar soms is er gewoon geen andere optie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie