FOMO: de Fear of Missing Out in dating en relaties

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

FOMO; iedereen weet hoe dit voelt en het is er altijd geweest. Als je nog niet weet wat het is, FOMO is de “fear of missing out”. Het is een dwangmatige angst dat je iets gaat missen. Dit kan een bepaalde gebeurtenis zijn, zoals een populair festival in de zomermaanden, of een ervaring die je voor je gevoel niet mag missen.1 Gevoed door berichten op social media maakt iedereen dit mee, niet alleen singles. De wens om iets te ervaren is groter dan tevreden zijn met wat je hebt of al gedaan hebt. Wat betekent FOMO nu voor dating en relaties?

Dit is FOMO

FOMO wordt vooral geassocieerd met het checken van je Facebook of Instagram tijdlijn op de maandagmorgen. Terwijl je scrolt door de feed met berichten besef je dat iedereen een veel leuker weekend dan jou heeft gehad. Foto’s van groepen die de beste tijd van hun leven hebben zorgen ervoor dat je het gevoel hebt dat je erbij wilde zijn.2 Het beperkt zich echter niet alleen tot social media.

Als het gehele kantoor een dagje weg gaat om het 10-jarig bestaan te vieren, en jij blijft achter enige achter om de telefoon op te nemen, dan maak je het ook mee. Of als je trouwt met je eerste liefde en altijd blijft afvragen hoe seks met een ander zou zijn. FOMO doet zich dus ook in relaties en dating voor. Wie single is en actief op een dating app maakt het mee.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

FOMO en dating

Je veegt al weken naar rechts en links op zoek naar die ene match die je leven gaat veranderen. Terwijl je de moed bijna opgeeft komt dan eindelijk die ene kandidaat voorbij die aan je strenge eisen en wensen voldoet. Je brengt veel tijd samen door en hebt het gevoel dat je ‘die ene’ hebt ontmoet; maar iets houdt je tegen. Het is een gevoel dat je niet kunt verklaren. Je mist je single leven en daten.

Hoewel je te maken hebt gehad met onbeantwoorde berichten, talloze teleurstellingen en “hit and run” ontmoetingen met singles die alleen seks willen begint het toch weer te knagen.

Je hebt iemand ontmoet die bij je wil zijn en gek op je is maar aan de andere kant realiseer je je dat je veel gaat missen. Je nieuwe relatie betekent immers niet alleen een “nog lang en gelukkig” leven maar ook het einde van de afwisselende partners. Het resultaat van dit besef is dat je je nieuwe relatie saboteert vanwege FOMO; de angst om iets te missen.

“The next big thing”

Social media hebben het concept van FOMO bekend gemaakt maar mogelijk ook verergerd. Het idee dat je je nieuwsfeed consequent moet controleren om er zeker van te zijn dat je niets misloopt, kan zich verspreiden naar andere apps die onderdeel zijn van je leven. Zo kun je op Tinder de boot afhouden om af te spreken omdat je obsessief bezig bent met het missen van een andere kandidaat die misschien net iets ‘beter’ is. In technologiekringen wordt er veelvuldig gesproken over “the next big thing”.

Of het nu buigbare smartphones zijn, virtual reality of kunstmatige intelligentie (AI), er is altijd iets nieuws én beters. Wie last heeft van FOMO, is op de dating apps continu op zoek naar de “the next big thing”.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Te veel opties

Het grootste probleem is misschien wel dat er te veel opties zijn. Als je omringd wordt door mooie, knappe mensen met een hoge intelligentie is het normaal dat je je afvraagt of je misschien niet iets “beters” kunt vinden dan degene met wie je date. Hoe meer opties je hebt, hoe moeilijker het is om een keuze te maken en hoe minder tevreden je bent als je uiteindelijk de keuze maakt. Dit concept staat bekend als de paradox of choice.3

De grote hoeveelheid opties geven je meer kansen dat je iets gaat missen. FOMO komt sneller voor als je veel opties hebt zoals in het geval van een dating app.4 Als het je dan toch lukt om een keuze te maken voor één persoon dan kun je je nog lange tijd afvragen of je wel de goede keuze gemaakt hebt.

Er is geen beste optie

Op elk potje past een deksel, er is een “ware”, de prins op het witte paard en vergelijkbare uitspraken laten je denken dat er één iemand is die speciaal voor jou is gemaakt. Van alle opties die je hebt zit er één tussen die het allerbeste bij je past. Dit is het beeld dat veel singles hebben en daarom al langere tijd single en op zoek zijn. De zoektocht naar de beste optie zorgt ervoor dat zo perfect mogelijke kandidaten overgeslagen of genegeerd worden omdat ze het net niet zijn. Wat veel van deze singles niet beseffen is dat het heel moeilijk is om de ware te vinden.

Het lukt de meeste mensen niet om de ware te vinden terwijl ze wel verliefd en gelukkig zijn geworden. Het probleem van het vinden van de ware is dat je nooit zeker weet of je de ware gevonden hebt. Hoe weet je immers dat het de ware is? Daar kom je alleen maar achter als je elke persoon op de wereld ontmoet en dat kan nu eenmaal niet. Als je op zoek blijft naar alleen het beste, dan is dit een recept voor een eenzaam bestaan.

De Fear of Missing Out is echt. Het houdt je tegen, kan pijn doen en het heeft invloed op je dating- en relatieleven. Hoewel daten een verslavende ervaring is kun je uiteindelijk liefde vinden, ook al is dit misschien niet de “beste” optie. Zolang je gelukkig bent is er niemand die daar over klaagt.

Er zal altijd wel iemand zijn die misschien wat aantrekkelijker, populairder, verfijnder, sportiever, rijker of grappiger is. Zolang er andere mensen op deze planeet zijn, zal deze waarheid niet veranderen. Dit geldt niet alleen voor je partner maar ook voor jezelf. Accepteer deze waarheid en mis een kans op een geweldige relatie niet door je angst om iets te missen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie