16 tekenen dat je (nog) niet klaar bent voor nieuwe relatie

Michael Slender
Door Michael Slender
14 minuten leestijd

Stel je je leven eens voor alsof het een Disney-film is waarin alles betoverend en perfect is. Je blind date komt binnen en, bam, het is alsof een engel rechtstreeks uit de hemel is neergedaald. Meteen voel je die onbeschrijfelijke klik. Jullie ogen ontmoeten elkaar en als het écht bestaat, dan is dit liefde op het eerste gezicht. Een kus volgt, jullie worden een koppel en leven nog lang en gelukkig. Einde sprookje, toch?

Maar laten we eerlijk zijn, jij en ik weten dat het leven geen Disney-film is. Als iemand je een happily ever after belooft, neem het dan maar met korreltje zout. Want een goede, solide relatie is net als die limited edition sneakers – iedereen wil ‘m, maar slechts enkelen krijgen ‘m. En als je die dan hebt, is de kans nog steeds aanzienlijk dat je ‘m op een dag moet inruilen. Of dat nu na zes maanden is, vier jaren of na een decennium: een relatie kan soms bitter eindigen.

Nog niet klaar voor een relatie?

Nu zit je daar, met je gebroken hart, luisterend naar droevige ballads en jezelf opbeurend met ijs en comfortfood. Jij dacht dat je die emotionele rollercoaster had overwonnen. Je hebt jezelf laten meeslepen in een wereld van passie en plotseling is die wereld een eenzame plek geworden. Liefde was je beste vriend en nu is het liefdesverdriet dat je gezelschap houdt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoewel je misschien denkt dat je weer de liefdesarena kunt betreden, is het goed om eerst even een pas op de plaats te maken. Diep van binnen kun je nog steeds de echo van je vorige relatie horen, een vervelende melodie die af en toe boven komt drijven. En dat is oké. Het is heel normaal om niet meteen klaar te zijn voor het volgende hoofdstuk. Liefdesverdriet is wat dat betreft als die irritante pop-up in je browser – je klikt het weg, maar soms komt het weer terug. En vaak komt het terug op de momenten waarop je dacht dat je er klaar mee was.

Je denkt dus misschien dat je weer klaar bent om je hart opnieuw uit te lenen. Maar is dat wel zo? Ben je echt over je ex heen of is dit slechts een reboundfase? Het is tijd om jezelf deze lastige vragen te stellen voordat je weer naar rechts swipet. Want als jij niet klaar bent, kun je je nieuwe liefde ook niet het beste van jezelf geven.

16 tekenen dat je er niet klaar voor bent

Een relatie willen en er klaar voor zijn, dat zijn twee compleet verschillende dingen. Stel je voor dat je een huisdier wilt, bijvoorbeeld een hond. Je droomt van die lange wandelingen en knuffelsessies op de bank. Maar ben je bereid om die hond uit te laten in de regen en de poep op te ruimen? Een relatie is ook zo: het klinkt super, maar ben je bereid om de lastige stukken aan te pakken? Je wilt wel, maar ben je er echt klaar voor? Dit zijn zestien signalen die keihard roepen: ‘Nee joh, nu even niet’.

1. Je voelt er eigenlijk niets voor

Tuurlijk, het lijkt simpel, maar je innerlijke kompas kan je beste vriend zijn. Voel je niks voor het serieuze gedoe dat een relatie met zich meebrengt? Een relatie is niet alleen maar zoenen onder de sterrenhemel, het is ook je partner bijstaan als deze een rotdag heeft. Als dat je nu al vermoeit, sla dit hoofdstuk dan nog maar even over.

2. Je praat nog veel over je ex

Eerste stap naar een nieuwe start: erkennen dat je oude relatie verleden tijd is. Als je meer praat over je ex dan over die leuke nieuwe serie op Netflix, dan moet je nog even aan jezelf sleutelen. Of je kunt je vorige leven niet loslaten, of je zit nog vast aan je ex. Hoe dan ook, werk eerst aan je eigen ‘ex-issues’ voordat je een nieuwe liefde in je leven toelaat.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Je vergelijkt iedereen met je ex

Bingo! Je doet het weer, hè? Je vergelijkt elke nieuwe persoon met je ex alsof je in een oneindige zoektocht naar de ultieme vergelijkende studie zit. Maar dit moet je weten: geen twee mensen zijn hetzelfde. Door dit te doen, blokkeer je de kans om iemand werkelijk te leren kennen. Dus in plaats van het ex-etiket op iemand te plakken, laat iedereen zichzelf zijn.

4. Je houdt vast aan oude wrok

Het verleden is als een oude film die je steeds weer afspeelt? Wat als we je zouden vertellen dat het je nu blokkeert? Als je in een nieuwe relatie nog steeds oude wrok en issues meesleept, is het alsof je met één voet in het verleden blijft. Maak die emotionele kamer leeg voordat je iemand anders binnenlaat.

5. Je bent niet blij met jezelf

Is jezelf in de spiegel aankijken een uitdaging? Hoe kun je een ander gelukkig maken als je zelf niet eens tevreden bent? Als je niet lekker in je vel zit, wordt een nieuwe relatie een emotioneel mijnenveld. Ook hier geldt: werk eerst aan jezelf voordat je het leven van een ander binnentreedt. En geloof ons, dat daten komt later wel. Niemand zit te wachten op een relatie met iemand die zichzelf niet eens kan uitstaan.

6. Je hebt een ‘vluchtreactie’ bij kleine conflicten

Zodra het lastig wordt, ben je al onderweg naar de uitgang? Kleine conflicten zijn normaal in elke relatie. Maar als je instinct je vertelt om weg te rennen bij het minste teken van onenigheid, dan is het tijd om je emotionele bagage uit te pakken. Het is niet een race, het is een marathon – geduld en begrip zijn nodig.

7. Je hebt andere prioriteiten

Carrière maken, afstuderen of trainen voor die marathon; soms is er gewoon geen ruimte voor ‘de liefde’. Of misschien leef je wel zo in het moment dat je vergeet dat er nog andere dingen zijn. Oftewel: als je agenda nu al uit zijn voegen barst, waarom zou je dan een relatie willen starten?

8. Je voelt je ongemakkelijk bij emotionele intimiteit

Emotionele wat? Als die woorden als Chinees voor je klinken, of als ze je de rillingen geven, dan zegt dat veel. Emotionele intimiteit is de kern van elke gezonde relatie. Als je niet het vermogen hebt om jezelf open te stellen en kwetsbaar te zijn, ben je er nog niet klaar voor.

9. Je hebt moeite met commitment

Er is niets mis met vrijheid, maar als de gedachte aan toewijding je meer angst aanjaagt dan een horrorfilm, dan is het tijd om bij jezelf te rade te gaan. Commitment betekent niet het einde van je vrijheid, maar juist het begin van een diepere soort samenwerking. Als die stap te groot voelt, ben je er wellicht nog niet klaar voor.

10. Je hebt persoonlijke problemen

Heb je net een moeilijke periode achter de rug? Dan is dit misschien niet het beste moment om je in een nieuwe relatie te storten. Eenzaamheid is geen goede reden om de deuren wagenwijd open te gooien voor een nieuwe partner. Los eerst je eigen sores op. Niemand zit te wachten op een relatie vol drama en problemen die je zelf mee hebt genomen.

11. Je bent emotioneel niet beschikbaar

Heb je net een relatie achter de rug? Dan is de kans groot dat je emotioneel nog in de kreukels ligt. Die emotionele muur die je hebt opgebouwd, is misschien wel je beste vriend nu. Geef jezelf de tijd om te helen voordat je je opnieuw op de datingscene stort.

12. Je wilt je niet aanpassen of compromissen sluiten

Doe wat ik zeg of scheer je weg? Als deze gedachte regelmatig door je hoofd speelt, dan is een relatie op dit moment wellicht niet jouw beste situatie. In relaties moet je kunnen buigen zonder te breken en dat betekent compromissen sluiten. Als je vasthoudt aan jouw manier van doen zonder ruimte voor de ander, dan houdt het al snel op.

13. Je bent te onafhankelijk

Heb je geen zin om de hele dag berichtjes te sturen over waar je bent en wat je aan het doen bent? Voor jou voelt een relatie als een inperking van je vrijheid. Als de gedachte aan inchecken bij je partner je al benauwt, dan kun je liefde beter nog even in de wacht zetten. Onafhankelijk zijn is geweldig, maar als je het tot een punt brengt waarop je denkt niemand nodig te hebben, sla je de plank mis. Als je jezelf zo hebt ingemetseld dat niemand erbij kan, is er werk aan de winkel.

14. Je stelt hoge, onrealistische eisen aan een potentiële partner

Droom je van een prins(es) op het witte paard, maar vergeet je dat iedereen menselijk is? Hoog mikken is prima, maar als je verlanglijstje meer wegheeft van een sprookjesboek, moet je misschien je verwachtingen bijstellen. Niemand is perfect, en als je dat verwacht, dan wacht je een eenzame rit.

15. Je hebt nog niet veel ervaring

Voel je dat je nog niet helemaal weet wat je zoekt in een relatie? Misschien ben je bang om later spijt te krijgen van gemiste kansen. Die FOMO kan je relatie serieus in de weg staan. Neem de tijd om verschillende mensen te ontmoeten en te ontdekken wat je echt wilt voordat je je aan iemand bindt.

16. Je geniet te veel van de aandacht van meerdere mensen

Wie houdt er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan? Maar in een relatie wordt er niet geklapt voor jouw solo-optreden. Een relatie is een duet waarin jullie beiden de ster zijn. Als je constant verlangt naar de adoratie van anderen en een kick krijgt van je ‘fans’, dan zal een relatie nooit slagen. En het is geen gezonde basis voor een relatie waarin wederzijdse liefde en respect de hoofdrol moeten spelen.

Wat er in je verleden heeft plaatsgevonden, kan de reden zijn dat je op dit moment nog niet klaar bent voor een nieuwe relatie. Natuurlijk, uit het verleden plukken we wijsheid, maar soms zitten we nog midden in de les. Of je nu nog worstelt met oude wonden, persoonlijke issues hebt, of druk bent met andere toffe dingen, er zijn genoeg redenen om op de liefdesrem te trappen.

Laten we duidelijk zijn, dit is geen levenslange veroordeling tot eenzaamheid. Je niet klaar voelen voor een relatie is een momentopname, zoals een selfie die je niet per se hoeft te posten. Dus als je door deze lijst bent gegaan en een paar ‘o ja, dat ben ik’ momenten had, maak je dan geen zorgen. Erkennen van waar je nu staat is de eerste stap om er uiteindelijk een gezondere draai aan te geven.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie