Wil hij niet trouwen? Let op deze 19 tekenen die het zeggen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
14 minuten leestijd

Je hebt al enige tijd een relatie met een man, laten we hem Chris noemen. Jullie zijn gelukkig samen, wonen samen en hebben al veel mooie herinneringen gemaakt. Maar de laatste tijd voel je de drang om te weten of hij de volgende stap wil zetten. We hebben het nog niet meteen over kinderen, maar over trouwen. Zal hij ooit met je willen trouwen?

Je besluit je gevoelens te delen tijdens een rustige avond thuis. Terwijl jullie samen op de bank zitten, kijk je hem in zijn ogen aan en vraag je voorzichtig: “Denk je weleens na over trouwen, Chris? Ik bedoel, we hebben het zo fijn samen en ik kan me geen toekomst zonder jou voorstellen. Maar hoe denk jij daarover?”

Zijn reactie is even serieus als kwalijk, terwijl hij je hand vastpakt en zegt: “Schat, ik ben nu even voetbal aan het kijken. Zullen we het er een andere keer over hebben?” Het is niet de eerste keer dat Chris van onderwerp verandert. Hij doet het iedere keer als het over trouwen gaat. Wil hij niet trouwen?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wil hij niet trouwen?

Stel je voor dat het leven van vroeger een beetje als een ouderwets recept was: één kopje liefde, twee eetlepels romantiek en een flinke scheut huwelijk. Het resultaat was vaak een prachtig gerecht dat bij iedereen op tafel stond. Maar zoals met elk recept, evolueert het met de tijd en wordt het aangepast aan de moderne smaak van mensen. En zo hebben we tegenwoordig een moderne twist aan het recept toegevoegd, waarbij het huwelijk niet langer de enige optie is.

Net zoals mensen graag experimenteren met nieuwe smaken en gerechten, hebben we ontdekt dat er meer manieren zijn om liefde te vieren. Sommige mensen vinden nu dat hun relatie net zo bevredigend kan zijn zonder de formele etiketten en verplichtingen die bij een huwelijk horen. Het gaat erom wat voor jullie werkt en wat jullie gelukkig maakt – of dat nu wel of niet onderdeel van een huwelijk is. Althans, dat is de mening die door steeds meer mensen wordt gedeeld.

Het huwelijk is niet voor alle mannen de ultieme verzegeling van jullie liefde. Sommige mannen, net als vrouwen, hebben een meer onconventionele kijk op liefde en relaties. Ze kiezen ervoor om zich niet te haasten in het traditionele huwelijk en richten zich in plaats daarvan op de connectie met hun partner. Dat betekent niet dat ze niet toegewijd zijn of geen waarde hechten aan hun relatie; het betekent gewoon dat ze doen wat voor hen het beste voelt.

19 tekenen die zeggen dat hij het niet wil

De beste manier om erachter te komen of hij (ooit) met je wil trouwen en hoe hij over het huwelijk denkt? Vraag hem ernaar. Maar als je dat te direct vindt of hij het onderwerp steeds vermijdt, let dan op deze tekenen die zeggen dat hij het niet wil.

1. Hij ziet de meerwaarde er niet van in

Als je vriend herhaaldelijk zegt dat een huwelijksakte niet nodig is om jullie liefde te bevestigen, kan dit een teken zijn dat hij niet openstaat voor trouwen. Hoewel hij misschien van je houdt en toegewijd is aan de relatie, heeft hij moeite hebben met het concept van een formele verbintenis, zoals een huwelijk.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

 • “Het huwelijk is gewoon een contract dat je vastketent. Ik ben veel liever vrij en ongebonden.”
 • “Ik zie het nut niet in van trouwen. Waarom zouden we ons aan elkaar binden met al dat papierwerk?”
 • “We hebben geen stuk papier nodig om onze liefde te bewijzen, toch?”

2. Hij kijkt op tegen de bruiloft

Zegt hij dat hij het idee van een traditionele, grootschalige bruiloft intimiderend of overweldigend vindt? Reken er dan maar niet op dat hij snel van gedachten zal veranderen. Hij kan zich gestrest voelen bij de gedachte aan alle planning, kosten en verwachtingen die bij een bruiloft komen kijken.

3. Hij vindt het te veel moeite

Een huwelijk plannen kost veel tijd. Sommige mannen houden gewoon niet van gedoe en zien trouwen als een ingewikkelde en tijdrovende aangelegenheid. Als hij alle administratieve en organisatorische aspecten van trouwen als te veel rompslomp beschouwt, zal hij het waarschijnlijk proberen te vermijden.

4. Hij lacht om zijn getrouwde vrienden

Reageert hij lacherig op zijn getrouwde vrienden of maakt hij sarcastische opmerkingen over hun huwelijk? Dan wijst dit duidelijk op een negatieve houding ten opzichte van het huwelijk. Waarschijnlijk ziet hij trouwen als een lastige en onnodige stap in een relatie.

5. Hij wil geen kinderen

Als hij duidelijk aangeeft dat hij geen kinderen wil, kan dit ook een tekenen zijn dat hij niet van plan is om te trouwen. Voor sommige mensen gaan trouwen en het krijgen van kinderen hand in hand, dus als hij de gedachte aan het ouderschap afwijst, kan het betekenen dat hij ook geen interesse heeft in trouwen.

6. Hij zegt dat hij zijn opties open wil houden

Kan het nog duidelijker? Als hij regelmatig aangeeft dat hij zijn opties open wil houden, dan is hij gewoon niet bereid om zich te binden aan een levenslange relatie. Wat dit betekent, mag je zelf invullen. Het kan een teken zijn dat hij huwelijk als beperkend of verstikkend beschouwt, maar ook dat hij niet van plan is om voor altijd bij je te blijven.

 • “Ik geniet echt van onze tijd samen, maar ik wil niet te snel gaan en mijn opties openhouden.”
 • “Laten we gewoon van het moment genieten en zien waar het ons brengt, zonder ons te haasten in iets serieus.”
 • “Ik ben nog niet klaar om me voor altijd aan iemand te binden, dus laten we gewoon zien hoe het gaat.”

7. Hij is ontwijkend als je het ter sprake brengt

Steeds als je erover begint, verandert hij het onderwerp. Hij loopt weg of negeert het gesprek. Als hij dit doet en niet wil praten over de toekomst van jullie relatie, inclusief trouwen, kan dit duiden op een gebrek aan interesse. Hij vermijdt het onderwerp liever om geen valse hoop te geven of een confronterend antwoord.

8. Hij heeft het geld er niet voor over

Trouwen kan behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Vooral als jij een grootse bruiloft voor ogen hebt. Als hij het geld liever aan andere zaken besteedt, zoals reizen, investeringen of persoonlijke interesses, kan hij het trouwen om financiële redenen vermijden.

9. Hij heeft slechte voorbeelden gezien

Zijn ouders zijn gescheiden, sommige van zijn ooms en tantes en hij is daardoor getuige geweest van ongelukkige huwelijken in zijn omgeving of familie. Zijn ervaringen met huwelijken zijn niet leuk geweest en dit kan zijn visie op trouwen beïnvloeden. Als je dit weet, houd er dan rekening mee dat hij terughoudend zal zijn. Hij wil simpelweg niet in dezelfde situatie terechtkomen.

10. Hij heeft alleen maar korte relaties gehad

Als al zijn vorige relaties van korte duur waren, kan dit een teken zijn dat hij niet gemaakt is voor een levenslange relatie – zoals het huwelijk bedoeld is. Hoewel hij in het verleden pech gehad kan hebben bij de partnerkeuze, zegt dit patroon wel iets over zijn relatiegedrag.

11. Hij brengt nooit het onderwerp trouwen ter sprake

Als hij nooit uit zichzelf het onderwerp trouwen ter sprake brengt, kan dit een teken zijn dat het geen prioriteit voor hem is. Hij vindt het niet belangrijk. Het kan zijn dat hij er gewoon niet aan denkt of dat het niet in zijn plannen voor de toekomst voorkomt.

12. Hij heeft bindingsangst

Trouwen klinkt best serieus, niet? Voor hem kan dit de reden zijn dat hij het nooit over trouwen wil hebben. Zie het als een vorm van bindingsangst. Het kan ervoor zorgen dat hij het idee van trouwen ontwijkt omdat het een grote stap van toewijding vraagt. En daar is hij niet klaar voor.

13. Hij heeft een negatieve kijk op het huwelijk

Als je het over trouwen hebt, begint hij meteen over het aantal scheidingen. Hij ziet de positieve kanten er niet van in en ziet alleen het negatieve. Dit gedrag geeft aan dat hij pessimistisch is over het huwelijk en zelf liever niet wil trouwen.

 • “Weet je, ik heb gehoord dat meer dan 50% van de huwelijken in een scheiding eindigt.”
 • “Ik vraag me af waarom mensen nog steeds trouwen als de kans op een scheiding zo groot is.”
 • “Ik ken zoveel mensen die zijn gescheiden. Het lijkt erop dat elk huwelijk strandt.”
 • “Laten we eerlijk zijn, de meeste huwelijken eindigen in een ramp. Ik wil die ellende vermijden.”

14. Hij ziet trouwen als een sociale druk

Voor sommige mannen kan trouwen aanvoelen als een sociale verwachting of druk van anderen, in plaats van een bewuste keuze uit liefde. Heeft hij het gevoel dat hij moet trouwen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen? Dan is dit een teken dat hij het niet zal doen.

15. Hij is bang voor verandering

Trouwen verandert de relatie. Je bent geen vriend en vriendin meer, maar elkaars man en vrouw. Sommige mannen kunnen het idee van trouwen vermijden omdat het grote veranderingen met zich meebrengt. Oftewel: hij kan bang zijn voor het onbekende en het comfort van de huidige situatie verkiezen boven verandering.

16. Hij ziet trouwen als het begin van het einde

Voor sommige mensen kan het idee van trouwen geassocieerd worden met het begin van het einde. Het is een gedachte die door films is bevestigd, waarin het huwelijk en de bijkomende verplichtingen vaak worden bespot. Dit kan voor hem de reden zijn dat hij niet wil trouwen.

17. Hij heeft een ander beeld van de ideale relatie

Iedereen heeft zijn eigen visie van de ideale relatie. Als hij een andere kijk heeft op relaties en toewijding dan jij, kan hij het idee van trouwen ontwijken. Dat doet hij dan vooral omdat het niet past bij zijn beeld van wat hij wil in een partner en relatie.

18. Hij voelt zich niet klaar voor trouwen

Als hij zich niet klaar voelt voor trouwen, dan zal hij het ook niet doen. Misschien wil hij meer tijd voor zichzelf om zijn gevoelens te onderzoeken of misschien vindt hij wel dat jullie relatie nog niet het juiste punt heeft bereikt. Als hij een van deze dingen zegt, wil hij niet met je trouwen. Nog niet, tenminste.

19. Hij is tevreden met de huidige situatie

Als hij gelukkig is met hoe de dingen nu zijn in jullie relatie, kan hij trouwen zien als een onnodige verandering. Het gaat toch goed zoals het nu is? Hij voelt geen druk om de relatie formeel vast te leggen, omdat hij tevreden is met de huidige dynamiek van jullie relatie.

 • “Laten we gewoon genieten van wat we nu hebben, zonder de druk van een huwelijk. We zijn toch gelukkig zo?”
 • “Waarom iets veranderen als het al zo goed gaat tussen ons?”
 • “Ik hou van hoe we nu zijn en wil niets verpesten door te trouwen.”

Let op dat deze tekenen niet altijd zwart-wit zijn. Ze betekenen niet per se dat hij definitief nooit wil trouwen. Het zijn echter wel tekenen dat hij terughoudend is over trouwen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie